Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Postnapisał(a) ruwado » 10.10.2020 23:11

Niestety - będą rekordy, skoro coronasceptyków coraz więcej. Im więcej zakażeń, tym więcej oszołomów. Nie wiem do czego to doprowadzi. A właściwie wiem..... :?

A że leczenie wszystkich chorób siadło - fakt. na tapecie jest corona. Ale z drugiej strony jak w brakuje już karetek i personelu i miejsc? Od żadnego chorego na raka, mającego wylew udar, zawał - nikt inny się nie zarazi. Ale jak przyjedzie na Izbę Przyjęć jeden ukoronowany - to może być pogrom. I nei am się czemu dziwić. Wyłączenie każdej karetki, każdego pomieszczenia na dezynfekcję - swoje robi. Czas ucieka. Inny chory czeka. Można psioczyć, ale na kogo?

A może na tych co mają w d.....ie zalecenia, obostrzenia związane z coroną - i nie noszą maseczek, spotykają się, weseliskują i rozsiewają to g....no. Bo nie wierzą......
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 11.10.2020 16:40

Zdrowy rozsądek nakazuje przestrzegać dystansu i noszenia maseczek. Skoro władze nakazują to zdrowo myślący obywatel ma do tego nakazu zastosować się Koniec i Kropka. Jak to życiu bywa znajdzie się jakiś procent filozofów, wszystkowiedzących, którzy wiedzą więcej. Tylko niech siebie samych zarażają.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Andrzej3777 » 11.10.2020 20:05

Ural napisał(a):Zdrowy rozsądek nakazuje przestrzegać dystansu i noszenia maseczek. Skoro władze nakazują to zdrowo myślący obywatel ma do tego nakazu zastosować się Koniec i Kropka. Jak to życiu bywa znajdzie się jakiś procent filozofów, wszystkowiedzących, którzy wiedzą więcej. Tylko niech siebie samych zarażają.

Popieram gdyby Większość z Nas się stosowała może już dawno by było po tym wszystkim.
Flayszakal
zbanowany

Postnapisał(a) Flayszakal » 11.10.2020 20:16

Tiaa...
Władze i zdrowy rozsądek w jednym zdaniu :lol:
robertms
Cromaniak

Postnapisał(a) robertms » 11.10.2020 21:06

"Oficjalne" info vs to, co "relacjonują" świadkowie "troche' sie różnią - dla mnie to dezinformacja od początku tej "zabawy"...

Jak wynika z tytułu, watek ma jeszcze szanse bytu niespełna 3 miechy... ;)
amatus1
Cromaniak

Postnapisał(a) amatus1 » 11.10.2020 21:49

Andrzej3777 napisał(a):
Ural napisał(a):Zdrowy rozsądek nakazuje przestrzegać dystansu i noszenia maseczek. Skoro władze nakazują to zdrowo myślący obywatel ma do tego nakazu zastosować się Koniec i Kropka. Jak to życiu bywa znajdzie się jakiś procent filozofów, wszystkowiedzących, którzy wiedzą więcej. Tylko niech siebie samych zarażają.

Popieram gdyby Większość z Nas się stosowała może już dawno by było po tym wszystkim.

Ural zgadza się...niestety tych filozofów jest wielu, sam mam takiego w pracy. Mamy znajomych chorych i zaproponowałem mu wolontariat u nich bo ciężko przechodza covid-małżeństwo ok 50 lat ale mnie wyśmiał mnie, że sciemniaja.
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 11.10.2020 21:50

alechandro napisał(a):No nie wiem, polskie przepisy dotyczące kwarantanny są absurdalne.

kumpel miał robiony test. Kwarantanna 10 dni (od dnia zrobienia testu, czyli 15 w izolacji, bo minęło 5 dni od momentu jak go wysłali na robotę zdalną po wykryciu covida w pracy). Jego rodzina nietestowana, bez objawów, ma kwarantannę dni... 18. Bo mogą się od niego zarazić. To się jednak może zmienić, bo w końcu zrobiono rodzińce testy - syn pozytywny, córka negatywna, żona niepewna.
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 11.10.2020 22:00

...trochę dziwnie w obecnej chwili to wszystko wygląda. Syn naszej sekretarki po powrocie z zagranicy sam zrobił sobie test, był pozytywny. Ona i cała rodzina 10 dniowa kwarantanna. Po 10 dniach powrót do szkoły, już bez testu ponieważ była bez objawów. Ale skąd pewność, że będąc bez objawów nie jest zagrożeniem dla otoczenia?
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 12.10.2020 16:23

majeczka napisał(a):Ale skąd pewność, że będąc bez objawów nie jest zagrożeniem dla otoczenia?

Proponuję nie opuszczać mieszkania/domu. Nigdy.
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 12.10.2020 17:09

majeczka napisał(a):...trochę dziwnie w obecnej chwili to wszystko wygląda. Syn naszej sekretarki po powrocie z zagranicy sam zrobił sobie test, był pozytywny. Ona i cała rodzina 10 dniowa kwarantanna. Po 10 dniach powrót do szkoły, już bez testu ponieważ była bez objawów. Ale skąd pewność, że będąc bez objawów nie jest zagrożeniem dla otoczenia?

Cóż tego nikt nie jest pewien.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2020 17:24

amatus1 napisał(a):
Andrzej3777 napisał(a):

Ural zgadza się...niestety tych filozofów jest wielu, sam mam takiego w pracy. Mamy znajomych chorych i zaproponowałem mu wolontariat u nich bo ciężko przechodza covid-małżeństwo ok 50 lat ale mnie wyśmiał mnie, że sciemniaja.

Czy sam miałbyś ochotę podcierać komuś obcemu za darmo nos albo cztery litery?
Użytkownik usunięty
Re: OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2020 17:44

A z doświadczeń w mojej rodzinie - jakieś dwa tygodnie temu żona kuzyna złapała koronę. Dzieci dorosłe, więc nie mieszkają już z nimi, mąż - nic, ona - parę dni gorączka koło 38,5 i kaszel. Zdrowo się najeździli, zanim ktoś im wskazał, gdzie mają zrobić test. Po paru dniach gorączka przeszła, parę dni temu trochę jeszcze pokasływała.
Syn dla odmiany miał we wrześniu zapalenie gardła. Bez gorączki, za to z bólem gardła, katarem i kaszlem od spływającej wydzieliny. Teleporada - krople do nosa i ibuprofen. Kiedy zaczął kaszleć, po ankiecie telefonicznej udało się odbyć wizytę stacjonarną, bo zależało nam na osłuchaniu. Oskrzela czyste poza jakimś niewielkim szmerem, zalecenie kontroli gdyby nie przeszło. Obyło się bez, ale do momentu, kiedy nadawał się do pójścia do szkoły (czyli żadnych objawów przeziębienia), minął ponad tydzień.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 12.10.2020 18:07

.......niestety zdarzają się przypadki covida bez zmian osłuchowych
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 15.10.2020 09:20

Dziś Istria była oficjalnie obszarem o najkorzystniejszej sytuacji epidemiologicznej na całym świecie! :papa:

210943.jpg
[/img]
Załączniki:
210943.jpg
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.10.2020 11:43

Chyba trzeba zmienić miejsce zamieszkania ... :wink:
Pozdrav Mirko :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.