Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertms
Cromaniak
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 03.09.2020 14:07

#smoki3, oczywiscie nie dosłownie... Podobnie, jak nie dosłownie sa traktowane obostrzenia, bądź to w PL, bądź to w HR... ;)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 07.09.2020 19:38

szewc napisał(a):
mietas69 napisał(a):witam 26 wyjazd z Tych.Czechy bez problemu Slowacja luzik .Węgry pusto i spokojnie .Nocleg .FONIX FOGADO.Jak weszliśmy w maseczkach do restauracji,to patrzyli na nas jak na przybyszów z kosmosu.nIKT NIE NOSI MASECZEK nawet właściciel.

To kolejna taka relacja. Kilka podobnych powyższej i uznam, że z dużym prawdopodobieństwem, to właśnie Polacy roznoszą kagańcową "zarazę". Chorwaci widząc, że mają do czynienia z ludem zastraszonym i mało ogarniętym, być może sami je zakładają z obawy przed utratą klientów bądź ze strachu przed Słynnym Polskim Donosikiem. Kto wie?

Tutaj mam linki specjalnie dla kolegi (nomen omen) "szewca" oraz jeszcze kilku innych oszołomów twierdzących, że żadnego koronawirusa nie ma:
https://tvn24.pl/katowice/zabrze-krakow ... uc-4685662
https://fakty.interia.pl/raporty/raport ... Id,4716913
Na wypadek gdyby te linki z czasem zniknęły, wyjaśniam co one opisywały:

44-letni mężczyzna bez żadnych chorób współistniejących, pracownik szpitala zakaźnego, zaraził się w pracy wirusem Covid-19 chociaż nie miał bezpośredniego kontaktu z pacjentami. Po 9 dobach od wystąpienia pierwszych objawów zmiany objęły 90% miąższu płucnego, a w 13. dobie nie pomagał już nawet respirator, życie mógł mu uratować tylko przeszczep obu płuc.

Proponowałem "szewcowi", że skoro uważa iż żadnego koronawirusa nie ma, to żeby zatrudnił się w którymś ze szpitali jednoimiennych gdzie zarobiłby bez porównania więcej niż zarabia jako troll internetowy, ale niestety jakoś nie chciał z tej propozycji skorzystać. A szkoda.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 07.09.2020 19:50

Prof. Marian Zembala dokonywał osobiscie tegoż przeszczepu...

Swoja droga, #Chris_M, na co ma to byc dowod? Na istnienie/nie istnienie wirusa?
Jesli na istnienie, to tak twierdza media... ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 09.09.2020 08:07

Agawa. napisał(a):Nasz link do filmu poniżej

Super :papa: Jakim dronem kręcone ?

pozdrawiam, Michał
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 09.09.2020 08:27

Bardzo fajny filmik. Z dronem i kamerką byłeś prawie wszędzie pewnie.. I mój ukochany Primosten jest :). Ciężko sie to ogląda z myślą, że teraz znowu tyle czekania :(
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.09.2020 08:35

pixiedixie napisał(a):No bez przesady. Kraj ładny, ale raj to trochę pretensjonalnie, zwłaszcza jak porównać z kilkoma innymi miejscami na świecie, jeśli się tam było i je widziało;)

Byłem w kilku innych miejscach na świecie, mam jakieś porównanie - i dla mnie również Chorwacja pozostaje rajem...
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 09.09.2020 08:42

majkik75 napisał(a):
Agawa. napisał(a):Nasz link do filmu poniżej

Super :papa: Jakim dronem kręcone ?

pozdrawiam, Michał

Dron to DJI Spark
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 09.09.2020 08:44

holz1 napisał(a):Bardzo fajny filmik. Z dronem i kamerką byłeś prawie wszędzie pewnie.. I mój ukochany Primosten jest :). Ciężko sie to ogląda z myślą, że teraz znowu tyle czekania :(

Dziękuję :) Nam też pozostało tyle czekania. Miała być w tym roku jeszcze Pula za 3 dni ale niestety z przyczyn od nas niezależnych musieliśmy zrezygnować ;(
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 09.09.2020 08:47

marekkowalak napisał(a):
pixiedixie napisał(a):No bez przesady. Kraj ładny, ale raj to trochę pretensjonalnie, zwłaszcza jak porównać z kilkoma innymi miejscami na świecie, jeśli się tam było i je widziało;)

Byłem w kilku innych miejscach na świecie, mam jakieś porównanie - i dla mnie również Chorwacja pozostaje rajem...

Zupełnie jak dla mnie. Też dużo jeżdżę ale Chorwacja dla nas zawsze będzie Rajem i tak pozostanie. Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania :)
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 09.09.2020 16:09

Agawa. napisał(a):Hej wszystkim. Pandemia, a wakacje.... więc tak to było. Wyjechaliśmy 22 czerwca czyli dwa dni po otwarciu granicy słowackiej. Miałam nie jechać wcale, odwołałam wakacje w tym roku w dwóch miejscach w Cro. Nawet na kalendarzu kazałam się wykasować. Zarezerwowałam Kaszuby i jak tylko dowiedziałam się, że jednak Słowacja otwarła granice, bo Czechy miały zamknięte dla Ślązaków podjęliśmy decyzję o wyjeździe. Na biegu odwołałam Kaszuby, znalazłam nową miejscówkę w Zaboric, kupiłam przez neta winiety i wypełniłam Enter Croatia, zakupiliśmy walutę i potrzebne rzeczy. Wszystko w jeden dzień. 22 czerwca już byliśmy w aucie i jechaliśmy w wiadomym kierunku. Mało tego, namówiliśmy mojego brata z rodziną aby podjął męską decyzję albo Kaszuby w deszczu albo Cro. Decyzja w jego przypadku nie była tak prosta jak nasza. My jechaliśmy do raju 11 raz, on pierwszy, ale dał radę :) To był najbardziej spontaniczny i wariacki zarazem wyjazd. Piszę to dlatego, że w końcu ogarnęłam filmik z całości pobytu. Wcześniej raczyłam Was filmikami tematycznymi teraz jest to już całokształt. Było pięknie i niesamowicie pusto. Języka polskiego nie było słychać nigdzie. W ogóle wtedy mało było słychać jakikolwiek język poza chorwackim. Nasz link do filmu poniżej. Filmik ma 18 minut ale to nic w porównaniu z 11 dniami w Raju, dniami, w których nie miało nas tam być, a byliśmy :)

Meeega fajny projekt :wink: ujęcie z kradzieżą piwa bezcenne 8) :mrgreen:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 10.09.2020 07:47

To znaczy przejazd jest z Korculi i musiałem dostać się z Orebica. A koszt pasażerski wyniósł (można zabrać tylko rower też nie za darmo) - 140 Kuna w jedną stronę za osobę i dodatkowo 15 kn za prom z Orebica na Korculę
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 10.09.2020 07:57

robertms napisał(a):(#kaeres, wybacz, ze sie nie odezwalem na Twoj pomysl, ale szczerze pisząc, nie mielismy nawet czasu/ochoty na łódke - stacjonarka totalna była grana... SUP-em sie bawilismy).

Szkoda bo wypytywałem ostro i w terminie, który mi pasował zwykłe pasary były zajęte, a większe były za drogie na mój budżet :)
Popłynelibyśmy na Šcedro, na lagunę :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2020 08:06

Agawa. napisał(a):Hej wszystkim. Pandemia, a wakacje.... więc tak to było. Wyjechaliśmy 22 czerwca czyli dwa dni po otwarciu granicy słowackiej. Miałam nie jechać wcale, odwołałam wakacje w tym roku w dwóch miejscach w Cro. Nawet na kalendarzu kazałam się wykasować. Zarezerwowałam Kaszuby i jak tylko dowiedziałam się, że jednak Słowacja otwarła granice, bo Czechy miały zamknięte dla Ślązaków podjęliśmy decyzję o wyjeździe. Na biegu odwołałam Kaszuby, znalazłam nową miejscówkę w Zaboric, kupiłam przez neta winiety i wypełniłam Enter Croatia, zakupiliśmy walutę i potrzebne rzeczy. Wszystko w jeden dzień. 22 czerwca już byliśmy w aucie i jechaliśmy w wiadomym kierunku. Mało tego, namówiliśmy mojego brata z rodziną aby podjął męską decyzję albo Kaszuby w deszczu albo Cro. Decyzja w jego przypadku nie była tak prosta jak nasza. My jechaliśmy do raju 11 raz, on pierwszy, ale dał radę :) To był najbardziej spontaniczny i wariacki zarazem wyjazd. Piszę to dlatego, że w końcu ogarnęłam filmik z całości pobytu. Wcześniej raczyłam Was filmikami tematycznymi teraz jest to już całokształt. Było pięknie i niesamowicie pusto. Języka polskiego nie było słychać nigdzie. W ogóle wtedy mało było słychać jakikolwiek język poza chorwackim. Nasz link do filmu poniżej. Filmik ma 18 minut ale to nic w porównaniu z 11 dniami w Raju, dniami, w których nie miało nas tam być, a byliśmy :)

Fantastyczna sprawa, wspaniały fim na YT ! W najczęściej podbijanym temacie o chorobach na forum o wakacjach. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

NIEZŁY UBAW :boss: :boss: :boss: :boss:
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 10.09.2020 09:58

smoki3 napisał(a):

Fantastyczna sprawa, wspaniały fim na YT ! W najczęściej podbijanym temacie o chorobach na forum o wakacjach. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

NIEZŁY UBAW :boss: :boss: :boss: :boss:

bo na Cro to tutaj choruje większość forumowiczów, czyż nie :lol:
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 10.09.2020 12:16

kaeres napisał(a):
robertms napisał(a):(#kaeres, wybacz, ze sie nie odezwalem na Twoj pomysl, ale szczerze pisząc, nie mielismy nawet czasu/ochoty na łódke - stacjonarka totalna była grana... SUP-em sie bawilismy).

Szkoda bo wypytywałem ostro i w terminie, który mi pasował zwykłe pasary były zajęte, a większe były za drogie na mój budżet :)
Popłynelibyśmy na Šcedro, na lagunę :)

Kurcze, przespalem sprawe, mea culpa...
Na usprawiedliwienie dodam, ze nie rozpoczelismy "sezonu" w maju, wiec pozostal tylko sierpien na zagramaniczny plażing... ;)

Poprawie sie w przyszlym roku, tez sierpien bedzie grany w ID... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020 - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone