Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Yanush
Cromaniak
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Postnapisał(a) Yanush » 28.08.2020 18:26

J.Kowalski napisał(a):
szewc napisał(a):To nie jest logika. Jeśli ludzie się gremialnie nie postawią, za rok poupada większość gospodarek, a klasa średnia przejdzie do historii. Co to oznacza, nie muszę chyba dodawać.

Ponadpaństwowa organizacja/rząd wymyśliła covid19 żeby zdobyć władzę nad światem, ale ci źli ludzie nie przewidzieli, że znajdzie się niejaki szewc który zdemaskuje te niecne plany.

Niektórzy prezydenci miast mają odmienne zdanie...
https://nwk24.pl/2020/08/27/prezydent-z ... onasciema/
Rekin 11
Odkrywca

Postnapisał(a) Rekin 11 » 28.08.2020 20:45

alechandro napisał(a):
Rekin 11 napisał(a):Post nie był skierowany do ciebie.

Cóż za hipokryzja...jak do tej pory żaden mój post nie był skierowany do ciebie ale miałeś ogromną ochotę wziąć w głupi sposób udział w dyskusji.
Do zobaczenia w Polanicy :papa:

A co do chorwackich zachowań, zdecydowanie lepiej reagują na epidemię niż tutaj, jest tam po prostu bezpieczniej.[/quote

I ty to mówisz!!! Nie wierzę . Tak ty i tylko ty wspaniały i mądry alechandro . Znam cię, chcesz być warzniejszy niż jesteś w rzeczywistości ( to ten typ) mądry za klawiaturki.
Po prostu się odwal odemnie na zdrowie ci to wyjdzie. Zwracam się do ciebie ostatni raz . Jesteś facet to zrozum.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2020 20:58

Rekin 11 napisał(a):Znam cię, chcesz być warzniejszy

Nic o mnie nie wiesz więc daruj sobie...ja będę ignorował ciebie i ty rób to samo w stosunku domnie, tak będzie najlepiej.
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 28.08.2020 21:27

Rekin 11 napisał(a):
alechandro napisał(a):
Rekin 11 napisał(a):Post nie był skierowany do ciebie.

Cóż za hipokryzja...jak do tej pory żaden mój post nie był skierowany do ciebie ale miałeś ogromną ochotę wziąć w głupi sposób udział w dyskusji.
Do zobaczenia w Polanicy :papa:

A co do chorwackich zachowań, zdecydowanie lepiej reagują na epidemię niż tutaj, jest tam po prostu bezpieczniej.[/quote

I ty to mówisz!!! Nie wierzę . Tak ty i tylko ty wspaniały i mądry alechandro . Znam cię, chcesz być warzniejszy niż jesteś w rzeczywistości ( to ten typ) mądry za klawiaturki.
Po prostu się odwal odemnie na zdrowie ci to wyjdzie. Zwracam się do ciebie ostatni raz . Jesteś facet to zrozum.

Zanim się wdasz w kolejną pyskówkę naucz się cytować i poducz się ortografii. :idea:
Do interlokutora (tak wiem, że to trudne słowo) warto odnosić się z szacunkiem, nawet gdy Cię w taki czy inny sposób wkurza.
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2

Postnapisał(a) anakin » 28.08.2020 21:32

Wystarczy już tych pyskówek.
magg5
Croentuzjasta

Postnapisał(a) magg5 » 30.08.2020 13:40

Bravik napisał(a):262 nowe zarażenia na 922 testy. Prawie co trzeci test trafiony. I to zastanawia. Czy tak dobrze kwalifikują do testów, czy przyczyna tkwi gdzie indziej? :?

Na jednej z grup na fb przeczytałam dzisiaj takie zdanie:
„Wczoraj sprawdzaliśmy wszystkie komunikaty i okazało się, iż w samym Splicie na 110 podanych przypadków - 39 to osoby będące już chore, którym wykonywano wcześniej testy a podaje się je do informacji jako NOWE. To bardzo pogarsza statystyki.”
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2020 14:01

magg5 napisał(a):
Bravik napisał(a):262 nowe zarażenia na 922 testy. Prawie co trzeci test trafiony. I to zastanawia. Czy tak dobrze kwalifikują do testów, czy przyczyna tkwi gdzie indziej? :?

Na jednej z grup na fb przeczytałam dzisiaj takie zdanie:
„Wczoraj sprawdzaliśmy wszystkie komunikaty i okazało się, iż w samym Splicie na 110 podanych przypadków - 39 to osoby będące już chore, którym wykonywano wcześniej testy a podaje się je do informacji jako NOWE. To bardzo pogarsza statystyki.”

Te wszystkie grupy na fb są równie wiarygodne jak płaskoziemcy i antyszczepionkowcy. A w jaki sposób do tego doszli? Bo nazwisk zarażonych chyba się nie podaje.
Cytuję za koronavirus.hr - "Od jučer u 12:15 h do danas u 7:45 sati, zabilježena su 262 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.727. Među njima je 229 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Jučer od 12:15 do danas u 7:45 sati, testirane su 922 osobe".
Myślę, że władze chorwackie nie podcinałyby gałęzi, na której cały kraj i same siedzą, podawając zawyżone dane. Szybciej w drugą stronę...
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 30.08.2020 14:21

Bravik napisał(a):Myślę, że władze chorwackie nie podcinałyby gałęzi, na której cały kraj i same siedzą, podawając zawyżone dane. Szybciej w drugą stronę...

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że pierwsze zdanie Twojej wypowiedzi ma wartość merytoryczną równą zeru?
To nie jest głos w poważnej dyskusji. Zero argumentów, interpretacja przypięta do aktywnego dysonansu poznawczego.

Ponadto: zestawiasz "płaskoziemców" z "antyszczepionkowcami". Czy to jest uczciwe? Czy uczciwe jest tytułowanie "anty" w stosunku do osób, które w swej większości postulują dobrowolność nad przymusem? Tym bardziej, że naukowy materiał dowodowy jest po prostu kolosalny w tej dziedzinie. To, że nie jest w stanie przebić się pod strzechy, spowodowane jest choćby potencjalnym konfliktem interesów.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2020 14:29

szewc napisał(a):
Bravik napisał(a):Myślę, że władze chorwackie nie podcinałyby gałęzi, na której cały kraj i same siedzą, podawając zawyżone dane. Szybciej w drugą stronę...

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że pierwsze zdanie Twojej wypowiedzi ma wartość merytoryczną równą zeru?
To nie jest głos w poważnej dyskusji. Zero argumentów, interpretacja przypięta do aktywnego dysonansu poznawczego.

Ponadto: zestawiasz "płaskoziemców" z "antyszczepionkowcami". Czy to jest uczciwe? Czy uczciwe jest tytułowanie "anty" w stosunku do osób, które w swej większości postulują dobrowolność nad przymusem? Tym bardziej, że naukowy materiał dowodowy jest po prostu kolosalny w tej dziedzinie. To, że nie jest w stanie przebić się pod strzechy, spowodowane jest choćby potencjalnym konfliktem interesów.

Nie popuść. :papa:
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 30.08.2020 15:34

No cóż poradzić na decyzje gospodarskie. W każdym razie, ja sobie daję siana. Po jakimś czasie, czego sobie i Wam nie życzę, wpadnę powiadomić - "a nie mówiłem?". Wydaje mi się, że posty były jak najbardziej merytoryczne, ale rozumiem, że może mylę kreślenie wpływu kowidozy na wakacje z mieleniem w kółko postów na temat tego, czy można siknąć w Letenye, czy też dostanie się za to po zadzie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2020 20:15

Bravik napisał(a):
ojciec_pio napisał(a):Hej, wczoraj trasa SLO-A-CZ do Polski bezproblemowo. Pojechałem na Cvetlin (tylko szybki skan paszportów), a potem na Mureck (paszporty i sprawdzenie temperatury) - żadnych informacji o tranzycie ani o obostrzeniach. Pan celnik w Cvetlin z politowaniem zapytał o cel nałożenia przeze mnie maseczki na granicy :) A po prostu chciałem żeby czuł się "bezpieczniej".
Szerokości na trasie, pozdrawiam.

W takim przypadku było się zapytać pana celnika, dlaczego w takim razie Słowenia zamknęła się przed nami turystycznie.

Czy na pewno to ten celnik o tym zdecydował?
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 02.09.2020 20:23

Bravik napisał(a):
W takim przypadku było się zapytać pana celnika, dlaczego w takim razie Słowenia zamknęła się przed nami turystycznie.

W kwestii wprowadzenia ograniczeń ten celnik miał tyle do powiedzenia co przysłowiowy Żyd za okupacji - i bardzo prawdopodobne, że nawet nie zna powodu ich wprowadzenia (bo nawet nie musi). Więc pytanie lekko z doopy

Natomiast pytanie celnika już z doopy nie było, bo nie dość, że służby kontrolujące auto mają prawo widzieć twarze pasażerów i kierowcy, to jeszcze noszenie maseczki we własnym aucie z własną rodziną za bardzo nie miało sensu. No, chyba, że ten celnik stał 20 cm od auta - co jest raczej wątpliwe.
pixiedixie
zbanowany

Postnapisał(a) pixiedixie » 02.09.2020 20:51

Bravik napisał(a):
ojciec_pio napisał(a):Hej, wczoraj trasa SLO-A-CZ do Polski bezproblemowo. Pojechałem na Cvetlin (tylko szybki skan paszportów), a potem na Mureck (paszporty i sprawdzenie temperatury) - żadnych informacji o tranzycie ani o obostrzeniach. Pan celnik w Cvetlin z politowaniem zapytał o cel nałożenia przeze mnie maseczki na granicy :) A po prostu chciałem żeby czuł się "bezpieczniej".
Szerokości na trasie, pozdrawiam.

A co celnik może mieć wspólnego z kontrolą osób przekraczających granicę? I to jeszcze wewnątrz UE. Przecież to nie jego kompetencje, celnicy zajmują się zupełnie czymś innym.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2020 20:59

pascalek & marekkowalak wiecie co to sarkazm?
marekkowalak -no, nigdy bym na to nie wpadł, że funkcjonariusz SG (bo to jednak raczej nie celnik) ma prawo porównać dokument z delikwentem przekraczającym granicę. Wielkie dzięki za uświadomienie. Brawo Ty. :papa:
pixiedixie
zbanowany

Postnapisał(a) pixiedixie » 02.09.2020 21:12

Bravik napisał(a):pascalek & marekkowalak wiecie co to sarkazm?
marekkowalak -no, nigdy bym na to nie wpadł, że funkcjonariusz SG (bo to jednak raczej nie celnik) ma prawo porównać dokument z delikwentem przekraczającym granicę. Wielkie dzięki za uświadomienie. Brawo Ty. :papa:

:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.