Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Postnapisał(a) kaeres » 17.08.2020 07:22

Normalnie mi oczy otworzyło !
Szok, to pandemia obciąża szpitale ?
A dlaczego obciąża akurat TA epidemia zwana przez WHO pandemią i TEN wirus ?
A o AN1H1 słyszał ?
Dlaczego o wiele masakryczniejszy wirus nie podszedł pod pandemię w telewizorni tylko cichaczem WHO ogłosiło 6 stopień ale bez paniki w TV ?
Nie izolowano niepotrzebnie zdrowych, nie zastopowano całej gospodarki pomimo, że wirus był (jest nadal) o wiele groźniejszy.

Ty zrozum co tutaj się dzieje !
Nie od choroby/wirusa zależy jak groźny on jest w dzisiejszych czasach dla ludzkości czy służby zdrowia.
Za dużo filmów scifi I za dużo słuchania tych od których tutaj bany lecą.
Ostatnio edytowano 17.08.2020 07:29 przez kaeres, łącznie edytowano 1 raz
caroloca
Turysta

Postnapisał(a) caroloca » 17.08.2020 07:25

Czy możecie swoje lęki i frustracje związane z koroną wylewać gdzie indziej, u terapeuty na przykład, a tu skupić się na temacie rozmowy?
kaeres
Cromaniak

Postnapisał(a) kaeres » 17.08.2020 07:30

A co jest tematem tego wątku bo chyba się pogubiłem ?
caroloca
Turysta

Postnapisał(a) caroloca » 17.08.2020 07:31

Na pewno nie przepychanki które są uskuteczniane od zeszłej strony.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WojtekKRK » 17.08.2020 07:38

kaeres napisał(a):Normalnie mi oczy otworzyło !
Szok, to pandemia obciąża szpitale ?
A dlaczego obciąża akurat TA epidemia zwana przez WHO pandemią i TEN wirus ?
A o AN1H1 słyszał ?
Dlaczego o wiele masakryczniejszy wirus nie podszedł pod pandemię w telewizorni tylko cichaczem WHO ogłosiło 6 stopień ale bez paniki w TV ?
Nie izolowano niepotrzebnie zdrowych, nie zastopowano całej gospodarki pomimo, że wirus był (jest nadal) o wiele groźniejszy.

Ty zrozum co tutaj się dzieje !
Nie od choroby/wirusa zależy jak groźny on jest w dzisiejszych czasach dla ludzkości czy służby zdrowia.
Za dużo filmów scifi I za dużo słuchania tych od których tutaj bany lecą.

Może i przy okazji wymyslą szczepionkę na głupotę to radzę się zaszczepić przy okazji ;-)
kaeres
Cromaniak

Postnapisał(a) kaeres » 17.08.2020 07:44

Personalnych nie było z mojej strony.
Dlaczego Cię uwiera odmienne zdanie ?
Wszystko jest w internetach. Można Przefiltrować treści mądre od głupich i wyciągnąć wnioski.
Są raporty z każdej nowożytnej epidemii, liczby i statystyki.
Ale żeby trochę podyskutować to warto poczytać szerzej, a nie zacytować jeden wygodny wywód.
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 17.08.2020 07:53

Dyskusja i tak nie ma sensu gdyż:
- większość z nas nie zna się na wirusach, pandemiach itp,
- nikt lub mało kto z nas skończył medycynę,
- komentowanie nieudolności rządu grozi banem,
- wychwalać rządu nie ma za bardzo za co.

Skupmy się na covidowych doniesieniach, są wakacje ;)
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 26.08.2020 17:07

pascalek napisał(a):.. w drodze do (i od) stolika, do momentu zajęcia miejsca. Czyli podobnie jak w Polsce.

Czyli już sobie dali spokój z zachowywaniem pozorów. Od teraz ewidentna tresura ludzi. Wstaniesz od stołu - MASKA NA MORDĘ, idziesz -to samo, siadasz - zamordnik do kieszeni albo na stół. To jest taki absurd, że normalnemu człowiekowi łapa się zaciska w kieszeni.

Pytanie: poza tresowaniem, JAKI ma to sens anty-pandemiczny?

Pytanie 2: na jakiej podstawie reżimy ogłaszają kolejne zakażenia (nieważne, że używa się zamiennie z "chorymi"), skoro testy PCR nie wykrywają wirusa, tylko sekwencje RNA/DNA i mogą to być różne patogeny lub choćby egzosomy. Skoro producenci testów PCR stanowczo twierdzą, że nie nadają się one do celów diagnostycznych, to jaka jest podstawa podawania tych danych? Gdzie jest dokumentacja z MZ? Mam im wierzyć, bo tak se napisali?

Pytanie 3: czy to tylko zbieżność wzrostów "zakażeń" z końcem wakacji, czy znów śfirus działa programowo i zaczyna szaleć akurat wtedy, kiedy operatorzy pandemii tego chcą?

PS: Będę bardzo zdziwiony, jeśli gwarantem wyjazdu w przyszłym roku nie będzie jakiś paszport zdrowotny czy inna zamordystyczna legalizacja ludzkiej, normalnej aktywności. Jeśli potwierdzą się Wasze powyższe informacje z linków, to wg mnie właśnie obserwujemy początek planowanego rozmontowywania gospodarki chorwackiej. Co prawda, pozwolono zarobić nieco grosza Chorwatom do końca wakacji, ale z tego co widzę, wrzesień będzie stracony i być może faktycznie zadecydują o kwarantannie.
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 26.08.2020 17:24

Co chwile powtarzasz słowo "karnie". O co chodzi? Naprawdę chcesz takiej rzeczywistości, w której masz robić co ci każą bez jakichkolwiek pytań, wątpliwości, rozkminy i niezbędnej dawki krytycyzmu? Pomijając fakt, że trudno mówić o jakiejkolwiek pandemii, to nawet, gdyby była, dysponujesz czymś takim jak układ immunologiczny, który MUSI się nauczyć kolejnych patogenów. A jak się nie nauczy, to nie pomoże Ci żaden lek, szczepionka czy inny tego typu operatywny finansowo "koktail". To jest kluczowe dla zrozumienia sytuacji, kiedy wmówiono ludziom, że już nie mają naturalnej ochrony (nauka od marca nie uznaje już immunizacji naturalnej, nagle zniknęła), a zgon wskutek chorób przewlekłych to kowidoza. To jest jakiś obłęd!
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 26.08.2020 17:57

pascalek napisał(a):
Chris_M napisał(a):
Prawdziwy Polak napisał(a):https://vijesti.hrt.hr/647140/covid-19-najnovije-informacije-6

358
W relacji do liczby ludnosci to tak jakby w Polsce bylo powyżej 2,5 tysiąca

Scapulae napisał(a):Pewnie jest tyle, tylko nie robią aż tyle testów

Dla otrzeźwienia, porównanie ilości wykonanych testów na milion ludności w obu krajach:
Croatia - 38.375
Poland - 68.121

- https://www.worldometers.info/coronavirus/?

To dane skumulowane dla wszystkich do tej pory wykonanych testów, prawda?

Oczywiście!
Przecież "Scapulae" nie napisał:
"W przeciągu ostatnich 24 godzin w Chorwacji wykonano mniej test niż w Polsce",
tylko napisał:
"Pewnie jest tyle, tylko nie robią aż tyle testów"
co w sposób jednoznaczny uogólnia ocenę do całkowitej ilości wykonanych testów.

Za ostatnie 24h - bo to dane z dzisiaj wywołały takie poruszenie:
Chorwacja - 3228 testów (795 / 1 mln)
Polska - 28894 testów (761 / 1 mln).

I to właśnie ta różnica 34 testów na milion mieszkańców w ciągu ostatniej doby ma być przyczyną, że w Polsce na milion mieszkańców wychodzi prawie dwa razy wyższa ilość wykonanych testów niż w Chorwacji?
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 26.08.2020 18:11

szewc napisał(a):
wembley22 napisał(a):Dzisiaj musiałem skorzystać z pomocy szpitalnej w Novalji (awaria zęba, spuchniety dziub). Możecie mi wierzyć lub nie, ale Chorwaci podchodzą bardzo spokojnie do tej całej pandemi. Nikt mi nie mierzył temperatury, nikt nie zachowywał się wobec mnie jakbym był potencjalnym chorym na covid. Mam spuchnięty dziub i tyle. Muszę do dentysty. Pani doktor też nie wyglądała jak kosmonauta podczas mojego badania. Po zabiegu nawet ściągnęła maskę żebym mógł ją lepiej zrozumieć.

Tu do wszystkich: błagam Was, więcej takich postów!!

Dziwię Ci się, bo ja gdybym tak jak Ty był przekonany o tym, że koronawirusa nie trzeba się obawiać, to zgłosiłbym się do pracy w szpitalu jednoimiennym, gdzie obecnie naprawdę doskonale płacą, gdyż fachowy personel nie chce tam za normalne stawki pracować.
Co więcej, znam kilkoro starszych i doświadczonych lekarzy, którzy ze względu na zagrożenie koronawirusem całkowicie zawiesili działalność swoich prywatnych gabinetów lekarskich, a wielu młodych lekarzy ograniczyło swoje zatrudnienie do tylko jednego miejsca.
Ale oni widocznie (w przeciwieństwie do Ciebie) nie znają się na medycynie...
draggho
Podróżnik

Postnapisał(a) draggho » 26.08.2020 18:27

szewc napisał(a):
pascalek napisał(a):.. w drodze do (i od) stolika, do momentu zajęcia miejsca. Czyli podobnie jak w Polsce.

Czyli już sobie dali spokój z zachowywaniem pozorów. Od teraz ewidentna tresura ludzi. Wstaniesz od stołu - MASKA NA MORDĘ, idziesz -to samo, siadasz - zamordnik do kieszeni albo na stół. To jest taki absurd, że normalnemu człowiekowi łapa się zaciska w kieszeni.

Pytanie: poza tresowaniem, JAKI ma to sens anty-pandemiczny?

Pytanie 2: na jakiej podstawie reżimy ogłaszają kolejne zakażenia (nieważne, że używa się zamiennie z "chorymi"), skoro testy PCR nie wykrywają wirusa, tylko sekwencje RNA/DNA i mogą to być różne patogeny lub choćby egzosomy. Skoro producenci testów PCR stanowczo twierdzą, że nie nadają się one do celów diagnostycznych, to jaka jest podstawa podawania tych danych? Gdzie jest dokumentacja z MZ? Mam im wierzyć, bo tak se napisali?

Pytanie 3: czy to tylko zbieżność wzrostów "zakażeń" z końcem wakacji, czy znów śfirus działa programowo i zaczyna szaleć akurat wtedy, kiedy operatorzy pandemii tego chcą?

PS: Będę bardzo zdziwiony, jeśli gwarantem wyjazdu w przyszłym roku nie będzie jakiś paszport zdrowotny czy inna zamordystyczna legalizacja ludzkiej, normalnej aktywności. Jeśli potwierdzą się Wasze powyższe informacje z linków, to wg mnie właśnie obserwujemy początek planowanego rozmontowywania gospodarki chorwackiej. Co prawda, pozwolono zarobić nieco grosza Chorwatom do końca wakacji, ale z tego co widzę, wrzesień będzie stracony i być może faktycznie zadecydują o kwarantannie.

Z całym szacunkiem, aczkolwiek ciężko mi go zachować, piszesz szkodliwe bzdury.

Nie rozumiesz czym jest pandemii, nie rozumiesz zagrożenia i tego, że między innymi że względu na podjęte środki ostrożności nie mam 10x więcej chorych.

Jeśli nie rozumiesz prostego faktu, że maseczka chroni przed tobą, a nie ciebie, to ciężko o czymkolwiek dyskutować. Do tego teoria spiskowa, że ktoś na skalę globalną jest w stanie w kontrolowany sposób wywołać pseudo pandemię i dokładnie ja kontrolować, jest tak absurdalna, że ciężko coś sensownego odpowiedzieć. Naprawdę masz problem z założeniem maseczki? Twoja godność aż tak bardzo cierpi? W dupie masz swoich starszych krewnych?
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 26.08.2020 18:31

https://prawy.pl/110126-podglad

Sanepid wykrył C19 u .... nieboszczyka. Zmarł 8 lat wcześniej.

Testy są coraz lepsze, na Śląsku wykrywały C19 jeszcze przed wykonaniem badania.
To już nawet nie jest śmieszne.
wembley22
Globtroter

Postnapisał(a) wembley22 » 26.08.2020 18:32

Do Chris_M
Cytujesz mój post i piszesz pod spodem jakieś bzdury. Robotę mam dobrą, dziękuję. Do szpitala nie zamierzam się nająć bo to nie mój fach.
I gdzie w moim poście napisałem, że znam się na medycynie? :lol:
J.Kowalski
Croentuzjasta

Postnapisał(a) J.Kowalski » 26.08.2020 18:39

Chris_M napisał(a):Ale oni widocznie (w przeciwieństwie do Ciebie) nie znają się na medycynie...

kiedyś o takich mówiło się : Nie matura lecz chęć szczera.............
Jeśli dodamy do tego poglądy właściwe dla doktryny państwa nocnego stróża, okraszone wiarą w spiskową teorię dziejów to mamy odpowiedź skąd te chore posty
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.