Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
J.Kowalski
Croentuzjasta
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Postnapisał(a) J.Kowalski » 26.08.2020 18:43

wembley22 napisał(a): Możecie mi wierzyć lub nie, ale Chorwaci podchodzą bardzo spokojnie do tej całej pandemi. Nikt mi nie mierzył temperatury, nikt nie zachowywał się wobec mnie jakbym był potencjalnym chorym na covid. .

I owoce takiej postawy już zbierają.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2020 18:44

Chris_M napisał(a):
pascalek napisał(a):
Chris_M napisał(a):
Prawdziwy Polak napisał(a):https://vijesti.hrt.hr/647140/covid-19-najnovije-informacije-6

358
W relacji do liczby ludnosci to tak jakby w Polsce bylo powyżej 2,5 tysiąca

Scapulae napisał(a):Pewnie jest tyle, tylko nie robią aż tyle testów

Dla otrzeźwienia, porównanie ilości wykonanych testów na milion ludności w obu krajach:
Croatia - 38.375
Poland - 68.121

- https://www.worldometers.info/coronavirus/?

To dane skumulowane dla wszystkich do tej pory wykonanych testów, prawda?

Oczywiście!
Przecież "Scapulae" nie napisał:
"W przeciągu ostatnich 24 godzin w Chorwacji wykonano mniej test niż w Polsce",
tylko napisał:
"Pewnie jest tyle, tylko nie robią aż tyle testów"
co w sposób jednoznaczny uogólnia ocenę do całkowitej ilości wykonanych testów.

Za ostatnie 24h - bo to dane z dzisiaj wywołały takie poruszenie:
Chorwacja - 3228 testów (795 / 1 mln)
Polska - 28894 testów (761 / 1 mln).

I to właśnie ta różnica 34 testów na milion mieszkańców w ciągu ostatniej doby ma być przyczyną, że w Polsce na milion mieszkańców wychodzi prawie dwa razy wyższa ilość wykonanych testów niż w Chorwacji?

A nie trzeba przypadkiem policzyć ze chorwacja ma 10 razy mniej ludności? Przypuszczam ze jakby było podobnie to testów było by więcej niż u nas, ale to tylko takie moje rozumowanie
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 26.08.2020 18:45

wembley22 napisał(a):Do Chris_M
Cytujesz mój post i piszesz pod spodem jakieś bzdury. Robotę mam dobrą, dziękuję. Do szpitala nie zamierzam się nająć bo to nie mój fach.
I gdzie w moim poście napisałem, że znam się na medycynie? :lol:

Przeczytaj mój post jeszcze raz, tylko na spokojnie :)
Przecież to była odpowiedź na post "szewca", a nie na Twój i to do niego była skierowana rada by poszukał sobie roboty w szpitalu jednoimiennym!
A że post "szewca" zawierał w sobie cytat z Twojej wypowiedzi, to... "sorry Winnetou" ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2020 18:47

J.Kowalski napisał(a):
wembley22 napisał(a): Możecie mi wierzyć lub nie, ale Chorwaci podchodzą bardzo spokojnie do tej całej pandemi. Nikt mi nie mierzył temperatury, nikt nie zachowywał się wobec mnie jakbym był potencjalnym chorym na covid. .

Hmm a może podchodzą do tego z innej strony skoro 85% ludzi przechodzi bezobjawowo to po co bawić się pomiar temperatur? Nasz były minister zdrowia poleciał do Hiszpanii, a czy przypadkiem mz odradza podróże w tamtym kierunku?
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 26.08.2020 18:48

Mukas napisał(a):
Chris_M napisał(a):
pascalek napisał(a):
Chris_M napisał(a):
Prawdziwy Polak napisał(a):https://vijesti.hrt.hr/647140/covid-19-najnovije-informacije-6

358

Dla otrzeźwienia, porównanie ilości wykonanych testów na milion ludności w obu krajach:
Croatia - 38.375
Poland - 68.121

Oczywiście!
tylko napisał:

I to właśnie ta różnica 34 testów na milion mieszkańców w ciągu ostatniej doby ma być przyczyną, że w Polsce na milion mieszkańców wychodzi prawie dwa razy wyższa ilość wykonanych testów niż w Chorwacji?

A nie trzeba przypadkiem policzyć ze chorwacja ma 10 razy mniej ludności? Przypuszczam ze jakby było podobnie to testów było by więcej niż u nas, ale to tylko takie moje rozumowanie

Przecież cały czas piszemy o ilości testów na milion mieszkańców!
Więc co jeszcze chcesz liczyć?
R@F
Turysta

Postnapisał(a) R@F » 26.08.2020 18:51

Taki Split ma ok. 178.000 mieszkancow. Ciekawe ilu turystow podnosi liczbe ludnosci. Wtedy tez i przelicznik zachorowan pewnie bylby inny.
R@F
Turysta

Postnapisał(a) R@F » 26.08.2020 18:53

Mukas napisał(a):
J.Kowalski napisał(a):

Hmm a może podchodzą do tego z innej strony skoro 85% ludzi przechodzi bezobjawowo to po co bawić się pomiar temperatur? Nasz były minister zdrowia poleciał do Hiszpanii, a czy przypadkiem mz odradza podróże w tamtym kierunku?

jemu wolno. To samo Orban. Jak wroci z Cro to mozna wszystko, nawet kwarantanne wprowadzic. Co wolno wojewodzie...
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 26.08.2020 18:54

draggho napisał(a):Z całym szacunkiem, aczkolwiek ciężko mi go zachować, piszesz szkodliwe bzdury.

Nie rozumiesz czym jest pandemii, nie rozumiesz zagrożenia i tego, że między innymi że względu na podjęte środki ostrożności nie mam 10x więcej chorych.

Jeśli nie rozumiesz prostego faktu, że maseczka chroni przed tobą, a nie ciebie, to ciężko o czymkolwiek dyskutować. Do tego teoria spiskowa, że ktoś na skalę globalną jest w stanie w kontrolowany sposób wywołać pseudo pandemię i dokładnie ja kontrolować, jest tak absurdalna, że ciężko coś sensownego odpowiedzieć. Naprawdę masz problem z założeniem maseczki? Twoja godność aż tak bardzo cierpi? W dupie masz swoich starszych krewnych?

Pandemia, jak jeszcze nie wprowadzono zaplanowanej pandemii, to minimum 12% śmiertelność. To po pierwsze.

Maseczka "chroni przede mną". Wiesz, że to jest rozmowa z medialną narracją? Z tym się nie da dyskutować. Powtarzasz bezmyślnie zasłyszane i obowiązujące mantry. Na pocieszenie dodam: nie Ty jeden. Przede wszystkim, knebel podtruwa dwutlenkiem węgla i stwarza podłoże do przerostu mikrobiologicznej flory (to wysnułem samodzielnie, jeszcze zanim pojawiły się liczne ostrzeżenia ze strony uczciwych lekarzy, czysta logika i minimalna wiedza). Stajesz się więc osłabiony, co powoduje, że masz większe prawdopodobieństwo zachorowania. Jeśli zachorujesz, zarażasz podobnie osłabionych. O ile rozumiem, że chirurg musi to mieć okresowo na twarzy, by np. nie napluć pacjentowi do otwartej jamy brzusznej, to NAKAZ upośledzający prawidłową wymianę gazową u całej populacji, to jest przedsionek do masowego mordu. Jeśli tego nie kumasz, niebawem sprawdzisz to na sobie, gdyż może tak być, że na mocy kolejnego rozporządzenia, będziesz to KARNIE nosił wszędzie poza domem (spuszczona z nosa się nie liczy, pamiętaj, to nieuczciwe wobec wspaniałych lekarzy pokroju Simona, który nazywa takich jak ja idiotami i dziczą! Tak więc, nos i usta masz mieć uczciwie zakryte, by Simon, Grzesiowski i inni lekarze nowych czasów mogli spać spokojnie).

Niczego nie muszą skrupulatnie kontrolować. Czyż samodzielnie nie zakładasz kagańca? Wystarczy nakaz. Ogarnij się człowieku i zerknij z boku na to, co piszesz. Kontrola całych populacji przy takim ich otępieniu, to bułka z masłem. Masz przykład, którego nie dopuszczasz do świadomości, bo musiałbyś przyznać, że sam dałeś się wkręcić jak dziecko. W ciągu kilku miesięcy banda psychopatów zatrzymała gospodarkę światową, internowała ludzi w ich własnych mieszkaniach, a teraz zabrania im swobodnie oddychać. I Ty mówisz z pełną powagą, że jest to niemożliwe? Przecież ręce opadają, jak się to czyta :(

Wspomniałeś troskę o seniorów. Kolejna sztampa z telewizorni nie podparta żadnym materiałem dowodowym. Naprawdę sądzisz, że odcięcie starszych od swobodnego oddechu, pozwoli im zachować zdrowie? Ach, wait! Przecież to oni je noszą, by mnie - młodego - chronić, a ja by chronić ich. Bo inaczej zachorowałoby już 6 mld ludzi. Ale znów przerwa, śmiertelność kowidowa to szum statystyczny. Czyżby blokowanie oddechu wpływało na marną śmiertelność najgorszego wirusa wszechczasów? Mózg mi się zwiesił, sorry.

PS: I nie mówię tu o pandemii, żeby było jasne. Mówimy o całkowicie POZORNEJ pandemii. Żebyś nie myślał, że wyznaję jakąś durną hipotezę o wypuszczeniu patogenu, by potem kontrolować pandemię. No bez jaj, bądźmy poważni. Chodzi o operację na doskonale do tego przygotowanych narodach. I to się udaje znakomicie.
Ostatnio edytowano 26.08.2020 19:06 przez szewc, łącznie edytowano 2 razy
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 26.08.2020 19:01

........panie kolego; skoro to wszystko taka bzdura, to może zgłosisz się do pobierania wymazów jako, że chętnych niestety brakuje
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2020 19:02

Chris_M napisał(a):
pascalek napisał(a):
Chris_M napisał(a):

358

Croatia - 38.375
Poland - 68.121

Oczywiście!
tylko napisał:

"Robią" zdecydowanie nie uogólnia do całkowitej ilości, a wręcz przeciwnie - odnosi się do stanu obecnego. "Robią" - i mają odpowiednie wyniki.
Zresztą Scapulae to nie śp. Wieszcz Mickiewicz i na pewno chętnie osobiście wyjaśni, co autor miał na myśli.

Chris_M napisał(a):

W którym miejscu mojej wypowiedzi to wyczytałeś?

Po prostu Chorwaci zaczęli ostatnio robić więcej testów niż Polacy w przeliczeniu na populację. W danych skumulowanych nigdy tego nie zobaczysz.
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 26.08.2020 19:11

lew napisał(a):........panie kolego; skoro to wszystko taka bzdura, to może zgłosisz się do pobierania wymazów jako, że chętnych niestety brakuje

Nie.
Wyjaśniam dlaczego:

- po pierwsze, testy PCR nie nadają się do celów diagnostycznych.
- po drugie, nie życzę sobie, by ktoś przez 15 sekund gmerał mi 6 calowym sztyftem przy kości sitowej. Innym też tego nie życzę.
- po 3 moje ciało jest moją własnością i ja decyduję, co z nim zrobię. Czemu miałbym to robić innym?

W końcu, dlaczego miałbym kolaborować z takim systemem? WTF?
Ostatnio edytowano 26.08.2020 19:16 przez szewc, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2020 19:17

szewc napisał(a):
lew napisał(a):........panie kolego; skoro to wszystko taka bzdura, to może zgłosisz się do pobierania wymazów jako, że chętnych niestety brakuje

Nie.
Wyjaśniam dlaczego:

- po pierwsze, testy PCR nie nadają się do celów diagnostycznych.
- po drugie, nie życzę sobie, by ktoś przez 15 sekund gmerał mi 6 calowym sztyftem przy kości sitowej. Innym też tego nie życzę.
- po 3 moje ciało jest moją własnością i ja decyduję, co z nim zrobię. Czemu miałby to robić innym?

kolego bez sensu jest wymiana zdan z osoba ktora ma zamkniete oczy.
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 26.08.2020 19:26

sorry, w pośpiechu napisałem
Ostatnio edytowano 26.08.2020 19:29 przez szewc, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2020 19:26

Szwedzka strategia walki z koronawirusem polega na stosowaniu jedynie zaleceń, a jedynym poważnym obostrzeniem jest wciąż obowiązujący zakaz publicznych zgromadzeń powyżej 50 osób. Szwedzkie władze wiosną nie zdecydowały się na zamknięcie kraju. Do tej pory mimo dyskusji nie rekomenduje się stosowania maseczek.

Hmm co o tym sadzic? po ostatniej pandemi u nich został tylko smród i odszkodowania za powikłania szczepionek do których rzad namawiał...
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 26.08.2020 19:37

Mukas napisał(a):Szwedzka strategia walki z koronawirusem polega na stosowaniu jedynie zaleceń, a jedynym poważnym obostrzeniem jest wciąż obowiązujący zakaz publicznych zgromadzeń powyżej 50 osób. Szwedzkie władze wiosną nie zdecydowały się na zamknięcie kraju. Do tej pory mimo dyskusji nie rekomenduje się stosowania maseczek.

Hmm co o tym sadzic? po ostatniej pandemi u nich został tylko smród i odszkodowania za powikłania szczepionek do których rzad namawiał...

Co o tym sądzić :roll: Myślę, że gdybym był wyznawcą teorii spiskowych, nazwałbym to celowym działaniem szwedzkich władz, mającym na celu eksterminację najsłabszych jednostek. Jednak w związku z tym, że nie jestem, to powiem krótko...dali ciała,... widocznie zdiagnozowali sytuację jak szewc .
Szwedzi odnotowali największą ilość zgonów od 150 lat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.