Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lew
Cromaniak
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Postnapisał(a) lew » 26.08.2020 19:41

szewc napisał(a):
lew napisał(a):........panie kolego; skoro to wszystko taka bzdura, to może zgłosisz się do pobierania wymazów jako, że chętnych niestety brakuje

Nie.
Wyjaśniam dlaczego:

- po pierwsze, testy PCR nie nadają się do celów diagnostycznych.
- po drugie, nie życzę sobie, by ktoś przez 15 sekund gmerał mi 6 calowym sztyftem przy kości sitowej. Innym też tego nie życzę.
- po 3 moje ciało jest moją własnością i ja decyduję, co z nim zrobię. Czemu miałbym to robić innym?

W końcu, dlaczego miałbym kolaborować z takim systemem? WTF?

..... czyli narażać się mają inni; bo kolega jednak nie pisząc tego wprost, się boi pobierać wymazy, jako że niestety wirus jest i jest niebezpieczny. A na czymś się trzeba oprzeć w diagnostyce
stpman
Croentuzjasta

Postnapisał(a) stpman » 26.08.2020 19:45

Czy wszyscy na pokładzie są zdrowi?
Ludzie czy wy widzicie co piszecie?
Tak serio pytam, bo nie wierzę...
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 26.08.2020 19:46

Mukas napisał(a):
J.Kowalski napisał(a):
wembley22 napisał(a): Możecie mi wierzyć lub nie, ale Chorwaci podchodzą bardzo spokojnie do tej całej pandemi. Nikt mi nie mierzył temperatury, nikt nie zachowywał się wobec mnie jakbym był potencjalnym chorym na covid. .

I owoce takiej postawy już zbierają.

Hmm a może podchodzą do tego z innej strony skoro 85% ludzi przechodzi bezobjawowo to po co bawić się pomiar temperatur?

A napiszesz nam, skąd wziąłeś te 85% osób, które zarażenie przeszły bezobjawowo?
Bo lekarze do dzisiaj nie są w stanie w pewny sposób określić tej liczby, a Ty w autorytatywny sposób oznajmiasz nam, że aż 85% zarażonych przechodzi zarażenie bezobjawowo!
Tymczasem badania przeprowadzone w Krakowie przez naukowców Uniwersytetu Jagiellońskiego przy współpracy z firma Diagnostyka wykazały, że bezobjawowo koronawirusa przeszło 2% badanych, a nie 85%!
https://www.medonet.pl/koronawirus/koro ... 71703.html
A co bezsensowności mierzenia temperatury, to czy znasz jakiś lepszy sposób na wykrywania koronawirusa w pierwszym kontakcie niż pomiar temperatury?
Chińczycy opanowali u siebie epidemię COVID właśnie mierząc wszystkim temperaturę i to jest najbardziej skuteczna metoda wykrywania zarażonych, bo jest tania i możliwa do zastosowania na masową skalę, w przeciwieństwie do wymazów, które są drogie i nie da się ich stosować na tak masową skalę.
J.Kowalski
Croentuzjasta

Postnapisał(a) J.Kowalski » 26.08.2020 19:55

kaeres napisał(a):szewc w tym ma rację, że myśląc mózgiem wie, że maseczka to jest największy gniot tej "PANDEMII".

.

Jak rozumiem masz tytuł naukowy z dziedziny nauk medycznych i jak byłeś łaskaw się wyrazić, myśląc mózgiem i po jak mniemam
przeprowadzeniu badań nad funkcją ochrony maseczek przed zarażeniem covid 19 stwierdzasz autorytatywnie, że cyt.: maseczka to największy gniot tej Pandemii.
W takim razie musisz te rewelacje ogłosić w prasie fachowej.
Przed twoimi badaniami popartymi myśleniem mózgiem jak się wyraziłeś uważano, że trójwarstwowe maseczki chirurgiczne zatrzymują ok 75 % patogenów w kierunku osoby noszącej maseczkę i ok 50 % patogenów na zewnątrz. Pomiary przeprowadzono za pomocą licznika Portacount, który rejestruje cząsteczki w powietrzu o rozmiarach w zakresie od 0,02 do 1 mikrometra na koniec 3-godzinnego okresu noszenia bez aktywności fizycznej, ale co ci amerykańscy naukowcy z Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wiedzą, trzeba nagłośnić twoje badania poparte myśleniem mózgiem.
Aha i jeszcze ci nieudacznicy z CDC bajdurzyli, że maseczka N95 (FFP2 w EU) jest skuteczna w 95 %.
Ostatnio edytowano 26.08.2020 20:14 przez J.Kowalski, łącznie edytowano 2 razy
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 26.08.2020 19:57

Mukas napisał(a):
szewc napisał(a):
lew napisał(a):........panie kolego; skoro to wszystko taka bzdura, to może zgłosisz się do pobierania wymazów jako, że chętnych niestety brakuje

Nie.
Wyjaśniam dlaczego:

- po drugie, nie życzę sobie, by ktoś przez 15 sekund gmerał mi 6 calowym sztyftem przy kości sitowej. Innym też tego nie życzę.
- po 3 moje ciało jest moją własnością i ja decyduję, co z nim zrobię. Czemu miałby to robić innym?

kolego bez sensu jest wymiana zdan z osoba ktora ma zamkniete oczy.

Zamknięte oczy to chyba masz Ty, bo nawet nie widzisz, że "szewc" odpowiedział całkowicie nie na temat!
"Lew" zaproponował "szewcowi", że jeśli uważa iż koronawirus jest niegroźny to niech się zgłosi do pobierania wymazów od pacjentów, a "szewc" tę propozycje odrzucił uzasadniając, że on się nie zgadza by JEMU pobierano wymazy!
Nie wiem kto płaci "szewcowi", Tobie oraz jeszcze kilku innym osobom, które w ostatnich dniach założyły konta na Forum żeby wygłaszać te brednie, ale uważam, że takie osoby powinny zostać przymusowe skierowane do pracy przy obsłudze zarażonych koronawirusem.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2020 19:58

Chris_M napisał(a):
Mukas napisał(a):
J.Kowalski napisał(a):
wembley22 napisał(a): Możecie mi wierzyć lub nie, ale Chorwaci podchodzą bardzo spokojnie do tej całej pandemi. Nikt mi nie mierzył temperatury, nikt nie zachowywał się wobec mnie jakbym był potencjalnym chorym na covid. .

I owoce takiej postawy już zbierają.

Hmm a może podchodzą do tego z innej strony skoro 85% ludzi przechodzi bezobjawowo to po co bawić się pomiar temperatur?

A napiszesz nam, skąd wziąłeś te 85% osób, które zarażenie przeszły bezobjawowo?
Bo lekarze do dzisiaj nie są w stanie w pewny sposób określić tej liczby, a Ty w autorytatywny sposób oznajmiasz nam, że aż 85% zarażonych przechodzi zarażenie bezobjawowo!
Tymczasem badania przeprowadzone w Krakowie przez naukowców Uniwersytetu Jagiellońskiego przy współpracy z firma Diagnostyka wykazały, że bezobjawowo koronawirusa przeszło 2% badanych, a nie 85%!
https://www.medonet.pl/koronawirus/koro ... 71703.html
A co bezsensowności mierzenia temperatury, to czy znasz jakiś lepszy sposób na wykrywania koronawirusa w pierwszym kontakcie niż pomiar temperatury?
Chińczycy opanowali u siebie epidemię COVID właśnie mierząc wszystkim temperaturę i to jest najbardziej skuteczna metoda wykrywania zarażonych, bo jest tania i możliwa do zastosowania na masową skalę, w przeciwieństwie do wymazów, które są drogie i nie da się ich stosować na tak masową skalę.

Hmm Zacytuje czesc tekstu

"Wyniki pokazują, że około 2 proc. populacji przeszło już zakażenie, zatem odsetek chorujących bezobjawowych jest większy niż dotychczas sądzono. Jeśli predykcja naukowców z Uniwersytetu Jagiellońskiego okazałaby się prawdziwa, to w samym Krakowie (liczba mieszkańców: 779 115) mielibyśmy 15 582 osób, które były już zakażone koronawirusem. W tej chwili w całej Polsce testem molekularnym RT-PCR zdiagnozowano 15 047 pacjentów objawowych (stan na 8 maja, godz. 8.00). Przebadano ponad 389 tys. Polaków. "

https://portal.abczdrowie.pl/bezobjawow ... ronawirusa

nie wchodze w dalszą dyskusje z Panem. Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2020 20:05

Chris_M napisał(a):
Mukas napisał(a):
szewc napisał(a):

Nie.
Wyjaśniam dlaczego:

- po 3 moje ciało jest moją własnością i ja decyduję, co z nim zrobię. Czemu miałby to robić innym?

kolego bez sensu jest wymiana zdan z osoba ktora ma zamkniete oczy.

Zamknięte oczy to chyba masz Ty, bo nawet nie widzisz, że "szewc" odpowiedział całkowicie nie na temat!
"Lew" zaproponował "szewcowi", że jeśli uważa iż koronawirus jest niegroźny to niech się zgłosi do pobierania wymazów od pacjentów, a "szewc" tę propozycje odrzucił uzasadniając, że on się nie zgadza by JEMU pobierano wymazy!
Nie wiem kto płaci "szewcowi", Tobie oraz jeszcze kilku innym osobom, które w ostatnich dniach założyły konta na Forum żeby wygłaszać te brednie, ale uważam, że takie osoby powinny zostać przymusowe skierowane do pracy przy obsłudze zarażonych koronawirusem.

Hmm jedno pytanie ilu osobom z najblizszego otoczenia zostal zdiagnozowany covid?
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 26.08.2020 20:12

.......... z mojej wioski, tylko dzisiaj 3osoby ;.... z tego co opowiadała koleżanka, jedną z tych osób był 95 letni dziadek nie wychodzący z domu , bo jest na to za słaby
Ostatnio edytowano 26.08.2020 20:18 przez lew, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2020 20:29

lew napisał(a):.......... z mojej wioski, tylko dzisiaj 3osoby ;.... z tego co opowiadała koleżanka, jedną z tych osób był 95 letni dziadek nie wychodzący z domu , bo jest na to za słaby

Ja mieszkam na Śląsku duża cześć znajomych pracuje na kopalni... jeden spędził w domu prawie miesiąc wynik miał raz pozytywny raz nierozstrzygnięty raz negatywny, to co przeszli i to jak byli traktowani to wiedza tylko ci którzy mieli z nimi kontakt bezpośredni, a do kolegi chrisa nie pisze tutaj o rzeczach które wyssałem z palca albo usłyszałem w TVP, wyrażam swoją opinie nie neguje obecności covida i jego zagrożenia dla ludzi ale uważam ze sprawa jest za bardzo nadmuchana. Sam jestem przed wyjazdem do Chorwacji i jeżeli nie zamkną granic to jadę 14 dni mi nie straszne sam spędziłem 3 tygodnie na kwarantannie gdzie osoby z mojego domu miały kontakt kilka godzin z osoba zakażona która miała prawdziwe objawy przypisywane covidowi czyli brak smaku i węchu i uwaga nikt pozytywny to w jaki sposób dochodzi do zakażenia?
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 27.08.2020 14:19

W Polsce pewna pani miała zatrudnić kilkunastu Ukraińców jako kierowców. Dostała 15 testów, ale wszystkie zrobiła sobie.
Wyniki negatywne w 10 przypadkach, pozytywne w 5 :D
Sanepid ją straszył sprawą w sądzie o oszustwo, zamilkł kiedy odpowiedziała, że zrobi to samo.

Oczywiście to kolejna teoria spiskowa - podważająca nieomylne testy. :D
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 27.08.2020 15:30

baunty napisał(a):W Polsce pewna pani miała zatrudnić kilkunastu Ukraińców jako kierowców. Dostała 15 testów, ale wszystkie zrobiła sobie.
Wyniki negatywne w 10 przypadkach, pozytywne w 5 :D
Sanepid ją straszył sprawą w sądzie o oszustwo, zamilkł kiedy odpowiedziała, że zrobi to samo.

Oczywiście to kolejna teoria spiskowa - podważająca nieomylne testy. :D

.......post nadaje się wiadomo gdzie i mama nadzieję ,że tam trafi. Sama sobie te wymazy zrobiła? Nie sądzę
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 28.08.2020 16:45

Ciekawa logika - zamknięcie granic ma być korzystne dla gospodarki.
szewc
Odkrywca

Postnapisał(a) szewc » 28.08.2020 16:47

To nie jest logika. Jeśli ludzie się gremialnie nie postawią, za rok poupada większość gospodarek, a klasa średnia przejdzie do historii. Co to oznacza, nie muszę chyba dodawać.
krzysiek bb
Odkrywca

Postnapisał(a) krzysiek bb » 28.08.2020 16:52

Prawdziwy Polak napisał(a):
mietas69 napisał(a):witam 26 wyjazd z Tych.Czechy bez problemu Slowacja luzik .Węgry pusto i spokojnie .Nocleg .FONIX FOGADO.Jak weszliśmy w maseczkach do restauracji,to patrzyli na nas jak na przybyszów z kosmosu.nIKT NIE NOSI MASECZEK nawet właściciel.Rano Redix nikogo na granicy nie było .SPRAWDZENIE DOWODÓW i tankowanie w Słowenii 1 euro za ltr benzyny,MURSKO SREDICE tylko 1 auto czyli my .Skan dowodów i w drogę.Puste bramki Drvenik o 16 .Maseczki tylko obsługa w chotelu .Jest cudownie 34 stopnie mało ludzi .Aco wymyślą po 1 to się nie przejmuję.POWRÓT 10.09,POZDRO z Drvenika

Po tym poście najlepiej widać kto jeździ obecnie do Chorwacji.
Chotel.

Przyganiał kocioł garnkowi...
J.Kowalski
Croentuzjasta

Postnapisał(a) J.Kowalski » 28.08.2020 17:40

szewc napisał(a):To nie jest logika. Jeśli ludzie się gremialnie nie postawią, za rok poupada większość gospodarek, a klasa średnia przejdzie do historii. Co to oznacza, nie muszę chyba dodawać.

Ponadpaństwowa organizacja/rząd wymyśliła covid19 żeby zdobyć władzę nad światem, ale ci źli ludzie nie przewidzieli, że znajdzie się niejaki szewc który zdemaskuje te niecne plany.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.