Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KiA
Globtroter
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) KiA » 02.08.2020 19:55

Tłok w Poreču na tych wąskich uliczkach. Gdyby nie dzisiejszy brak słońca to byśmy tam nie zawitali bo to miasteczko to lipa straszna. Jedyne warte uwagi miejsce to stragan z miejscowymi artykułami.

Można jechać śmiało do CRO (czekają na turystów) ale lepiej rezerwować miejsca bo robi się coraz gęściej. Pozdrav :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 02.08.2020 19:57

KiA napisał(a):Tłok w Poreču na tych wąskich uliczkach. Gdyby nie dzisiejszy brak słońca to byśmy tam nie zawitali bo to miasteczko to lipa straszna. Jedyne warte uwagi miejsce to stragan z miejscowymi artykułami.

To jakie miasteczka w Chorwacji polecacie? Oczywiście takie aby nie było lipy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2020 20:08

KiA napisał(a):Tłok w Poreču na tych wąskich uliczkach. Gdyby nie dzisiejszy brak słońca to byśmy tam nie zawitali bo to miasteczko to lipa straszna. Jedyne warte uwagi miejsce to stragan z miejscowymi artykułami.

Stragan to straszna lipa.

Miejsca, które musisz zobaczyć w Poreču

Bazylika Eufrazjusza
Parlament Istrii
Kościół Matki Bożej Anielskiej
Dom Romański
Gotycki Pałac Lion
Świątynie Marsa i Neptuna
Pozostałości miejskich fortyfikacji
Latarnia na wyspie Sveti Nikola
Zachody słońca w Poreču
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 03.08.2020 06:15

piekara114 napisał(a):

8O 8O 8O :roll: Wiesz, lepiej nie schodź z plaży i od baru. Poreć, Rovinj i inne zabytkowe miasta nie są dla Ciebie. Zostań przy straganach.

Nie każdy lubi zwiedzać muzea czy uskuteczniać wycieczki po różnych obiektach w temperaturze 35° :?

Stragan z miejscowymi artykułami, to niekoniecznie stragan z pamiątkami - ja w Chorwacji na miejscowych straganach kupuję owoce, oliwę, sery...

Niech każdy zwiedza to, co mu się podoba - jedni chodzą po budynkach, inni po górach, jeszcze inni po wyspach, a kolejni po rzeczonych straganach. Jesteśmy różnymi ludźmi, a żadne z nas nie ma patentu na doskonałość. Niech sobie koleżanka/kolega KiA chodzi własnymi ścieżkami na stragany, bez narażania się na odsądzanie od czci i wiary przez zwolenników wzbogacania kulturalnego na urlopie w słonecznej Chorwacji :wink:
xenon75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xenon75 » 03.08.2020 07:53

Dokładnie tak ludzie co jest z wami?Każdy lubi to co lubi.Jeden stragany drugi muzea a trzeci leżakowanie a czwarty picie ale co mnie to obchodzi.Spedzam tak jak chcę i głupio nie komentuje.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.08.2020 09:22

Jeśli coś nie trafia w moje gusta to nie napiszę że miasteczko to straszna lipa.
Po poście autora można wnosić że nawet nie miał pojęcia co można tam zobaczyć.
No ale co kto lubi.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.08.2020 09:30

empire13 napisał(a):

To jakie miasteczka w Chorwacji polecacie? Oczywiście takie aby nie było lipy.

Przyłączam się do tego pytania - naprawdę bardzo chciałabym się dowiedzieć, które miejsca w Chorwacji KiA uważa za interesujące, a przynajmniej nie lipne, no i dlaczego te właśnie (jeśli w ogóle takie są). Nieśmiało też zapytam, co konkretnie - oprócz tłoku w wąskich uliczkach - zadecydowało, że Poreč to lipa.

Co prawda tegoroczny urlop w Chorwacji mam już za sobą, ale może ta opinia przyda mi się przy planowaniu kolejnych podróży w czasie pandemii, która zapowiada się na raczej długotrwałą.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.08.2020 09:57

empire13 napisał(a):Jeśli coś nie trafia w moje gusta to nie napiszę że miasteczko to straszna lipa.
No ale co kto lubi.
Dokładnie o to chodzi. Nie ocenia się po tym, że tłum czy upal. I akurat miasto Porec oferuje to co najlepsze w Chorwacji :klimatyczne stare Miasto z zabytkami (w tym UNESCO), wąskie uliczki, bary, knajpki i restauracje na grubszy portfel, dość długą promenadę przy morzu, stragany z pamiątkami i lokalnymi produktami, a w pobliżu fajne plaże. Jak wiele chorwackich miasteczek oferuje aż tyle?
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.08.2020 10:05

Czy ja mam tutaj pilnować OT? :roll:
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 03.08.2020 10:26

piekara114 napisał(a):
empire13 napisał(a):Jeśli coś nie trafia w moje gusta to nie napiszę że miasteczko to straszna lipa.
No ale co kto lubi.
Dokładnie o to chodzi. Nie ocenia się po tym, że tłum czy upal. I akurat miasto Porec oferuje to co najlepsze w Chorwacji :klimatyczne stare Miasto z zabytkami (w tym UNESCO), wąskie uliczki, bary, knajpki i restauracje na grubszy portfel, dość długą promenadę przy morzu, stragany z pamiątkami i lokalnymi produktami, a w pobliżu fajne plaże. Jak wiele chorwackich miasteczek oferuje aż tyle?

W Porecu byłem już kilka razy i chętnie do niegi wracam. Niesamowity klimat starego miasta. Nie wiem co się mogło tam nie podobać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2020 07:02

Piotrek_k napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Piotrek_k napisał(a):Przecież to tylko śmieszna parodia naszej pacynki narodowej Mateusza :)
Więc nie wiem skąd takie oburzenie.. ;)

Ty też lepiej nic nie pisz, jak nie masz co napisać. :idea:
Za pacynkę otrzymujesz ostrzeżenie. :idea:

Uważam że moderator powinien być przede wszystkim obiektywny.

Tego Panu brakuje Panie Januszu.
Pacynka nikogo nie uraża, zaś jeśli jest Pan tutaj jako przedstawiciel jakiejś partii a nie członek społeczności która trzyma luz, proponuję zrezygnować z posady moderatora.

Nie zgadzam się z ostrzeżeniem, dlatego zgłoszę sytuację do admina.

Pozdrawiam,
Piotr

Kolego Piotrze nie znasz regulaminu forum. Pozwolę sobie przypomnieć tobie jego podstawowe założenia:

"Niedozwolone są:
- komentowanie działań moderatorów;
- pytania o termin rozpatrzenia zgłoszenia;
- ponawianie zgłoszeń;
- pytania typu: „czemu X dostał bana, a Y nie”, „kiedy X dostanie bana”, „dlaczego X dostał / nie dostał bana”, „popieram, żeby dany post wyrzucić, a X zbanować”;
- jakakolwiek dyskusja między sobą lub z moderatorami w tym wątku."

Pobrane z:https://www.cro.pl/zgloszenia-naruszen-regulaminu-i-netykiety-t45080.html

Masz tylko jedno niezaprzeczalne prawo opuszczenie tego forum. Mnie wielce szanowny pan anakin proponował, to kilkukrotnie. Jednak oprócz prawa wielce szanownego forum istnieje też prawo.......... I staram się przestrzegać naszego forumowego prawa, jednak moja interpretacja owego nie zawsze jest taka sama jak założonej linii. I odkąd parę lat temu zmienione zostały zasady forum ostatnio regularnie wielce szanowny pan anakin mnie banuje. Pamiętaj Piotrze przestrzegaj prawa forum cro.pl ponieważ jest ono jedyne, święte i nienaruszalne. A nasi administratorzy i moderatorzy służą na forum jako latarnie na pochmurnym niebie.

Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkich, a w szczególności nową administrację tak wspaniale prowadzącą nasze rozrastające się w niebywałym tempie forum. smoki3
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.08.2020 07:28

Schowaj tę ironię i sarkazm na inne okazje.
Zasady i konsekwencje znasz, a Twoje interpretacje mnie nie interesują.
Wiedzę na ten temat masz.
Zrobisz z nią co zechcesz.

ps. to jest mój ostatni post na forum skierowany do Ciebie.
Adasko75
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adasko75 » 10.08.2020 10:36

alechandro napisał(a):Nie wiem jak na Pagu ale co do Brać to chyba tak jest. W zeszłym roku Brać była zaludniona jak zwykle, w tym roku co się dzieje to pojęcie przechodzi. Nie wiem z jakiego powodu Brać nagle cieszy się taką popularnością ale jeżeli ktoś nie ma konkretnych planów i rezerwacji to może sobie Brać odpuścić w tym roku. Mam nadzieję, że to się unormuje bo kiedyś chciałbym tutaj wrócić.

Takie odniosłem wrażenie z Twojej wypowiedzi, ,że widzisz tyko koniec swojego nosa, że tylko Twoje odczucia się liczą, że istnieją tylko "wszyscy inni" i "JA"! Zresztą nie tylko z tej tu Twojej wypowiedzi taki egoistyczny ton bije. To takie polskie...aby tylko mi pasowało i abym ja zadowolony był...Przepraszam za szczerość ale nie mogłem się powstrzymać...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2020 14:19

Co do Supetaru jednak to mam inne odczucia niż do Sutivanu. Z tym, że Supetar ma długie, rozlazłe plaże, wiele osób siedzi pod drzewkami lub w knajpkach i tam takiego tłoku nie ma. Wiem też, że z Supetaru dojeżdżają na plażę do Sutivanu bo rozmawiałem z jednym Polakiem, który ma kwaterę w Supetar.
Adaśko, nie wiem o co ci chodzi ale zmień leki :papa:

dids76 napisał(a):Ja w piątek ruszam na Brač, tylko że na przeciwną stronę wyspy. Jeżdżę tam od kilku lat wiec porównam z latami ubiegłymi :papa:

Byłem w Selce ( Twoja miejscówka chyba ), Povlji oraz Splitskiej i takiego tłumu nie ma. Mam wrażenie, że to dotyczy Sutivanu. Mirca, Supetar, Splitska, Povlja, Selce oraz w Bobovisce nie zauważyłem aż tak takich tłumów. Pisząc swego posta powinienem napisać aby odpuścić sobie Sutivan jeżeli ktoś nie ma sprecyzowanych planów lub wybiera się w ciemno, no i Bol ale tam to zawsze jest armagedon.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.08.2020 16:10

alechandro napisał(a):Adaśko, nie wiem o co ci chodzi ale zmień leki :papa:

Nigdy nie przestanie mnie dziwić tolerancja dla takich odzywek na tym forum :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.