Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
GREG_G
Croentuzjasta
Re: Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 25.07.2014 11:54

Eunike1984 napisał(a):Ależ piękne miejsce! :) Chyba się jednak przekonam... Mąż się ucieszy ;) A ile km mieliście docelowo w jedną stronę?

Nie ważne kilometry, warto tam jechać nawet 4000 km :)
Byliśmy w lipcu i tak spokojnie i sielsko już nie było, ale nadal pięknie
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 25.07.2014 12:42

Cudnie...
Właśnie tak planowaliśmy się powłóczyć po Lefkadzie... Ale może dobrze, że w tym roku zmieniliśmy jednak plany, bo teraz tak sobie myślę, że na Lefkadę najlepiej jechać w czerwcu lub we wrześniu... Trzeba tak będzie zaplanować wakacje za 2-3 lat (bo za rok będą polskie wakacje), żeby jechać poza sezonem...
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 25.07.2014 14:04

JoannaG napisał(a):Cudnie...
Właśnie tak planowaliśmy się powłóczyć po Lefkadzie... Ale może dobrze, że w tym roku zmieniliśmy jednak plany, bo teraz tak sobie myślę, że na Lefkadę najlepiej jechać w czerwcu lub we wrześniu... Trzeba tak będzie zaplanować wakacje za 2-3 lat (bo za rok będą polskie wakacje), żeby jechać poza sezonem...

Tak, potwierdzam czerwiec i to nie sam koniec..generalnie po 20 już było tłumniej i to było czuć wszędzie...wtedy już tam jest pełny sezon jak twierdziła nasza Maria.

Eunike1984 napisał(a):Ależ piękne miejsce! :) Chyba się jednak przekonam... Mąż się ucieszy ;) A ile km mieliście docelowo w jedną stronę?

jechaliśmy tak etapami na raty ale ogólnie podróż i jazdy na miejscu to zrobiliśmy 4500 km.

kataryniarz napisał(a):Ehh brakło nam czasu, a widzę mamy sporo pięknych miejsc do nadrobienia na Lefkadzie :)

będzie argument za powrotem:)

kmichal napisał(a):Jak miło móc znowu ogladać te wspaniałe Lefkadzkie krajobrazy ... ach ... :lol:

tak zgadzam się:)
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 25.07.2014 14:34

My niestety przed 15 czerwca nie damy rady, bo o ile można dzieciom skracać rok szkolny... ;)
Może lepiej w takim razie koniec sierpnia i poczatek wrzesnia... Zobaczymy.

Zresztą za rok raczej odpada a za dwa Misiek kończy podstawówkę, Kajtek też będzie mial zmianę, bo skończy 3. klasę, a Hanka skończy przedszkole... więc też nie będziemy mogli sobie pozwolić na wakacje poza sezonem... Cieszcie się wakacjami poza sezonem póki dziewczyny są jeszcze małe ;)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 25.07.2014 14:48

Niestety to jedynie jeszcze tylko przyszły rok..potem Nadia idzie do szkoły...zobaczymy jak to będzie, póki co cieszymy się z tego co jeszcze jest.
Zastanawiam się lepiej skracać rok w czerwcu czy później zaczynać rok we wrześniu..chyba czerwiec lepiej na początku szkoły...potem wkracza już w zintegrowaną grupę po wakacjach...no ale nic...okaże się w praniu.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 25.07.2014 18:52

Jak zaczyna pierwsza klase to lepiej być od pierwszego września, później to już ma mniejsze znaczenie.
Choć w starszych klasach może też lepiej kończyć rok szkolny wcześniej, kiedy oceny są już wystawione, niż robić zaległości na początku...
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 25.07.2014 19:55

nie powiem...przeraża mnie myśl że kiedyś będziemy zmuszeni do wakacji w sezonie, przywykłam do innego trybu i właśnie tych pustych miasteczek i plaż...nie cierpię jak jest dużo ludzi a już jak słyszę naszą mowę to zdecydowanie gorzej odpoczywam...na razie opcja czerwiec zostanie mam nadzieję na najbliższe 2 lata a potem to co tam człowiek wie;)

zaraz wrzucę dalszą część:)
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 25.07.2014 20:09

Dawaj, dawaj my tu czekamy z niecierpliwością :papa:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 25.07.2014 20:17

Do wyboru są 3 plaże:

Megali Petra, Kavalikefta i Kalamitsi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jak???? Podoba się tutaj?:)

Baaa – brzmi odpowiedź:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy do końca drogi i kawałek za knajpką znajdujemy miejsce dla siebie, pusto a jak gdzieś w oddali ktoś jest to też szukajacy prywatności więc jest coraz lepiej:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Morze jest cudowne, dzieciaki zbierają kamyki, biegają do wody, starsza odważniej, młodsza po dwukrotnym zalaniu falami trochę się zdystansowała ale chwilowo:).

Zachwycamy się terminem wyboru wyjazdu…od Marii u której mieszkamy wiemy że sezon zaczyna się tak na full po 20 czerwca więc jeszcze kilka dni mamy
Takie luźne, spokojne i puste miejsce…
Plaże te w sezonie są bardzo zapełnione…teraz są puste, możemy robić co chcemy i mamy duże odcinki plaży w obie strony dla siebie.
To jeden z wielu pozytywów jakie odkryliśmy w Grecji i w czerwcu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasz grajdołek:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porównując z naszymi wypadami wrześniowymi czerwiec ma nieco więcej plusów:
mniej ludzi ogólnie na Bałkanach niż we wrześniu,
dłuższy dzień,
woda nieco chłodniejsza ale nie aż tak…pogoda również upalna…niestety coraz więcej osób zaczyna dostrzegać te pozytywy i uroki przed i po sezonowego wyjazdu :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrelaksowani zbieramy się ale zaglądamy jeszcze na sąsiednie plaże:

Obrazek

Obrazek

Kavalikefta – dość mała ale skały wręcz zajmujące większość plaży tworzą bardzo uroczy i charakterystyczny obrazek…tyle że leżaki - to nie dla nas mimo tego uroku.

Dla informacji – podwójny leżak z parasolem 5 euro za dzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna – Megali Petra jest większa ale tylko z góry podziwiam bo czas wracać coś zjeść.

Obrazek

Obrazek

Informacja dla kamperowców:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kolacji idziemy na spacer po naszym Vasiliki, generalnie pusto, tylko jedna knajpka, typowa imprezownia głośniejsza.
W porcie pewnie bardziej ożywione tawerny ale tam już nie docieramy.
Po spacerze dzieci zasypiają jak laleczki.

My mamy więcej czasu na mundial i notatki:) z winkiem na tarasie…jeszcze z macedońskich zapasów…

Dobranoc, kolejny, udany dzień za nami…
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 25.07.2014 20:25

Ale mam nadzieję, te plaże z leżakami nie są płatne same w sobie? ;) Tylko sprzęt?
Cudne widoki i ujęcia :) Masz talent ;)
Jak ogólnie oceniacie wyjazd do Grecji? Opłaca się? Słyszałam, że Grecja jest teraz bardzo tania. Nie wiem na ile w tym prawdy. Faktycznie ceny w sklepach i noclegi takie tanie?
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.07.2014 20:31

... na te plaże czekałem ... :lol:
... również na nich byłem ale niestety sam ... :( ... nie jechaliśmy tam autem tylko zaliczyłem je samotnie z "glana" idąc z Kathismy a żonka z dzieciakami relaksowali się wtedy w baseniku ... :D ...
... bardzo mi się podobały ... i nie było aż tak tłoczno - a byłem w połowie lipca ... tzn. ludzie byli ale w miejscu wejść na plaże ale np. 100 m dalej były już pustki ... od czasu do czasu jakiś golas ... :roll:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.07.2014 20:42

Mam nadzieję, że autorka relacji się nie obrazi jak odpowiem na zadane pytania ... :lol: ...

Eunike1984 napisał(a):Ale mam nadzieję, te plaże z leżakami nie są płatne same w sobie? ;) Tylko sprzęt?

... tylko sprzęt ... :D ...

Eunike1984 napisał(a):Faktycznie ceny w sklepach i noclegi takie tanie?

... wg mnie np. w porównaniu do Chorwacji to noclegi są bardzo tanie a ceny w sklepach to różnie - np. w Lidlu jest niewiele drożej niż w Polsce ale już np. tawerny itp to ceny znacznie wyższe niż w Albanii czy Macedonii ...

Pozdrawiam.
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 25.07.2014 20:52

w lipcu nocleg w Grecji mielismy za 40 e, czyli nie za drogo, ale ceny w knajpach, sklepach dużo wyższe niż w PL. W Albanii tydzień pozniej ceny takie jak PL lub dużo niższe, zalezy co kupujesz
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 25.07.2014 21:05

tak ceny w sklepach wyższe niż w Polsce ale bez tragedii, wydaje mi się że taniej niż w Chorwacji która drożeje bardzo z roku na rok. Co do noclegów to trochę tańsze. My płaciliśmy 33 euro, w Chorwacji najmniej 40 euro ostatnio.
W knajpkach też taniej w mojej ocenie niż w Chorwacji ale my mało knajpowi więc aż takiego porównania nie mam.

Natomiast na pewno drożej niż w Macedonii. Tam taniej lub podobnie jak w Polsce w sklepach, knajpkach, nocleg niewiele taniej bo 30 euro.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.07.2014 22:16

ArliJ napisał(a):nie powiem...przeraża mnie myśl że kiedyś będziemy zmuszeni do wakacji w sezonie, przywykłam do innego trybu i właśnie tych pustych miasteczek i plaż...nie cierpię jak jest dużo ludzi a już jak słyszę naszą mowę to zdecydowanie gorzej odpoczywam...na razie opcja czerwiec zostanie mam nadzieję na najbliższe 2 lata a potem to co tam człowiek wie;)

zaraz wrzucę dalszą część:)

Od kilku lat jeździmy w II połowie czerwca lub tydzień czerwca/tydzień lipca i tłoku jeszcze nie widzieliśmy nigdy :D ...pod warunkiem, że unikamy tzw. kurortów :wink: . Kiedy młody jeszcze jeździł z nami to zarywał tydzień szkoły...
A jak widzę łóżka na plaży, to uciekam :lol: ewentualnie rozkladamy sie w takim miejscu żeby ich nie widzieć.

Lefkada robi się bardzo popularna. W sezonie ludzi tam dużo, ale na szczęście w Grecji jest jeszcze sporo pięknych miejsc gdzie nie ma tłoku :D

Zdjęcia tradycyjnie świetne :!:

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014 - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone