Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Lidia K
Cromaniak
Re: Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 20

Postnapisał(a) Lidia K » 24.07.2014 10:33

Igłą pinii napisał(a): Jeśli chodzi o przyrodę, zwłaszcza rośliny, kwiaty to czerwiec jest dla mnie pod tym względem najlepszą porą.

No tak bo nie masz porównania z majem :D w Grecji (pomijam góry bo tam była zima). :wink:
ArliJ
Cromaniak

Postnapisał(a) ArliJ » 24.07.2014 11:49

kmichal napisał(a):Chyba tam jest najbardziej stromy podjazd na zachodzie Lefkady ... :D

dzięki za miłe słowa :)

Też tak oceniamy bo dość stromo był zjazd..na Egremni schodzisz, tutaj zjeżdżasz na sam poziom morza więc jest wyzwanie. Droga jednak całkiem w porządku.

kulka53 napisał(a):Pięknie... a na Twoich zdjęciach chyba nawet piękniej niż w rzeczywistości 8O
Fajnie, że spodobała się Wam Gialos :) , bo to w końcu trochę z naszej rekomendacji :wink:
Jak byliśmy, nie było jeszcze tego drewnianego zadaszenia na auta... pomysł dobry, bo cienia to tam za grosz :roll: .
Ale pustki jeszcze większe niż we wrześniu :D

spodobała i nawet tam wróciliśmy - tak wizualnie może nie była number 1(ale wysoko w rankingu) ale pod kątem takiej dziewiczości, braku komercji bardzo nas zachwyciła :hut:

Jedyny minus to bardzo nagrzewały się kamyczki (bardzo drobne i ciemne) i parzyły ale drugim razem poszliśmy na prawo od wejścia i tam zupełnie tego nie odczuliśmy, więcej piasku.

Pustki to naprawdę była zaleta wielu plaż przez nas odwiedzonych! :mrgreen:

Lidia K napisał(a):Jak Arli oceniasz temperaturę wody ? Typowy Bałtyk czy komfortowa do dłuższej kąpieli. :?:

Zdjęcia cudowne :D , roślinki na tle morza świetnie się komponują :D a artystyczna twórczość plażowiczów na plaży ? Może to był konkurs ? A może pomysł na zabijanie nudy. :?

W tym terminie kiedy byliśmy czyli od 12 do 24 czerwca z każdym dniem rzecz jasna woda była cieplejsza ale do Bałtyku nawet się nie zbliżała w swoich najchłodniejszych, początkowych fazach. W naszej ocenie była bardzo dobra do pływania, miejscami czuć było zimne prądy ale w tym upale to nie było to dyskomfortem.

Im bliżej drugiej połowy pobytu to woda zdecydowanie cieplejsza więc pływaliśmy sobie sporo w czwórkę:)

Co do twórczości to mieliśmy nadzieję że spotkamy autora ale pojawił się tylko ktoś na chwilkę, powiesił kolorową chustę (nowa zdobycz?) i zniknął...podejrzewamy że to autor bo takim pewnym krokiem wtargnął na teren "twórczości".

Igłą pinii napisał(a):Relacje ArliJ to dla mnie obowiązkowa pozycja tego forum! Uwielbiam z Wami podróżować! Te "żółte dywany" przy drogach to żarnowce. W tym roku, też w połowie czerwca, spotkaliśmy ich mnóstwo na Istrii. Jeśli chodzi o przyrodę, zwłaszcza rośliny, kwiaty to czerwiec jest dla mnie pod tym względem najlepszą porą. Śledzę z zachwytem dalej :)

miło mi to czytać:)

Lidia K napisał(a):
Igłą pinii napisał(a): Jeśli chodzi o przyrodę, zwłaszcza rośliny, kwiaty to czerwiec jest dla mnie pod tym względem najlepszą porą.

No tak bo nie masz porównania z majem :D w Grecji (pomijam góry bo tam była zima). :wink:

czerwiec nie jest już aż tak kwiecisty jak zapewne maj ale ma inną zaletę, dłuższy dzień i pogodę bardziej plażową.
Dla kwiecistości krajobrazu maj nie ma sobie równych co widać w Waszej relacji:)
Andzia*
Cromaniak

Postnapisał(a) Andzia* » 24.07.2014 12:43

Ale bajka !!!! Pięknie , wpadłam w zachwyt !
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 24.07.2014 16:29

ArliJ napisał(a):Jedziemy do Bitoli,...

W zeszłym roku, wracając do Polski spaliśmy w Bitoli. Spacerowalismy trochę wieczorem i następnego dnia przed południem. Nam się podobało, :) choć to i owo :D na pewno warto by odbudować.

Gialos na Waszych zdjęciach super :!:

pzdr :wink:
ewelka1
Odkrywca

Postnapisał(a) ewelka1 » 24.07.2014 18:17

Piękne miejsca :D
Wróciliśmy z Prigradicy,wypoczęci i szczęśliwi.Wiem już ,że 5 razy w Chorwacji moim dzieciom na razie wystarczy :cry: Może właśnie trzeba się odważyć na piękną Grecje :roll: :papa:
ArliJ
Cromaniak

Postnapisał(a) ArliJ » 24.07.2014 19:53

Andzia* napisał(a):Ale bajka !!!! Pięknie , wpadłam w zachwyt !

czy to bajka czy nie bajka
myślcie sobie co tam chcecie
a ja przecież Wam powiadam:
Piękne plaże są na świecie :D :mrgreen:

longtom napisał(a):
ArliJ napisał(a):Jedziemy do Bitoli,...

Nam się podobało, :) choć to i owo :D na pewno warto by odbudować.

Gialos na Waszych zdjęciach super :!:

pzdr :wink:

Już wiem dlaczego nam tak średnio...nie widzieliśmy cerkwi sw. Dymitra :roll: :)

ewelka1 napisał(a):Piękne miejsca :D
Wróciliśmy z Prigradicy,wypoczęci i szczęśliwi.Wiem już ,że 5 razy w Chorwacji moim dzieciom na razie wystarczy :cry: Może właśnie trzeba się odważyć na piękną Grecje :roll: :papa:

Odważać się trzeba :D nasza starsza też była już 4 razy w Chorwacji i przyszła pora na zmianę, zmiana była korzystna ale oczywiście nie mówimy Chorwacji nie!:). Odmiana też wskazana. My z Korculi pofrunęliśmy w kolejny rok na Lefkadę więc może Wy?:)
Eunike1984
Cromaniak

Postnapisał(a) Eunike1984 » 24.07.2014 22:55

Dotarłam i ja :D My to chyba Wam faktycznie będziemy "deptać po piętach" ;) W zeszłym roku Korcula (co prawda miejscówka już z góry ustalona była), ale dzięki Wam odwiedziliśmy kilka pięknych plaż. Na przyszły rok mąż namawia mnie na Grecję. Może i tym razem dam się przekonać ;) Twoje relacje czynią cuda ;)
Pozdrawiam :)
loverosa
Cromaniak

Postnapisał(a) loverosa » 24.07.2014 23:51

Raj na ziemi...
Basiulinek
Cromaniak

Postnapisał(a) Basiulinek » 25.07.2014 00:07

Jesssuuu jak tam pieknie!!
Zostaje z Wami! :)
I chyba mnie przekonasz.... ;)
ArliJ
Cromaniak

Postnapisał(a) ArliJ » 25.07.2014 08:06

Eunike1984 napisał(a):Dotarłam i ja :D My to chyba Wam faktycznie będziemy "deptać po piętach" ;) W zeszłym roku Korcula (co prawda miejscówka już z góry ustalona była), ale dzięki Wam odwiedziliśmy kilka pięknych plaż. Na przyszły rok mąż namawia mnie na Grecję. Może i tym razem dam się przekonać ;) Twoje relacje czynią cuda ;)
Pozdrawiam :)

To naprawdę fajna lokalizacja bo na wiele wysp greckich ta jest stosunkowo najbliżej, piękna, wręcz rajska i bez kosztów przeprawy promowej.

loverosa napisał(a):Raj na ziemi...

też tak sobie pomyśleliśmy...Karaiby w Europie;)

Basiulinek napisał(a):Jesssuuu jak tam pieknie!!
Zostaje z Wami! :)
I chyba mnie przekonasz.... ;)

Pięknie, pięknie a tak naprawdę najpiękniejsze zakątki jeszcze przed nami w tej relacji więc zapraszam do śledzenia:)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2014 08:37

:D Śledź włączony
ArliJ
Cromaniak

Postnapisał(a) ArliJ » 25.07.2014 08:38

Dzień VII – 14 czerwca

Coraz później wstajemy….niby ok, są wakacje, w pracowym trybie wstajemy o 6 więc marzymy o takich chwilach a z drugiej strony szkoda nam czasu…znaczy mnie bo mojemu mężowi nigdy czasu na spanie nie szkoda;).

Śniadanko, kawa, rozeznanie na mapie i powstaje plan:
Jedziemy do miasteczek Exanthia, Drymonas a potem zjedziemy na Kalamitsi na plażę…

w drodze przypomina mi się obraz kapliczki z niebieską kopułą gdzieś na szczycie z pięknym widokiem…może znajdziemy w ciemno…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szwendamy się po okolicy…widokowo jest uroczo…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety jakoś nie trafiamy na tą kapliczkę chociaż mąż z uporem wywozi mnie coraz wyżej i doradza włazić w jakieś dzikie drogi:)

Tutaj dotarliśmy i pomimo braku kapliczki widoki zachwycają 8)

Uprzedzając dodam tylko, że poszukiwania nie skończyły się na tym dniu :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zjeżdżamy więc z powrotem do Exanthii - cisza i spokój, turystów nawet nie widać…pusto…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy do Drymonas

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kamienne miasteczko jakby opuszczone ale to tylko pozory… na krótkim spacerze słyszę z domów rozmowy tutejszych..przy stole, w cieniu..trwa sjesta…w ogóle nie czuć turystycznego szału..podoba mi się to:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzieci oczywiście spały…standardowa drzemka ale budzą się na wyjazd z Drymonas…kierujemy się do Kalamisti na plażę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoki są tak piękne, że prosimy córkę o zdjęcie;)

Obrazek

Przy zjeździe na plaże odbijamy w lewo…ot tak z ciekawości… przed nami gość pojechał w dół na plażę, my w lewo a za nami jechał kolejny samochód i pełna konsternacja za którym z nas jechać :mrgreen: …stanęli (obserwowaliśmy ich w lusterku) ale wybrali zjazd w dół jako prawidłowy:)…my też tam pojedziemy ale tymczasem… docieramy do kościółka Panaghia ton Kipon.

Droga raczej niezbyt dobra jakościowa ale w miarę krótki dystans.

Położenie wręcz idylliczne…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest otwarte więc zaglądamy…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajnie tu…nostalgicznie bardzo ale też i gorąco...pora zanurzyć się w wodzie:)

Obrazek

Nasz cel Kalamitsi Beach…już z góry widać że to piękne miejsce….

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 29.07.2014 18:21 przez ArliJ, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 25.07.2014 08:58

Jak miło móc znowu ogladać te wspaniałe Lefkadzkie krajobrazy ... ach ... :lol:
A jeżeli chodzi o Exanthię to my tylko przez nią przejeźdzaliśmy ... i to tylko raz gdy droga właśnie w Kalamitsi się totalnie zablokowała no i trzeba było znaleźć drogę alternatywną na Kathismę ... :roll:
kataryniarz
Cromaniak

Postnapisał(a) kataryniarz » 25.07.2014 10:16

Ehh brakło nam czasu, a widzę mamy sporo pięknych miejsc do nadrobienia na Lefkadzie :)
Eunike1984
Cromaniak

Postnapisał(a) Eunike1984 » 25.07.2014 10:22

Ależ piękne miejsce! :) Chyba się jednak przekonam... Mąż się ucieszy ;) A ile km mieliście docelowo w jedną stronę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone