Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.10.2020 07:49

boboo napisał(a): Na szczęście istnieje coś takiego jak telefon, e-mail i inne formy komunikacji. Np. z najbliższą rodziną, jaką jest moja siostra pracująca w szpitalu w Rybniku (Polska, Śląsk),
mam Tatę (82 lata), który kilka tygodni temu został całkiem normalnie przyjęty do szpitala (Polska, Śląsk) na zapalenie płuc (nie, nie do tego, w którym pracuje siostra) i normalnie leczony. Dasz wiarę, że w ramach NFZ?
Tata miał kiedyś zawał, wymieniano mu również soczewkę w oku...
Regularnie jeździ (nie telefonuje) na kontrole i inne "przeglądy". W ramch NFZ.

Tylko się cieszyć.
Odwracając jednak Twoją tezę o gnojowisku, powiem tak.
To, że w "Twoim" szpitalu tak to funkcjonuje, nie znaczy, że tak jest we wszystkich, a krytyka ludzi, którzy opisują inne przypadki jest bezzasadna.
W większości działa to tak jak napisałem ( choć dokładnych danych oczywiście nie mam) i nie ma się co dziwić, że ludzie są wk....i wylewają swoje frustracje gdzie się da.

A zwrot świat zwariował jest często używany do określenia różnego rodzaju paranoi, które nas dotykają w życiu codziennym i
branie go dosłownie jest po prostu czepialstwem ( wg mnie oczywiście).
Ale o tym wiesz doskonale.

Każdy opisuje rzeczywistość, w której funkcjonuje.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.10.2020 07:52

anakin napisał(a):Od wczoraj 15-sto latek nie może sam wyjść z domu np.na rower

8O
No przecież może.

"W dniach nauki szkolnej, w godzinach 8:00-16:00 obowiązek przemieszczania się dzieci do 16. roku życia pod opieką rodzica lub opiekuna. Zasada ta nie obowiązuje: kiedy dziecko idzie do szkoły lub wraca z niej do domu, a także w weekendy i dni wolne od nauki" - czytamy w rządowym komunikacie.

Po 16.00 i w weekendy może sobie jeździć. A między 8 a 16 w dni powszednie zwykle się przecież uczy, prawda ?
Nauka zdalna to nie wakacje.

Wyciągnięto wnioski z wiosny i stąd taki zakaz.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.10.2020 08:03

Kiepura napisał(a):No przecież może.

"W dniach nauki szkolnej, w godzinach 8:00-16:00 obowiązek przemieszczania się dzieci do 16. roku życia pod opieką rodzica lub opiekuna. Zasada ta nie obowiązuje: kiedy dziecko idzie do szkoły lub wraca z niej do domu, a także w weekendy i dni wolne od nauki" - czytamy w rządowym komunikacie.

Po 16.00 i w weekendy może sobie jeździć. A między 8 a 16 w dni powszednie zwykle się przecież uczy, prawda ?
Nauka zdalna to nie wakacje.
Wyciągnięto wnioski z wiosny i stąd taki zakaz.

Oczywiście.
Z tym, że chyba mamy do czynienia z najbardziej inteligentnym wirusem w historii świata, który zaraża w godz. 8.00- 16.00 i nie zaraża w weekendy.
Z wyjątkiem oczywiście ludzi starszych, bo ci godzin poruszania się nie mają określonych.
Zaznaczam, że obie te grupy to potencjalni nosiciele.

Ja wiem, że chodzi o to, żeby szczyle się nie plątały w trakcie zdalnej nauki i to jest dobry zakaz.
Z tym, że kompletnie nie związany z wirusem :!:
No ale jest to jeden ze środków, który ma służyć "zwalczaniu pandemii". :roll:
Tak właśnie ta "walka" wygląda.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 24.10.2020 08:04

Zastanawiam się dlaczego w Szwecji nie ma nagłych przyrostów zakażeń. Czyżby Szwecja przeszła etap wzrostu na wiosnę i ci którzy mieli zachorować to już zachorowali lub umarli. Czy może świadomość Szwedów jest większa od Polaków i bez noszenia maseczek potrafią utrzymywać samodyscyplinę, dystans i dlatego są takie wyniki, a nie inne. Czy może ktoś kto przebywa aktualnie w Szwecji jest w stanie odpowiedzieć na moje zapytanie.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.10.2020 08:06

anakin napisał(a):(...) i branie go dosłownie jest po prostu czepialstwem ( wg mnie oczywiście)

Czysta ciekawość:
Kapitańska Baba napisał(a):
lew napisał(a):.......z moich obserwacji wynika ,iż aktualnie na moim terenie chorują osoby 22-45 lat głównie nauczyciele i osoby z taśm produkcyjnych, wcale nie te starsze po 50
a jak kolega zaznacza ten "swój" teren? 8O Tak jak każdy kot?
Czy to (wg Ciebie oczywiście) jest czepialstwo?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.10.2020 08:12

anakin napisał(a):
Ja wiem, że chodzi o to, żeby szczyle się nie plątały w trakcie zdalnej nauki i to jest dobry zakaz.
Z tym, że kompletnie nie związany z wirusem :!:
No ale jest to jeden ze środków, który ma służyć "zwalczaniu pandemii". :roll:
Tak właśnie ta "walka" wygląda.

Taki sam z pozoru głupi i nie związany z wirusem zakaz jak np. godzina policyjna w wielu krajach.
Ma służyć ograniczeniu kontaktów.
Z wirusem się nie walczy, nie mamy na to środków.
Ogranicza się rozprzestrzenianie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.10.2020 08:17

boboo napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):
lew napisał(a):.......z moich obserwacji wynika ,iż aktualnie na moim terenie chorują osoby 22-45 lat głównie nauczyciele i osoby z taśm produkcyjnych, wcale nie te starsze po 50
a jak kolega zaznacza ten "swój" teren? 8O Tak jak każdy kot?
Czy to (wg Ciebie oczywiście) jest czepialstwo?

Nie.
Prowokacja/zaczepka (zwał, jak zwał).
Animozje między forumowiczami, które wynikają z innych niż ten tematów.
Kiepura napisał(a):Taki sam z pozoru głupi i nie związany z wirusem zakaz jak np. godzina policyjna w wielu krajach.
Ma służyć ograniczeniu kontaktów.
Z wirusem się nie walczy, nie mamy na to środków.
Ogranicza się rozprzestrzenianie.

Jasna sprawa.
Zakaz nie dotyczy 16-sto latków, mam więc rozumieć, że oni nie roznoszą?
Pytanie retoryczne.
Moglibyśmy tak rozmawiać tydzień i do żadnych wniosków byśmy nie doszli.

Oprócz jednego - logiki w tym wszystkim za grosz.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.10.2020 08:50

anakin napisał(a):Zakaz nie dotyczy 16-sto latków, mam więc rozumieć, że oni nie roznoszą?

Dla uściślenia. W moim rozumieniu siedemnastolatków. Szesnastolatków zakaz obowiązuje. Mniejsza z tym, to nie ważne.
To, że ja albo Ty nie dostrzegasz logiki, to nie znaczy, że takiej nie ma.
Może dlatego, że pozycja prawna po ukończeniu szesnastu lat jest inna ?
Na przykład może samodzielnie zawrzeć umowę o pracę i pracować. Itd.

W sumie możemy dyskutować.
Podobno w Szwecji nie ma obostrzeń. Tyle, że oni sami sobie takie obostrzenia nakładają i nie dyskutują z tymi które są.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 24.10.2020 09:06

Kiepura napisał(a):Podobno w Szwecji nie ma obostrzeń. Tyle, że oni sami sobie takie obostrzenia nakładają i nie dyskutują z tymi które są.

Dzielą nas "lata świetlne" do świadomości i mądrości społeczeństw skandynawskich czy niektórych państw Europy zachodniej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2020 09:12

Skandynawia, Jsponia to skrajne przykłady bo nas lata świetlne w kwestii samodyscypliny dzielą nawet od Ugandy :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.10.2020 09:16

piekara114 napisał(a):Mam nadzieję że kuzyn ma już kolejne wyniki i już jest w trakcie operacji..... Masakra jak teraz pomoc wygląda....

To ja tylko dopiszę ciąg dlaszy historii - i powtórzę raz jeszcze: świat oszalał...

W środku nocy kuzyna karetką wieźli do szpitala zakaźnego ale tamten go nie przyjął bo nie wierzy szybkim testom wiec wrócił do szpitala wyjściowego. I dalej czeka na operację...

Świat jest chory :cry:

Edit - wwiadomosć z tej minuty - właśnie trwa operacja.....
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.10.2020 09:23

Trajgul napisał(a):
Kiepura napisał(a):Podobno w Szwecji nie ma obostrzeń. Tyle, że oni sami sobie takie obostrzenia nakładają i nie dyskutują z tymi które są.

Dzielą nas "lata świetlne" do świadomości i mądrości społeczeństw skandynawskich czy niektórych państw Europy zachodniej.

Raczej wypracowanej dyscypliny społeczeństw, głównie dotyczy społeczeństw skandynawskich (wieki obcinania uszu robią swoje).
Z tą mądrością to bym się tak nie rozpędzał :lol:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 24.10.2020 09:34

Antymaseczkowcy powinni wziąć na klatę sytuację jaką obecnie mamy, bo dzięki nim mleko się rozlało, a nie żalić się, że służba zdrowia nie wrabia. Nauka zdalna... płacz, noszenie maseczek... płacz, rodzina bez opieki medycznej ...płacz, odbieranie wolności ...płacz, waląca się gospodarka...płacz. A co zrobili sami, oprócz wypisywania bredni, bagatelizowania obostrzeń i porównywania zarazy do grypy 8O ?,... Nic :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2020 10:20

No prawda bo tutaj też są antymaseczkowcy, którzy teraz biadolą a kilka tygodni temu próbowali błysnąć wiedzą, której w ogóle nie mają. Choć na ogół różnie to bywa go tym razem zgadzam się w pełni z przedmówcami jak Kiepura, Ural czy Habanero
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 24.10.2020 10:33

Habanero napisał(a):Antymaseczkowcy powinni wziąć na klatę sytuację jaką obecnie mamy, bo dzięki nim mleko się rozlało, a nie żalić się, że służba zdrowia nie wrabia. Nauka zdalna... płacz, noszenie maseczek... płacz, rodzina bez opieki medycznej ...płacz, odbieranie wolności ...płacz, waląca się gospodarka...płacz. A co zrobili sami, oprócz wypisywania bredni, bagatelizowania obostrzeń i porównywania zarazy do grypy 8O ?,... Nic :idea:

......a najbardziej na tym forum płacze osoba ,która dokładnie podważała sens noszenia maseczek i domaga się ,aby dzieci chodziły do szkoły narażając nauczycieli, a personel medyczny ryzykował życie i narażał innych pacjentów na chorobę , przez brak wyniku testu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.