Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lew
Cromaniak
Re: OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 23.10.2020 18:22

.....tak,tak; dziękuję za uwagę :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.10.2020 20:17

Sytuacja z dzisiejszego wieczoru - może mądre głowy mi wytłumaczycie?
Kuzyn wije sie w domu z bólu bo chciał coś podnieść i niestety - cos pękło. Wije się z bólu. Rodzina próbuje wezwać karetkę - nie da się bo nie ma. Jadą z nim sami do szpitala. Tam lekarz orzeka że natychmiast trzeba ciąć. Ale nie trafia na stół operacyjny - przed chwilą otrzymałam informację że leży w izolatce bo jak mu powiedziano ma niepewne testy na Covid. Ma leżeć aż padnie???? I zostanie zapisany jako ofiara covida? Czy to jakiś matrix czy rzeczywiście świat całkowicie oszalał???
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.10.2020 20:50

Mam nadzieję że kuzyn ma już kolejne wyniki i już jest w trakcie operacji..... Masakra jak teraz pomoc wygląda....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.10.2020 20:51

piekara114 napisał(a):Mam nadzieję że kuzyn ma już kolejne wyniki i już jest w trakcie operacji..... Masakra jak teraz pomoc wygląda....

Nie ma i ciągle leży w izolatce a operacja....
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.10.2020 20:56

Kapitańska Baba napisał(a):Czy to jakiś matrix czy rzeczywiście świat całkowicie oszalał???
Nie rozciągaj lokalnych problemów na cały świat.
Jako kontrprzykład podam siebie:
5 tygodni temu zaaplikowałem sobie uraz siekierkowy.
Po niecałych 10 minutach była już karetka.
Nieco później (godzina, półtorej) po niezbędnych RTG i innych spałem już smacznie na stole operacyjnym.
Ale mimo to nie nie napisałbym, że świat (w domyśle: cały, a konkretniej: jego "myślący" mieszkańcy) jest normalny.

Acha, testu na koronawirusa mi nie robiono (chyba, że podczas narkozy :roll: ).
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 23.10.2020 21:01

Kapitańska Baba napisał(a):Sytuacja z dzisiejszego wieczoru - może mądre głowy mi wytłumaczycie?
Kuzyn wije sie w domu z bólu bo chciał coś podnieść i niestety - cos pękło. Wije się z bólu. Rodzina próbuje wezwać karetkę - nie da się bo nie ma. Jadą z nim sami do szpitala. Tam lekarz orzeka że natychmiast trzeba ciąć. Ale nie trafia na stół operacyjny - przed chwilą otrzymałam informację że leży w izolatce bo jak mu powiedziano ma niepewne testy na Covid. Ma leżeć aż padnie???? I zostanie zapisany jako ofiara covida? Czy to jakiś matrix czy rzeczywiście świat całkowicie oszalał???

U nas zamknęli szpital.
Schowek01-1.jpg
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.10.2020 21:07

boboo napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Czy to jakiś matrix czy rzeczywiście świat całkowicie oszalał???
Nie rozciągaj lokalnych problemów na cały świat.
Jako kontrprzykład podam siebie:
5 tygodni temu zaaplikowałem sobie uraz siekierkowy.
Po niecałych 10 minutach była już karetka.
Nieco później (godzina, półtorej) po niezbędnych RTG i innych spałem już smacznie na stole operacyjnym.
Ale mimo to nie nie napisałbym, że świat (w domyśle: cały, a konkretniej: jego "myślący" mieszkańcy) jest normalny.

Acha, testu na koronawirusa mi nie robiono (chyba, że podczas narkozy :roll: ).

Przepraszam, właśnie dojrzałam Twoją lokalizację (wyspy na oceanie ignorancji, zabobonu, niewiedzy) - więc dalsza dyskusja nie ma sensu :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.10.2020 21:22

boboo napisał(a):5 tygodni temu zaaplikowałem sobie uraz siekierkowy.
Po niecałych 10 minutach była już karetka. .

5 tyg temu była inna sytuacja, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie... . U mnie w powiecie nawet 1 łóżka kiwidiwego nie było, teraz kilka oddziałów jest przekształconych
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 23.10.2020 21:32

Ural napisał(a):Jeżeli Premier mówi o ograniczaniu spotkań, nie wychodzeniu z domu, przestrzeganiu reżimu itp to średnio inteligentny człowiek zrozumie.

i dlatego premier, rząd i politycy sami całymi miesiącami nie ograniczali spotkań, nie nosili maseczek, a na kwarantannach byli po jeden dzień?

Idiota w żaden sposób tego nie ogarnie dopóki nie trafi go wirus i nie zejdzie z tego padołu ze strachu czy na skutek niewydolności układu oddechowego.

sugerujesz, że premier to idiota?

Jak przedstawił Premier na konferencji prasowej zachorowalność ludzi młodych jest mała, wśród dzieci znikoma. Natomiast rośnie i to znacznie powyżej 50 roku życia, a najbardziej bardziej powyżej 70 roku życia co równa się bardzo często praktycznie ze śmiercią. Nosicielami są osoby nie przestrzegający dystansu - ludzie młodzi, a poszkodowani ludzie starsi.

i dlatego zamyka się siłownie, baseny, restauracje, a nadal można korzystać z np. kościołów? Faktycznie, ma to sens!
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 23.10.2020 21:47

piekara114 napisał(a):
boboo napisał(a):5 tygodni temu zaaplikowałem sobie uraz siekierkowy.
Po niecałych 10 minutach była już karetka. .

5 tyg temu była inna sytuacja, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie... . U mnie w powiecie nawet 1 łóżka kiwidiwego nie było, teraz kilka oddziałów jest przekształconych

Najgorsza to jest panika. Zniszczy nie tylko panikującego ale i inne osoby, które z takim, że tak powiem osobnikiem się zetkną. Panika jest niczym plotka rozchodzi się szybciej niż wirus. Sytuacja koronowirusowa zmienia się z tygodnia na tydzień. Sztab kryzysowy Ministerstwa Zdrowia pracuje 24 godziny na dobę i on wie najlepiej gdzie adaptować obiekty państwowe na szpitale choćby obiekty uzdrowiskowe, gdzie tworzyć nowe szpitale polowe. Premier w dniu dzisiejszym powiedział jednoznacznie, że Stadion Narodowy i inne lokalizacje zostaną przekształcone na szpitale polowe. Po co się je formuje, ano po to żeby mieć rezerwę łóżek na dużo większe wzrosty zakażeń rzędu 20 tys. dziennie i więcej. Skoro prosi naród o rozwagę to bezwzględnie należy przestrzegać narzuconego przez Głównego Inspektora Sanitarnego Kraju reżimu sanitarnego, a nie filozofować i opowiadać bajki.
Zabiegi mniej istotne mogą zaczekać. Wirus nie będzie czekać. Wirus Wam odbierze życie.

Fakt jest faktem, że Gospodarka obniży loty ale czyż nie ważniejsze jest życie od pieniędzy.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 23.10.2020 21:55

.....ale to niestety jest sytuacja na własne życzenie.....; a jej przyczyną jest NOWA STRATEGIA WALKI Z WIRUSEM + szkoły , o czym dobitnie świadczą wykresy , które poszybowały pionowo w górę po 2 tygodniach od czasu wprowadzenia zmian.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2020 23:08

Ale o czym Wy piszecie ? Przecież wirusa nie ma, to sztuczna pandemia a informacje są nieprawdziwe. Dajcie spokój...widzę, że co niektórzy zaczęli zmieniać front a nauczycieli mi szkoda. Koleżanka pedagog dzwoni do rodziców aby zabrali chore dziecko bo zaraża, rodzice maja to gdzieś bo są w pracy - to co ja mam zrobić ? Koleżanka zrozpaczona, coraz więcej nauczycieli zakażonych, Dyrektorka szkoły i jedna z nauczycielek w stanie bardzo ciężkim, nie wiadomo jak to będzie, decyzja zdecydowanie spóźniona. ja dopiero wyszedłem z kwarantanny, pewnie niedługo znowu na nią trafię bo obracam się między ludźmi, dużo się przemieszczam i wielu gamoni nie stosuje się do zaleceń, ciężko im nawet założyć maseczkę, ręce opadają. Forum opustoszało z "epidemiologów" i "specjalistów" chorób zakaźnych albo przynajmniej nie wypisują tutaj swoich bredni, chyba jednak i ich ogarnął niepokój. Szkoda, że tak późno bo przez takich właśnie jest jak jest, sami sobie zgotowaliśmy ten los.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.10.2020 04:52

piekara114 napisał(a):5 tyg temu była inna sytuacja, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie... . U mnie w powiecie nawet 1 łóżka kiwidiwego nie było, teraz kilka oddziałów jest przekształconych
Hmm, śledzę na bieżąco, bo - od 16.09. - 2 razy w tygodniu jestem wożony (jeszcze) do przybytków medycznych. Raz do naszej wioskowej przychodni, raz do szpitala.
Oprócz tego, że wszyscy w maskach, to sytuacja w normie.

Kapitańska Baba napisał(a):więc dalsza dyskusja nie ma sensu
Zgadzam się, bo partnerem do dyskusji dla mnie nigdy nie będziesz. Ale mimo to posłużę radą:
powiedz kuzynowi, że tam "leży i kwiczy" m.in. dzięki antycovidowcom/antymaskowcom. Również tym pasywnym, którzy jakoś tam te maski noszą, ale pier..olą na boki jakie to niezdrowe, grzybiczne i zabierające tlen.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.10.2020 06:46

boboo napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):więc dalsza dyskusja nie ma sensu
Zgadzam się, bo partnerem do dyskusji dla mnie nigdy nie będziesz. Ale mimo to posłużę radą:
powiedz kuzynowi, że tam "leży i kwiczy" m.in. dzięki antycovidowcom/antymaskowcom. Również tym pasywnym, którzy jakoś tam te maski noszą, ale pier..olą na boki jakie to niezdrowe, grzybiczne i zabierające tlen.

Z tego co zauważyłem partnerem do dyskusji z Tobą jest tylko ten, który podziela Twoje zdanie, wszystkim innym zaś udzielasz rad.
Nie omieszkawszy przy tym rzucić cytatem z jakiegoś filozofa czy innego lokalnego wieszcza.

Ja, mieszkając za granicą raczej nie wypowiadał bym się o rzeczach o których nie mam bladego pojęcia, albo pojęcie to mam znikome.
Nie mieszkasz w kraju, w którym praktycznie pozamykano szpitale, przychodnie lekarskie (zwykłe jak i te specjalistyczne), w kraju w którym leczy się ludzi teleporadami, ponieważ lekarze są śmiertelnie przerażeni wirusem i obawiają się o życie własne i swoich bliskich.
Bo u nas (nie wiem czy wiesz) wirus ten śmiertelnie zaraża w ramach darmowych usług na NFZ.
Cechą charakterystyczną tego wirusa jest to, że nie zaraża on podczas wizyt prywatnych, na których ci sami lekarze przyjmą nas z otwartymi rękami ( i portfelami).

Od wiosny mówiono, o drugiej fali, a więc wiedza na ten temat była.
Nie zrobiono w tym czasie nic, bo były "ważniejsze" sprawy na głowie.
Wszystkie działania, a raczej "działania" jakie w tym czasie były prowadzone, to tylko pozoracja pola walki i próba zaciemnienia tematu, mająca na celu pokazanie ciemnocie, że się coś robi.
Efekty tych działań są powoli widoczne.

A co do maseczek.
Nie odstajemy chyba zanadto od liczby zachorowań w Szwecji, nieprawdaż?
A tam nikt nie zamykał ludzi w domu, nie zwalniał z pracy, nie zamykał szkół.
Więc się pytam - po co te maseczki, skoro osiągnęliśmy ten sam "efekt"?
Z całą pewnością mi odpowiesz, bo na pewno wiedzę masz.

Zakładam tę szmatę idąc do sklepu.
Zakładałbym jeszcze gdybym korzystał z komunikacji miejskiej.
Ale nie dlatego, że się boję.
Dlatego, że boją się inni i ja to szanuję.
Ale na pewno nie mam zamiaru chodzić w niej w góry, po lesie czy u siebie na wsi, jeżeli najbliższy człowiek znajduje się w odległości 10 m ode mnie.
Od wczoraj 15-sto latek nie może sam wyjść z domu np.na rower, ale 70-cio latek może (tak jak do tej pory) iść do kościoła.
Mądre to?

Ja wiem, że całą Europa ma w tej chwili problem.
Ale nie oceniam działań we Francji, Niemczech czy Hiszpanii.
A wiesz dlaczego?
Bo nie mam bladego pojęcia jak te działania przekładają się na funkcjonowanie ludzi w danym kraju.

Chcesz opisywać niemiecką służbę zdrowia?
Proszę bardzo.
Ale nie mów mi (nam) jak to działa u nas, bo nie stykasz się z tym na co dzień.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.10.2020 07:24

anakin napisał(a):Z tego co zauważyłem partnerem do dyskusji z Tobą (...)
Lata lecą, wzrok nie ten.
anakin napisał(a):Ja, mieszkając za granicą raczej nie wypowiadał bym się o rzeczach o których nie mam bladego pojęcia
Ja też nie. Na szczęście istnieje coś takiego jak telefon, e-mail i inne formy komunikacji. Np. z najbliższą rodziną, jaką jest moja siostra pracująca w szpitalu w Rybniku (Polska, Śląsk),
mam Tatę (82 lata), który kilka tygodni temu został całkiem normalnie przyjęty do szpitala (Polska, Śląsk) na zapalenie płuc (nie, nie do tego, w którym pracuje siostra) i normalnie leczony. Dasz wiarę, że w ramach NFZ?
Tata miał kiedyś zawał, wymieniano mu również soczewkę w oku...
Regularnie jeździ (nie telefonuje) na kontrole i inne "przeglądy". W ramch NFZ.

Ale,
jak już napisałem "lata lecą, wzrok nie ten", nie raczyłeś zauważyć, że odniosłem się do:
Kapitańska Baba napisał(a):świat całkowicie oszalał
A Trójmiasto, Pomorze, czy nawet cała Polska to jeszcze nie [cały] swiat.

To, że ktoś sobie nakasztani w ogródku i mu śmierdzi, nie oznacza, że cały świat to gnojowisko.

anakin napisał(a):Od wczoraj 15-sto latek nie może sam wyjść z domu np.na rower, ale 70-cio latek może (tak jak do tej pory) iść do kościoła.
Mądre to?
To,
to jest wyborne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.