Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran
Re: OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2

Postnapisał(a) maslinka » 23.10.2020 12:09

Kapitańska Baba napisał(a):Maslinko - nie sprawdzę teraz bo nie mam gdzie ale jestem przekonana że u nas szkoła zamknięta była dużo dłużej niż 3 tygodnie :cry: Być może złożyło się to z jakimiś dniami dyrektorskimi i innymi wolnymi :cry:

Tak, to prawda, nałożyły się święta wielkanocne, ale one i tak by były. Potem był powrót do szkoły na 2 dni i majowy weekend. Ale samego strajku - 3 tygodnie.

Wiem, że to były dokładnie 3 tygodnie, bo za tyle nie dostałam wypłaty ;)
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 23.10.2020 12:39

Ural napisał(a):Po co te filozoficzne dywagacje na temat zakazu noszenia maseczek, imprez z udziałem wielu osób, spotkań, zachowywania dystansu. Jeżeli Premier mówi o ograniczaniu spotkań, nie wychodzeniu z domu, przestrzeganiu reżimu itp to średnio inteligentny człowiek zrozumie. Idiota w żaden sposób tego nie ogarnie dopóki nie trafi go wirus i nie zejdzie z tego padołu ze strachu czy na skutek niewydolności układu oddechowego. Jak przedstawił Premier na konferencji prasowej zachorowalność ludzi młodych jest mała, wśród dzieci znikoma. Natomiast rośnie i to znacznie powyżej 50 roku życia, a najbardziej bardziej powyżej 70 roku życia co równa się bardzo często praktycznie ze śmiercią. Nosicielami są osoby nie przestrzegający dystansu - ludzie młodzi, a poszkodowani ludzie starsi. Jaki wniosek się nasuwa. Ano przestrzegajmy ograniczeń bo inaczej sami wydamy wyrok śmierci na swoich rodziców, dziadków.

Z szacunku do nas wszystkich lepiej żebyś nie pisał co on mówi teraz i mówił kilka miesięcy temu. A młodsze dzieci muszą chodzić do szkoły gdyż NIE MA KASY na zasiłki dla ich rodziców :papa:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 23.10.2020 13:26

Dramat rodziców...

Może opowiecie o tym dramacie rodzinie tej nauczycielki

Tego typu głosy wynikają głównie z (niezawinionej) niewiedzy o tym co się dzieje w szkole.

Z podwórka krakowskiego czyli serce cyklonu.

Nauczyciele padają jak muchy.

Jedni chorują, inni wracają z choroby. To nie są odosobnione przypadki, to plaga W przypadku zachorowań nauczycieli klas 4-8 nie ma kwarantanny dla klas, na ogół rodzice o tym nie wiedzą. Ot pani jest na chorobowym, a dzieci przecież nie chorują. Nie wiem co na to uczone głowy, ale praktyka wskazuje, że dzieci nie chorują (albo nie mają objawów).
Przypomnę, że nauczyciele to nie lekarze czy wojskowi. Wybierając zawód nie liczyli się z takim zagrożeniem. A przede wszystkim chyba nikt nie wyobrażał sobie, że młodzi wykształceni rodzice będą wpisywać w dzienniczek ucznia zakaz noszenia maseczek czy też dezynfekcji rąk.

Jak ktoś pisze, że młodsze dzieci nie chodzą bo nie ma kasy to proponuje się zapoznać ze specyfiką nauczania. Dzieci klas 1-3 mają kontakt z jedną nauczycielką, jedną salą lekcyjną. Łatwo to z sanitarnego punktu widzenia opanować, a dopiero w przypadku wystąpienia choroby wysłać na kwarantannę.

Z drugiej strony te dzieci wymagają opieki, czyli ileś tam rodziców nie pracuje. Fajne z punktu widzenia (niektórych) rodziców, gorzej z punktu widzenia gospodarki. Budżet się od tego nie zawali (teraz), zawalą się firmy. W całej Europie trwa walka, by było co zbierać jak opadnie kurz epidemii.

Epidemia nie wybiera i hasa swoimi drogami. Nie mamy na to większego wpływu, możemy tylko reagować. Przypomnę wiosenne ochy i achy nad zapobiegliwością i roztropnością Czechów...

Czy można było wcześniej, pewnie można. Już sobie wyobrażam to wycie, gdyby restrykcje były wprowadzone wcześniej.

A teraz obrazki z Krakowa, z kolejki po wsadzenie patyczka do nosa.
Każdy kto zna Kraków wie, że Tauron Arena gdzie jest punkt wymazowy sąsiaduje z nowymi osiedlami zamieszkałymi głównie przez tzw. "młodych wykształconych". Jak trzeba mieć narąbane w głowie, by przechadzać się wzdłuż kolejki z wózkiem z małym dzieckiem z niedbale nasunięta maseczką. Jak równolegle jest alejka w parku. Można powiedzieć głupota. Ale co można powiedzieć o tychże młodych wykształconych, którzy wolnym krokiem przechadzają się wzdłuż kolejki bez żadnej maseczki. Przypomnę, kolejka oczekujących jest wzdłuż drogi donikąd.
Demonstracja ? Czego ?

Zakres wiekowy w kolejce 25-40 lat. Głównie.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 23.10.2020 16:40

maslinka napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):
wikol napisał(a):Bez przesady. O strajku nikt już nie pamięta. Rodzice bardziej przeżywają niż dzieci.

Ja pamiętam bo siedziałam z dziećmi w domu przez dwa miesiące :roll:

Strajk trwał 3 tygodnie... Dokładnie tyle.

A zamknięcie szkół to spóźniona decyzja. Gdyby to zrobili 2 tygodnie wcześniej, byłabym zdrowa. Jak wielu innych nauczycieli i uczniów oraz ich rodziców. Nie mówiąc już o tych nauczycielach, którzy zmarli...

Teraz najważniejsze jest zdrowie i życie!

...zgadzam się z koleżanką; maski wcześniej też nikomu by nie zaszkodziły
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 23.10.2020 16:46

Ural napisał(a):Po co te filozoficzne dywagacje na temat zakazu noszenia maseczek, imprez z udziałem wielu osób, spotkań, zachowywania dystansu. Jeżeli Premier mówi o ograniczaniu spotkań, nie wychodzeniu z domu, przestrzeganiu reżimu itp to średnio inteligentny człowiek zrozumie. Idiota w żaden sposób tego nie ogarnie dopóki nie trafi go wirus i nie zejdzie z tego padołu ze strachu czy na skutek niewydolności układu oddechowego. Jak przedstawił Premier na konferencji prasowej zachorowalność ludzi młodych jest mała, wśród dzieci znikoma. Natomiast rośnie i to znacznie powyżej 50 roku życia, a najbardziej bardziej powyżej 70 roku życia co równa się bardzo często praktycznie ze śmiercią. Nosicielami są osoby nie przestrzegający dystansu - ludzie młodzi, a poszkodowani ludzie starsi. Jaki wniosek się nasuwa. Ano przestrzegajmy ograniczeń bo inaczej sami wydamy wyrok śmierci na swoich rodziców, dziadków.

.......z moich obserwacji wynika ,iż aktualnie na moim terenie chorują osoby 22-45 lat głównie nauczyciele i osoby z taśm produkcyjnych, wcale nie te starsze po 50
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.10.2020 16:48

lew napisał(a):.......z moich obserwacji wynika ,iż aktualnie na moim terenie chorują osoby 22-45 lat głównie nauczyciele i osoby z taśm produkcyjnych, wcale nie te starsze po 50

a jak kolega zaznacza ten "swój" teren? 8O Tak jak każdy kot?
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 23.10.2020 16:51

.......w zasadzie to ,to czego uczą w podstawówce każdy rodzic mógłby nauczyć "dzieciaka" sam w domu, bez narażania dzieci , siebie i nauczycieli.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2020 17:14

lew napisał(a):.......w zasadzie to ,to czego uczą w podstawówce każdy rodzic mógłby nauczyć "dzieciaka" sam w domu, bez narażania dzieci , siebie i nauczycieli.

Nie nadużywałbym słowa każdy. Idąc tym tropem, każdy mógłby sobie uszyć ubranie czy zrobić lepsze lub gorsze buty.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 23.10.2020 17:34

........szyłem i jedno i drugie. Powiem więcej ,dalej szyję :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2020 17:40

lew napisał(a):........szyłem i jedno i drugie. Powiem więcej ,dalej szyję :lol:

Człowiek renesansu.
No i co w związku z tym??? Bo ja dalej akcentuję słowo każdy.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 23.10.2020 17:47

lew napisał(a):.......w zasadzie to ,to czego uczą w podstawówce każdy rodzic mógłby nauczyć "dzieciaka" sam w domu, bez narażania dzieci , siebie i nauczycieli.
Taaaa, zwłaszcza rodzice-humaniści super wytłumaczą zasady wiązań chemicznych czy działanie siły od środkowej, a anglista sprawdzi poprawność gramtyczna zadań z francuskiego.... Efekty takich pomysłów można było w TVP zobaczyć na ich wiosennych "lekcjach"....
Ja tym zdalnym nauczaniem jestem przerażona... Niestety te pokolenua co od 3 lat zaliczają co chwilę przerwy w edukacji nigdy tego nie nadrobią... Szkolny leń będzie leniem, ale są też uczniowie zainteresowani nauką, zdolni, ale potrzebujacy też pomocy i ukierunkowania. Nie wszystko da się z yt czy książki poznać.... I nie każdy rodzic może pomóc, bo np jest pekarzem czy kierowcą dowożącym żywność do sklepów...
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 23.10.2020 17:49

Bravik, dobrze powiedziane....
Ja nauczę syna, ubranie sobie uszyje, ale w bloku ziemiakow czy ryżu nie dam rady uprawiać czy hodować swinki na mięso, ani krowy na mleko... A teoretycznie każdy może to zrobić, bo to trudne nie jest, a sklepy będzie można zamknąć i o ile to bezpieczniejsze będzie....
Ostatnio edytowano 23.10.2020 17:50 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 23.10.2020 17:49

Bravik napisał(a):
lew napisał(a):........szyłem i jedno i drugie. Powiem więcej ,dalej szyję :lol:

Człowiek renesansu.

...dziękuję za uznanie. :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2020 18:06

lew napisał(a):
Bravik napisał(a):

Człowiek renesansu.

...dziękuję za uznanie. :lol:

Masz skłonności do nadinterpretacji faktów i zachowań. :roll:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.10.2020 18:09

Bravik napisał(a):
Masz skłonności do nadinterpretacji faktów i zachowań. :roll:

Masz rację - wszak lew ma unikalną umiejętność - na 1400 swoich postów na forum nie napisał nic konkretnego :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.