11 listopada 2025, dzień 5, wtorekNa ten dzień zaplanowaliśmy drugą obowiązkową wycieczkę. Oczywiście wycieczkę do najważniejszego puntu na wyspie - Parku Timanfaya.
W zeszłym roku mocno zmieniły się zasady wejścia do parku, a raczej dostęp do biletów. Oficjalnie bilety można kupić wyłącznie on-line. Stron z dostępem do biletów do parku jest sporo, ale jedyna oficjalna stron to ta:
https://ventaonline.cactlanzarote.com/en Na niej można kupić bilety do większości atrakcji na wyspie. Link do biletów konkretnie do PN Timanfaya:
https://ventaonline.cactlanzarote.com/e ... aya-ticketDlaczego o tym piszę? Bo stron oferujących bilety w necie jest bardzo dużo, w różnych cenach i opcjach (najdłuższa, najciekawsza, obejrzysz prawdziwy ukryty park/klejnot itp.). A ta oficjalna strona w nazwie nie ma wiele wspólnego z Timanfaya i można mieć wrażenie, że nie jest to strona oficjalna/bezpośrednia. Inna sprawa to taka, że ja szukałam czegoś WOW, bardziej indywidualnego podejścia i indywidualnej wycieczki połączonej z trekkingiem po parku i założyłam sobie, że 100 eur/os spokojnie za to zapłacę, ale jak się okazuje
nidarady).
A opcja zwiedzania parku Timanfaya jest tak naprawdę jedna (no prawie z małą*): park zwiedza się autokarem. Koniec i kropka.
Jeśli przyjeżdża się samodzielnie do parku to po zaparkowaniu samochodu w
Islote de Hilario przesiada się do parkowego autokaru, który zwie się
guaguas i jedzie się 14-kilometrową La Ruta de los Volcanes.
Jeśli decydujemy się na wycieczkę z biurem podróży to trasę (tą samą, nie ma innej opcji) pokonuje się tym autokarem wycieczkowym (choć widziałam, że na parkingu osoby z autokaru przesiadały się do autokaru parkowego).
[url=https://ventaonline.cactlanzarote.com/en/experiences/insolita-montana-ticket
]Jest jeszcze jedna opcja zwiedzania parku za 45 eur[/url]: przejazd autobusem + wejście do strefy o ograniczonym dostępie (Montana Rajda+schronisko Tinecheide) + degustacja wina i przystawek. Zwiedzanie jest w mniejszej grupie, grupa tylko hiszpańsko- lub anglojęzyczna, trzeba dość dobrze komunikować się w danym języku (nie wiem czy to sprawdzają). Wycieczki są tylko w 3 dni w tygodniu, czas trwania do 2 h. Niestety dalej nie jest to to czego szukałam, chciałam czegoś więcej…
Są też 2 trasy trekkingowe prowadzone przez przewodników parkowych – tu się strasznie napaliłam na to, ale one prowadzą ogólnodostępną trasą na obrzeżach Parku. PLUS za to, że trekking jest darmowy. MINUS - trzeba się z miesięcznym wyprzedzeniem zapisać, bo liczba miejsc jest mała. +/- grupa jest po eng lub es i trzeba znać język. Jedna z tras to 9 km i prowadzi w nabrzeżem w okolicy El Golfo (tzw. Ruta del Litoral). Druga trasa nazywa się Ruta de Termesana (mała grupa max. 8 os, wielk 16+). To zdecydowanie nie jest to czego szukałam… To sobie sama zorganizuję...po swojemu...
Szczerze, ustalenie wszelkich opcji
(ich rzeczywistego zakresu, bo w necie jest wiele już nieaktualnych informacji) i brak możliwości realizacji mojego pomysłu zajęło mi prawie 2 tygodnie. Ilości wysłanych wiadomości nie zliczę i sprawdzania sprzecznie otrzymanych informacji także.
Bilety on-line do Parku Timanfaya można kupić z pewnym wyprzedzeniem, około miesięcznym, teraz można kupić bilety do końca kwietnia 2026. Na każdy dzień jest limitowana pula biletów.
Założenia rządu hiszpańskiego były takie, że nie będzie innej możliwości zakupu biletów niż on-line, ale jak to w życiu była (także w hiszpańskich realiach), nie byli w pełni do tego przystosowani, systemy sprzedażowe miały swoje problemy, a park i organizatorzy swoje. I na razie dalej działa opcja kupienia (jak się uda) biletu na wjeździe do parku
(choć jak czytam na fb nie zawsze te bilety sprzedadzą – podejrzewam jakiś limit wejść). Liczba dostępnych biletów on-line to ok. 250 szt. na każdy dzień i jak obserwowałam nie ma zasady, że np. w poniedziałki czy w soboty najszybciej schodzą. Ale zauważyłam, że najwolniej schodzą bilety na wtorek, co też potwierdzili przewodnicy, bo to dzień tuż po przedłużanych wypadach weekendowych. Bilety nie są też na określoną godzinę (szkoda), tylko mają dopisek, że trzeba być przed godz. 13. Nie ma opcji zmiany terminu lub oddania zakupionego biletu.
Z zakupem biletu czekałam dość długo. Chciałam wyeliminować potencjalne ryzyko niepogody. Ale jak na tydzień przed lotem ilość biletów gwałtownie zmalała (spadek ze 130 do 60 w ciągu 3 h) to wieczorem kupiłam bilety on-line. Cena (wtedy) 22 eur/os. Bilet przyszedł w postaci kodu QR do pobrania i w formie kodu na e-maila.
Dziś cena tych wycieczek po parku to odpowiednio 30 eur (+50%) i 46,30 eur (ale wymyślili sobie końcówkę, ale tu wzrost ceny jest minimalny, nie wiadomo skąd taka różnica +2,9%).