Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wulkaniczna wyspa – Gran Canaria

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.03.2025 08:01

Dzięki za docenienie :cmok:

Liczę na to, że Kanarki jeszcze odwiedzę, mam tam kilka puntów must see do odwiedzenia...

tony montana napisał(a):Czy Ty nie masz jakiś zaległych relacji do napisania he??
Coś się znajdzie, ale zobaczymy....
hzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hzag » 12.03.2025 10:37

a ja byłem bardzo ciekaw Twojego porównania GC i Fuerty :D
F nas zachwyciła i szukam pomału lotów na kolejną, ale poręczniej nam jest wybrać się na Teneryfę, może się uda :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.03.2025 12:08

Dziękuję za kolejną Kamerkę, mam nadzieję że kiedyś mi się przyda Twoja relacja. A Tobie życzę poznania następnych wysp archipelagu :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.03.2025 23:40

piekara114 napisał(a):Mam ochotę na ostatnią kawę, oczywiście barraquito… Niestety w żadnym z punktów nie jest ona serwowana :evil: a do tego kawy podają w papierowych kubeczkach…no nie lubię tak….

Mam podobnie, też nie cierpię kawy w papierowym kubeczku :zeby: .
Zdziwiło mnie, że rzeczy kupione w bezcłowym trzeba zmieścić do bagażu. Nigdy się z czymś takim nie spotkałam.

Dziękuję bardzo za relację :proszedzieki: . Na Gran Canarię pewnie nie polecę, ale na Teneryfę na pewno. Natomiast teraz czytam ponownie Twoją relację z Sycylii, a dokładnie z wycieczki na Etny, bo już niedługo tam polecę :verryhappy: :verryhappy: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.03.2025 07:25

hzag napisał(a):a ja byłem bardzo ciekaw Twojego porównania GC i Fuerty :D
F nas zachwyciła i szukam pomału lotów na kolejną, ale poręczniej nam jest wybrać się na Teneryfę, może się uda :D
Fuerta jest rewelacyjna :hearts: choć tam nic nie ma :lol:

dangol napisał(a): A Tobie życzę poznania następnych wysp archipelagu :papa:
Dziękuję Danusiu :cmok: Pewnie tak będzie, kwestia czasu.... no chyba, że je lawa pochłonie....

wiola2012 napisał(a):Zdziwiło mnie, że rzeczy kupione w bezcłowym trzeba zmieścić do bagażu. Nigdy się z czymś takim nie spotkałam.
W tanich liniach (choć nie we wszystkich) jest nawet taki zapis, do tej pory raczej nie przestrzegany, ale ostatnio już kilka razy się z tym spotkałam, zwłaszcza w przypadku osób podróżujących tylko z bagażem darmowym... A tu na GC mocno to podkreślali, kilka razy krzyczeli taki komunikat. Pracownica z gate chodziła i sprawdzała i kazała chować zakupy.... No był popłoch wśród niektórych (ja od razu po zakupie pakuję do kabinówki), bo jest taki trend kupić na bezcłówce wodę i dużą siatkę do tych zakupów i tam upychać swoje rzeczy.... A potem za te wszelkie próby obejścia przepisów dot. bagaży cierpią wszyscy - linie dokładają dopłaty za wszystko...

wiola2012 napisał(a):Dziękuję bardzo za relację :proszedzieki: . Na Gran Canarię pewnie nie polecę, ale na Teneryfę na pewno.
Teneryfa wydaje się sporo ciekawsza, chociażby przez sam porządny wulkan...

wiola2012 napisał(a):Natomiast teraz czytam ponownie Twoją relację z Sycylii, a dokładnie z wycieczki na Etny, bo już niedługo tam polecę :verryhappy: :verryhappy: .
To miłej podróży i zdobywania Etny - dla mnie to must na Sycylii :!: Jest to coś całkiem innego, bo miasteczka czy plaże to tego jest wszędzie masa.... A kiedy lecisz? Może jeszcze uda Ci się zobaczyć czoło lawy jeśli zdecydujecie się na wyższe wejścia i poza głównym szlakiem...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.03.2025 14:47

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Natomiast teraz czytam ponownie Twoją relację z Sycylii, a dokładnie z wycieczki na Etny, bo już niedługo tam polecę :verryhappy: :verryhappy: .
To miłej podróży i zdobywania Etny - dla mnie to must na Sycylii :!: Jest to coś całkiem innego, bo miasteczka czy plaże to tego jest wszędzie masa.... A kiedy lecisz? Może jeszcze uda Ci się zobaczyć czoło lawy jeśli zdecydujecie się na wyższe wejścia i poza głównym szlakiem...

Za trzy tygodnie. Myślimy nad wypożyczeniem samochodu, pod warunkiem, że będzie go gdzie zaparkować. Jeśli nie, to pozaznaczałam już przystanki autobusowe i sklepik z biletami na mapce. Będziemy polować na bilety i autobus :D .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 14.03.2025 20:17

Dzięki za ciekawą relację, która przybliżyła mi Gran Canarię.
Myślę, że nie będzie ona kolejną wyspą Kanaryjską, na którą się wybiorę. Przed nią w kolejce czeka Lanzarote i Fuertaventura. Ale na razie i tak nie mam w planach lotów w tamte rejony. Chociaż nawet nie planując mogę tam polecieć. Teneryfy nie planowałam a jakoś na nią dotarłam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.03.2025 20:53

Wiola,
w okolicy Katanii przystanki autobusowe na google maps są idealnie zaznaczone, więc nie trzeba ich specjalnie szukać. Całkiem inaczej niż na wschodzie wyspy....

Gosia,
ja jak zwykle wybieram raczej dość spontanicznie kierunki (w ramach moich zainteresowań czy pomysłów) i wtedy decyduje cena lotów - jakieś kryterium trzeba ostatecznie przyjąć :lol: Na Fuertę łatwo znaleźć loty, na Lanzarote już niestety nie... Lot na tą wyspę (ode mnie z południa) to najkorzystniej z Wiednia lub Bratysławy lub lot z przesiadką lub upolować czarter z bp.

Gran Canarię sporo osób poleca (również tu na forum), że bardzo różnorodna, ciekawa, i tak jest, ale nie ma dla mnie takiego mega klimatu, tego czegoś co by mnie oczarowało... Fuerta u mnie (na razie) na pierwszym miejscu, stąd myślę, że Lanzarote także by mi się podobało...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.03.2025 17:59

Dziękuję za ciekawą ( jak zwykle ) relację z wyspy , która jest na trzecim miejscu w mojej osobistej kolejce :) , więc przed wyjazdem z pewnością wrócę do Twojej relacji po wskazówki .
Życzę wielu wspaniałych podróży , w tym również na Kanarki

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.03.2025 21:44

Cześć Piotrze,
miło że się odezwałeś. Ciekawa jestem co masz na drugim i pierwszym miejscu swojej listy.

I Tobie wspaniałych podróży życzę i tych bliskich i tych dalszych.

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.03.2025 22:37

Na pierwszym miejscu mojej listy wysp jest Madera , na drugim Korsyka , ale nie wiem czy nie wylądujemy wcześniej na jednej z brytyjskich albo greckich :lol: Czas pokaże , oby tylko zdrowie dopisało

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2025 19:10

Rankingu miejsc do odwiedzenia miejscami nie mam, ale Madera jest u mnie wysoko.... Korsyki na dziś nie ma w bliższych planach....

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2025 20:21

Artykuł z 19 marca 2025

"WIATR WYRWAŁ DRZEWA Z KORZENIAMI
WYSPY KANARYJSKIE: Nad ten rajski archipelag dotarła burza Laurence, który spowodowała w ostatnich kilku dniach, że silne wiatry m.in. wyrywały drzewa z korzeniami.

Państwowa Agencja Meteorologiczna (AEMET) ostrzega, że większość Hiszpanii, w tym Wyspy Kanaryjskie, są dotknięte burzą Laurence, przechodzącej na północ od archipelagu, która przyniosła silne podmuchy wiatru. Według prognoz spodziewano się także sztormu i bardzo wysokich fal nawet do 8-12 metrów.

W miejscowości La Oliva na kanaryjskiej Fuerteventurze olbrzymia palma spadła na linie energetyczne i latarnie uliczne, odcinając zasilanie w pobliskich budynkach oraz na zaparkowany tam samochód. Na szczęście w środku nikogo nie było.

Na północy Teneryfy, czyli na największej wyspie na archipelagu, podmuchy wyrwały drzewa z korzeniami.

Z kolei w stolicy wyspy – Las Palmas de Gran Canaria porywisty wiatr przewrócił dwa duże drzewa.

Sporych rozmiarów drzewo runęło na Calle San Bernardo w Las Palmas de Gran Canaria, wywołując niepokój wśród przechodniów, którzy w porę zdążyli uciec. Drzewo spadło na kilka zaparkowanych pojazdów.

ZOBACZ VIDEO:

https://www.canarias7.es/sucesos/arbol- ... :cmp:1-not

Do kolejnego incydentu doszło w stolicy Gran Canarii na rogu ulic Prudencio Morales i Faro, w dzielnicy Isleta, gdzie duże drzewo spadło na fasadę budynku.

https://www.canarias7.es/sucesos/cae-se ... 50-nt.html

Służby ratunkowe informują, że w tych zdarzeniach na Wyspach Kanaryjskich nikt nie został ranny. Tymczasem warunki na archipelagu nie poprawiają się. Na najbliższe dni synoptycy zapowiadają deszcze, także w południowych, turystycznych rejonach wysp. Temperatury mają wzrosnąć do około 21 – 23 stopni Celsjusza, a w nocy do ok. 15-18. "

Źródło: https://nakanarach.pl/index.php/2025/03 ... orzeniami/

Przewrocona-Palma.jpg
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.03.2025 22:36

piekara114 napisał(a):Rankingu miejsc do odwiedzenia miejscami nie mam, ale Madera jest u mnie wysoko.... Korsyki na dziś nie ma w bliższych planach....

Pozdrowienia z Calheta :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2025 22:52

Wiedziałam, że gdzieś lecisz :mg:
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España