Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wulkaniczna wyspa – Lanzarote

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 24.01.2026 17:23

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 24.01.2026 18:06

piekara114 napisał(a):Wulkaniczna wyspa – Lanzarote

Obrazek

Będę się tu podgrzewać 8)
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 24.01.2026 20:47

Hej hej
Co tak mało zdjęc na zajawkę? :)

Chyba było co oglądać na Lanza? :(
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 24.01.2026 21:28

Aga - trochę się zagrzejesz... Głowa do góry, do wiosny już bliżej niż dalej...

Tony - u mnie w zajawce nigdy nie ma 50 zdjęć.... Coś tam było do zobaczenia....
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 24.01.2026 21:37

¡Hola!

Słowem wstępu
– u mnie musi być :mg:

Od czerwcowej Grecji minęło szmat czasu. Jesień zbliża się, a my nie mamy żadnych konkretnych planów. Ale jakieś wytyczne są: ma być w miarę ciepło (czyli na sukienkę) i ma być plaża. U mnie na pierwszym miejscu jest Egipt – chciałabym zobaczyć Luxor, nie oczekuję zwiedzania piramid w Gizie będąc nad morzem – 7 h w autokarze, aby połazić kilka godzin i „polizać” przez papierek Gizę i Kair to dla mnie gruba przesada. Tylko Pan M. jakiś taki niezachwycony, ale jest postęp, bo nie słyszę już tego zdecydowanego nie.
Chwilę po głowie chodzi Malta, ale stale nie jesteśmy do wyspy przekonani, tu dalej nic się nie zmieniło....
Maroko, Turcja – dobry plan, ale jednak odrzucam pomysł.
Sycylia też odpada, bo zbyt chłodno jednak.
Długo w głowie siedzi Teneryfa – kiedyś trzeba tą główną wyspę Kanarków zobaczyć, wejść na Teide… Zaczynam robić ogólne rozeznanie sytuacji, nieśmiałe planowanie (połowa września) i okazuje, że przez rok dużo się pozmieniało w kwestii dostępności atrakcji: coraz więcej miejsc wymaga uzyskania pozwoleń i jest limitowana (dla mnie to odebranie pewnej spontaniczności wyjazdu, a ta wolność bardzo mi się na Kanarach spodobała), ceny wejść też są nierozsądnie wysokie (np. przejście wąwozu Maska (a na tym by mi zależało) to już koszt 63 eur/os.), a do tego na fb trafiam na coraz więcej postów o licznych włamaniach do samochodów w popularnych miejscach i kradzieży nawet butów z bagażnika :bojesie: (w postach są nawet zdjęcia osób włamujących się do aut, ale policja, jak się okazuje, ma wywalone na zgłoszenia od turystów) – sytuacje te mocno mnie zniechęcają do Tene. I w sumie jakoś bliżej mi sercem do Lanzarote, które jest bliższe widokowo Fuercie, która mnie zachwyciła. Ale…
…właśnie ale…. nie ma z południa Polski bezpośrednich lotów poza czarterami, a cena tych jest stale w okolicy 1300 zł, a ja założyłam (jak dotychczas) budżet na poziomie 1000 zł/os/RT z kabinówką i miejscami. Loty z przesiadką low costami się nie kalkulują wcale (bo nie lecę z mini bagażem-reklamówką), a LH nie ma dobrych cen na listopad – listopad to okres ferii międzysemestralnych w części europejskich krajów i loty na Kanarki nie są tanie…
Końcem września jestem mocno zdesperowana i kontaktuję się z bp z prośbą o przesłanie różnych ofert…. Ceny w biurach podróży na Lanzarote (bo na tym w sumie mi zależy) mega mnie zaskakują :bojesie: przeciętnie 4000 zł/os. w opcji all, 3,5 tys. zł jak bez wyżywienia… chyba na głowę upadli… Co ciekawe końcem listopada, w grudniu ceny tych samych hoteli „chodzą” po 2500…. Przeglądam też oferty na alternatywne kierunki, ale nic nie wpada nam w oko...

No i tak przeglądam te loty i pobliskie lotniska i wpada mi w oko…Bratysława…. Tak, tak, stolica Słowacji… Trafiam na loty na Lanzarote za 40 eur za jeden lot, co jest bardzo fajną ceną. Robię symulację, doliczam koszt dojazdu i parkingu (tu zaskoczenie, bo nie ma tyle prywatnych parkingów co u nas) i okazuje się, że bez problemu całościowo zamknę się w zakładanej kwocie za lot (czyli 2*1000zł). Super. Czasu nie doliczam, bo loty są w datach dla nas optymalnych, a przede wszystkim różnica w czasie dojazdu (KTW – 2h), a BTS (4h) jest porównywalny dla nas. W kolejnych dniach ceny skaczą lekko w górę, lekko w dół i ostatecznie 28 września kupujemy loty. Standardowo loty są piątek-piątek, ale powrót do Bratysławy możliwy jest też w sobotę, więc kupujemy bilety 7-15.11.2025. Całkowity koszt biletów to 301,54 eur :hearts: W szczegółach tak:
Obrazek

Zwróćcie uwagę za dopłatę za miejsca obok siebie, ledwie 20,5 eur/os/RT - dużo taniej niż przy locie z Polski, na Fuerte za miejsca w obie strony 2 lata wcześniej zapłaciłam aż 276 zł :ciska:

Auto
Tu idzie szybko i sprawnie. Zaraz po zakupie biletów sprawdzam ceny w Cicar i sprawdzonej rok wcześniej spółki-córki dla Cicar - PayLessCar. Pay ma tańszą ofertę o ok. 30 eur, więc się na nią decydujemy. Sprawdzam jeszcze cenę w AutoReisen i cena jest niższa niż w Pay, ale jak doliczę dzienne ubezpieczanie 2 eur/dzień, aby mieć to samo co w Pay/Cicar to wychodzi drożej. W późniejszym okresie sprawdzam jeszcze kilkakrotnie ceny (wypożyczalnie działają dynamicznie) i nigdzie cena nie spadła poniżej naszej rezerwacji (145,27 eur/8 dni) – oczywiście pełne ubezpieczanie bez depozytów, odbiór na lotnisku.

Nocleg
Jak zwykle z noclegiem było trudniej. Chciałam mieszkać w większej miejscowości, aby można było gdzieś wieczorem połazić, stąd brałam pod uwagę 2 miejscówki (Costa Teguise i Puerto del Carmen) oraz stolicę wyspy – Arrecife. Ze stolicą wyspy mieliśmy już do czynienia na Fuerteventura – sypialnia i nic szczególnego. Ceny w CT i PdC skutecznie mnie odstraszyły i zdecydowaliśmy się na nocleg w stolicy. Ostatecznie wybraliśmy obiekt na bookingu dalej od morza, ale w zasięgu spaceru i w pobliżu miejsca z bezpłatnym parkingiem (co nie jest tak łatwo dostępne).

Planowanie
No i można zacząć planowanie. Na mojej mapce z każdym dniem pojawia się coraz więcej pinesek.
Obrazek

Zaznaczam też interesujące plaże…
Obrazek

Jednocześnie ustalamy, czego na pewno nie odwiedzimy (bo nas nie interesuje/zbyt drogo, mimo że to hity wyspy), a co na pewno odwiedzimy i jakie większe wycieczki zrobimy. Cała reszta będzie jak zawsze na bieżąco ustalana i będzie dostosowywana do lokalnych warunków i naszych chęci czy niechęci.

:papa:
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 26.01.2026 20:28

piekara114 napisał(a):Jednocześnie ustalamy, czego na pewno nie odwiedzimy (bo nas nie interesuje/zbyt drogo, mimo że to hity wyspy), a co na pewno odwiedzimy i jakie większe wycieczki zrobimy. Cała reszta będzie jak zawsze na bieżąco ustalana i będzie dostosowywana do lokalnych warunków i naszych chęci czy niechęci.

Jestem bardzo ciekawa, co odwiedziliście. Wyspa jest interesująca, więc może kiedyś ją odwiedzę.
Na razie popatrzę na to, co pokarzesz.

tony montana napisał(a):Hej hej
Co tak mało zdjęc na zajawkę? :)

Zajawka faktycznie króciutka :placze:.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2026 20:33

¡Hola Gosia!

Coś tam zobaczyliśmy. Zapraszam.
Dobrze trafiłaś, bo właśnie wklejam zdjęcia do kolejnego odcinka.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2026 20:36

7 listopada 2025, piątek

Piątek mamy wolne. Rano wstajemy przed 6 rano, śniadanie, wszystko na spokojnie. Do bagażnika wskakują kabinówki oraz dodatkowe torby (o tym później, dużo później).
Obrazek

Ruszamy zgodnie z planem o 7:30. Przed nami 300 km. Jedzie się mega komfortowo, ruch niewielki. Po raz pierwszy jedziemy niedawno oddaną do użytku obwodnicą Węgierskiej Górki – no cudo :hearts:
Obrazek

Niby jest tylko po jednym pasie na większości nowego odcinka, ale jedziemy bez zwalniania i korków.
O 8:34 jesteśmy pod tunelem w Lalikach…
Obrazek

…a równo po godzinie i 5 minutach od wyjazdu z domu wjeżdżamy na Słowację, co oznacza, że dla nas trasa skróciła się o 20-35 min. Jedziemy autostradę, dzień wcześniej kupiliśmy winietkę on-line za 10,8 eur.
Słowacja wita nas lekką mgłą…
Obrazek

…a potem taką bardziej konkretną… przed oczami jest tylko ciemna szarość...

Po przejechaniu ok. 2/3 trasy robimy dłuższy odpoczynek na kawę, mamy dobry czas, słońce świeci, choć jest chłodno…

O 11:40 wjeżdżamy na parking w Bratysławie. Cena za parking za 9 dób (liczy się każda rozpoczęta) zapłaciliśmy przy rezerwacji on-line 52 eur. Parking Airport polecam. Opcję korzystania z lotniska w Bratysławie (pod kątem logistycznym) oceniamy bardzo pozytywnie i pewnie w przyszłości jeszcze skorzystamy z tego rozwiązanie.
W cenie parkingu mamy przewóz na lotnisko i tuż przed południem po raz pierwszy w życiu stoimy przed lotniskiem w Bratysławie.
Obrazek

Lotnisko wymaga osobnego komentarza…
Jest to główny port lotniczy w Słowacji, w stolicy tego kraju. Terminal jest jeden, piętrowy. Na dole można nadać bagaże niewymiarowe i sportowe oraz bagaże rejestrowane – jest kilkanaście stanowisk, które przez 3 h naszego pobytu na lotnisku (tak, zawsze jedziemy z dużym zapasem czasu) są zamknięte. Są tu 3 punkty gastronomiczne i ze 2 kioski, no i toalety (dość stare jak porównam z KTW). I tyle. Reszta to pustka pustą pogania i trochę krzesełek....
Obrazek

Obrazek

Ta pustka mnie zastanawia i okazuje się, że szaleństwa odlotów z tego lotniska nie ma….
Obrazek

Lot mamy o 15:10, więc siedzimy w strefie landside do 14. Wjeżdżamy na piętro lotniska, bo tu jest security (i tylko to). Do strefy wchodzi się przez czarną „dziurę” w ścianie, a tam masakra. Tłum, człowiek na człowieku, otwarte są tylko 3 bramki. Szybko robi się korek. Zwłaszcza że jest „ochrona” kolejki, która decyduje, kiedy można przejść dalej i przygotować się do kontroli. Wszystko to w sumie na małej, ciasnej i ciemnej przestrzeni.
A potem jest światło….i przestrzeń…i brak miejsc do siedzenia…. Tzn. krzesełka są, ale jest ich niewiele. Dużo więcej ich jest przy każdym gate, ale są one pięknie puste i ogrodzone przez pasażerami.
Obrazek

Idę popatrzeć na te trzy sklepiki, kupuję wodę (nie ma w strefie airside poidełka, podobna woda w kranach w toalecie jest pitna, ale nie ma żadnej informacji o tym, więc nie będę ryzykować) w chorej cenie 1,9 eur/0,5 l. Ledwie kupię wodę i już rusza nasza odprawa. Mamy priority, bo mamy kabinówkę i po odprawie możemy skorzystać z dobrodziejstwa wydzielonej strefy „premium” z wolnymi krzesełkami :lol: :lol: Nawet 5 min tam nie posiedzieliśmy :lol: Osoby bez prioryty stoją z drugiej strony gate, tam nie ma tam żadnych krzesełek….

Samolot stoi prawie pod bramką, czeka nas tylko króciutki spacerek po płycie i już siedzimy w samolocie. Starujemy kilka minut po rozkładowym czasie….

Obrazek
_Piotrek_
Cromaniak

Postnapisał(a) _Piotrek_ » 26.01.2026 20:50

Coraz częściej spoglądam na Psie Wyspy, na którą padnie na początek, czas pokaże, ważne, że są materiały z których można czerpać.
Będę zaglądał.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2026 08:57

Psie wyspy są bardzo fajne. Polecam. Zwłaszcza, że każdy znajdzie coś dla siebie - kwestia decyzji czego chcemy i rozeznania, która z wysp będzie dla mnie odpowiednia, inaczej może być rozczarowanie.... np. pojechanie na Fuerteventura, kiedy lubi się zieleń i lasy...

:papa:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 27.01.2026 09:02

piekara114 napisał(a):
Ta pustka mnie zastanawia i okazuje się, że szaleństwa odlotów z tego lotniska nie ma….
Obrazek

I tak lepiej niż w Radomiu :lol:
_Piotrek_
Cromaniak

Postnapisał(a) _Piotrek_ » 27.01.2026 10:14

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Obrazek

I tak lepiej niż w Radomiu :lol:

to dla kontrastu Stambuł, w 6,5 godziny 130 odlotów

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2026 10:58

mysza73 napisał(a):I tak lepiej niż w Radomiu :lol:
No Radomia trudno przebić :lol: :lol: Dziś odlatuje samolot do Larnaki :lol: :lol:

_Piotrek_ napisał(a):to dla kontrastu Stambuł, w 6,5 godziny 130 odlotów
Jedno i drugie główne lotnisko kraju* :lol: :lol: Taka "mała" różnica :lol:

Ale powiem Wam, że w zeszłym roku korzystałam z lotniska, gdzie liczba operacji także nie powalała... Dziś (21.01.2025) nie ma żadnej operacji, a jutro tylko 6 odlotów...

*Oczywiście wiem, że IST to ogromny hub przesiadkowy
majkik75
Cromaniak

Postnapisał(a) majkik75 » 27.01.2026 11:13

Jestem, oczywiście będę śledził :spoko:
Aż z ciekawości spojrzałem, to tak na szybko w ogóle na Lanzarote tanie linie z PL nie latają ... ?
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 27.01.2026 11:50

Lanzarote jest w planach ( już od dawna :oczko: ) , ale do tej pory przegrywała z innymi destynacjami , może po Twojej relacji wreszcie ta sytuacja ulegnie zmianie :)
Będę uważnie śledził :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Następna strona

Powrót do Hiszpania - España