Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wulkaniczna wyspa – Lanzarote i La Graciosa

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.05.2026 18:12

piekara114 napisał(a): Może Ty jesienią sprawdzisz i dasz nać?

Moim priorytetem jest Madera, a jak się nie uda upolować lotów w rozsądnej cenie to wezmę jakieś last minut.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.05.2026 14:16

12 listopada 2025, dzień 6, środa c.d.

Idziemy i mijamy taką to rzeźbę:
Obrazek

Jest to Elegua, el diablillo de Teguise – rzeźba nawiązuje do tutejszej kultury i tutejszego karnawału (Tańce Mahosów, pierwszych osadników (de facto afrykańskich niewolników) Wysp Kanaryjskich) i przedstawia diabła z maską byka, rogami i czerwonym językiem,
A my jesteśmy w Teguise – w jednym z pierwszych miast założonych na Wyspach Kanaryjskich i w pierwszej stolicy Lanzarote (do 1847 r.). Parę kroków i jesteśmy na małym głównym placu miasta Plaza de la Constitucion, do którego przylega charakterystyczny Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe wzniesiony w pierwszej połowie XVI wieku..
Obrazek

Kościół ten był nieraz palony, napadany, gdyż w nim przechowywano cenną monstrancję. Ostatni pożar był w 1922 i dziś jedyną ocalała i oryginalną częścią kościoła jest fragment wieży.
Obrazek

Obrazek

Na placyku jest rzeźba grajka
Obrazek

…a dalej muzeum aloesu, więc zaglądam do dostępnej darmowej części (przy sklepiku)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To idziemy dalej.
Obrazek

Chcemy tu coś zjeść, ale otwarte są albo typowe restauracje, albo bary z drinkami – chyba jest jeszcze za wrześnie na coś konkretniejszego…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Teguiste jest jeden z nielicznych na wyspie młynów, więc idziemy go poszukać. Molino de viento de Teguise jest pomiędzy rynkiem, a główną drogą przy niewielkim placu zabaw… Ładnie odnowiony, ale bez jakiegoś polotu…. No szału nie robi, czegoś mu brakuje….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli wracamy do auta.
Obrazek

Obrazek

Piękna strelicje… Ten kwiat o fascynującym kształcie i kolorach to dla mnie powiew egzotyki ….
Obrazek

Obrazek

Na placu, na którym w niedzielę jest słynny targ (sporo podrób, więc mnie odrzuciło już na etapie wyszukiwania miejsc wartych odwiedzenia), teraz grają w piłkę młode chłopaki….
Wracamy do mieszkania...
A jako że w Teguse nie udało się nic zjeść to idziemy do centrum Arrecife. Wybieramy jedną z knajpek tuż przy Charco (to był warunek konieczny), niestety trochę wieje i jest chłodno (jak dla mnie), więc nie mogę w pełni cieszyć się z kolacji pod gwiazdami…. Jedzenie smaczne (deska różności dla dwojga, choć dla mnie ciut mało), wulkaniczne wino pyszne, deser średni, a stosunkowo drogi) rachunek (48 eur) przyjemny dla portfela…
Obrazek

Obrazek

Potem jeszcze niespieszny spacerek promenadą...

I tak kończymy nasz 6 dzień na Lanzarote. Tego dnia zrobiliśmy po wyspie autem 75 km… no i coś tam na nogach :oczko:
Obrazek

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.05.2026 14:34

piekara114 napisał(a):Piękna strelicje… Ten kwiat o fascynującym kształcie i kolorach to dla mnie powiew egzotyki ….
Obrazek

Obrazek
Też uwielbiam strelicje :hearts: :hearts: :hearts:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.05.2026 22:38

piekara114 napisał(a):Na placyku jest rzeźba grajka
Obrazek

Na czym gra ten grajek ?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2026 08:16

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Piękna strelicje… Ten kwiat o fascynującym kształcie i kolorach to dla mnie powiew egzotyki ….
Też uwielbiam strelicje :hearts: :hearts: :hearts:
:hearts: :hearts: :hearts:

megidh napisał(a):
piekara114 napisał(a):Na placyku jest rzeźba grajka
Na czym gra ten grajek ?
Gosiu, na tamburynie.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.05.2026 18:17

piekara114 napisał(a):Jedzenie smaczne (deska różności dla dwojga, choć dla mnie ciut mało), wulkaniczne wino pyszne, deser średni...

Fajna ta deska, ale dla dwojga to rzeczywiście mogliby dać więcej tych różności. Przywiozłaś sobie jakieś wino do domu?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.05.2026 18:26

Ta deska jakoś tak skromnie na fotce to wyszła, w realu było tego dość sporo... Mi brakowało też dosłownie ziemniaczka lub dwóch i byłoby idealnie, więc musiał deser wlecieć....

A wina nie przywiozłam... Przede wszystkim latamy z kabinówka to nie kupię, dwa- na lotnisku cenę 2 razy tyle co w winnicy, czyli ponad 30 EUR, trzy- takie lokalne smaki najlepiej smakują mi na miejscu i cztery- mam pełną piwniczkę włoskich i jakoś w ostatnich latach stoją i nie schodzą....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.05.2026 19:51

piekara114 napisał(a):A wina nie przywiozłam... Przede wszystkim latamy z kabinówka to nie kupię, dwa- na lotnisku cenę 2 razy tyle co w winnicy, czyli ponad 30 EUR, trzy- takie lokalne smaki najlepiej smakują mi na miejscu i cztery- mam pełną piwniczkę włoskich i jakoś w ostatnich latach stoją i nie schodzą....

Mogłabym podpisać się pod trzema pierwszymi punktami :D. Pod czwartym nie, ponieważ u mnie idzie sporo wina (białego). Córka, synowa, siostrzenice, bratanice ... dziewczyny właśnie białe piją lub prosecco :tak: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.05.2026 20:10

U mnie najczęściej schodzi czerwone półsłodkie, choć ostatnio pojawia się i białe... ale ogólnie od dłuższego czasu bardzo mało jakiegokolwiek alkoholu pijemy, więc jakoś nie czuję potrzeby kupowania...
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España