Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje w Chorwacji z dwójką dzieci?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sloneczko
Croentuzjasta
Re: Wakacje 2015 z dwójka dzieci.

Nieprzeczytany postnapisał(a) sloneczko » 31.01.2015 19:49

Polecam Rogoznicę. Mała klimatyczna miejscowość, piękne żwirowe plaże, kawiarnie ,restauracje,fajne miejsce na spacery wieczorne.
Posiadam sprawdzony apartament, kontakt na priva.
święty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) święty » 01.02.2015 11:41

Byłem kilka razy w cro , polecam Slatine na Ciovo koło Trogiru.Do morza 5 m.plaża żwirkowa cena 4 os. ap.w lipcu i sierpniu 70 E.
Ewi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewi » 02.02.2015 18:37

Witam,

Z każdym przeczytanym postem, z każda stroną głupieje coraz bardziej. Wiec prosze o pomoc, napisze o co mi chodzi :
chcemy jechac pierwszy raz do HR, 2 dorosłe + 2 dzieci ( 1,5+6 lat), nasze wymagania :
* raczej ciche miasteczko, ładne widoczki, palmy, góry , plaza piaszczysta ( no ok moze byc ten zwirek drobny..)
* plaza długo płytka, zeby głównie dzieci mogły sie pluskac
* mieszkanie blisko plaży, nie po schodach, nie na jakichs skałkach
*chcemy głownie wypoczywac na plazy, ale tez jakis 1-2 dni poswiecic na zwiedzanie
*kiedy jechac ? mysle o czerwcu, ale czy nie bedzie juz wtedy ładna ciepła pogoda ?
*szukam w miare niedrogich miasteczek, bo wiadomo finanse
pytanie gdzie jechac, do jakiego miasta, wyspy, moze macie jakies namiary konkretne na mieszkanko to juz w ogole super bybyło.
Z moich parodniowych czytanek wywnioskowalam ze dobre miejsca dla nas to : Rogoznica , Baska Voda, Murter plaza slanica, wyspa Rab( jak plaza ?) help bo juz mi rece opadaja
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.02.2015 19:44

Ewi napisał(a):Witam,

Z każdym przeczytanym postem, z każda stroną głupieje coraz bardziej. Wiec prosze o pomoc, napisze o co mi chodzi :
chcemy jechac pierwszy raz do HR, 2 dorosłe + 2 dzieci ( 1,5+6 lat), nasze wymagania :
* raczej ciche miasteczko, ładne widoczki, palmy, góry , plaza piaszczysta ( no ok moze byc ten zwirek drobny..)
*chcemy głownie wypoczywac na plazy, ale tez jakis 1-2 dni poswiecic na zwiedzanie
*kiedy jechac ? mysle o czerwcu, ale czy nie bedzie juz wtedy ładna ciepła pogoda ?
pytanie gdzie jechac, do jakiego miasta, wyspy, moze macie jakies namiary konkretne na mieszkanko to juz w ogole super bybyło.
Z moich parodniowych czytanek wywnioskowalam ze dobre miejsca dla nas to : Rogoznica , Baska Voda, Murter plaza slanica, wyspa Rab( jak plaza ?) help bo juz mi rece opadaja

1. Na Rabie nie byłam, ponoć tam jest gdzieś piasek, ale dla mnie na pewno nie byłby priorytetem - lubisz go wymywać dzieciom z oczu i wydłubywać z jedzenia na plaży? Ja nie. Drobne kamyki, albo nawet nie drobne, są lepszym rozwiązaniem - dobrze, że już to rozumiesz.
2. Gdzie Ty w Rogoźnicy albo na Murterze znalazłaś góry, o których wspominasz?... Ja nie widziałam...
3. Jak chcesz tanio, to zauważ, że Brela i okolice, czyli także Baśka Voda, są jednymi z najdroższych miejscowości.

Do rzeczy i jak najprościej:
Jeśli zdecydujesz się jechać w czerwcu (i tylko w takim terminie, bo potem już tłoczniej) mogę polecić Ci końcówkę riwiery Makarskiej, np. Zaostrog. Będziesz mieć palmy, góry, bez masy schodów, na plaży kamienie od większych przez średnie po drobny żwirek z piaskiem pod spodem, w wielu miejscach pinie dające cień, a ceny już zdecydowanie niższe niż w okolicach Breli. Zwiedzisz sobie może nawet Dubrovnik, Mostar, odwiedzisz wodospady Kravica po drodze, może wystarczy Ci Omiš z twierdzą piratów - i dobrze Ci będzie.

Po ostatnim lecie, pogody nikt Ci już nie zagwarantuje. Ale powiem Ci, że moi znajomi (pierwszy raz w Chorwacji) byli w Zaostrogu (w stronę Kapcia) w lipcu, niby często po południu padało, a im się ogromnie podobało. Dzieci mieli od roku do kilkuletnich, kamienie na plaży nawet woleli większe niż te drobne, wrócili zachwyceni mimo iż wcześniej mieli sporo obaw. Nie mam pojęcia, czy tam jest długo płytko, pewnie różnie miejscami, ale cóż to znaczy długo płytko? Przecież dzieci i tak nie puścisz samopas 100m od brzegu, po co? Wystarczy płytko przy samej plaży i już.

Możesz jechać do Ninu - proszę bardzo - góry daleko na horyzoncie, piasek na plaży, baaardzo długo płytko, miasteczko, z raczej starówka na wyspie nawet niezła - ale czy po to jedziemy do Cro, żeby mieć powtórkę zamulonego, mętnego Bałtyku? Chyba jednak nie.

Jeśli pojedziesz w lipcu lub sierpniu, to raczej poleciłabym coś spokojniejszego na wyspach. W czerwcu może być ląd.

Tu sobie poczytaj o Zaostrogu u Trevii:
2012-ja-te-volim-vrboska-t39136-165.html#p1255753
Inne wątki znajdź sama.

Powodzenia.
Ewi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewi » 03.02.2015 09:36

Mikromir dzieki serdeczne !!! ja rzucilam kilka tych miasteczek, ale mi sie juz wszystko plącze, i juz sama nie wiem co do czego, dla mnie to jest ciemna magia. my do tej pory tylko nad baltykiem bylismy. a na piasek to moj maz sie upiera, jak ja czytam opinie to powoli zmieniam zdanie. dzieki za pomysł, mykam czytać :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.02.2015 10:54

Ewi napisał(a): mykam czytać :papa:

Mąż lubi trzepać kocyki z piasku?... :mrgreen: :wink:

Do kompletu zobacz sobie Zaostrog (różne części) i jego plaże u maslinki:
kajakiem-dookola-hvaru-t43420-570.html

Powodzenia!
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 03.02.2015 11:30

Krótkie pytanie: może ktoś wie czy w Podacy po 20 sierpnia trzeba się spodziewać zatłoczonej plaży?
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 03.02.2015 11:38

Ewi napisał(a):Witam,

Plaża w Lopar na Rabie jest idealna dla dzieci. Ponad kilometr długości. Woda po pas na sporej odległości w morze. Niedaleko kilka piaszczystych zatoczek dla naturystów ;) Wioska Lopar z kwaterami zaraz na zapleczu plaży.

Rab to niewielka wyspa, kilka wiosek i miasteczko. Prom kursuje wahadłowo do Jablanaca na stałym lądzie, płynie się niecałe pół godziny.
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 03.02.2015 11:40

Padło pytanie czy się lubi wydłubywać dzieciom piasek? Nikt tego nie lubi, ale ważniejsze chyba jest czy dzieci lubią piasek. Kamienie i beton nie zastąpią plażowych wykopek, lepienia babek i budowy zamków...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2015 12:41

wtopek napisał(a):Padło pytanie czy się lubi wydłubywać dzieciom piasek? Nikt tego nie lubi, ale ważniejsze chyba jest czy dzieci lubią piasek. Kamienie i beton nie zastąpią plażowych wykopek, lepienia babek i budowy zamków...

Babek z kamieni nie ulepisz to fakt, ale można zrobić: falochron, twierdze, drogi dla autek, rzucać kamienie do wody z tatą, kto dalej lub do celu (jak jesteś sam na plaży, ale w czerwcu to nie problem, na nawet w lipcu takie plaże znajduję) Szukać białych kamieni, szarych, z dziurkami lub bez. Grać w kółko-krzyżyk kamykami... tu już fantazja dziecka ogranicza, a my jako rodzice tez musimy się czymś wykazać.... Ja jestem za kamykami, moi znajomi tylko piasek dla dzieci, piasek, a jak sami pojechali to zachwyceni plażami z otoczkami (nie żwirkiem)
W 2013 roku w Podgorze na kamienistej plaży była z nami 13-miesięczna panna i raczkowała samodzielnie i ile zabawy miała (6 tyg wcześniej byliśmy nad Bałtykiem i trzeba było pilnować, żeby piachu nie jadła...)
Mikromir napisał(a):
Ewi napisał(a): mykam czytać :papa:

Mąż lubi trzepać kocyki z piasku?... :mrgreen: :wink:

Co tam kocyki. Powiedz Ewi mężowi, że będzie miał czyste auto, bez piasku przez 3 miesiące po powroci, to sam zacznie dziś pakować walizki :D

I znalazłam fotke
Obrazek
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 03.02.2015 13:12

Mimo wszystko ja i dzieci wolimy piasek :) Temat niemowląt zostawmy na boku, bo do babek i wykopek się nie nadają.

Np. taki:

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.02.2015 13:16

Czy to "chorwacki" piasek :?:
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 03.02.2015 13:48

Po sąsiedzku, Czarnogóra

Chciałem wrzucić zdjęcie z plaży w Lopar, ale forum się zbiesiło i twierdzi, że nie ma uprawnień :?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2015 16:08

W Cro to ciężko będzie z tak dużą plażą z piaskiem.
W sumie to może się nie znam, w cro byłam 9 razy, za każdym razem gdzie indziej + zwiedzanie okolicy i na "piaskową" plaże to trafiłam w Nin, prapratno i Murter - ale wielkością to raczej to mini plażyczki, nie wypowiadając się o jakości piasku.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.02.2015 16:57

Miały być jeszcze góry i palmy, a utknęliśmy jak zwykle po raz pińcet pisiąty na zadach i waletach piasku i kamieni... :lool:

Może byśmy jednak dali koleżance spróbować czegoś, czego nie miała nad Bałtykiem? Tak dla odmiany, po prostu. 8)

Wspomniany (przykładowo oczywiście) Zaostrog, koniec lipca 2013.

P1180486b.JPG

P1180490b.JPG

P1180493b.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wakacje w Chorwacji z dwójką dzieci? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone