Pies na plaży a dokładne przepisy prawa Chorwackiego?
napisał(a) Jin » 01.07.2021 11:14
Czy ma ktoś namiary na dokładne regulacje prawne dotyczące czworonogów na plaży? (Artykuły/paragrafy oraz konsekwencje prawne - wysokość mandatów za przebywanie z psem na plazy itd. Mogą być po Chorwacku) poniżej wyjaśniam dlaczego chciałbym się z czymś takim zapoznać.
Od lat jeździmy w jedno miejsce do Chorwacji(nie do końca bo zawsze spędzamy przynajmniej kilka dni w nowych miejscach ale wieksza część urlopu spędzamy w naszym ukochanym miejscu) w którym jest idealna plaża dla małych dzieci (piaseczek,brak jeżowców,ostrych skał, płytka woda z bardzo łagodnym zejściem daleko od drogi itd.) i dopóki wynajmowaliśmy apartemnt 4 m od wody to nigdy nie było większych problemów z naszym małym czworonożnym członkiem rodziny chociaż plaża posiada znak zabraniający psów... Ale sam właściciel ma psa ,które wolno sobie chodzi po plaży i nikt nawet kup po nim ni zbiera (w przeciwieństwie do nas i naszego pieska)... Właściciel apartamentów mówił zawsze żeby się tym nie przejmować bo znak jest nielegalny i w Chorwacji nie ma plaż prywatnych wiec każdy człowiek ma prawo do przebywania na plaży z zwierzęciem domowym (które jest pod kontrolą właściciela) a wszelkie zakazy na plażach publicznych dyskryminuje właścicieli czworonogów i ograniczają ich prawa obywatelskie... Spory problem się zaczął gdy zacząłem wynajmować apartament nie na plaży , teraz co chwilę jest mi zwracana uwaga na temat psa, a ja nie znając dokładnie prawa i niechcac się narażać tubylca zostawiam psa w klimatyzowam apartamencie... Staramy się tez jeździć na inne ,dalej oddalone, plaże , żeby nasz pupil też coś miał z wakacji (uwielbia wodę,pływanie i kamienie na plaży- wodny pies) ale nie jestem w stanie tego robić za każdym razem a oprócz 2 bezpiecznych plaż w okolicy(na obydwu jest zakaz psów) nie ma innych plaż "pod dzieci"(a mamy trójkę maluchów, jak tylko dzieciaki podrosną to pewnie będziemy chodzić na bardziej kameralne plaże ale narazie są za małe skały, głęboką wodę i inne zagrożenia) ... A serce mi się kraja jak muszę zostawiać psa w apartamencie (pies to znosi dobrze ale nie o to chodzi)... Czuje że jestem dyskryminowany a moje prawa obywatelskie są mieszane z błotem. A dla nas sprawa jest nie zrozumiała gdyż psy i koty tubylców korzystają z plaży dowolnie a w nocy chodzą sobie luzem po wiosce (nawet duże psy, oczywiście są spokojne a my z psami zaprzyjaźnieni więc dla nas to nie problem, ale strasznie to kontrastuje z "czepialstwem się" do naszego psa(i innych psów turystów , a nasza sunia zresztą jest mały fajnym psiakiem, i bardzo szybko staje się atrakcją dla dzieci -plywa i bawi się z dziećmi).
I jak ktoś mi doradzi żeby nie brać psa na wakacje to powiem że nie ma takiej opcji bo to pełnoprawny członek naszej rodziny i nawet nie mamy go z kim zostawić za bardzo. Interesują mnie dokładne przepisy na ten temat, szukałem w necie i o ile w Polsce znajduje wszystko, to chorwackich dokładnych przepisów na ten temat,znałeśc nie mogę... A przymierzam się do kupna działki w okolicy i chciałbym wiedzieć dokładnie jak wyglądaja przepisy dotyczące zwierząt (głównie w kontekście plażowania).
Z góry dziękuję za pomoc.