Tym razem wycieczka do Paryża

To był nasz pierwszy pobyt w tym mieście.
No to jedziemy

pozdrawiam, Michał
piekara114 napisał(a):W Londynie nie byłam, ale Paris jest jednak bardziej otwarty i liberalny...i to od wielu lat.... ale czekamy na pierwsze zdjęcia....
altezza napisał(a):Po wielu negatywnych opiniach na temat Paryza i Paryzan jakich nasluchalam sie od znajomych tym bardziej jestem ciekawa Twojej relacji i Twoich wrazen.
Na razie niestety, z wielu powodow Paryz jest u mnie na samym dole listy miejsc do odwiedzenia.
altezza napisał(a):Najczesciej slyszalam narzekania, ze miasto jest strasznie brudne, zaniedbane, z legowiskami bezdomnych na kazdym kroku i mocno odbiega od romantycznego wizerunku znanego z pocztowek czy filmow. Ze Paryzanie sa wyjatkowo niemili, opryskliwi i niegrzeczni. Ze obsluga w kawiarni czy restauracji uwlacza podstawowym zasadom kultury i to nawet gdy zamawiasz po francusku. Ze po bilety do glownych atrakcji stoi sie nawet po 3 godziny (to akurat tak jak we wszystkich obleganych turystycznie miastach). A za to wszystko trzeba zaplacic duuuzo wiecej niz w innych europejskich stolicach, co daje marny stosunek jakosci do ceny.
Jedna osoba narzekala tez, ze w Luwrze smierdzi![]()
W dwoch slowach: overpriced and overrated.
Ale wszyscy podkreslali, ze to piekne miasto.
Może nie strasznie brudne, ale brudne to fakt... a głównie poprzez masę śmieci zostawianych przez turystów (w miejscach mocno turystycznych jest to mocno widoczne)....altezza napisał(a):Najczesciej slyszalam narzekania, ze miasto jest strasznie brudne,
Tego jakoś nie stwierdziłam...altezza napisał(a): z legowiskami bezdomnych na kazdym kroku i mocno odbiega od romantycznego wizerunku znanego z pocztowek czy filmow.
altezza napisał(a):Ze Paryzanie sa wyjatkowo niemili, opryskliwi i niegrzeczni. Ze obsluga w kawiarni czy restauracji uwlacza podstawowym zasadom kultury i to nawet gdy zamawiasz po francusku.
Urok mega popularnych atrakcji, ale można bilety też przez internet kupić i po kolejkach....altezza napisał(a):Ze po bilety do glownych atrakcji stoi sie nawet po 3 godziny (to akurat tak jak we wszystkich obleganych turystycznie miastach).
Tu nie udało się zajrzećaltezza napisał(a):Jedna osoba narzekala tez, ze w Luwrze smierdzi![]()
piekara114 napisał(a):Moje spostrzeżenia są na podstawie dwóch weekendowych pobytów...