.png)
piotrf napisał(a):Piękne zdjęcia , Michale , pełne soczystej zielenii chyba z większą ilością wody w porównaniu z jesienią , co w przypadku strumieni i wodospadów nie jest czynnikiem obojętnym
Imponującą pętlę zrobiliście jednego dnia zwarzywszy na ilość atrakcji
Pozdrawiam
Piotr
Ale widokowo
i doznania dla kierowcy
wiola2012 napisał(a):Piękne widoki i drogi takie jak lubię. Na Mangartsko sedlo zaznaczyłam gwiazdeczkę
Tam trzeba wjechać koniecznie Nefer napisał(a):majkik75 napisał(a):Widoki są akceptowalne![]()
Tak, tak, dla mnie także.Cudne widoki
.

.png)
Na zamek na samej górze nie wchodziliśmy - bo za bardzo nam się już nie chciało, ale jak zakładam widok z murów jest na pewno dobry. Tak więc jedynie zrobiliśmy sobie spory spacer po zamkowym wzgórzu i okolicznych lasach, żeby w sumie zobaczyć to.
Wiem, ze bez sensu, bo to wąwóz warty odwiedzin, ale wtedy tak wyszło. Trzeba było olać Bled i wybrać tylko ten wąwóz. Może jeszcze kiedyś ...
Jest to płaskowyż w słoweńskich Alpach Kamnickich a na górze jest osada pasterska.
swoje już wyjeździł
Ale ponieważ pisze tę relację, to się udało
A, nie, czekaj ...
.png)
Nefer napisał(a):Ładna, ładna ta Velika Planina.
A jakie przewyższenie pokonaliście, wjeżdżając kolejką i kanapą
.png)
majkik75 napisał(a):Trzeba było olać Bled i wybrać tylko ten wąwóz. Może jeszcze kiedyś ...
.png)
maslinka napisał(a):majkik75 napisał(a):Trzeba było olać Bled i wybrać tylko ten wąwóz. Może jeszcze kiedyś ...
Moim zdaniem - odwrotnieBled warto odwiedzić i wejść na Ojstricę, z której są piękne widoki na jezioro. Co do Vintgaru, dla mnie to ładny wąwóz, ale niczego nie urywa.
Nie ma się co martwić, jeszcze nadrobisz
Velika Planina - przepiękne miejsceTam nie byliśmy, następnym razem
Kilka dni temu oglądałam zresztą film Casha stamtąd i "zapisałam" sobie to miejsce:
Wiem, że podany przez Ciebie punkt z widokiem na Bled jest chyba najlepszy. Ale - spłaszczając - to będzie nadal tylko widok na zamek na wodzie. Tego wąwozu żałuję

.png)
majkik75 napisał(a):Tutaj chyba się będziemy pięknie różnili, jak się to ładnie mówi.
majkik75 napisał(a):W każdym razie, Velika Planina to must have
.png)
Na jedzenie
i miskę bodajże polenty z skwarkami. Niebo w gębie, w takich okolicznościach przyrody wpada to jak marzenie
Za to co na zdjęciach 19EUR. Dla 3 osób to prawie jak obiad. Najedliśmy się
.png)
majkik75 napisał(a): Dla 3 osób to prawie jak obiad. Najedliśmy się![]()
.png)
majkik75 napisał(a):Nefer napisał(a):Ładna, ładna ta Velika Planina.
A jakie przewyższenie pokonaliście, wjeżdżając kolejką i kanapą
Takie znalazłem informacje:
Dolna stacja (kolej gondolowa): ok. 555 m n.p.m. (dolina Kamniška Bistrica)
Górna stacja (kolej gondolowa): ok. 1412 m n.p.m.
Dolna stacja wyciągu krzesełkowego Šimnovec: ok. 1407 m n.p.m. (przesiadka po wyjeździe gondolą)
Górna stacja wyciągu krzesełkowego (Gradišče): 1665 m n.p.m.
.png)
piekara114 napisał(a):majkik75 napisał(a): Dla 3 osób to prawie jak obiad. Najedliśmy się![]()
W trójkę się tym najedliście?
Mój syn by to wchłonął w 3 min. i na pewno byłby głodny....a on z tych mniejszych młodych dorosłych...
Nefer napisał(a):Ok, czyli ok. 1100 m przewyższenia, spacerek górski byłby niezły.

.png)
sobie odpuścić . Jeśli nie uda się za pierwszą , to koniecznie za drugą razą .majkik75 napisał(a):Można na pieszo na górę.
, a do górskich spacerów warto moim zdaniem dołożyć Vogel . . . .png)
piotrf napisał(a):Ani Vintgar ( z trekkingiem w pętli , w pięknych okolicznościach przyrody ) , ani j. Bled ( podobnie jak Agnieszka obeszliśmy jezioro - piękny spacer ) nie możnasobie odpuścić . Jeśli nie uda się za pierwszą , to koniecznie za drugą razą .
Można , najlepiej jesienią, a do górskich spacerów warto moim zdaniem dołożyć Vogel . . .
Pozdrawiam
Piotr
Mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja.
Wiem, że warto, nawet się nie ma co zastanawiać
Tam jest piękny wjazd wagonikiem
Też liczę, że kolejną razą ... 
Powrót do Słowenia - Slovenija