Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowenia - lipiec 2026 - Michał

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 19.08.2026 12:32

Takie lajtowe dni też są potrzebne podczas urlopu :) .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 19.08.2026 12:39

Nefer napisał(a):Takie lajtowe dni też są potrzebne podczas urlopu :) .

Dokładnie tak :proszedzieki: Już mogę napisać, że na koniec wyjazdu, żona powiedziała, że to był super wyjazd :hearts: Myślała, że ja z synem będziemy tylko jeździć na rowerach a ona poczyta książki, ale do żadnej nie zajrzała. Mówi, że bardzo wypoczęła i jest zadowolona z "tempa" pobytu :verryhappy: :hearts:
A, jak to powiedział właściciel farmy na jakiej byliśmy w zeszłym roku we Francji w Normandii: Happy wife, happy life to wydaje mi się, że wszystko jest ok :verryhappy: :hearts:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.08.2026 22:54

majkik75 napisał(a):My tymczasem po wycieczce rowerowej poszliśmy coś zjeść, wybraliśmy tą knajpkę https://maps.app.goo.gl/4Y7h4w9Pgo8wts6u7
Zamówiliśmy zupę gulaszową, schaba z frytkami i kiełbasę białą z kapustą zasmażaną i skwarkami. Porcje duże i wszystko pyszne :hearts: Nie pamiętam dokładnie, ale z wodą zapłaciłem coś poniżej 40EUR.

Przejeżdżałem w pobliżu. Następnym razem wpadnę tam przynajmniej na gulaszową.
No i podelektować się górami.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.08.2026 07:22

majkik75 napisał(a):
Dokładnie tak :proszedzieki: Już mogę napisać, że na koniec wyjazdu, żona powiedziała, że to był super wyjazd :hearts: Myślała, że ja z synem będziemy tylko jeździć na rowerach a ona poczyta książki, ale do żadnej nie zajrzała. Mówi, że bardzo wypoczęła i jest zadowolona z "tempa" pobytu :verryhappy: :hearts:
A, jak to powiedział właściciel farmy na jakiej byliśmy w zeszłym roku we Francji w Normandii: Happy wife, happy life to wydaje mi się, że wszystko jest ok :verryhappy: :hearts:

I to jest najważniejsze , żeby po wypoczynku wszyscy byli z niego zadowoleni :spoko: Życie to sztuka kompromisu , a szczęście to zadowolenie z tej sztuki . . .

Pozdrawiam
Piotr
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 20.08.2026 08:17

empire13 napisał(a):
majkik75 napisał(a):My tymczasem po wycieczce rowerowej poszliśmy coś zjeść, wybraliśmy tą knajpkę https://maps.app.goo.gl/4Y7h4w9Pgo8wts6u7
Zamówiliśmy zupę gulaszową, schaba z frytkami i kiełbasę białą z kapustą zasmażaną i skwarkami. Porcje duże i wszystko pyszne :hearts: Nie pamiętam dokładnie, ale z wodą zapłaciłem coś poniżej 40EUR.

Przejeżdżałem w pobliżu. Następnym razem wpadnę tam przynajmniej na gulaszową.
No i podelektować się górami.

Na prawdę polecam tą knajpkę, warto :proszedzieki:

piotrf napisał(a):I to jest najważniejsze , żeby po wypoczynku wszyscy byli z niego zadowoleni :spoko: Życie to sztuka kompromisu , a szczęście to zadowolenie z tej sztuki . . .

Pozdrawiam
Piotr

Cóż więcej dodać :proszedzieki: :piwo: :spoko:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 20.08.2026 08:26

11.08.2026

I koniec drodzy Państwo :proszedzieki: Wracamy do domu.

Krótko, jak zwykle koszty (w PLN):
- hotel - 4580
- opłata klimatyczna - 260
- winiety SLO/AUS/CZ - 180
- paliwo - 1150
- pozostałe wydatki (jedzenie, wjazdy kolejkami, bikeparki, parkingi, zakupy, itp) - 2150
Razem: 8320

Wyjazd bardzo udany, stworzył ogromną chęć powrotu jeszcze kiedyś do Słowenii :verryhappy: Syn szczęśliwy, że pojeździł na bikeparku. My przewialiśmy głowy, bo ostatnio w najbliższej rodzinie mamy sporo problemów zdrowotno-organizacyjnych, więc potrzeba oderwania się i zresetowania była ogromna - i to się stało :proszedzieki:

A teraz pewno parę dni przerwy, zaczynam obrabiać masę zdjęć i będzie nowa relacja :verryhappy:

pozdrawiam i do następnej :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 20.08.2026 12:40

Dzięki za relację :) .
No to czekamy na kolejne opowieści :) .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.08.2026 13:39

Michał, wielkie dzięki za świetną relację :D Oczywiście też czekam na następną 8)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.08.2026 13:49

maslinka napisał(a):Michał, wielkie dzięki za świetną relację :D Oczywiście też czekam na następną 8)

:plusone:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.08.2026 17:46

Dzięki za relację z tego małego wielkiego kraju; SLOVEnia jest przesuper.
Poprzednia strona

Powrót do Słowenia - Slovenija