Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Nafplio - parkujemy w porcie - za free Port w Nafplio Do zwiedzania i chodzenia CALE MIASTO + umocnienia nad miastem UWAGA twierdza Palamidi jest super ale odradzam wspinaczkę po 800-set schodach Zajeżdzamy na samą gorę na parking autem (darmowy): Parking przy Palamidi
ogorek napisał(a):Nafplio - parkujemy w porcie - za free Port w Nafplio Do zwiedzania i chodzenia CALE MIASTO + umocnienia nad miastem UWAGA twierdza Palamidi jest super ale odradzam wspinaczkę po 800-set schodach Zajeżdzamy na samą gorę na parking autem (darmowy): Parking przy Palamidi
ogorek napisał(a):Nafplio - parkujemy w porcie - za free Port w Nafplio Do zwiedzania i chodzenia CALE MIASTO + umocnienia nad miastem UWAGA twierdza Palamidi jest super ale odradzam wspinaczkę po 800-set schodach Zajeżdzamy na samą gorę na parking autem (darmowy): Parking przy Palamidi
Lefka na bank chociaż 5-6 nocy, żeby się zrelaksować, poznać Greków i spróbować greckiej kuchni(chyba że mogę liczyć tydzień grecki w Lidlu?) Tylko nadal waham się nad miejscowością(A. Nikitas, Nidri lub Nikiana). Jeszcze poczytam i zobaczę co booking będzie miał do zaproponowania w tych miejscowościach.
A później na Peloponez, ale chyba bez wcześniejszej rezerwacji bo jeszcze jestem zbyt ubogi w wiedzę na temat tego miejsca. Po koniec Czerwca jeszcze powinniśmy spokojnie z dnia na dzień zarezerwować jakąś kwaterę.
Janusz212 napisał(a): żeby się zrelaksować, poznać Greków i spróbować greckiej kuchni
To własnie masz na południu Peloponezu. Nam gospodarz co dzień rano stawiał na tarasie siatę zerwanych świeżo pomaranczy z drzewa abysmy wyciskali do śniadania sobie
Na odjazd zapakował wielki karton oliwek, miejscowego wina, pomaranczy i cytryn. W tawernie Pani zapraszała do kuchni i pokazywała co zrobiła ew ustałała co chcemy na jutro
Warzywniaki przy drodze to raczej tylko Peloponez
Albo warzywniak obok aparatamentów KALIMERA http://www.grecja-apartamenty.pl/ gdzie Pani co dzień tarła swieżą pulpę z pomidorów i miała owoce "z drzewa"
Janusz212 napisał(a):To napisz mi jeszcze gdzie dokładnie byliście? To te apartamenty Kalimera?
Byłem na Peloponezie wiele razy. Ze dwa razy w tych apartamentach Kalimera Byłem w Gythio kilka dni (super baza wypadowa do jaskini Diros, zwiedzania Messiny, czy nawet Monemwasii czy Elafonisos) Byłem poniżej Plitry w "wiosce", która nie ma nawet nazwy ale ma porcik, kilka domków i tawernę Byłem w Ag.Andreas w zatoce Mesenskiej po jej zachodniej stronie Ag.Andreas Pływałem stamtąd do Methoni, Koroni czy Pylos naszą szalupą ...
Wszystkie 3 miejscowosci bardzo fajne, fajne zamki, umocnienia, film o bitwie w tej zatoce nad którą jest Pylos. Zatoka fajna a na jej końcu laguna Voydoki czy jakos tak
>>>>>>>>>>>>>>>>
Nie ma sensu (NIE DA SIE) objeżdzać tego wszystkiego z jednej Mety. Proponuję 4:
Nafplio: kilka dni (Epidavros, Nafplio, Mathana - termy/krater, Tolo-Drepano => pobyczyć się, statkiem na Hydra) Gythio: jaskinia Diros, Messina, woski po wschodniej stronie zatoki Messenskiej Plitra lub okolice: Monemvasia, Elafonisos, wioski w górach Ag.Andreas lub Pylos: Pylos, Methoni, Koroni, ... (wracać na Patra przez Olimpię tę od olimpiad i super mostem na Lefkadę)
raj dla motorowodniaka/wedkarza. darmowy porcik, tanie kwatery tylko minus ze zero sklepow (kilka km do wioski trzeba jechac)
bungalow/domki sa w ich gestii http://glaros-studios.gr/ Poniżej tawerna z pysznym jedzeniem ale problem jest ten ze wlasciciele tylko po Grecku. Maile pisał mi znajomy Grek do nich ...
Janusz212 napisał(a):Tylko nadal waham się nad miejscowością(A. Nikitas, Nidri lub Nikiana). Jeszcze poczytam i zobaczę co booking będzie miał do zaproponowania w tych miejscowościach.
Czym się kierować przy wyborze miejsca na promie? Będę w rejsie przez 6 godzin nocnych (23.30 Pireus - 5.30 Naxos) i nie wiem co wybrać. Chodzi o wybór z następującego menu: SUPER ECONOMY SPECIAL ECONOMY ECONOMY NUMBERED AIRCRAFT TYPE SEATS BUSINESS CLASS
Jakby ktoś poważnie o Kefalonii myślał to "sil-wu-ple" https://www.facebook.com/UNILADAdventur ... 542413225/ o Lefkadzie również, bo wyspy są bardzo podobne i jak ktoś zakosztuje Lefki, to zaraz Kefalonią się zarazi.
A macie jakieś swoje miejscówki w A. NIkitas? Lub ogólnie na Lefce. Pewnie booking nie ma wszystkiego:) 5-6 nocy na Lefce i dalej na 7-8 nocy na Peloponez