Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 05.04.2017 09:15

tylko jak patrzę tak jak piekara114 pisała to w 90% tylko numery telefonów w googlach są,grrrr
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 05.04.2017 12:34

Popatrz na bookings.
Jedni na niego narzekają, że drozej inni, że jest komfort odwołania a oferty czasem niewiele odbiegają od tego co na miejscu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 13:05

Pivko napisał(a):tylko jak patrzę tak jak piekara114 pisała to w 90% tylko numery telefonów w googlach są,grrrr

Ale możesz też skopiować nazwę app i dać do g. i często wyskakuje strona www tego app. Ja w ten sposób bez większych problemów wysłałam w zeszłym roku ok. 200 maili z zapytaniem.
Możesz też wpisać nazwę miejscowości + gr i może będzie strona miasteczka i tam zakładka z kwaterami. Tak znalazłam witrynę sarti.gr czy http://www.visitsithonia.gr/ czy http://sithoniagreece.com/ czy www.sithonia.gr
Trzeba trochę pomęczyć się, aby znaleźć, ale satysfakcja większa niż iść na gotowca do bp i co ważne dla mnie, można znaleźć kwaterkę zgodną z własnymi upodobaniami. Trochę to może potrwać, ale nikt nie obiecuje że pierwszy mail będzie strzałem w 10.
Janusz212
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz212 » 11.04.2017 13:03

Cześć wszystkim,

Potrzebuję porad. W tym roku jedziemy we dwójkę pierwszy raz do Grecji. Ostatnie 2 lata t były objazdówki po Włoszech.
W wakacje łączymy wypoczynek nad morzem z aktywnym zwiedzaniem. W Grecji chcemy spędzić około 14 dni + dojazd. Wyjazd 15 czerwca.

1 tydzień to Lefkada - i tutaj podpowiedzcie którą miejscowość wybrać? Widziałem że są 4 główne. Nie uprawiamy sportów wodnych, nie przepadamy za tłumami ludzi i zgiełkiem. Poradźcie proszę:)
I co z drugim tygodniem bo tu mamy problem - gdzie się przemieścić? Chciałem zobaczyć Ateny ale powiedzcie czy warto stacjonować w tamtych okolicach? Czy lepiej przejechać na Peloponez? Jeśli tak to co polecacie?

Wiem, że dużo wymagam, ale Grecji dopiero się uczę. Na podstawie relacji padło na Lefkadę.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.04.2017 13:31

Kurde... dwa tygodnie na miejscu, to już co nieco można zobaczyć...

Gdybym był Wami (ale nie jestem, wiem) to bym sobie raczej odpuścił Lefkadę - leży nieco na uboczu, więc trzeba tam dłużej dojechać. No i na Lefkadzie też będziecie ciągle jeździć, więc trudno będzie się wybyczyć, no ale co kto lubi.

I zrobiłbym objazdówkę z krótkimi pobytami na różnych plażach :@)
U mnie to się rozbiło na dwa razy i wyglądało mniej więcej tak:

Byczenie się w Sarti na Chalkidiki (kilka nudnych dni odpoczynku po dojeździe)
Kolejne punkty obowiązkowe były takie:
- Meteory
- Delfy!
- Korynt i okolice
- Ateny (koniecznie z muzeum narodowym)
- Mykeny
i z drugiego wyjazdu
- Epidauros (niedaleko Myken, więc dla Was mógłby to być ciąg dalszy powyższego)
- Nafplion
- Olimpia
- Monemvasia
- i byczenie się tutaj: https://goo.gl/maps/AFTk5R5PHkE2
oraz tutaj: https://goo.gl/maps/9RjTUrVWvoo

Kilku rzeczy jeszcze nie zobaczyliśmy, część z zobaczonych bym sobie odpuścił, ale profilaktycznie nie umieściłem ich na liście :@)
pewnie nie pomogłem, ale co se napisałem, to napisałem - może zrobi się jakiś ferment, jakaś polemika i temat ruszy do przodu!

Pozdrawiam, Krzysiek

PS. namiot?
Janusz212
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz212 » 11.04.2017 14:08

Dziękuję za odpowiedź :)

Lefkada musi być bo chcę zobaczyć ten piękny kolor wody :) Patrząc na relację z forum czuję, że muszę tam pojechać. Poza tym z Wrocławia na Lefkadę jest tylko 180 km dalej niż do Sarti.
Meteory mają być po drodze. Myślałem o noclegu tranzytowym w Skopje i może właśnie drugim w okolicy Meteorów(chociaż nie wiem czy sa mi potrzebne 2 noclegi).

Ale potwierdziłeś, że ten Peloponez to dobry kierunek - kilka wymienionych tu miejsc z chęcią zobaczę.

Co do noclegów to w tym roku mają być kwatery/apartamenty. Namiot był z nami we Włoszech i część noclegów to były kempingi nad samym morzem, a hotele w miastach.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.04.2017 14:49

Piękny kolor wody? Na Lefkadzie? Nie byłem wprawdzie... hmmmm, kolor może i tak, gorzej chyba z przejrzystością?
Myślę, że kolor dostaniesz w wielu miejscach ;@)))

Jeśli chodzi o kolorowe miejsca, w których byłem w Grecji, to zdecydowanie przoduje Elafonisos na południu Peloponezu https://goo.gl/maps/gGAYLsMWNHz i Portokali beach na północy Grecji https://goo.gl/maps/q8BGEif4p8Q2

Ale nie zniechęcam, nie zniechęcam... :@)

Ja preferuję campingi, nie apartamenty - tym bardziej, że wybieram te z basenami, co jest w klimacie śródziemnomorskim nie do przecenienia. W dodatku są wyjątkowo tanie - sądzę, że we dwoje zamknęlibyście się za fajny camping w kwocie ok. 20 - 30 euro za dobę.

Kilka campingów tutaj: https://www.facebook.com/campingi/

Fajnie masz, zazdroszczę planowania! Ja jeszcze nie wiem co, gzie i kiedy ;@)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.04.2017 15:08

Janusz212 napisał(a):...Lefkada musi być bo chcę zobaczyć ten piękny kolor wody :) ...

Fajna do zamieszkania na Lefce jest nadmorska miejscowość Agios Nikitas. Malutka ... troche domków, jeden deptak prowadzący do morza, kilka tawern, sklepików. Ładna, choć nieduża plaża, taxi boat można się przeprawić na kolejną pobliską plażę Milos a można na nią też iść pieszo tylko trzeba się wdrapać na górkę. W przeciwną stronę też znajdą się intymne zakątki. Blisko do stolicy wyspy i na pozostałe plaże zachodniego wybrzeża. Po zachodniej stronie wyspy jest to jedyna miejscowość położona bezpośrednio nad morzem, pozostałe miejscowości nie mają dostępu do morza bo leżą w górach.
Po przeciwnej stronie wyspy kolor morza już nie jest taki, natomiast prawie wszystkie miejscowości mają dostęp do morza. Fajna jest Nidrii choć dużo większa od Agios ale mniejsza od Lefkady. W Nidrii jest kilka plaż, jest port, blisko do wodospadu. Są knajpki i sklepy. Zerknij do mojej relacji, tam pokazałam obie miejscowości oraz inne zakamarki wyspy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.04.2017 17:46

Krystof napisał(a): Portokali beach na północy Grecji
Tu kolory fajne, ale nie po drodze... no i sporo ludzi... choć w czerwcu może być lepiej...
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 11.04.2017 18:11

Krystof napisał(a):Ja preferuję campingi, nie apartamenty - tym bardziej, że wybieram te z basenami, co jest w klimacie śródziemnomorskim nie do przecenienia. W dodatku są wyjątkowo tanie - sądzę, że we dwoje zamknęlibyście się za fajny camping w kwocie ok. 20 - 30 euro za dobę.

Przebijam domki lub bungalowy dla 5-ciu osóba po 40 EUR w 2016 na Peloponezie kilkanascie km poniżej PLITRA ...
Też głosuję na Elafonisos:

Obrazek
Obrazek
http://www.elafonissos.gr/en/elafonissos.php

Messina (wioski w stylu 'tower")
Jaskinia DIROS !!!
Monemvasia !!!
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.04.2017 19:44

No to ja już jestem spokojna, że dobrze wybrałam se miejscówki na nadchodzące wakacje :oczko_usmiech:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 12.04.2017 07:50

Krystof napisał(a):Kolejne punkty obowiązkowe były takie:
- Meteory
- Delfy!
- Korynt i okolice
- Ateny (koniecznie z muzeum narodowym)
- Mykeny
i z drugiego wyjazdu
- Epidauros (niedaleko Myken, więc dla Was mógłby to być ciąg dalszy powyższego)
- Nafplion
- Olimpia
- Monemvasia

wąwóz Vouraikos
może Termopile...ale nie wiem czy warto...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 12.04.2017 08:03

Krystof napisał(a):- Delfy
- Korynt (kanał koryncki)
- Mykeny
- Epidauros
- Nafplion
- Olimpia
- Monemvasia

pamiętasz może koszty wejściówek / parkingów przy tych atrakcjach?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2017 08:06

Termopile sobie odpuściliśmy, bo - z tego co pamiętam - od czasu bitwy geologicznie teren tak się zmienił, że trudno poczuć klimat miejsca ;@)
Podobnie jest ze Spartą - miejscowością, w której nie ma nic ciekawego.

inna rzecz, że Termopile są jakby po drodze, więc zajechać nie zawadzi - ot tak, żeby zaliczyć miejsce i mieć do końca życia wdrukowane, gdzie to jest i co się tam wydarzyło. Bo czytać to można sto razy i i tak się potem zapomni ;@)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2017 08:09

Sol-Wagon napisał(a):
Krystof napisał(a):- Delfy
- Korynt (kanał koryncki)
- Mykeny
- Epidauros
- Nafplion
- Olimpia
- Monemvasia

pamiętasz może koszty wejściówek / parkingów przy tych atrakcjach?

Koszty są w Grecji w dużej mierze zaskakująco niskie! Dzieci, zdaje się do lat 15?, nie płacą nic, albo jakieś symboliczne kwoty. Dorosły płaci kilka euro za obiekt (stanowiska archeologiczne + muzeum, bo tam wszędzie są muzea - bardzo fajne z resztą, mniejsze, większe, ale są).
Parkingi bardzo często są bezpłatne. Piszę "bardzo często", bo nie pamiętam... nie pamiętam też, żebym kiedykolwiek poza Atenami płacił za parking, ale nie robiłbym z tego reguły.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα