09.08.2025Zmieniamy lokalizację. Jedziemy z Pourville do małej wioski La Noé, położonej między Bayeux a Aromanches.
Wybrałem to miejsce
https://www.booking.com/hotel/fr/la-fer ... -c.pl.html Pobyt ze śniadaniem, płaciłem 2380 za 3 noclegi. Do opisu miejsca jeszcze wrócę.
Dojeżdżamy koło 12, ale nocleg mamy od 17. Syn właściciela mówi, że dopiero od 17 jesteśmy w stanie się zameldować, bo tata jest na "rendez vous"

OK, co prawda bardzo rzadko się nam trafia tak sztywny termin zameldowania, ale jestem przygotowany. Robimy więc kurs po zaplanowanych miejscach na dzisiaj.
Przy okazji zmienia się krajobraz. Do tej pory królowały typowe domy z cegły klinkierowej, często w typie szachulcowym. Teraz domy zmieniają się w jasnobeżowe, z kamienia. Ktokolwiek, kto grał w CS, czy inne tego typu gry z IIWWŚ to wie, że to jest taki klimat.
Zresztą teraz (o ile do tej pory było niezbyt dużo "wojennych klimatów"), to teraz będzie ... trudniej ...
Najpierw jedziemy do położonego o kilka kilometrów od naszego nowego domku, British Normandy Memorial. Parkujemy tutaj na parkingu,
https://maps.app.goo.gl/Txr4ukKmLkEstNHx7 opłata 3EUR za cały dzień postoju. Są dobre toalety.
Idziemy najpierw wzdłuż alei obok której są kamienne płyty z informacjami na temat zdarzeń, jakie miały tu miejsce.
Z daleka widać mauzoleum oraz pola przed nim
Są takie miejsca, gdzie po prostu człowiek płacze. Ilekroć myślę o Sarajewie i pobycie tam kilka lat temu, mam czasami łzy w oczach. Ludzi było mało, ale tych, których widziałem, każdy przecierał oczy.
Jest tutaj wymienionych 22422 żołnierzy, którzy ponieśli śmierć w okresie od 6 czerwca do 31 sierpnia 1944 roku.
Na polach między mauzoleum a plażą są sylwetki żołnierzy w trawie.
Nie wydaje mi się, że tutaj trzeba coś tłumaczyć. Każdy, kogo tam widzieliśmy szedł a milczeniu po ścieżce obok postaci i ...
Są polskie akcenty
W oddali widać resztki pomostów betonowych, jakie tworzyły tymczasowy port, do którego dopływały wojskowe jednostki w trakcie całej operacji w Normandii.