Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 07.06.2013 21:08

Czy mogę prosić kolegów o informacje dot. połączeń promowych na Thassos w sezonie letnim-linie obsługujące, ceny itp. Z góry dziękuję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2013 23:09

Kowal38, ja również z niecierpliwością czekam na kolejną grecką relację Twojego autorstwa. Szerokiej drogi, udanego pobytu i szczęśliwego powrotu!

Mam jeszcze pytanie do wszystkich doświadczonych Grekomaniaków, którym z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Czy mając do dyspozycji tylko 11 dni urlopu, wybralibyście się samochodem do Grecji?

Miałem nadzieję na dłuższy urlop (16 dni), ale wyszło inaczej. Mój pierwotny plan zakładał Meteory (1 dzień) - Ateny ( 2 dni) - Elafonissos (kilka dni, przy czym w drodze na Elafonissos chciałem zobaczyć Epidaurus i Nafplio albo Mykeny) - następnie Killini i przeprawa promowa na Kefalonię lub Zakynthos (kilka dni), a następnie przez Lefkadę do domu. Plan może ambitny, ale do zrealizowania.

Teraz, kiedy mogę wyjechać tylko na 11 dni, z czego prawie 4 :? zajmie mi droga z i do PL, rozsądek podpowiada mi, żeby dać sobie spokój, ale czy warto słuchać głosu rozsądku? Przecież gdybym jako punkt docelowy wybrał okolice Nafplio, skąd mógłbym robić wycieczki po bliższej i dalszej okolicy, mogłoby się udać zrealizować to moje greckie marzenie...

Co Wy na to? Warto?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2013 23:17

TJL napisał(a):Czy mogę prosić kolegów o informacje dot. połączeń promowych na Thassos w sezonie letnim-linie obsługujące, ceny itp. Z góry dziękuję.

Sprawdź, np. tutaj lub tutaj lub tutaj... ;-)
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 08.06.2013 08:52

eystrasalt napisał(a):
Co Wy na to? Warto?

.. :wink: :wink: :wink:

chocioz bym mioł jechac w jedne strone tzi dni , spatki tyz tzi a jeden dzionek być na Greckij Wyspie to nie biere pod uwage , takij opcyji jak zastanawianie sie :wink:

..mieskomy s Pamelom w bloku, balkon momy 0,5 x 1,5 ,jesce kurka wodna s północnej strony 8O

..tak ze dlo nos jeden dzień Grecki je jak nektar,miód,wolność,miłość.. :wink: i co tam jesce :!: a rokow ubywo :wink:

Pozdrowiomy serdecnie Syćkie Kolezanki i Kolegów :wink: :papa:

..a w scególności Państwo Kulków ..tyz nosych Promotorów :wink: :!:

..kurka wodna chyba zacne pisać juz łod wtorku :roll: :wink:

:papa: :hut:
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 08.06.2013 15:28

eystrasalt napisał(a):...Czy mając do dyspozycji tylko 11 dni urlopu, wybralibyście się samochodem do Grecji?...

Jeżeli nie byłeś jeszcze Grecji i chciałbyś ją zwiedzić to jak najbardziej tak. Jeżeli chcesz odpocząć to daj sobie spokój. Z Krakowa taka objazdówka wyjdzie grubo ponad 4 tys.km o wypoczynku zapomnij. Tak jak założyłeś lepiej udać się na południe. Ja dotarłem niestety tylko do Riwiery Olimpijskiej i oprócz Meteorów nic ciekawego. Wolę jechać nad Balaton -jestem za 7 godzin i odpoczywam (takie plany na ten rok właśnie z powodu braku czasu). Jak twierdzą bywalcy prawdziwa Grecja to południe albo wyspy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2013 17:00

piotr68 napisał(a):(...) Wolę jechać nad Balaton -jestem za 7 godzin i odpoczywam (takie plany na ten rok właśnie z powodu braku czasu). Jak twierdzą bywalcy prawdziwa Grecja to południe albo wyspy.

Jeżeli nie zdecyduję się na Grecję, pewnie pojadę do Chorwacji. Przy dobrych wiatrach w okolice Makarskiej powinienem dojechać w 12-14 godzin. Co do "prawdziwej Grecji" - są i tacy, którzy lokalizują ją gdzieś w zachodniej Turcji ;-) Moje wątpliwości wiążą się przede wszystkim z odległością, którą trzeba pokonać w stosunkowo krótkim czasie.
Ostatnio edytowano 08.06.2013 21:18 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.06.2013 18:24

eystrasalt napisał(a):Czy mając do dyspozycji tylko 11 dni urlopu, wybralibyście się samochodem do Grecji?

Hmmm, mało trochę.
Południe fajniejsze, wiadomo, ale ja bym się jednak nie pchał aż tak daleko. Możesz całkowicie zmienić plan, ja mam taką propozycję.

Wyjeżdżając jednego dnia popołudniu poruszając się wyłącznie autostradami spokojnie drugiego dnia wieczorem jesteś w Grecji. Z Krakowa masz bliżej niż ja z Wrocławia a my na autostradę wjeżdżamy dopiero w Serbii i około północy przekraczamy już granicę GR o ile nie ma wcześniej korków na bramkach czy innych granicach. Kimniesz się w aucie i następnego dnia znajdziesz kwaterę (albo zarezerwujesz i późnym wieczorem już leżysz na wyrku) na kilka dni gdzieś na Rivierze Olimpijskiej... wiem, masakra :? . Ale stamtąd możesz co nieco jednak pozwiedzać - Platamonas, Saloniki, Dion, Pella, Wergina, Weria, wodospady Edessy - to tak na 2-3 dni.
Potem masz do wyboru - albo przez Meteory jedziesz na Pilion, albo zwiedzasz Meteory jeszcze z Riviery i potem udajesz się na Thassos po drodze zahaczając na moment o twierdzę w Kavali.
W drodze powrotnej możesz jeszcze zajechać do Serres gdzie jest kilka średniowiecznych i potureckich zabytków, albo do położonego nieopodal monastyru Prodromou, albo do jaskini Alistrati.
W sumie w GR jesteś 8 dni więc trochę w tym czasie można.

A propozycja 2 - masz gdzieś zwiedzanie w upale, jedziesz prosto na Lefkadę i leżysz na jej odlotowych plażach gapiąc się na przemian na niebo, morze, ewentualnie na własną kobietę :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 08.06.2013 19:14

Podpinam się pod zdanie Kulki.

Jeżeli miałbym do wyboru w wersji wypoczynkowej Makarską i Pilion to bez dwóch zdań wybrałbym Pilion. To tylko 300 km dalej.

Jeżeli chcesz zobaczyć top 10 Grecji to okolice Nafplio są najlepsze wg jako baza wypadowa. Tyle, że dwa dni trzeba jechać.
Ale z siedmiu dni:
Ateny + Sunion 1 dzień (bez muzeów)
Mykeny 1/2 dzień
Epidaurus 1/2 dzień
Mistra i Mani 1 dzień
Olimpia 1 dzień
Korynt i kanał 1/2 dnia

Delfy robisz w drodze powrotnej. Ale to wersja dla baaardzo ambitnych.
Pasat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasat » 08.06.2013 19:26

Ahoj!

Primo - jak chcesz taniej jedz ok 40 km za Kavalę - do Keramoti. Tam prom jest częściej i taniej. ( cena około 60 E za samochód i 2 osoby w obie strony- z przed dwóch lat) Co prawda - płynąc z lub do Kavali możemy podziwiać jej panoramę.
Polecam też rejs pod wieczór - widoki fajne przy zachodzącym słońcu...:)
Drugie - ceny zależą od wielkości samochodu. Czasem zdarza się , że Pani w okienku w jedną stronę da Ci bilet z inną ceną, niż z powrotem.
Trzecie- Panowie ustawiający samochody zna pokładzie- to prawdziwi profesjonaliści- zapakowanie promu ma przebiegać sprawnie i szybko- dla nowych czasem to wygląda na straszną nerwówkę, ale wystarczy dokładnie wykonywać polecenia obsługi( nie bazuj na lusterkach)- ustawią samochody w odległości kilkunasty cm od siebie.
Zapomnieliście chyba o zobaczeniu Phillippi - kilkanaście km od Kavali - wykopaliska archeologiczne miasta weteranów rzymskich. Jest czynny amfiteatr- odbywają się tam spektakle. Atmosfera wieczornego spektaklu- nawet jak się nie zrozumie słów...Nie do porównania z niczym innym. Kiedyś udało nam się być nawet na występach Polskiego zespołu ludowego- robiliśmy za klakierów:)
Co do przejazdu z Chalkidiki do Kavali- polecam starą drogę- bliżej morza. Ma swoje uroki.
A co do wypoczynku- dajcie sobie spokój z Riwierą - Chalkidiki ma swoje uroki. Tam można wypocząć- jest więcej przestrzeni, plaż, i wolności. Nie ma tłumów!!! Polecam też Ouranopoli - na granicy Państwa Mnichów na płw. Athos. Można popłynąć w rejs wzdłuż wybrzeża.
Do wahających się z powodu odległości- teraz przejazd to betka- nie ma tylu granic co kiedyś, nie ma trzepania bagażników, nie ma deklaracji, wymiany walut, szukania paliwa, stania w kolejkach na granicy.
Przez Serbię i Macedonię- autostradą - samochodem z klimą.. phi- to sama przyjemność. A świat jeszcze - inny. Co prawda- dotacje z Uni powodują nabudowanie autostrad, pensjonatów Lidli i innych takich - co zabija powoli Grecję. Prawdziwa Grecja- owszem , że na wyspach, ale nie takich jak turystyczna Kreta/Rodos czy nawet już zadeptane Thassos... ( na wyspie warto podjechać w górkę do Teologos- wokoło jest sporo gajów oliwnych co mają przeszło 500 lat polecam miód i figi w syropie) Ale jakieś małe , czy rzadko uczęszczane. Mam nadzieję, że jeszcze takie znajdę:)
pozdrawiam
Lech
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2013 21:30

kulka53 napisał(a):(...) A propozycja 2 - masz gdzieś zwiedzanie w upale, jedziesz prosto na Lefkadę i leżysz na jej odlotowych plażach gapiąc się na przemian na niebo, morze, ewentualnie na własną kobietę :wink:

Przede wszystkim baaardzo dziękuję za obszerną i konkretną odpowiedź. Która strona Lefkady jest najbardziej godna polecenia, zakładając, że wybiorę leżenie z "własną kobietą" na odlotowych plażach? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2013 21:34

Kiepura napisał(a):(...) Jeżeli chcesz zobaczyć top 10 Grecji to okolice Nafplio są najlepsze (...)

Tak, dokładnie to miałem na myśli, snując swoje plany. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Przyjrzę się również bliżej propozycji odwiedzania Pilion. Tej opcji do tej pory nie rozważałem...
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 09.06.2013 08:00

eystrasalt napisał(a):
kulka53 napisał(a):(...) A propozycja 2 - masz gdzieś zwiedzanie w upale, jedziesz prosto na Lefkadę i leżysz na jej odlotowych plażach gapiąc się na przemian na niebo, morze, ewentualnie na własną kobietę :wink:

Przede wszystkim baaardzo dziękuję za obszerną i konkretną odpowiedź. Która strona Lefkady jest najbardziej godna polecenia, zakładając, że wybiorę leżenie z "własną kobietą" na odlotowych plażach? :wink:

Witaj, jeżeli mogę polecić to zdecydowanie zachodnie wybrzeże od Agios Nikitas po Vassiliki. Na dowód obejrzyj sobie ten filmik: http://www.lefkadaslowguide.gr/routes/beaches/
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 10.06.2013 09:56

Hejka ! Jak przygotowania ??? Jak dobrze liczę to chyba w środę startujecie ??? :papa:

Kowal38 napisał(a):
eystrasalt napisał(a):
Co Wy na to? Warto?

.. :wink: :wink: :wink:

chocioz bym mioł jechac w jedne strone tzi dni , spatki tyz tzi a jeden dzionek być na Greckij Wyspie to nie biere pod uwage , takij opcyji jak zastanawianie sie :wink:

..mieskomy s Pamelom w bloku, balkon momy 0,5 x 1,5 ,jesce kurka wodna s północnej strony 8O

..tak ze dlo nos jeden dzień Grecki je jak nektar,miód,wolność,miłość.. :wink: i co tam jesce :!: a rokow ubywo :wink:

Pozdrowiomy serdecnie Syćkie Kolezanki i Kolegów :wink: :papa:

..a w scególności Państwo Kulków ..tyz nosych Promotorów :wink: :!:

..kurka wodna chyba zacne pisać juz łod wtorku :roll: :wink:

:papa: :hut:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.06.2013 10:06

eystrasalt napisał(a):Przede wszystkim baaardzo dziękuję za obszerną i konkretną odpowiedź. Która strona Lefkady jest najbardziej godna polecenia, zakładając, że wybiorę leżenie z "własną kobietą" na odlotowych plażach? :wink:

Nie ma sprawy :wink:
Co do Lefkady, jakimś super autorytetem nie jestem bo byliśmy tam raptem 2 i pół dnia :)
Plaże godne uwagi - jak niuniek napisał - poniżej Agios Nikitas na zachodnim wybrzeżu. Nam najbardziej podobała się Egremni, ta z "tysiącem" schodów :mrgreen: . Piaszczysta Gialos jest b dłuuuuuga. A Porto Katsiki, piękna ale b zatłoczona :? .

Przy wjeździe zwróć uwagę na ruiny wenecko-tureckiej twierdzy Agia Mavra. Poza tym jest nieopodal stolicy, we Frini, monastyr Faneromeni i po wschodniej stronie, koło Nidri, ładny wodospad. Podobno można wjechać też autem w okolice najwyższych wzniesień na wyspie, ale nie wjeżdżałem (czego żałuję :? ) wiec nie znam szczegółów.
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 10.06.2013 10:25

evil napisał(a):Hejka ! Jak przygotowania ??? Jak dobrze liczę to chyba w środę startujecie ??? :papa:

Hejka :papa:

..hm , przygotowania poczynione , chociaż w sumie to za dużo ich nie było :roll:

..startujemy w czwartek pod wieczór :wink:

Relacyja bedzie live ,cheba łod środy :roll: 8O

Pozdrówki :wink: :papa: :hut: :sm:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone