Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 27.03.2013 13:08

- Chciałbym z okolic Sarajeva - jechać na Pelion przez Albanię - najkrócej, ale czy najlepiej (Shkoder, Tirana, Ohrid) :?: Jaka jest droga ? gdzie mogę spodziewać się korków

Droga ok. Wyremontowano właśnie odcinek Hani-Szkodra. Reszta dróg też ok
Korki na pewno w Tiranie.
- Czy warto zabrać sobie pojemniczek z paliwem rezerwowym - jaki musi on Być (tworzywo) :?:

Żartujesz :!: :?: :roll:
- czy mogę jechać do Ohrid na nocleg w ciemno (początek lipca) będę wieczorem !

spokojnie coś znajdziesz
- gdzie polecacie tankować z trójkąta ; BiH , Macedonia , Albania :?: cena jest głównym kryterium.

BiH i Macedonia
- czy z Sarajeva do Ohrid zmieszczę się w 7 godz. :?:

Nie. Licz z 9-10 h
- a może nie wjeżdżać do Macedonii i nocować w Pogradec ?

Ihmo jednak wybrałbym Ohryd
Ostatnio edytowano 27.03.2013 13:11 przez bzyq74, łącznie edytowano 1 raz
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.03.2013 13:12

Nie żartuję . pytam, po prostu.

Czemu?
Ostatnio edytowano 27.03.2013 13:13 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 27.03.2013 13:13

Po co brać kanister. Szkoda miejsca w aucie i ewentualnego zapachu :oczko_usmiech: .
W BiH i Macedonii jest tanie paliwo
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.03.2013 13:18

bzyq74 napisał(a):Po co brać kanister. Szkoda miejsca w aucie i ewentualnego zapachu :oczko_usmiech: .

Jadę 7 os autem sam z żoną (problemu z miejscem nie mam ) - bardziej chodzi o Grecję. Nie chcę żeby strajkujący pracownicy sektora paliwowego np. zepsuli mi wakacje i narazili na koszty. Mam rezerwację w 3 miejscach w Grecji do których muszę dojechać - powiedzmy że tankując w Macedonii do pełna zrobię cały grecki plan z kanistrem (25l) paliwa
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.03.2013 13:19

Ale jak głupi pomysł to przyjmuję do wiadomości i nie zabieram.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 27.03.2013 13:23

Kanister z tego co się orientuję to max 10l więc oszczędność żadna.
Nie sądzę by Grecy na prowincji strajkowali. Raczej Ateny/Saloniki. w końcu oni też muszą jeździć :mrgreen:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.03.2013 14:55

Zgadzam się z Poprzednikiem, że w 7 godzin nie ma szans. Tylko tak się zastanawiam, czy nie lepiej jest jechać przez Rrogozhine, a nie przez Tiranę. Droga dobra i bez korków, a przez Tiranę to jazda przez miasto, a potem góry, widokowa co prawda, ale niezbyt szybka, no i nie wiem czy przypadkiem nie istnieje niebezpieczeństwo władowania się w budowę autostrady Tirana-Elbasan.
Kartą w Albanii na stacjach benzynowych nie udało się mi nigdy zapłacić, a próbowałem już bardzo dużo razy, chyba, że coś się od tamtego roku zmieniło.
Co do albańskich specjałów kulinarnych to jakoś oprócz potrawy Qofte Korce, bardzo dobrej zresztą, którą jedliśmy w Tiranie, to jakoś nic mi nie przychodzi do głowy. Z mało oryginalnych rzeczy to dobra jest albańska pizza i sprzedawane na ulicach byrki. Jedliśmy też dobre ryby, sery ale jak się nazywały, nie pamiętam.
Ja też nie za bardzo widzę sens brania kanistra.
Jeśli chodzi o wspomniane przez Ciebie Cyklady, to już 3 maja mamy zamiar znowu na nie dotrzeć, przez Albanię oczywiście.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.03.2013 15:41

ja kanister wożę
raz się przydaje, raz nie
ale ten raz może czasem mieć znaczenie
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 27.03.2013 18:39

Ja przez ostatnie lata woziłem,ale teraz nie biorę a wszystko przez panikę w mediach-bo strajki itd.Na granicy do pełna i nie czekać do rezerwy tylko tankować na fula jak napotkamy dobrą stację.Na greckich strajkach to nawet zarobiłem na autostradzie nie pobierali w ramach protestu opłat :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 27.03.2013 18:42

bzyq74 napisał(a):Po co brać kanister. Szkoda miejsca w aucie i ewentualnego zapachu :oczko_usmiech: .
Tankowałeś w Albanii,chodzi mi o cenę Pb i jakość?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.03.2013 18:58

KOL napisał(a):Jeśli chodzi o wspomniane przez Ciebie Cyklady, to już 3 maja mamy zamiar znowu na nie dotrzeć, przez Albanię oczywiście.

Zwiedzanie wysp w podobny sposób? Czyli auta na lądzie i wynajętym transportem?
A jak by się kalkulowało przy 6-7 osobowym samochodzie? liczyłeś to, czy warto go zabierać na wyspy ?
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.03.2013 19:45

Torac napisał(a):Zwiedzanie wysp w podobny sposób? Czyli auta na lądzie i wynajętym transportem?
A jak by się kalkulowało przy 6-7 osobowym samochodzie? liczyłeś to, czy warto go zabierać na wyspy ?

Tym razem trochę inaczej bo zabieramy samochód ze sobą, ze względu na dużą ilość prowiantu, który mamy zamiar ze sobą wziąć. Auto tylko na dwa dni zostanie same na jednej z wysp.
Prawdę mówiąc nie wiem o ile więcej płaci się za prom za większy samochód. Wydaje mi się, że w dwie rodziny opłacało by zabrać takie auto ze sobą. My teraz w zimie byliśmy na urlopie dziewięcioosobowym samochodem, no i wiadomo koszt paliwa rozłożony na pół to dosyć duża oszczędność, a oprócz tego jest dużo weselej. U mnie wydatki na paliwo trochę się zmniejszają dzięki instalacji gazowej, a stacji z lpg jest na szczęście w Grecji co raz więcej.

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.03.2013 21:12

Torac napisał(a):A jak by się kalkulowało przy 6-7 osobowym samochodzie? liczyłeś to, czy warto go zabierać na wyspy ?

Z tego co zaobserwowałem, różne firmy promowe różnie liczą sobie nie tylko wysokość opłaty za auto danego rodzaju ale też różne są progi wielkości aut. Na podobnej trasie cena za auto w zależności od przewoźnika wynosiła ok 90 euro w jedną stronę, zaś 60 w drugą. Przy kupowaniu biletu spytano mnie tylko czy aby nie "Jeep" :wink: . W trasie na inne wyspy w ogóle nie pytano o wielkość auta, myślę, że nieco większy van liczy się jak zwykłą osobówkę.

Własciwie to branie swojego auta ze sobą nie ma większego sensu, skoro na miejscu można pożyczyć jakieś małe (czytaj: łatwo wjadące w wąskie wyspiarskie uliczki i dróżki) auto. Koszty pewnie wyjdą trochę mniejsze. Inaczej jest, gdy tak jak w naszym przypadku auto służy za sypialnię, wtedy zdecydowanie zabranie go ze sobą słuszne :) .

Aha, no i podobnie jak przedmówcy uważam że branie ze sobą kanistra nie ma sensu :)

Tyle że nie wiem po co z Albanii jechać na Pelion przez Macedonię :roll: , no chyba że chodzi o nocleg i zwiedzanie Ochrydy, to ok.

Pzdr
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.03.2013 21:32

kulka53 napisał(a): no chyba że chodzi o nocleg i zwiedzanie Ochrydy, to ok.
Pzdr

Otóż to, jeśli nie zajadę na czas to się nie wbijam na nocleg do Ochrydy, ale jal dobrze droga pójdzie to i owszem. Dzięki za rady ! Doborowe towarzystwo !
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.03.2013 22:27

Niektóre firmy promowe biorą więcej za samochód już wtedy kiedy jest dłuższy niż 4,25 m. Dla mnie najważniejszym argumentem za zostawieniem samochodu jest całkowity brak stresu towarzyszący jeździe wypożyczonym pojazdem (wiadomo z Pireusu jeszcze spory kawałek z powrotem do domu), bo jeśli chodzi o kwestie finansowe to różnie z tym bywa. Największy minus to, że raczej ciężko jest w rękach wozić prowiant na kilkanaście dni dla całej rodziny, a ceny w sklepach szczególnie na małych wyspach niskie nie są, z tym, że teraz większość właścicieli miejsc noclegowych wyjedzie po Ciebie do portu, a to znacznie ułatwia sprawę. No chyba, że spędzasz wakacje jak Kulki, to wtedy wiadomo, "sypialnię" zabrać trzeba.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone