napisał(a) paweł_ko » 19.03.2012 13:18
tamtam napisał(a):WANDA.K napisał(a):Witam!
My wakacje 2012 zaplanowaliśmy w Grecji. Pierwsze 10 dni w Vassiliki na Lefkadzie, a 4-5 dni chcielibysmy na Sithoni. Szukam fajnego miejsca, plaza nie koniecznie piaszczysta,spokojnie i ładnie. Może ktos poleci fajne okolice.
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
Psakoudia - tam byłem w zeszłym roku, blisko do Sithonii.
Fajna miejscowość, plaża bardzo ładna, do tego kilka mniejszych spokojnych plaż w pobliżu.
Dobre miejsce wypadowe na wycieczki w okolicy.
Na miejscu żyją dwie polki, jedna pracuje w biurze turystycznym "Holidays and more..." nazywa się Tamara Tsinas i bardzo chętnie powie gdzie pojechać i co zobaczyć.
Druga to Ewelina która jest właścicielką skelpu "Plus MArket" też bardzo fajna i bardzo pomocna, szczególnie co kupić do jedzenia a czego nie kupować (np który z serów feta jest smaczniejszy).
Miejscowość obok jest świetny targ który warto odwiedzić, tanie zakupy i niesamowuty wybór miejscowego jedzenia, serów i wina.
Pozdrav
Na Sithonii polecam miejscowość
Sykja, a właściwie plaże od miejscowości. Sama miejscowość jest ok 4 km od morza, ale coś można wynająć bliżej morza. Co do apartamentów nie za bardzo pomogę bo jestem fanem kempingów, ale widziałem pokoje w samej miejscowości. Jest tam kilka sklepów i knajpek. Co wtorek(?) jest tam targ. Sama miejscowość spokojna i cicha. Plaża, chociaż oddalona o kilka kilometrów to naprawdę piękna, piaszczysta, z ciepłą wodą (zatoka).
Na Sithoni gdziekolwiek się ruszysz jest pięknie z piaszczystymi plażami. Ceny też są umiarkowane. Ale im bardziej w kierunku końca cypla tym ładniej i spokojniej.
Z drugiej strony (zachodniej) cypla polecam
Torni. Plaża już nie tak cudowna jak k. Sykji ale za to można ponurkować w starożytnym porcie. Jest to dość ciekawe, chociaż tak naprawdę widać tylko fragmenty murów portu z okresu Rzymskiego. Ale sama miejscowość ma dużo pokoi i apartamentów. Z kamperem można się tam spokojnie zatrzymać na parkingu pod koniec wsi.
Z tego co widziałem to Sithonia jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż Kasandra. Na tej ostatniej jest dużo turystów i zdecydowanie gorsze plaże. Za to znaczne większa baza noclegowa (hotele i pensjonaty).
Sporo ludzi również wybiera początek półwyspu Atos. Jest tam kilka miasteczek, ale plaże nie są tak malownicze jak na "środkowym palcu".
Osobiście jednak polecam Peloponez i Zatokę Koryncką. Może trochę dalej, ale tam już sie czuje klimat Grecji i jej kulturę. Macedonia (grecka) to jeszcze nie to...
Pozdrawiam Paweł