Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
paliop
Globtroter

Postnapisał(a) paliop » 09.02.2012 14:06

A ja wole Grecje, mało ludzi, piaszczyste plaże Shitoni, niebieska i ciepła woda(gorąca) no i te fale, BEZCENNE!!!
Z Tarnowa do Sarti przez Koszyce Miszkolc, Budapeszt i dalej na południe autostradą przez Serbie i Macedonie 21 godzin minus jedna godzina na obiad w Serbii, 1585km. Daleko ale POLECAM !!!
W Chorwacji byłem siedem razy, po czym zdradziłem ją już trzy razy z Grecją jestem bardzo zadowolony!!!
kaammyyk
Podróżnik

Postnapisał(a) kaammyyk » 09.02.2012 16:00

Może jakaś relacja , zdjęcia itp ? :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.02.2012 16:26

kaammyyk napisał(a):Może jakaś relacja , zdjęcia itp ? :)

Jest kilka relacji na forum :lol:
kaammyyk
Podróżnik

Postnapisał(a) kaammyyk » 10.02.2012 01:30

Tak, wiem . Pytanie było do Paliopa :D
paliop
Globtroter

Postnapisał(a) paliop » 10.02.2012 13:42

Pare praktycznych rad:
Obowiązkowo zielona karta na Serbie, Macedonie.
Na Węgrzech winieta cztero dniwa, podaje się dowód rejestracyjny.
Płacić kartą, a zwłaszcza paliwo i bramki na Serbii, żeby Was nie ocieli na przeliczniku, pytać przed tranzakcją czy terminal sprawny.
Podróż planować na wtorek, środę, w weekendy okropne korki na granicy Węgiersko-Serbskiej.
Starać się mieć zaryglowany bagażnik, sam byłem świdkiem jak cyganie na bramkach w Macedoni dwa auta przedemną podnieśli bagażnik Słowakowi, zapieprzyli torbe i poszli w chaszcze, a tak to wszędzie trzeba na nich uważać.
Opłata na bramkach w Macedoni 1-1E 2-2E 3-1E, oczywiście chcą więcej, nie pytać ile, tylko mięć przygotowane euro i płacić.
Paliwo najtajsze w Macedomi ok.1.05E za litr warto zrobić zapasy na ostatniej staji na granicy przy wjeździe do Grecji.
Można jechać w ciemno bo zawsze w Sarti jest troche miejsc wolnych, jak zadzwonisz i zarezerwujesz to zapłacisz o jakieś 10E więcej.
Ja zabieram zawsze jedzenko z Polski i mam gdzieś poprawność jaką tu na forum wyznają co nie którzy userzy.
Ceny zarezerwowanej wcześniej kwatery cztero osobowej 2+2 z tarasem, widok na plaże i morze w pierwszym rządzie zabudowy to: przełom lipca sierpnia 60E, sierpień po 15-stym 45E wrzesień 30E.
Standard kwater jest co prawda troche gorszy niż na chorwacji ale nie o wiele, reszta bezcenna!
Pozd.

p.s. Ostatnie dwdziesciapięć km. przed Sarti okropne zakręty serpentyny, prosze bardzo tam uważać bo zmęczenie na końcu daje w kość!!!
Ostatnio edytowano 10.02.2012 14:13 przez paliop, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.02.2012 13:58

paliop napisał(a):Na Węgrzech winieta cztero dniwa, podaje się dowód rejestracyjny.

Czterodnowych już nie ma :idea:
pelkin1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pelkin1971 » 10.02.2012 20:26

paliop napisał(a):Pare praktycznych rad:
Obowiązkowo zielona karta na Serbie

Na Serbie już nie trzeba mieć Zielonej Karty. Polskie MSW podpisało umowę z władzami serbskimi - jak się nie mylę to w grudniu ubiegłego roku.

Pozdrawiam
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 10.02.2012 20:58

Macedonia to trzy bramki gdzie najlepiej płacić w ich walucie wypada łącznie poniżej 3 euro natomiaast noclegi wychodzą super cenowo czerwiec/lipiec a rezerwacja jest zbędna.
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 10.02.2012 21:03

paliop napisał(a):A ja wole Grecje, mało ludzi, piaszczyste plaże Shitoni, niebieska i ciepła woda(gorąca) no i te fale, BEZCENNE!!!
Z Tarnowa do Sarti przez Koszyce Miszkolc, Budapeszt i dalej na południe autostradą przez Serbie i Macedonie 21 godzin minus jedna godzina na obiad w Serbii, 1585km. Daleko ale POLECAM !!!
W Chorwacji byłem siedem razy, po czym zdradziłem ją już trzy razy z Grecją jestem bardzo zadowolony!!!
Mamy kolego podobne doświadczenia tyle,że ja choć zdradzam Cro z Grecją to w ostatnich trzech latach odwiedzałem je obie i na br zamierzam ten flirt kontynuować :wink:
Doctor Wu
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Doctor Wu » 11.02.2012 08:58

pawelh napisał(a):Macedonia to trzy bramki gdzie najlepiej płacić w ich walucie wypada łącznie poniżej 3 euro natomiaast noclegi wychodzą super cenowo czerwiec/lipiec a rezerwacja jest zbędna.

W Macedonii natomiast unikałbym toalet. Mieliśmy takie skojarzenia zarówno na przejściu granicznym, jak i na stacji benzynowej. Na szczęście kraj jest krótki. :|
WANDA.K
Globtroter

Postnapisał(a) WANDA.K » 11.02.2012 09:00

Witam!
My wakacje 2012 zaplanowaliśmy w Grecji. Pierwsze 10 dni w Vassiliki na Lefkadzie, a 4-5 dni chcielibysmy na Sithoni. Szukam fajnego miejsca, plaza nie koniecznie piaszczysta,spokojnie i ładnie. Może ktos poleci fajne okolice.
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 11.02.2012 10:05

Okolice Perdiki(po drodze na Lefkadę na wysokości południowej części Korfu)znajdziesz przepiękne plaże dzielonena piaszczyste i skaliste.Rejon przypomina Dalmację tyle,że taniej i cieplejsza woda .Rewelacyjne miejsce jako przystanek na lub z Lefkady.Przetestowane i choć Lefkada jest super to miejsce Cię zachwycie.
ptasznik5
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ptasznik5 » 20.02.2012 16:48

Witam,
ja też z rodzinką byłam w Grecji, wakacje super, gorący piach, gorące słonko, gorąca woda, super miejsca do zwiedzania (wiadomo - kolebka cywilizacji).
Ale w tym roku znów gnamy do cro!!! :) Już nie możemy się doczekać. Pozdrawiam wszystkich cromaniaków wypoczywających w Grecji!
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 25.02.2012 18:30

Nie licząc kurortów i sierpnia. pełen luz na plażach do tego kolejni rezygnują :roll: Czyli ceny w dół :wink:
WANDA.K
Globtroter

Postnapisał(a) WANDA.K » 26.02.2012 07:40

Mam nadzieję, że sytuacja w Grecji nie popsuje moich wakacji.
Liczę ze małe turystyczne miejscowości żyją własnym odmiennym zryciem od Aten czy Salonik. Myślałam już o tym ze pewnie zrezygnujemy z odwiedzenia Salonik bo nie chciałabym narażać Rodzinki na jakiekolwiek dziwne sytuacje. Liczę ze nie będzie tez problemu z paliwem ( z dostępem do niego) bo ceny już mnie bardzo chyba nie zaskoczą. U nas ropa Verva już powyżej 6 zł. (6.06) .
Będzie dobrze. Teraz czekamy na wakacje. 10 dni w Vassiliki, a potem 5 na Sithoni (chyba Sarti i oczywiście okolice bo my nie usiedzimy musimy jeździć i oglądać.)
Czy ktoś mógłby napisać o Sarti czy woda jest czysta ( wiem ze piach ją mąci, ale spotkałam opinię ze masę tam glonów, a tego bym nie chciała)
Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone