Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 , 2025

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.07.2025 21:42

Następnego dnia opuściliśmy Děčín i mimo że bardzo nas kusił zamek w Uściu nad Łabą ( Ústí nad Labem ) , potem zamek Doubravka ( Daubersberg ) . . .

0186.jpg

0187.jpg

Doubravka.jpg

. . . postanowiliśmy zostawić je na następny raz i skierowaliśmy się do jednego z najstarszych uzdrowisk w Czechach , czyli do Teplic .

Teplice.jpg

Cieplice (cz. Teplice , niem. Teplitz ) to około 50-tysięczne miasto w Czechach , w kraju usteckim , siedziba powiatu , leżące nad Łabą , 20 km na zachód o Uścia nad łabą .
Miejsce występowania naturalnych radoczynnych wód termalnych osiągających temperaturę 41 °C , co dostrzeżono już w średniowieczu , dlatego w pobliżu gorących żródeł wybudowano klasztor benedyktynek , obok niego szybko powstała osada , a potem miasto . W XVI wieku otwarto pierwszy budynek z basenami leczniczymi i kurort dynamicznie się rozwijał , w latach 1695 - 1700 przebywał w nim wybitny polski matematyk i konstruktor mechanik , wychowawca królewicza Jakuba Sobieskiego , pracujący nad perpetum mobile - Adam Adamady Kochański . Niestety w 1793 roku miasto zostaje zniszczone przez pożar , zostaje odbudowane w stylu lasycystycznym i empire .
Wiek XIX to czas rozkwitu uzdrowiska , przebywali tu cesarz Redynand I , car Aleksander II , Ludwik Bonaparte , Goethe , Beethoven , Chopin . . .
W wieku XX rozwój przemysłu i górnictwa odkrywkowego miasto utraciło charakter uzdrowiska , stało się ośrodkiem produkcji szkła i ceramiki .
Z przyjemnością poszliśmy na spacer po dzielnicy uzdrowiskowej z pięknymi budynkami w stylu empire , pochodzące z początków XIX wieku , rozpoczynając od Łażni Cesarskich ozdobionych popiersiami .

0188.jpg

0189.jpg

0190.jpg

0191.jpg

0192.jpg

0193.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.07.2025 21:49

Zostawiamy Cesarskie Łaźnie i ruszamy w miasto przez park i dzielnicę uzdrowiskową

0194.jpg

0195.jpg

0196.jpg

0197.jpg

0198.jpg

0199.jpg

0200.jpg

Z ciekawostek - w 1923 r . na cmentarzu w Cieplicach został pochowany Leon Biliński , minister skarbu w rządzie Ignacego J. Paderewskiego ( 1919 ) , członek Akademii Umiejętności . Przed odzyskaniem przez Polskę niepodległości , był namiestnikiem cywilnym Bośni i Hercegowiny . Ten sam którego obarczono pośrednią odpowiedzialnością za śmierć arcyksięcia Franciszka Ferdynanda Habsburg-Lotaryńskiego d’Este , co uważane jest za przyczynę wybuchu I Wojny Światowej .

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.07.2025 07:26

Suplement fotograficzny

0201.jpg

0202.jpg

0203.jpg

0204.jpg

0205.jpg

0206.jpg

0207.jpg

0208.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.07.2025 17:08

Opuściliśmy Cieplice i ruszyliśmy w kierunku miasta Most . Co prawda niedaleko Cieplic znajduje się zespół pałacowo - parkowy z barokowym zamkiem Duchcov , zbudowanym w latach 1675 – 1685 na polecenie Jana Bedřicha z Valdštejna w miejscu starszej renesansowej rezydencji , w którym członkowie rodziny von Wallenstein zamieszkiwali do 1921 roku . Był perełką pełną dzieł sztuki przez nich gromadzonych aż do drugiej wojny światowej , kiedy zamek został podpalony przez Rosjan , zniszczeniu uległy unikalne posągi i malowidła naścienne , stiuki i sztukaterie - dzieła najlepszych artystów odpowiedzialnych za wystrój , m. in. rzeźbiarza Matthiasa Bernarda Brauna czy malarza Václava Vavřinca Reinera .

Duchcov.jpg

W 1798 roku na zamku zmarł Giacomo Casanova , który od 1785 roku pracował w zamku jako bibliotekarz i tytaj spisywał swoje wspomnienia miłosnych podbojów . Pałac odwiedzali rosyjski car Alexander I , król pruski Fryderyk Wilhelm , austriacki kanclerz Metternich oraz artyści tacy jak Goethe , , Mozart , Schiller , Beethoven czy Chopin .
6 - 7 czerwca 2025 na dziedzińcu zamkowym trwały obchody trzysetnej rocznicy urodzin Giacomo Casanowy , w ich trakcie zwiedzanie w kostiumach z epoki . Zostawiliśmy Duchcov na następny raz .
11 października zamek zaprasza na wieczorne wycieczki teatralne w stylu weneckiego karnawału , zakończone przybyciem Casanovy do Duchcova - może wtedy się uda ;) .

Dojechaliśmy do miasta Most , w którym wąską i bardzo stromą asfaltową drogą rozpoczęliśmy wspinanie na wzgórze zamkowe , zaparkowaliśmy na pustym parkingu dla autokarów i resztę drogi pokonaliśmy pieszo .

0209.jpg

0210.jpg

0211.jpg

Zamek Hněvín

Murowany zamek został wybudowany w latach trzydziestych XIII wieku , za panowania Wacława I , który zastępował drewniane budowle murowanymi , ale Zamek Hněvín ( zwany również Landeswarte ) strzegący przeprawy na rzece Bilinie istniał znacznie wcześniej , odnotowany był po raz pierwszy w 1040 roku , podobnie jak osada targowa , która po wzniesieniu zamku rozwinęła się w królewskie ufortyfikowane miasto Most .
Pierwsza wzmianka o murowanej warowni odnotowana została w przekazach pisemnych w 1248 roku , podczas buntu Przemysła Ottokara II przeciwko swemu ojcu Wacławowi . Wybudowany na wysokim wzgórzu ( o nazwie Hnevin - 399 m n.p.m. ) nad miastem Most , miał bardzo burzliwą historię , Był wielokrotnie przedmiotem zastawu , zmieniał właścicieli i zarządców , dla zainteresowanych Historia zamku Hněvín .

Ostateczny cios budowli zadał cesarz Ferdynand III , gdy na prośbę mieszkańców miasta Most w 165o roku zlecił rozbiórkę zamku , która zakończyła się w 1653 roku . Dzisiejszy zamek jest rekonstrukcją z przełomu XIX i XX wieku , jest prywatną rezydencją , mieści hotel i restaurację , przed bramą główną zamku tłoczą się samochody dostawcze , na zamku trwa remont i sprzątanie po jakiejś imprezie , ale zwiedzać dziedzińce i na wieżę wejść można .

0212.jpg

0214.jpg

0215.jpg

0217.jpg

0218.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.07.2025 18:35

Jest taka możliwość , więc trzeba z niej skorzystać , po pokonaniu schodów - z wieży widoki 360 stopni , dobrze widać miasto Most , jeziora o tej samej nazwie i drogę , którą ruszymy na zachód po powrocie do Osiołka

0219.jpg

0220.jpg

0225.jpg

0227.jpg

0228.jpg

0229.jpg

0230.jpg

0231.jpg

0232.jpg

0233.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.07.2025 21:12

Witaj Piotrze,
Nadrabiam zaległości, od strony 35 :) . Miasteczko Dvůr Králové nad Labem jest przeurocze, ta starówka z kolorowymi kamieniczkami i na dodatek zapora wyglądająca jak dzieło sztuki architektonicznej.... Super!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.07.2025 22:45

wiola2012 napisał(a):Witaj Piotrze,
Nadrabiam zaległości, od strony 35 :) . Miasteczko Dvůr Králové nad Labem jest przeurocze, ta starówka z kolorowymi kamieniczkami i na dodatek zapora wyglądająca jak dzieło sztuki architektonicznej.... Super!

Witaj Wiolu , miło mi bardzo :D
Część niewielką czeskich zabytków odwiedziliśmy ( a jest ich tam ogromna liczba ) , ale staram się na bieżąco robić porządki ze zdjęciami , bo przygotowane mam już dwa kolejne spacery , a po jednym nawet nie zapanuję nad zdjęciami :oczy:
Im więcej poznaję , tym bardziej lubię odwiedzać ten kraj :tak: , niemal każda miejscowość ma do zaoferowania jakiś ciekawy zabytek , wiele miast i miasteczek przenosi nas kilka wieków wstecz , do tego niepowtarzalny humor i podejście do życia Czechów :D Postaram się jeszcze pokazać kilka kolejnych odwiedzonych , moim zdaniem ciekawych miejsc , ale po niewielkiej , kilkutygodniowej przerwie - czas na Bałkany :mg: Chociaż trochę martwią mnie informacje na dzień przed wyjazdem , o pożarach w zaplanowanym rejonie . . .

17 km kw. pożar.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.07.2025 06:53

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Witaj Piotrze,
Nadrabiam zaległości, od strony 35 :) . .

Witaj Wiolu , miło mi bardzo :D
Część niewielką czeskich zabytków odwiedziliśmy ( a jest ich tam ogromna liczba ) , ale staram się na bieżąco robić porządki ze zdjęciami , bo przygotowane mam już dwa kolejne spacery , a po jednym nawet nie zapanuję nad zdjęciami :oczy:
Im więcej poznaję , tym bardziej lubię odwiedzać ten kraj :tak: , niemal każda miejscowość ma do zaoferowania jakiś ciekawy zabytek , wiele miast i miasteczek przenosi nas kilka wieków wstecz , do tego niepowtarzalny humor i podejście do życia Czechów :D

No właśnie czym więcej oglądam zdjęć w Twojej relacji, tym szerzej otwieram oczy ze zdziwienia, jaką ilością pięknych miejsc dysponuje to niewielkie państewko. Może w ten sposób rekompensują sobie brak morza ;) (W kwestie historyczne nie wnikam).

piotrf napisał(a):... ale po niewielkiej , kilkutygodniowej przerwie - czas na Bałkany :mg: Chociaż trochę martwią mnie informacje na dzień przed wyjazdem , o pożarach w zaplanowanym rejonie . . .
Pozdrawiam
Piotr

Przyznam, że nie jestem na bieżąco, ale mnie zmartwiłeś tymi pożarami. Mam nadzieję, że się uspokoi. Ja chętnie im oddam trochę polskiego deszczu, obędę się bez niego, a co tam niech sobie ugaszą :oczko: .
Życzę udanego i obfitego w odkrywanie nowych atrakcji wypoczynku :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.08.2025 21:44

Wróciliśmy cali i zdrowi , odwiedziliśmy osiem krajów ( kilka po dwa razy :oczko: ) przejechaliśmy prawie 4,5 tys. km przez prawie 200 tuneli , ponad 10 kanionów ( w tym te najciekawsze ) , odwiedziliśmy kilkanaście parków narodowych i krajobrazowych , więc Twoje życzenia , Wiolu , szczęśliwie się zmaterializowały :proszedzieki: Dziękuję :cmok:

Niestety pożary poczyniły spore straty drzewostanu , szczególnie w Bośni i Hercegowinie i Czarnogórze , nieco mniej widoczne są w Chorwacji i Serbii . Pogorzeliska to ponury widok , mam nadzieję , że natura sobie z nimi poradzi . . .

Jak tylko się ogarnę po powrocie , obiecuję kontynuację relacji

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.08.2025 06:42

Ja tam chętnie poczytam relację "Osiołek na Bałkanach"
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.08.2025 08:21

piotrf napisał(a):Wróciliśmy cali i zdrowi , odwiedziliśmy osiem krajów ( kilka po dwa razy :oczko: ) przejechaliśmy prawie 4,5 tys. km przez prawie 200 tuneli , ponad 10 kanionów ( w tym te najciekawsze ) , odwiedziliśmy kilkanaście parków narodowych i krajobrazowych , więc Twoje życzenia , Wiolu , szczęśliwie się zmaterializowały :proszedzieki: Dziękuję :cmok:

Jestem bardzo chętny na relację, zrobiłeś skuteczny trajler :chytry:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.08.2025 21:49

piekara114 napisał(a):Ja tam chętnie poczytam relację "Osiołek na Bałkanach"

Osiołek bardzo lubi Bałkański kierunek , podobnie jak my , ale nie ma się co dziwić , skoro przychodzą do niego takie koleżanki na mizianie :mg: Mam nadzieję że tym zdjęciem nie obrażam uczuć obojętnie jakich . . .

koleżanka.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.08.2025 22:07

te kiero napisał(a):Jestem bardzo chętny na relację, zrobiłeś skuteczny trajler :chytry:

To raczej kolejny spacerek jako uzupełnienie wcześniejszych wizyt bałkańskich , i tym razem ( jak zawsze do tej pory ) oprócz kilku tysięcy fotek powstał zarys kolejnego spaceru - "końca nie widać" :lol: Tak więc może zakończę najpierw czeską relację , a bliżej zimy , jak uporam się ze zdjęciami , może powstanie relacja . . .

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2025 00:48

piotrf napisał(a):Osiołek bardzo lubi Bałkański kierunek , podobnie jak my , ale nie ma się co dziwić , skoro przychodzą do niego takie koleżanki na mizianie :mg:

Do Maździaka w Czarnogórze (w Durmitorze) też przychodzili koledzy:

2025-07-31-17h31m19.JPG

i koleżanki :mg::

2025-08-01-10h51m14.JPG

Piotrze, nadrobiłam u Ciebie Czeską Szwajcarię (mimo dwóch pobytów nadal mam niedosyt) i inne czeskie klimaty. Czechy to zawsze dobry pomysł :idea: Podczas majówki zaszyliśmy się w czeskim lesie i było cudnie 8) W niedzielę chyba też wyskoczymy na klika godzin do sąsiadów 8)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.08.2025 08:31

A do mojego wnuczka na mizianie przyszedł kilka dni temu rumuński osiołek 8)

IMG-d839b18cc3a9175f988ec5805926b9ab-V.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 , 2025 - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone