Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.03.2026 17:25

piotrf napisał(a):Moja pierwsza wizyta w okolicach Zwolenia ( i samym Zwoleniu ) miała miejsce jeszcze w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku , potem były tylko uzupełnienia , kolejny spacer już wkrótce , bo moim zdaniem południe Słowacji to bardzo ciekawe i bogate rejony - Trnawa , Nitra , Zwoleń i perełka - Bańska Szczawnica a po drodze kilka hradów i zamków :tak:

OK - sprawdziłem, gdzie ta Ostra Luka leży, i widzę, że to już na trasie, która często przejeżdżałem. A Zwoleń, Bańską Szczawnicę i Bańską Bystrzycę miałem okazję poznać z bliska.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.04.2026 19:20

Pomiędzy Lubowlą i Białą Spiską leży kolejne miasto związane z historią Polski , Słowacji i Węgier , którego pominąć trudno

Herb Podolinec.jpg

Podolinec to około pięciotysięczne miasto na Spiszu , nad lewym brzegiem Popradu . W 1296 roku król Wacław II nadał mu prawa miejskie i przywileje razem z prawem do budowy obwarowań .
Niedługo później Ludwik Węgierski dał miastu Podolinec status wolnego miasta królewskiego , dzięki temu w 1382 roku zakończono prace nad kamiennymi murami warownymi , dzięki którym z powodzeniem odpierał ataki husytów . Niestety w XIX wieku rozebrano więszość obwarowań , w zamku mieści się Urząd Miejski , ale resztki murów obronnych i baszty można podziwiać . Część murów wykorzystana została jako ściany budynków . To kolejne położone bardzo blisko granicy z naszym krajem miasto z ciekawą zabudową , historią i legendą na film historyczny ;)
"Ormiański biskup jerozolimski Bazyli w roku 1298 wszystkim tym , coby się przyczynili do budowy kościoła N. P. Maryi w Podolińcu nadał odpusty . Nadanie to zatwierdził Jan Muskata , biskup krakowski . Bela IV wraz ze swoją córką Kunegundą i jej mężem Bolesławem Wstydliwym wystawili tu zamek . Według podania Kunegunda miała krokami wyznaczać obszar , jaki zająć ma miasto i w miejscach , którędy szła wyschła pod stopami trawa . Rowy i resztki murów miejskich i zamku Kunegundy świadczą jeszcze dziś o starożytności miasta . Dziś jeszcze wskazują okno skierowane ku Lubowli , przy którym siadywała Kinga , zajęta robotą podczas pierwszego napadu tatarskiego ."

890.jpg

891.jpg

892.png

893.jpg

894.jpg

895.jpg

896.jpg

897.jpg

CDN
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.04.2026 19:29

piotrf napisał(a):Obrazek

Ile razy bym nie patrzyła na Tatry od słowackiej strony, to ten widok zawsze mnie zachwyca.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.04.2026 21:44

megidh napisał(a):Ile razy bym nie patrzyła na Tatry od słowackiej strony, to ten widok zawsze mnie zachwyca.

Gosiu , mam tak samo :tak: , jednak jeździmy tam dość często i czasem ten widok mimo że piękny , jest mocno zamazany :oczko:

Tat.2.jpg

Tat.5.jpg

Tat.9.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.04.2026 14:41

898.jpg

899.png

W Podolincu jest klasztor pijarów , który został założony w 1642 r. z fundacji księcia Stanisława Lubomirskiego , pana na zamku w Starej Lubowli . Klasztor i kolegium działało do 1919 roku , absolwentem tego kolegium był Ks. Józef Herman Osiński - pierwszy polski elektryk . . .
Na ławce w rynku można posiedzieć z ciekawą postacią

900.jpg

901.jpg

902.jpg

903.jpg

w dolnym rogu widać dwie wieże kościoła kolegium

904.jpg

905.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.04.2026 22:18

Po raz pierwszy słyszę o tym mieście :oops: . Podczas Zielonej Szkoły byliśmy w Popradzie i Bielańskiej Jaskini. Szukałam jakiegoś miejsca, nie celu samego w sobie, ale takiego przy okazji i jednocześnie ciekawego. Ani google, ani Ai nie zasugerowały Podolińca, a to przecież blisko jest.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.04.2026 11:05

Wiolu , bardzo się cieszę , że mogłem zwrócić czyjąś uwagę na tą część Słowacji :) . Mnie przy okazji Belianskiej jaskini z automatu włącza się : Wysokie Tatry ; Kieżmark z urokliwą , wspaniałą starówką , zamkiem , kościołem artykularnym ( UNESCO ) , ewangelickim i bazyliką , ratuszem , Redutą i Starym Targiem , oraz kirkutem ; Biała Spiska z kasztelem Strážky , kościołem
św. Anny z XV wieku mistrza Pawła z Lewoczy i wieżą z attyką spiską , i Podolinec właśnie , a w więszej nieco odległości ( ale też stosunkowo blisko ) : Słowacki Raj , Lubovla , Lewocza i dwa zamki z górnej półki - Lubovniansky hrad i Spišský hrad .

Kasztel.jpg

Jest jeszcze druga strona , czyli powrót z odwiedzin w jaskini i tu wybieramy moim zdaniem najładniejszą drogę przez Jaworzynę Tatrzańską w drodze do Zakopanego , albo Białkę .
W Jaworzynie jest ciekawy kościół drewniany , z drogi piękne widoki na góry i nie tylko

DSC_0997.jpg

DSC_0998.jpg

DSC_0999.jpg

DSC_1000.jpg

DSC_1001.jpg

DSC_1002.jpg

DSC_1003.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.04.2026 08:30

Jaka słodka bociania rodzinka :hearts: Od razu zrobiło mi się wiosennie :serduszka:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.04.2026 21:25

Na poprawę nastroju zawsze możesz popatrzeć TYTAJ :D

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.04.2026 16:22

Bardzo lubię miasta na Spiszu - mają ten klimat.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.04.2026 09:26

Franz napisał(a):Bardzo lubię miasta na Spiszu - mają ten klimat.

To prawda , dlatego często zatrzymujemy się w nich , mimo że na pierwszy rzut oka wyglądają na mało ciekawe , to niemal w każdym z nich trafiamy na coś ciekawego .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.04.2026 18:08

Piotrze, jesteś niesamowity!
Następnym razem jak będę chciała zrobić ciekawą, a niedaleką wycieczkę poza Polską granicę, poproszę Ciebie o wskazówki :D .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.04.2026 14:16

Wiolu :proszedzieki: , dziękuję , będzie mi bardzo miło .

Właśnie wróciłem ze Słowacji , niestety jeszcze na łąkach tych konkretnych kwiatów nie stwierdziłęm , ale staram się trzymać rękę na pulsie :tak:

Hostovické lúky.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.04.2026 18:00

Ja już w tym roku irysy spotkałem - teraz w Katalonii.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.04.2026 22:09

Franz napisał(a):Ja już w tym roku irysy spotkałem - teraz w Katalonii.

Pojedyncze w okolicach na południe od Krasnego Brodu widziałem , ale takiego wysypu jak kilka lat temu na łąkach koło Hostovic
niestety nie . To zapewne przez pogodę - głównie nocne przymrozki - termin kwitnienia się przesunął .
Natomiast udało mi się wreszcie wejść do cerkwi w Prikrej

Prikra.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;) - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone