Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.02.2026 18:46

wiola2012 napisał(a):
piotrf napisał(a):Cerkwie to po zamkach , fortach , cmentarzach z I wojny światowej , kanionach i wodospadach kolejny mój "bzik" , w Polsce odwiedziłem chyba wszystkie :mg: , po słowackiej i ukraińskiej stronie jeszcze mi zostało kilka drewnianych kościołów i cerkwi :lol:

Trochę dużo tych "bzików" :D. Może wynika to z racji imienia, które nosisz. Mój syn, też Piotr, również ma wiele różnorodnych zainteresowań :tak: .

Coś w tym jest. Mój syn, również Piotr, też ma sporo różnych zainteresowań.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.02.2026 20:43

piotrf napisał(a):Super że się tam wybieracie , ... Mam też taką mapkę , mam nadzieję , że będzie pomocna i coś wybierzecie

Dziękuję bardzo :proszedzieki: . Na pewno skorzystamy.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.02.2026 09:22

Cerkiewki - rewelacja! Kiedyś - gdy jeszcze ciągle jeździliśmy na nasze Roztocze Wschodnie - każda cerkiewka była przeze mnie bardzo dokładnie obejrzana ;)
,
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.02.2026 09:38

Słowackie cerkiewki piękne 8) , ale te w naszych Bieszczadach i Beskidzie Niskim są równie urokliwe. Gdybym mieszkała tak blisko tych cudowności, jak Ty Piotrze, to na 100% byłby to mój bzik :D.
Zwiedzanie podlaskich cerkwi miałam zaplanowane na 2024 rok, ale komplikacje zdrowotne wypadły akurat w terminie planowanego wypadku. Co się odwlecze... Słowackich jeszcze nie planowałam, ale zachęta w Twojej relacji jest wielka 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 14:40

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Trochę dużo tych "bzików" :D. Może wynika to z racji imienia, które nosisz. Mój syn, też Piotr, również ma wiele różnorodnych zainteresowań :tak: .

Coś w tym jest. Mój syn, również Piotr, też ma sporo różnych zainteresowań.

Gosiu , myślę że to dobrze , bo w takim przypadku trudno o nudę , za to całkiem niezła gimnastyka dla mózgu , co w dobie AI jest moim zdaniem nie do przecenienia :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 14:44

wiola2012 napisał(a):
piotrf napisał(a):Super że się tam wybieracie , ... Mam też taką mapkę , mam nadzieję , że będzie pomocna i coś wybierzecie

Dziękuję bardzo :proszedzieki: . Na pewno skorzystamy.

Będzie mi bardzo miło , mam też nadzieję , że pochwalisz się co udało Wam się zobaczyć :D

Pozdrawim
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 15:08

Kapitańska Baba napisał(a):Cerkiewki - rewelacja! Kiedyś - gdy jeszcze ciągle jeździliśmy na nasze Roztocze Wschodnie - każda cerkiewka była przeze mnie bardzo dokładnie obejrzana ;)
,

Roztocze to piękny rejon , który również odwiedzaliśmy dość często i mamy zamiar odwiedzić ponownie , choćby po to , by sprawdzić postęp renowacji kilku cerkwi - podczas naszej ostatniej wizyty dwie cerkwie "wołały o nią" . . .
Jest tam sporo ciekawych budowli drewnianych , nie licząc ruin - ponad dwadzieścia z Radrużem włącznie - jedną z dwóch cerkwi w Polsce zbudowanych w stylu halickim , od 2013 na liście UNESCO , uznawana za jedną z najpiękniejszych cerkwi , a przecież prócz cerkwi jest tam też Kaplica Matki Bożej Śnieżnej ( piękna , również drewniana i bardzo ciekawa ) .
A obok powyższego mnóstwo ciekawych rzeczy , np. dla miłośników bunkrów - cała linia bunkrów i schronów Linii Mołotowa , romantyczne ruiny cerkwi ( np w Kniaziach aż dwie - św. Paraskewy i św. Dymitra ) , oraz na południe od Hrebennego w Siedliskach znajduje się Muzeum Skamieniałych Drzew .
Ostatnim razem , gdy byliśmy w Zamościu zabrakło nam czasu na Pałac w Dołhobyczowie i Hrubieszów ( z okolicami ) , na który spokojnie można przeznaczyć dwa dni . Urodzili się tam pisarz Bolesław Prus ( Aleksander Głowacki ) , Bolesław Leśmian , uczony i działacz Stanisław Staszic oraz niezapomniany architekt profesor doktor Wiktor Zin , który zwracał uwagę na detale ,
opowiadał i pokazywał niuanse architektoniczne w cyklicznym programie "Piórkiem i Węglem" .
W Hrubieszowie jest Muzeum im. ks. Stanisława Staszica , Cerkiew Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny , schron przeciwatomowy , Sanktuarium Matki Bożej Sokalskiej - Klasztor OO. Bernardynów , cmentarz żydowski , stara i nowa synagoga , a w okolicy mnóstwo ciekawych , związanych z średniowieczem miejsc ( Ślipcze z "Mogiłą Chrobrego" , Gródek nad Bugiem , Hubale ) . . .
Wiosna już blisko :D

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.02.2026 15:21

O Piotrze - to poruszyłeś temat swoimi wyjaśnieniami :lol:
Roztocze wschodnie to przez wiele wiele lat był u nas stały punkt wakacyjny.
Wiele lat mieszkaliśmy na Wiśniowej Górce ciut za granicą Horyńca w kierunku do alei topolowej i Starego Brusna (gdzie nota bene znajduje się cmentarz z bardzo charakterystycznymi krzyżami).
Jadąc dalej - wspaniałe perełki miejscowych kamieniarzy na cmentarzu w lesie.
Radruż - wielokrotnie odwiedzony (polecam posłuchać przewodnika :tak: )
Kniazie - także znane.
Polecam także niedzielną Mszę Świętą w Nowinach Horynieckich - idealnie zwłaszcza w upały, źródła robią swoje :tak:
A bunkry - mój mąż chodził po nich dziesiąt lat temu :lol: Zna w nich każdy kąt, wie w którym da się wygodnie spać, do dziś przezywa wywieziona do muzeum armatę. :glupek:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 15:43

dangol napisał(a):Słowackie cerkiewki piękne 8) , ale te w naszych Bieszczadach i Beskidzie Niskim są równie urokliwe. Gdybym mieszkała tak blisko tych cudowności, jak Ty Piotrze, to na 100% byłby to mój bzik :D.
Zwiedzanie podlaskich cerkwi miałam zaplanowane na 2024 rok, ale komplikacje zdrowotne wypadły akurat w terminie planowanego wypadku. Co się odwlecze... Słowackich jeszcze nie planowałam, ale zachęta w Twojej relacji jest wielka 8)

Danusiu , to prawda co napisałaś , 90 % najciekawszych cerkwi i budynków drewnianych znajduje się w promieniu 180 km od mojego domu , co jest znacznym ułatwieniem do ich zwiedzenia . Podlaskie i roztoczańskie meczety , cerkwie i kościoły warte są poznania , ale zdrowie jest ważniejsze , mam nadzieję że już wszystko jest dobrze w tej kwestii u Ciebie i tak pozostanie :spoko:
Tego życzę .
Cieszę się też , że udało mi się zwrócić Twoją uwagę na piękne cerkwie po słowackiej stronie :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 16:38

Kapitańska Baba napisał(a):O Piotrze - to poruszyłeś temat swoimi wyjaśnieniami :lol:
Roztocze wschodnie to przez wiele wiele lat był u nas stały punkt wakacyjny.
Wiele lat mieszkaliśmy na Wiśniowej Górce ciut za granicą Horyńca w kierunku do alei topolowej i Starego Brusna (gdzie nota bene znajduje się cmentarz z bardzo charakterystycznymi krzyżami).
Jadąc dalej - wspaniałe perełki miejscowych kamieniarzy na cmentarzu w lesie.
Radruż - wielokrotnie odwiedzony (polecam posłuchać przewodnika :tak: )
Kniazie - także znane.
Polecam także niedzielną Mszę Świętą w Nowinach Horynieckich - idealnie zwłaszcza w upały, źródła robią swoje :tak:
A bunkry - mój mąż chodził po nich dziesiąt lat temu :lol: Zna w nich każdy kąt, wie w którym da się wygodnie spać, do dziś przezywa wywieziona do muzeum armatę. :glupek:

W Horyńcu byliśmy wiele razy , mamy kilometry w nogach przedreptane po podestach i alejkach zdrojowych , również po okolicy , zgromadziłem też sporo zdjęć i filmów z Festiwalu Dziedzictwa Kresów ( spędziliśmy tam wtedy cały dzień - sierpień 2022 roku ) - było pięknie :serduszka:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.02.2026 16:52

Ale zestaw pięknych cerkwi. Szkoda, że ja nie mieszkam tak blisko, też pobuszowałbym tam.
Ale jest to ewidentnie temat na osobny wyjazd

A propos Piotrze, czy znane Ci są okolice Sturova ?
To samo południe Słowacji a nie północ, ale mi się tam trochę też ckni w okolice Dunaju na - to był jeden z moich pierwszych dalszych wyjazdów - rejon Burda, wraz z madziarskim Wyszehradem, Esztergomem, Szentendre, Budapesztem

Rzeka Ipel i Hron i wioseczki nad nią (Kamenica nad Hronom etc)

Jeśli ktoś nie był to gorąco polecam :)
Ostatnio edytowano 26.02.2026 22:17 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 21:50

Przepraszam , że z takim poślizgiem odpowiadam , ale dzieje się dużo , Osiołek jest fazie przygotowania do sezonu , jakieś pakowania - jutro ruszamy na Maltę , więc nastąpi dłuższa przerwa :tak:

tony montana napisał(a):Ale zestaw pięknych cerkwi. Szkoda, że ja nie mieszkam tak blisko, też pobuszowałbym tam.
Ale jest to ewidentnie temat na osobny wyjazd

Zdecydowanie kilkudniowy :tak: , przy okazji można wtedy zahaczyć o Bardejów ( z Bardejowskimi Kupelami ) , Sanok ( skansen ) , Przemyśl ( twierdza ) , Zamość . . . jeżeli ktoś nie był :tak:

tony montana napisał(a):A propos Piotrze, czy znane Ci są okolice Sturova ?
To samo południe Słowacji a nie północ, ale mi się tam trochę też ckni w okolice Dunaju na - to był jeden z moich pierwszych dalszych wyjazdów - rejon Burda, wraz z madziarskim Wyszehradem, Esztergomem, Szentendre, Budapesztem

Rzeka Ipel i wioseczki nad nią (Kamenica nad Hronom etc)

Jeśli ktoś nie był to gorąco polecam :)

Tak , trochę tam wędrowaliśmy , mam zdjęcia koło Rotundy Dwunastu Apostołów i obok czołgu w Kamenin niedaleko kempingu :lol:
Štúrovo - ponoć najcieplejsze miasto Słowacji z poważnym kompleksem basenów ( również termalnych ) , z mostem granicznym Marii Walerii habsburskiej z 1895 roku ( byliśmy kilka miesięcy po ponownym otwarciu w 2001 roku , po tym jak hitlerowcy wysadzili go w powietrze w 1944 roku ) , dawniej , do 1948 roku miasto nosiło nazwę Parkan ( Parkany ) i znane było z wielkich bitew , bo to tam właśnie niespełna miesiąc po bitwie pod Wiedniem Jan III Sobieski dwukrotnie "pogonił Turka" , ratując cztery litery ówczesnej Europie .
Pamiątek po drugiej wojnie światowej też tam nie brakuje w okolicy . . . rejsy po Dunaju to wg mnie obowiązek , więc szczerze popieram Twoją "polecajkę" :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;) - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone