Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.02.2026 18:46

wiola2012 napisał(a):
piotrf napisał(a):Cerkwie to po zamkach , fortach , cmentarzach z I wojny światowej , kanionach i wodospadach kolejny mój "bzik" , w Polsce odwiedziłem chyba wszystkie :mg: , po słowackiej i ukraińskiej stronie jeszcze mi zostało kilka drewnianych kościołów i cerkwi :lol:

Trochę dużo tych "bzików" :D. Może wynika to z racji imienia, które nosisz. Mój syn, też Piotr, również ma wiele różnorodnych zainteresowań :tak: .

Coś w tym jest. Mój syn, również Piotr, też ma sporo różnych zainteresowań.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.02.2026 20:43

piotrf napisał(a):Super że się tam wybieracie , ... Mam też taką mapkę , mam nadzieję , że będzie pomocna i coś wybierzecie

Dziękuję bardzo :proszedzieki: . Na pewno skorzystamy.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.02.2026 09:22

Cerkiewki - rewelacja! Kiedyś - gdy jeszcze ciągle jeździliśmy na nasze Roztocze Wschodnie - każda cerkiewka była przeze mnie bardzo dokładnie obejrzana ;)
,
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.02.2026 09:38

Słowackie cerkiewki piękne 8) , ale te w naszych Bieszczadach i Beskidzie Niskim są równie urokliwe. Gdybym mieszkała tak blisko tych cudowności, jak Ty Piotrze, to na 100% byłby to mój bzik :D.
Zwiedzanie podlaskich cerkwi miałam zaplanowane na 2024 rok, ale komplikacje zdrowotne wypadły akurat w terminie planowanego wypadku. Co się odwlecze... Słowackich jeszcze nie planowałam, ale zachęta w Twojej relacji jest wielka 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 14:40

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Trochę dużo tych "bzików" :D. Może wynika to z racji imienia, które nosisz. Mój syn, też Piotr, również ma wiele różnorodnych zainteresowań :tak: .

Coś w tym jest. Mój syn, również Piotr, też ma sporo różnych zainteresowań.

Gosiu , myślę że to dobrze , bo w takim przypadku trudno o nudę , za to całkiem niezła gimnastyka dla mózgu , co w dobie AI jest moim zdaniem nie do przecenienia :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 14:44

wiola2012 napisał(a):
piotrf napisał(a):Super że się tam wybieracie , ... Mam też taką mapkę , mam nadzieję , że będzie pomocna i coś wybierzecie

Dziękuję bardzo :proszedzieki: . Na pewno skorzystamy.

Będzie mi bardzo miło , mam też nadzieję , że pochwalisz się co udało Wam się zobaczyć :D

Pozdrawim
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 15:08

Kapitańska Baba napisał(a):Cerkiewki - rewelacja! Kiedyś - gdy jeszcze ciągle jeździliśmy na nasze Roztocze Wschodnie - każda cerkiewka była przeze mnie bardzo dokładnie obejrzana ;)
,

Roztocze to piękny rejon , który również odwiedzaliśmy dość często i mamy zamiar odwiedzić ponownie , choćby po to , by sprawdzić postęp renowacji kilku cerkwi - podczas naszej ostatniej wizyty dwie cerkwie "wołały o nią" . . .
Jest tam sporo ciekawych budowli drewnianych , nie licząc ruin - ponad dwadzieścia z Radrużem włącznie - jedną z dwóch cerkwi w Polsce zbudowanych w stylu halickim , od 2013 na liście UNESCO , uznawana za jedną z najpiękniejszych cerkwi , a przecież prócz cerkwi jest tam też Kaplica Matki Bożej Śnieżnej ( piękna , również drewniana i bardzo ciekawa ) .
A obok powyższego mnóstwo ciekawych rzeczy , np. dla miłośników bunkrów - cała linia bunkrów i schronów Linii Mołotowa , romantyczne ruiny cerkwi ( np w Kniaziach aż dwie - św. Paraskewy i św. Dymitra ) , oraz na południe od Hrebennego w Siedliskach znajduje się Muzeum Skamieniałych Drzew .
Ostatnim razem , gdy byliśmy w Zamościu zabrakło nam czasu na Pałac w Dołhobyczowie i Hrubieszów ( z okolicami ) , na który spokojnie można przeznaczyć dwa dni . Urodzili się tam pisarz Bolesław Prus ( Aleksander Głowacki ) , Bolesław Leśmian , uczony i działacz Stanisław Staszic oraz niezapomniany architekt profesor doktor Wiktor Zin , który zwracał uwagę na detale ,
opowiadał i pokazywał niuanse architektoniczne w cyklicznym programie "Piórkiem i Węglem" .
W Hrubieszowie jest Muzeum im. ks. Stanisława Staszica , Cerkiew Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny , schron przeciwatomowy , Sanktuarium Matki Bożej Sokalskiej - Klasztor OO. Bernardynów , cmentarz żydowski , stara i nowa synagoga , a w okolicy mnóstwo ciekawych , związanych z średniowieczem miejsc ( Ślipcze z "Mogiłą Chrobrego" , Gródek nad Bugiem , Hubale ) . . .
Wiosna już blisko :D

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.02.2026 15:21

O Piotrze - to poruszyłeś temat swoimi wyjaśnieniami :lol:
Roztocze wschodnie to przez wiele wiele lat był u nas stały punkt wakacyjny.
Wiele lat mieszkaliśmy na Wiśniowej Górce ciut za granicą Horyńca w kierunku do alei topolowej i Starego Brusna (gdzie nota bene znajduje się cmentarz z bardzo charakterystycznymi krzyżami).
Jadąc dalej - wspaniałe perełki miejscowych kamieniarzy na cmentarzu w lesie.
Radruż - wielokrotnie odwiedzony (polecam posłuchać przewodnika :tak: )
Kniazie - także znane.
Polecam także niedzielną Mszę Świętą w Nowinach Horynieckich - idealnie zwłaszcza w upały, źródła robią swoje :tak:
A bunkry - mój mąż chodził po nich dziesiąt lat temu :lol: Zna w nich każdy kąt, wie w którym da się wygodnie spać, do dziś przezywa wywieziona do muzeum armatę. :glupek:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 15:43

dangol napisał(a):Słowackie cerkiewki piękne 8) , ale te w naszych Bieszczadach i Beskidzie Niskim są równie urokliwe. Gdybym mieszkała tak blisko tych cudowności, jak Ty Piotrze, to na 100% byłby to mój bzik :D.
Zwiedzanie podlaskich cerkwi miałam zaplanowane na 2024 rok, ale komplikacje zdrowotne wypadły akurat w terminie planowanego wypadku. Co się odwlecze... Słowackich jeszcze nie planowałam, ale zachęta w Twojej relacji jest wielka 8)

Danusiu , to prawda co napisałaś , 90 % najciekawszych cerkwi i budynków drewnianych znajduje się w promieniu 180 km od mojego domu , co jest znacznym ułatwieniem do ich zwiedzenia . Podlaskie i roztoczańskie meczety , cerkwie i kościoły warte są poznania , ale zdrowie jest ważniejsze , mam nadzieję że już wszystko jest dobrze w tej kwestii u Ciebie i tak pozostanie :spoko:
Tego życzę .
Cieszę się też , że udało mi się zwrócić Twoją uwagę na piękne cerkwie po słowackiej stronie :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 16:38

Kapitańska Baba napisał(a):O Piotrze - to poruszyłeś temat swoimi wyjaśnieniami :lol:
Roztocze wschodnie to przez wiele wiele lat był u nas stały punkt wakacyjny.
Wiele lat mieszkaliśmy na Wiśniowej Górce ciut za granicą Horyńca w kierunku do alei topolowej i Starego Brusna (gdzie nota bene znajduje się cmentarz z bardzo charakterystycznymi krzyżami).
Jadąc dalej - wspaniałe perełki miejscowych kamieniarzy na cmentarzu w lesie.
Radruż - wielokrotnie odwiedzony (polecam posłuchać przewodnika :tak: )
Kniazie - także znane.
Polecam także niedzielną Mszę Świętą w Nowinach Horynieckich - idealnie zwłaszcza w upały, źródła robią swoje :tak:
A bunkry - mój mąż chodził po nich dziesiąt lat temu :lol: Zna w nich każdy kąt, wie w którym da się wygodnie spać, do dziś przezywa wywieziona do muzeum armatę. :glupek:

W Horyńcu byliśmy wiele razy , mamy kilometry w nogach przedreptane po podestach i alejkach zdrojowych , również po okolicy , zgromadziłem też sporo zdjęć i filmów z Festiwalu Dziedzictwa Kresów ( spędziliśmy tam wtedy cały dzień - sierpień 2022 roku ) - było pięknie :serduszka:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.02.2026 16:52

Ale zestaw pięknych cerkwi. Szkoda, że ja nie mieszkam tak blisko, też pobuszowałbym tam.
Ale jest to ewidentnie temat na osobny wyjazd

A propos Piotrze, czy znane Ci są okolice Sturova ?
To samo południe Słowacji a nie północ, ale mi się tam trochę też ckni w okolice Dunaju na - to był jeden z moich pierwszych dalszych wyjazdów - rejon Burda, wraz z madziarskim Wyszehradem, Esztergomem, Szentendre, Budapesztem

Rzeka Ipel i Hron i wioseczki nad nią (Kamenica nad Hronom etc)

Jeśli ktoś nie był to gorąco polecam :)
Ostatnio edytowano 26.02.2026 22:17 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2026 21:50

Przepraszam , że z takim poślizgiem odpowiadam , ale dzieje się dużo , Osiołek jest fazie przygotowania do sezonu , jakieś pakowania - jutro ruszamy na Maltę , więc nastąpi dłuższa przerwa :tak:

tony montana napisał(a):Ale zestaw pięknych cerkwi. Szkoda, że ja nie mieszkam tak blisko, też pobuszowałbym tam.
Ale jest to ewidentnie temat na osobny wyjazd

Zdecydowanie kilkudniowy :tak: , przy okazji można wtedy zahaczyć o Bardejów ( z Bardejowskimi Kupelami ) , Sanok ( skansen ) , Przemyśl ( twierdza ) , Zamość . . . jeżeli ktoś nie był :tak:

tony montana napisał(a):A propos Piotrze, czy znane Ci są okolice Sturova ?
To samo południe Słowacji a nie północ, ale mi się tam trochę też ckni w okolice Dunaju na - to był jeden z moich pierwszych dalszych wyjazdów - rejon Burda, wraz z madziarskim Wyszehradem, Esztergomem, Szentendre, Budapesztem

Rzeka Ipel i wioseczki nad nią (Kamenica nad Hronom etc)

Jeśli ktoś nie był to gorąco polecam :)

Tak , trochę tam wędrowaliśmy , mam zdjęcia koło Rotundy Dwunastu Apostołów i obok czołgu w Kamenin niedaleko kempingu :lol:
Štúrovo - ponoć najcieplejsze miasto Słowacji z poważnym kompleksem basenów ( również termalnych ) , z mostem granicznym Marii Walerii habsburskiej z 1895 roku ( byliśmy kilka miesięcy po ponownym otwarciu w 2001 roku , po tym jak hitlerowcy wysadzili go w powietrze w 1944 roku ) , dawniej , do 1948 roku miasto nosiło nazwę Parkan ( Parkany ) i znane było z wielkich bitew , bo to tam właśnie niespełna miesiąc po bitwie pod Wiedniem Jan III Sobieski dwukrotnie "pogonił Turka" , ratując cztery litery ówczesnej Europie .
Pamiątek po drugiej wojnie światowej też tam nie brakuje w okolicy . . . rejsy po Dunaju to wg mnie obowiązek , więc szczerze popieram Twoją "polecajkę" :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.03.2026 22:02

Pora na południową część Słowacji , gdzie oprócz Krasnej Horki jest sporo ciekawych zabytków związanych z członkami znakomitych rodów .

Ostrolúcky ( Ostroluccy )

Ostrolucky herb.png

Najstarszym przodkiem rodu Ostrołuckich był Ziman , żyjący w drugiej połowie XIII wieku . Był królewskim trębaczem i gwizdaczem , cieszącym się wielką łaską króla Węgier Władysława IV .
W 1280 roku król nadał mu tytuł szlachecki i majątek we wsi Ostrá Lúka za wierną służbę na dworze . Pozostawił po sobie czterech synów – Mikuláša , Michala , Kunlegha i Jana .
To właśnie Janowi przypisuje się pierwsze użycie określenia "Ostroludzki" ( „z Ostrá Lúka” , de Ostroluka ) .
Kolejnym ważnym następcą linii rodu Ostroluckich był Melicher II ( 1600 - 1649 ) , który w latach 1635 - 1637 był starostą zwoleńskim . W 1636 roku rozpoczął budowę dworu w Ostrej Łące według planu budowniczego z Bańskiej Szczawnicy Abrahama Artza . Był trzykrotnie żonaty , jeden z jego synów , Baltazar II , pomimo niepełnosprawności ( stracił wzrok w wieku siedmiu lat ) , wyróżniał się w muzyce , łacinie i sztuce , miał doskonały zmysł dotyku , dzięki czemu naprawiał mechanizmy zegarowe . Matej Bel ( Matthias Bél , 1684 - 1749 , kanodzieja ewangelicki , pedagog , filozof i encyklopedysta , pionier nowoczesnych nauk i członek wielu akademii i towarzysw naukowych ) nazwał go „ślepym uczonym” .
Kiedy pierwszy raz dotarłem do miejscowości Ostrá Lúka , warowny dwór nie wyglądał zachęcająco

DSC_0190.jpg

DSC_0191.jpg

DSC_0192.jpg

Wnukowie Baltazara II , Stefan i Adam , byli zagorzałymi obrońcami wiary ewangelickiej . To dzięi ich uporowi i wsparciu finansowym , miejscowi protestanci zbudowali kościół artykularny w Ostrej Luce , w 1742 roku , który przebudowany na początku XX wieku , niestety spłonął w czasie II wojny światowej .
Gałęź Stefana pozostała w Ostrej Luce i ostatecznie wymarła po śmierci Wilhelminy w 1876 roku i jej starszej siostry Ludwiki , która zmarła w tym samym roku . Bardziej interesująca jest jednak gałąź Adama Ostrołuckiego , prapradziadka Adeli Ostrołuckiej , która jest najciekawszą damą rodu , była przyjaciółką Ľudovíta Štúra ( Ludevít Velislav Štúr – słowacki pisarz , publicysta , działacz narodowy , językoznawca , kodyfikator języka słowackiego , filozof ) . Ich związek opisuje Ľudo Zúbek w swojej książce pt. „Jar Adely Ostroluckej” ( "Wiosna Adeli Ostroluckiej" , 1957 ) .
Wnuk Adama , Ľudovít , poślubił baronową Ludwikę Rothschutz w 1791 roku . Dzięki temu małżeństwu nabył majątek Zemianske Podhradie , obejmujący również okoliczne wsie . Małżeństwo mieszkało na przemian w Ostrej Luce i Zemianske Podhradie , traktując tą pierwszą jako siedzibę letnią . Mieli dwóch synów : Mikuláša i Gustáva ( trzeci , Vincent , zmarł wkrótce po urodzeniu ) .
W tym momencie historycznym drogi rodu Ostroluckich formalnie się rozchodzą . Jeszcze za życia Ľudovít sporządził testament , w którym postanowił , że majątki rodzinne w Ostrej Łące przypadną starszemu Mikulášowi , a majątki w Zemianske Podhradie jego młodszemu synowi Gustavowi .

Gustáv Ostrolúcky ( 1800 - 1862 ) był generalnym perceptorem ( kuratorem oświaty ) , a od 1840 roku podprefektem żupanii trenczyńskiej , inspektorem ( nadzorca kohorty ) zboru ewangelickiego w majątku Zemianske Podhradie . Utrzymywał bliskie kontakty z miejscowym pastorem Samuelem Štúrem , pochodzącym z pobliskiej wsi Uhrovec . Jego młodszy brat Ľudovít Štúr był częstym gościem parafii , gdzie poznał Adelę Ostrolúcką , siostrzenicę Gustáva Ostrolúckiego , która lubiła zatrzymywać się u wuja . Gustáv Ostrolúcky odegrał również znaczącą rolę w latach rewolucyjnych 1848 - 1849 . Bez jego zgody Štúr i Hurban mieliby trudności ze zorganizowaniem ochotników do powstania przeciwko interesom rządu węgierskiego . Gustáv Ostrolúcky zmarł w Zemianske Podhradie i został pochowany na starym cmentarzu , obok kościoła ewangelickiego , zgodnie ze swoim życzeniem . Nie pozostawił potomków , więc jego starszy brat Mikuláš zajął się również rodową siedzibą w miejscowości Zemianske Podhradie .

Mikuláš Ostrolúcky ( 1797 - 1872 ) był ojcem Adeli Ostrolúckiej ( 1823 - 1853 ) i Gejzy ( 1798 - 1867) . Gdzieś w latach 1817 - 1819 ożenił się z Alžbetą Gosztonyiovą ( 1798 - 1867 ) , która dożyła 90 lat . O funkcjach dziadka w administracji publicznej i sądownictwie najlepiej mówił jego wnuk Mikuláš Ostrolúcky Jr. w 1928 roku w następujący sposób :
„W latach 1836 – 1839 mój dziadek był starostą powiatu zwoleńskiego , w latach 1839 – 1840 posłem z tego samego okręgu w sejmiku ziemskim , w latach 1840 – 1848 sędzią sądu królewskiego w Peszcie , a w latach 1848 – 1849 komisarzem królewskim miasta Zvoleń i miast górniczych . W latach 1851 – 1853 , aż do śmierci córki Adeli , był sędzią sądu najwyższego w Wiedniu”.
Mikuláš Ostrolúcky zmarł w 1872 roku w wieku 75 lat . On i jego żona zostali pochowani w Ostra Lúce .
Podczas wizyty w 2022 roku rodowa siedziba Ostroluckich wyglądała już znacznie lepiej

Ostra Luka 2022.png

Gejza Ostrolúcky ( 1820 - 1884 ) syn Mikuláša Pełnił funkcję naczelnego notariusza miasta Zwoleń . Rozwiódł się z pierwszą żoną , Magdaléną Podmanicką , po dziesięciu latach małżeństwa .
Z drugiego małżeństwa z Adelą Huszághovą ( 1843 - 1920 ) urodziło mu się dwóch synów : Mikuláš ( 1867 - 1947 ) i Gejza ( 1869 - 1952 ) .

Mikuláš Ostrolúcky ( 1867 - 1947 ) na początku XX wieku został naczelnikiem żupy zwoleńskiej . Po powstaniu Republiki Czechosłowackiej w 1918 roku uzyskał obywatelstwo miejskie . Jako prawnik często przebywał w Budapeszcie , a jego dwór w Ostrej Lúce i okoliczne majątki były utrzymywane w dobrym stanie przez zarządcę Goldfussa wraz z rodziną i służbą .
Do 1914 roku był przewodniczącym Towarzystwa Lutra . Mikuláš Ostrolúcky nie ożenił się , zmarł bez prawowitych potomków w szpitalu w Bratysławie , a wraz z nim wymarła również ostrolucka gałąź rodu szlacheckiego Ostroluków .
W 2025 roku przyjemnie było popatrzeć na odrestaurowany dwór Ostroluckich

Ostra Luka 1.jpg

Ostra Luka 2.jpg

Ostra Luka 3.jpg

Ostra Luka 4.jpg

Ostra Luka  5.jpg

Sama wieś Ostrá Lúka leży na wysokości 462 m n.p.m. , ok. 13 km na południowy zachód od Zwolenia . Pierwsze wzmianki pisemne o wsi ( jeszcze pod nazwą Stroluca ) pochodzą z wykazów dziesięcin kościelnych z lat 1332 – 1337 . W roku 1393 dostała nową nazwę Ostralica . Na początku XV wieku wchodziła w skład „państwa” feudalnego z siedzibą w zamku Dobrá Niva , natomiast od końca tego wieku należała już do rodziny Ostroluckých . W latach 1582 i 1668 płaciła daniny Turkom . Mieszkańcy zajmowali się głównie rolnictwem . W XVIII wieku Ostra Luka uzyskała nawet status miasteczka .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.03.2026 17:30

W tej części Słowacji nie miałem dotąd czasu na coś więcej oprócz Krasnej Horki i wędrówek po Krasie.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.03.2026 22:48

Franz napisał(a):W tej części Słowacji nie miałem dotąd czasu na coś więcej oprócz Krasnej Horki i wędrówek po Krasie.

Moja pierwsza wizyta w okolicach Zwolenia ( i samym Zwoleniu ) miała miejsce jeszcze w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku , potem były tylko uzupełnienia , kolejny spacer już wkrótce , bo moim zdaniem południe Słowacji to bardzo ciekawe i bogate rejony - Trnawa , Nitra , Zwoleń i perełka - Bańska Szczawnica a po drodze kilka hradów i zamków :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;) - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone