Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 16.02.2026 10:54

Mieliśmy okazję być w długi czerwcowy weekend w ubiegłym roku w Słowacji. Przy tej okazji na jeden dzień wybraliśmy się do Słowackiego Raju. Bardzo urokliwe miejsce więc nic dziwnego, że przyciąga tłumy turystów (szczególnie w takich terminach). Chyba 90% aut na parkingu na polskich tablicach rej. Popołudniu, w pobliskich miejscowościach wszędzie były kolejki do knajp, żeby wpaść na obiad, musieliśmy jechać aż do Spiskiej Nowej Wsi. może chociaż na tygodniu w czerwcu bywa luźniej i spacer jest przyjemniejszy. To że u nas w kraju długie weekendy to jest prawdziwa turystyczna masakra, to wiedziałem ale naiwnie sądziłem, że w ościennych krajach może nie jest tak aż tak źle, okazuje się że się myliłem ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.02.2026 18:56

Kapitańska Baba napisał(a):Co Ty taki zamyślony nad tym piwem?? :lol:

Czytałem ( to był czas zamykania wszelkich atrakcji z uwagi na COVID-19 ) do których atrakcji właśnie zamknięto dostęp , z czego musimy zrezygnować , oraz jakie trzeba spełnić warunki , żeby przekraczać granice państwa . Podczas powrotu , w Barwinku zatrzymała nas straż graniczna i sanitarna , musieliśmy przejść szczegółowe badania i uzyskać potwierdzenie stanu zdrowia w placówce SANEPIDU . . . :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.02.2026 19:10

_Piotrek_ napisał(a):Mieliśmy okazję być w długi czerwcowy weekend w ubiegłym roku w Słowacji. Przy tej okazji na jeden dzień wybraliśmy się do Słowackiego Raju. Bardzo urokliwe miejsce więc nic dziwnego, że przyciąga tłumy turystów (szczególnie w takich terminach). Chyba 90% aut na parkingu na polskich tablicach rej. Popołudniu, w pobliskich miejscowościach wszędzie były kolejki do knajp, żeby wpaść na obiad, musieliśmy jechać aż do Spiskiej Nowej Wsi. może chociaż na tygodniu w czerwcu bywa luźniej i spacer jest przyjemniejszy. To że u nas w kraju długie weekendy to jest prawdziwa turystyczna masakra, to wiedziałem ale naiwnie sądziłem, że w ościennych krajach może nie jest tak aż tak źle, okazuje się że się myliłem ;)

Piotrze , właśnie z powyższych powodów od lat długie weekendy staramy się spędzać w Rumunii , albo poszukując dzikich miejsc , omijając te bardzo turystyczne również w innych krajach , także w Polsce .
Byliśmy kiedyś latem w Słowackim Raju , we wtorek , ludzi było zdecydowanie mniej , na kempingu było bardzo spokojnie , bo ludzie ruszyli na szlaki ( jest ich sporo , więc tłoku na nich nie ma ) , ale o braku turystów tam w okresie letnim można zapomnieć .

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.02.2026 06:18

piotrf napisał(a):Najlepszym punktem startowym wielu szlaków turystycznych do centralnej i północno-zachodniej części Słowackiego Raju jest znany ośrodek turystyczny w dolinie Veľkej Bielej Vody , przy ujściu wąwozu Suchá Belá i na początku Przełomu Hornadu - Podlesok . Można tam korzystać z domków kempingowych , zaparkować Osiołka , lub rozbić namiot . Jest boisko do siatkówki i korty tenisowe , w sezonie działa punkt informacji turystycznej i wypożyczalnia rowerów . Można też dobrze zjeść w restauracji i barach .

Nie wiem jak jest teraz, ale kilkanaście lat temu, może ciut więcej to był stan głębokiej komuny, oczywiście nam nie przeszkadzało i również na tym kampingu wypoczywaliśmy.

piotrf napisał(a):Na zwiedzanie całego Słowackiego Raju na spokojnie można przeznaczyć około 7 - 14 dni , jeżeli chce się zapoznać ze wszystkimi trasami w czasie jednego pobytu . My woleliśmy rozłożyć te atrakcje na kilka wizyt , każdorazowo po max dwa dni w Podlesoku

My rozłożyliśmy przejście całości Słowackiego Raju + wycieczki po okolicy na dobre 5 wyjazdów po 4, 5dni.
Stacjonowalim w Podlesoku, Hrabusicach, Cingovie, Smizanach i Dedinkach... oprócz kempingu, najczęściej były to samodzielne chaty na kilkanaście osób o stanie z minionej epoki lub z lat już dwutysięcznych... jeździliśmy mocnymi ekipami i to były jedne z lepszych naszych wyjazdów "długo weekendowych".
Nigdy nie zapomnę wycieczek do Demänovská ľadová jaskyňa i dalszej Ochtinská aragonitová jaskyňa.

piotrf napisał(a):dlatego część tras jest jeszcze przed nami , a na ferratę ( póki co ) nie wybieram się wcale - nie mam towarzystwa . . . ;)
Tych , którzy liznęli temat Słowackiego Raju namawiać nie trzeba , pozostałym serdecznie polecam , bo jest gdzie chodzić , ale nie zapominajcie o solidnych butach trekkingowych oraz o rękawiczkach , bo na trasach żelastwa sporo - metalowe drabiny , łańcuchy , liny .
Dobrze jest też pamiętać o ubezpieczeniu na szlaki turystyczne Słowacji , my to robimy przed wyjazdem , na cały czas pobytu najlepiej - nie wiadomo kiedy coś się trafi ;)

Dobre polecajki, o wypadek nie trudno, przytrafiło się naszej koleżance na końcu przełomu Hornadu i to wcale nie na najtrudniejszym odcinku, a trzeba było jeszcze wrócić 9km. Dobrze, że miałem solidne wyposażenie medyczno-ratownicze, to jakoś się udało.

---

Jest jeszcze jeden szlak, który proponuję zrobić sobie na początek, co by zakosztować i się nie zmęczyć:
Zejmarska Roklina, od strony wsi Dedinky, kończymy go w schronisku Geravy, w czasie świetności można było stamtąd zjechać kolejką jednokrzesełkową, ale niestety to melodia przeszłości.
Dojazd przez romską wieś Vernar, w której co zapamiętam lepiej nie stawać.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.02.2026 09:10

piotrf napisał(a):Tych , którzy liznęli temat Słowackiego Raju namawiać nie trzeba
Nie trzeba, nie trzeba.... To miejsce jest świetne :hearts: Z Twojej listy mam zaliczone 1, 2, 8 i 9. Trzeba będzie w tym roku znowu się wybrać (w zeszłym sezonie pogoda nie zgrała się z naszymi wolnymi weekendami).

Podobny szlak to Jánošíkove Diery - ten połączyliśmy z wypadem na Chleb

Mam nadzieję, że pokażesz jeszcze inne szlaki z tego regionu :proszedzieki:

_Piotrek_ napisał(a):To że u nas w kraju długie weekendy to jest prawdziwa turystyczna masakra, to wiedziałem ale naiwnie sądziłem, że w ościennych krajach może nie jest tak aż tak źle, okazuje się że się myliłem ;)
Te polskie długie weekendy od pandemii mocno rozlały się na słowackie tereny. Przed pandemią aż takich tłumów jak teraz nie było.... A jako że my nie mamy prawie okazji na dłuższe wypady w okresach długich weekendów odbijamy je osobie w innym terminie i wtedy wielkich tłumów nie ma... A jeśli jakiś jednodniowy wypad wpadnie to wybieramy jak Piotr albo bliskie trasy, aby nie stać w korkach, albo coś mniej popularnego...

te kiero napisał(a):Dojazd przez romską wieś Vernar, w której co zapamiętam lepiej nie stawać.
Takich miejsc w okolicy Słowackiego Raju jest kilka. Jak my to mówimy z Panem M.: zablokować drzwi, zamknąć oczy, wcisnąć gaz i przejechać...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2026 11:55

te kiero napisał(a):Nie wiem jak jest teraz, ale kilkanaście lat temu, może ciut więcej to był stan głębokiej komuny, oczywiście nam nie przeszkadzało i również na tym kampingu wypoczywaliśmy.

Wiele się tam zmieniło przez ten czas :tak:

te kiero napisał(a):My rozłożyliśmy przejście całości Słowackiego Raju + wycieczki po okolicy na dobre 5 wyjazdów po 4, 5dni.
Stacjonowalim w Podlesoku, Hrabusicach, Cingovie, Smizanach i Dedinkach... oprócz kempingu, najczęściej były to samodzielne chaty na kilkanaście osób o stanie z minionej epoki lub z lat już dwutysięcznych... jeździliśmy mocnymi ekipami i to były jedne z lepszych naszych wyjazdów "długo weekendowych".
Nigdy nie zapomnę wycieczek do Demänovská ľadová jaskyňa i dalszej Ochtinská aragonitová jaskyňa.

Demianowską lodową i Swobody odwiedziliśmy podczas którejś z wizyt w Liptowskim Mikulaszu , obie piękne i godne polecenia :tak:

te kiero napisał(a):Jest jeszcze jeden szlak, który proponuję zrobić sobie na początek, co by zakosztować i się nie zmęczyć:
Zejmarska Roklina, od strony wsi Dedinky, kończymy go w schronisku Geravy, w czasie świetności można było stamtąd zjechać kolejką jednokrzesełkową, ale niestety to melodia przeszłości.
Dojazd przez romską wieś Vernar, w której co zapamiętam lepiej nie stawać.

Zejmarska Roklina jest nam dość dobrze znana , podobnie jak Palcmanská Maša , gdzie od czasu do czasu pływamy na SUPie .
Kilkanaście lat temu sam przejazd drogą przez Vernar ( bardzo widokową ) dawał sporą frajdę , podobnie jak droga przez Rakovec do Nowej Wsi Spiskiej :oczko: ( na wiosnę w kilku miejscach wyrwy powstałe najpewniej po roztopach były spore :oczko: ) .

Pozdrawiam
Piotr
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.02.2026 13:08

piotrf napisał(a):
Demianowską lodową

mam w planie na ten rok.

pzdr ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2026 13:21

piekara114 napisał(a): Nie trzeba, nie trzeba.... To miejsce jest świetne :hearts: Z Twojej listy mam zaliczone 1, 2, 8 i 9. Trzeba będzie w tym roku znowu się wybrać (w zeszłym sezonie pogoda nie zgrała się z naszymi wolnymi weekendami).

Podobny szlak to Jánošíkove Diery - ten połączyliśmy z wypadem na Chleb

Mam nadzieję, że pokażesz jeszcze inne szlaki z tego regionu :proszedzieki:

Janosikowe i Horné Diery odwiedzone , muszę odszukać zdjęcia :cmok: , podobnie jak z innych górskich spacerów , ale to chyba po powrocie z Malty , na którą ( z tego co wiem ) również macie chrapkę . . .

piekara114 napisał(a): Te polskie długie weekendy od pandemii mocno rozlały się na słowackie tereny. Przed pandemią aż takich tłumów jak teraz nie było.... A jako że my nie mamy prawie okazji na dłuższe wypady w okresach długich weekendów odbijamy je osobie w innym terminie i wtedy wielkich tłumów nie ma...

Całkowicie zgadzam się z tym co napisałaś , słowackie szlaki były raczej luźne , mimo ogromnej swojej atrakcyjności , dlatego tak często je wybieraliśmy , a w okresie gdy wzrastała znacznie liczba turystów , mieliśmy odskocznię - mało znane skanseny , cmentarze i cerkwie po słowackiej stronie :tak:

IMGP5321.jpg

IMGP5322.jpg

IMGP5323.jpg

IMGP5673.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 18.02.2026 13:28 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2026 13:26

longtom napisał(a):
piotrf napisał(a):
Demianowską lodową

mam w planie na ten rok.

pzdr ;)

Szczerze polecam , tak jak nieodległą - Wolności ( Demänovská jaskyňa slobody ) :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2026 09:24

Do Słowackiego Raju mamy daleko, to już nie weekendowy wypad, ale dłuższą wyprawę trzeba zaplanować. Widoki rzeczywiście są piękne i dużo różnorodnych tras. Szlak, który pokazujesz na zdjęciach obfituje w drabinki, szczerze przyznam, że ich nie lubię :oops: . Mogą być różne podejścia, kamienie, schodki naturalne bądź nie, ale te drabinki .. ;)
A te drewniane kościółki to gdzie są?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.02.2026 15:31

Wiolu , bardzo dobrze Cię rozumiem , Agnieszka również nie przepada za drabinkami :oczko: , dlatego razem od pewnego czasu wędrujemy tam , gdzie ich nie ma , albo stanowią niewielki procent ułatwień . Takich tras w Słowackim Raju również nie brakuje .
Co do drewnianych budowli sakralnych - to nasz region zdecydowanie przoduje . Dla mnie temat rzeka :lol:

mapa cerkwi.jpg

Podobnie jak po stronie polskiej ( mam na myśli południowo wschodnią część kraju , j.w. ) , po słowackiej stronie , w północnych częściach rejonów Zemplin i Šariš ( mapki na pierwszej stronie relacji ) znajduje się mnóstwo pięknych obiektów architektury drewnianej w tym cerkwie . Zaraz po przekroczeniu granicy w Barwinku , w Wyżnym Komarniku można zobaczyć stosunkowo młodą , ale ciekawą w formie drewnianą cerkiew Kosmy i Damiana i drugą w Niżnym Komarniku - Opieki Bogurodzicy . Skręcając w Krajnej Polanie w lewo dojedziemy do Cerkiew św. Mikołaja w Bodružalu , a skręcając w prawo - do cerkwi w Hunkovcach .

Hunkovce.jpg

Również reszta Słowacji ma się czym pochwalić . W 2008 roku wpisane zostały na listę UNESCO :
Bodružal - greckokatolicka cerkiew św. Mikołaja ( 1658 r. ) , jedna z najstarszych i najpiękniejszych cerkwi po stronie słowackiej
Ladomirová - greckokatolicka cerkiew św. Michała Archanioła ( 1742 r. )
Ruský Potok - prawosławna cerkiew św. Michała Archanioła ( 1740 r. )
Hervartov ( ob. rzymskokatolicki , ale o charakterze wschodnim – drewniany kościół św. Franciszka z Asyżu ) , pięnie utrzymany ( koniec XV wieku )
Kościół artykularny w Kieżmarku ( ewangelicki ) , pw. Trójcy Świętej , wybudowany w latach 1717 – 1730 ( z użyciem części materiałów z 1687 r. ) w stylu barokowym , bez użycia gwoździ , całość z cisu i czerwonego świerku , spełniał surowe wymogi „artykularne” cesarza Leopolda I , które nakazywały budowę świątyni poza murami miasta , bez użycia kamienia , bez wieży oraz z wejściem niebezpośrednio z ulicy .
Kościół artykularny w Hronseku ( 1726 r. )
Kościół artykularny w Istebném ( 1686 , powiększony w 1730 r. )
Kościół rzymskokatolicki w Twardoszynie - pw. Wszystkich Świętych ( II połowa XV wieku ) , będąc tam warto zwrócić uwagę na cmentarz ( nagrobek z 1555 roku Gaspra Koda )
Nie mniej interesujące są te nie wpisane ( jeszcze :oczko: ) na listę drewniane budowle tego typu ( około czterdziestu )
Habura - prawosławna cerkiew św. Mikołaja.
Mirosľa - greckokatolicka cerkiew Pokrowy Matki Bożej .
Šemetkovce - greckokatolicka cerkiew św. Michała Archanioła .
Krajné Čierno - greckokatolicka cerkiew św. Bazylego Wielkiego.
Kozuchovce ( obecnie w muzeum w Koszycach ) , podonie jak zbudowana w 1730 r. cerkiew Opieki Bogarodzicy z Mikulašovej , którą obecnie możemy zobaczyć w Bardejowskich Kupelach ( została przeniesiona w 1931 roku ) . Druga cerkiew Bardejowskich Kupeli to zbudowana w 1706 roku piękna cerkiew ze Zboja ( powiat Snina ) pw. św. Mikołaja , z ikonostasem w 1766 roku , przeniesiona do Bardejowskich Kupeli w 1966 roku .

Bard.Kupele.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2026 16:46

Ojej! Dziękuję Piotrze. Ale się napracowałeś, żeby odpowiedzieć na moje pytanie :proszedzieki:. Wiekowe są te kościółki, a biorąc pod uwagę materiał, z którego są budowane - cud, że przetrwały. W mojej miejscowości były kiedyś 4 kościoły drewniane. Nie ostały się. Teraz jest jeden, murowany, ale za to jaki :D .
Kilka z Twojej listy już odszukałam :)
Piękne są :hearts:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.02.2026 19:56

Cała przyjemność po mojej stronie :proszedzieki: Cerkwie to po zamkach , fortach , cmentarzach z I wojny światowej , kanionach i wodospadach kolejny mój "bzik" , w Polsce odwiedziłem chyba wszystkie :mg: , po słowackiej i ukraińskiej stronie jeszcze mi zostało kilka drewnianych kościołów i cerkwi :lol:
Temat ciekawy , bo różnią się bardzo między sobą i to bardzo . . .

Wsch.jpg

6118.jpg

Skwirtne.jpg

Krępna.jpg

Bodaki.jpg

Bartne.jpg

Bałucianka.jpg

Może uporządkowanie ( odszukanie zdjęć i opisanie ) tego materiału to dobry pomysł na późną jesień :idea:
Co do kondycji tych zabytków - na szczęście lwia większość jest zadbana , odrestaurowana lub restaurowana , co mam okazję sprawdzać podczas kolejnych odwiedzin ( najlepiej na przedwiośniu , bo wtedy drzewa nie przeszkadzają ) przez prawie pół wieku . To cieszy :D

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2026 21:45

piotrf napisał(a):Cerkwie to po zamkach , fortach , cmentarzach z I wojny światowej , kanionach i wodospadach kolejny mój "bzik" , w Polsce odwiedziłem chyba wszystkie :mg: , po słowackiej i ukraińskiej stronie jeszcze mi zostało kilka drewnianych kościołów i cerkwi :lol:

Trochę dużo tych "bzików" :D. Może wynika to z racji imienia, które nosisz. Mój syn, też Piotr, również ma wiele różnorodnych zainteresowań :tak: .
A tak przy okazji, zapytam Cię jako znawcę tematu. Polecisz jakieś kościólki i atrakcje w okolicach Białegostoku? Wybieram się tam z mężem na dwudniowa wycieczkę
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.02.2026 23:00

Pozdrowienia dla imiennika :piwo: , nie wiem jaki wpływ na życie ma imię jakie nosimy , ale ja swoje lubię :D
Super że się tam wybieracie , w ubiegłym roku jakoś nam się nie składało , może w tym roku się uda . Bardzo lubimy tą część Polski i jadąc na Mazury za każdym razem wstępujemy do Białegostoku , zaglądamy też do małych miejscowości , zawsze trafimy na coś interesującego ( w Królowym Moście też byliśmy :oczko: )
Podlasie to nie tylko pięknie malowane chaty , cerkwie i kościoły , ale również meczety z najsłynniejszym w Kruszynianach ( koniecznie trzeba zobaczyć cmentarz w lesie za meczetem ) . Kolejny meczet muzułmański Tatarów jest w Bohonikach , również godny uwagi .
Cerkiew Przemienienia Pańskiego na Świętej Górze Grabarce to jedna z trzech cerkwi żeńskiego Monastyru Śwętych Marii i Marty , jeżeli nie byliście można zobaczyć . Mam też taką mapkę , mam nadzieję , że będzie pomocna i coś wybierzecie

Podlasie Cerkwie.jpg

Prócz tego co na mapie , na zachód od Hajnówki jest śliczna Cerkiew Św. Michała Archanioła w Starym Korninie , , dalej na południe , między Hajnówką a Kleszczelem jest piękna , niebieska Cerkiew Opieki Matki Bożej w Dubiczach Cerkiewnych .

Pozdrawiam
Piotr

.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;) - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone