piotrf napisał(a):Natomiast udało mi się wreszcie wejść do cerkwi w Prikrej
Szczęściarz z Ciebie...
Pozdrawiam,
Wojtek
.png)
Franz napisał(a):piotrf napisał(a):Natomiast udało mi się wreszcie wejść do cerkwi w Prikrej
Szczęściarz z Ciebie...
.png)
piotrf napisał(a):chociaż Spiski Hrad nie jest pierwszym zamkiem w moim prywatnym rankingu , to zajmuje bardzo wysoką pozycję .
Dla mnie na pierwszym miejscu jest Stará Ľubovňa i Trenčiansky hrad , na drugim Krásna Hôrka i Oravský hrad , a przedstawiony Spiski hrad zajmuje trzecie miejsce razem z Makowicą ( Zborov ) .
Pozdrawiam
Piotr
.png)
empire13 napisał(a):Gdy byliśmy w Spiskim Zamku w listopadzie 2023 roku, był on w remoncie. Pani z obsługi mówiła, że remont potrwa kilka lat. Na stronie spisskemuzeum.com jest informacja, że rekonstrukcja nadal trwa.
empire13 napisał(a):PS. Udało mi się dokończyć tę relację. Teraz czas na dokończenie tureckiej i czeskiej. To właśnie dzięki Twojej i Megidh relacji z Turcji pojechałem tam na urlop i nie żałuję. Jest tam tyle atrakcji do zwiedzenia, że wystarczyłoby na kilka lat. Lubimy też bardzo wyjazdy do Czech i Słowacji, bo oba te kraje mają naprawdę mnóstwo do zaoferowania.
.png)
.png)
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Piękne te ruiny, a na tle zielonej trawy i błękitnego nieba![]()
![]()
Zaznaczyłam na swojej mapce, może kiedyś...
Nieco na północ od Katarinki znajdują się ruiny potężnego niegdyś zamku Dobrá Voda , od niego na wschód - Kaštieľ Jablonica , a naprzeciw niego ciekawy architektonicznie kościół .png)
Powrót do Słowacja - Slovensko