Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.02.2026 18:37

Spacer zakończyliśmy przy takim budynku , gdzie już jest chyba funkcjonująca restauracja/pensjonat .

816.jpg

Na kolejną wizytę tam zostawiliśmy sobie oprócz pozostałych szlaków , wieś Turňa nad Bodvou z górującymi nad nią ruinami zamku , dawna stolica historycznego komitatu Torna .
Siedzibą rodu Keglevićów był Zamek Turňa ( słow. Turniansky hrad ) , później miasto Turňa nad Bodvou , które w roku 1851 liczyło około 30 000 mieszkańców , obecnie jest to wieś z populacją około 3 700 . Nie jest to jedyna atrakcja w okolicy , po stronie węgierskiej można zwiedzać jaskinię Rakoczego , nie tak ogromna jak jaskinia Baradla , za to z pięknymi i ciekawymi naciekami - to będzie mam nadzieję nasze ostatnie podejście do jej zwiedzania ;) , w okresie pandemi była zamknięta , dwa razy byliśmy tam poza godzinami zwiedzania . . .

Opuszczając Zádiel postanowiliśmy jeszcze odwiedzić leżącą na pograniczu Krasu Słowacko-Węgierskiego i Kotliny Koszyckiej , u wylotu głębokiej Hájskej doliny ( węg. Áji völgy ) , którą spływa Hájsky potok ( węg. Ájpatak ) wsi Haj . Powyżej wsi na potoku znajdują się urokliwe wodospady , które stanowią jedną z hajskich atrakcji . Zostawiliśmy Osiołka na parkingu przed wsią
i ruszyliśmy w kierunku wodospadów

817.jpg

818.jpg

819.jpg

820.jpg

821.jpg

822.jpg

823.jpg

824.jpg

825.jpg

826.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.02.2026 20:24

Wieś zamieszkuje niespełna 300 osób , z czego 85 % to Węgrzy , nieco popnad 10 % to Słowacy , reszta to Czesi , Romowie i inni .
Minęliśmy ostatnie zabudowania i dość wygodną ścieżką osiągnęliśmy cel - żadnych spektakularnych widoków nam nie dostarczył z uwagi na minimalną ilość wody , po deszczach zapewne wygląda okazalej . Dolny Hajski wodospad ma około 5 m wysokości , Duży - 7 m wysokości , a Górny około 5,4 m wysokości

827.jpg

828.jpg

829.jpg

830.jpg

831.jpg

832.jpg

833.jpg

834.jpg

To był przyjemny spacer , wróciliśmy tą samą drogą na teren kościoła katolickiego ( we wsi jest też kościół ewangelicki , ewangelicy stanowią ponad 23 % społeczności ) , powyżej którego nad cmentarzem znajduje się kolejna ciekawostka - niezwykła rzeźba anioła ogromnych rozmiarów ( 15 m wysokości ) . Jest to autentyczny rekwizyt z hollywoodzkiego filmu „Za linią wroga” z 2001 roku , w którym wystąpili Owen Wilson i Gene Hackman . Z miejsca pod aniołem dobrze widoczna jest góra zamkowa

835.jpg

836.jpg

837.jpg

838.jpg

839.jpg

840.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2026 21:21

Strome ścieżki w Zadielskiej Dolinie bardziej mi przypadły do gustu niż te łagodne. Piękne widoki.
Nie dziwię się, że nie wzięliście stabilnych butów, przecież na każdej prawie tablicy piszą, że jest chodnik :mg: .
Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.02.2026 00:28

Wiolu , to miał być spacer - 3 km do chaty , piwo i małe co nieco i 3 km do parkingu , ale jak to z nami zwykle bywa , była ścieżka ( chodnik :lol: ) na górę , więc poszliśmy :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.02.2026 17:06

piotrf napisał(a):Całkowicie się z tym zgadzam , rozważam przy kolejnej wizycie zabranie ze sobą rowerów i sprawdzenie szlaków rowerowych na zachód i na północ od niej

Na rowerach jeszcze się za granicami naszego kraju nie przemieszczałem (abstrahując od rodzaju zabawy, jaką dawno temu były krótkie przejażdżki w Stavanger na darmowych rowerach miejskich).

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.02.2026 12:26

Franz napisał(a):Na rowerach jeszcze się za granicami naszego kraju nie przemieszczałem (abstrahując od rodzaju zabawy, jaką dawno temu były krótkie przejażdżki w Stavanger na darmowych rowerach miejskich).

Rozmawiałem z sympatyczną kilkuosobową rodziną rowerzystów , którzy polecili mi tam w okolicy ciekawe i widokowe trasy , częściowo szutrowe , częściowo asfaltowe , o długości około 38 km i 29 km , więc na spacer pieszy możliwy do przejścia , ale rowerem będzie wygodniej , bo tuptanie po asfalcie 6 - 10 km to moja codzienność :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.02.2026 12:57

piotrf napisał(a):
Franz napisał(a):Na rowerach jeszcze się za granicami naszego kraju nie przemieszczałem (abstrahując od rodzaju zabawy, jaką dawno temu były krótkie przejażdżki w Stavanger na darmowych rowerach miejskich).

Rozmawiałem z sympatyczną kilkuosobową rodziną rowerzystów , którzy polecili mi tam w okolicy ciekawe i widokowe trasy , częściowo szutrowe , częściowo asfaltowe , o długości około 38 km i 29 km , więc na spacer pieszy możliwy do przejścia , ale rowerem będzie wygodniej , bo tuptanie po asfalcie 6 - 10 km to moja codzienność :oczko:

Pozdrawiam
Piotr

My za granicą jeździliśmy na rowerach na wyspie Kos, która jako jedyna z greckich wysp, jest wyspą rowerową i ma sporo tras rowerowych oraz wiele wypożyczalni rowerów.
Możliwość korzystania z tras rowerowych jest świetna, ale ja już niestety na rowerze nie pojadę, bo moje kolano się buntuje podczas takiej jazdy :( .Dlatego pozostaje mi tylko piesza wędrówka.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.02.2026 19:36

megidh napisał(a):My za granicą jeździliśmy na rowerach na wyspie Kos, która jako jedyna z greckich wysp, jest wyspą rowerową i ma sporo tras rowerowych oraz wiele wypożyczalni rowerów.
Możliwość korzystania z tras rowerowych jest świetna, ale ja już niestety na rowerze nie pojadę, bo moje kolano się buntuje podczas takiej jazdy :( .Dlatego pozostaje mi tylko piesza wędrówka.

My również wolimy piesze wędrówki , moje kolana również nie cieszą podjazdy ( przeciążenia ) , ale pętla blisko 40 km to nie jest już dystans na dzienny spacer :cmok: , poznawanie jej podzielonej na dwa dni nie ma sensu , a ciekawość tej trasy jest wielka , więc rower wydaje się najlepszym rozwiązaniem .
Kiedyś rower był naszym częstym środkiem lokomocji . . . :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.02.2026 10:31

Piotrze wodospady zawsze są ładne gdzie by nie były ale powiem Tobie, że płotem z kolorowymi naczyniami mnie zachwyciłeś :hearts:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.02.2026 14:24

Kapitańska Baba napisał(a):Piotrze wodospady zawsze są ładne gdzie by nie były ale powiem Tobie, że płotem z kolorowymi naczyniami mnie zachwyciłeś :hearts:

:proszedzieki: dziękuję , wodospadów mnóstwo całe w Słowackim Raju :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.02.2026 16:08

840.jpg

Wracając ze spacerów po Rumunii czy jednym z bałkańskich krajów , bardzo często mijaliśmy tablice zachęcające do odwiedzin w Słowackim Raju , kilka razy zatrzymywaliśmy się tam na mały odpoczynek , spacer na rozprostowanie nóg , zdjęcia , jednak były to kilkugodzinne odwiedziny , po których wracaliśmy do domu . Jednak we wrześniu 2020 roku wracając z czeskiego spaceru
wjechaliśmy na stację paliw , żeby wymienić płyny i zrobić kilka zdjęć południowym zboczom Tatr . Tam spotkaliśmy sympatyczną rodzinę Czechów z małymi dziećmi , którzy ( jak się okazało podczas rozmowy ) jechali za nami od granicy ze Słowacją . Wybrali się na zwiedzanie Słowackiego Raju , mieli dołączyć do znajomych , którzy od trzech dni już eksplorowali trasy tego rejonu .
Na decyzję długo nie czekaliśmy ;) i już wkrótce piliśmy piwo w restauracji autocampingu Podlesok , po zameldowaniu się i wybraniu miejsca dla Osiołka .

841.jpg

842.jpg

843.jpg

844.jpg

845.jpg

846.jpg

Mapa S.R..jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.02.2026 19:53

Najlepszym punktem startowym wielu szlaków turystycznych do centralnej i północno-zachodniej części Słowackiego Raju jest znany ośrodek turystyczny w dolinie Veľkej Bielej Vody , przy ujściu wąwozu Suchá Belá i na początku Przełomu Hornadu - Podlesok . Można tam korzystać z domków kempingowych , zaparkować Osiołka , lub rozbić namiot . Jest boisko do siatkówki i korty tenisowe , w sezonie działa punkt informacji turystycznej i wypożyczalnia rowerów . Można też dobrze zjeść w restauracji i barach . Administracyjnie należy do wsi leżącej na wysokości 548 m n.p.m. w Kotlinie Hornadu , w północno - zachodniej części Słowackiego Raju .

Hrabušice bo o niej mowa ( węg. Káposztafalva , niem. Kabsdorf ) posiada około trzy tysiące mieszkańców , głównie wiernych kościoła rzymskokatolickiego . 10 % mieszkańców stanowi ludność romska . Chociaż wykopaliska świadczą o osadnictwie już w czasach neolitu , to pierwsza wzmianka o wsi pochodzi z 1279 roku . Nosiła wtedy nazwę villa Composita .
Była własnością Związku Sasów Spiskich , a w 1465 roku stała się majątkiem Zamku Spiskiego . We wsi znajdował się browar , tartak , młyn oraz piec hutniczy . Mieszkańcy zajmowali się przeważnie rolnictwem .
W Hrabušicach znajduje się romański kościół św. Wawrzyńca z XIII wieku , przebudowany w XV wieku . Wewnątrz znajduje się gotycki ołtarz skrzydłowy świętych Wawrzyńca i Szczepana wykonany w latach 1516 – 1520 w pracowni Mistrza Pawła z Lewoczy , renesansowa chrzcielnica z piaskowca z roku 1656 , rokokowa ambona z roku 1760 i organy z roku 1770 . W późnogotyckim ołtarzu bocznym umieszczona jest figura świętej Anny .

847.jpg

848.jpg

849.jpg

850.jpg

851.jpg

852.jpg

Czas ruszyć na szlak :tak:

853.jpg

854.jpg

855.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.02.2026 22:42

Na zwiedzanie całego Słowackiego Raju na spokojnie można przeznaczyć około 7 - 14 dni , jeżeli chce się zapoznać ze wszystkimi trasami w czasie jednego pobytu . My woleliśmy rozłożyć te atrakcje na kilka wizyt , każdorazowo po max dwa dni w Podlesoku , dlatego część tras jest jeszcze przed nami , a na ferratę ( póki co ) nie wybieram się wcale - nie mam towarzystwa . . . ;)
Tych , którzy liznęli temat Słowackiego Raju namawiać nie trzeba , pozostałym serdecznie polecam , bo jest gdzie chodzić , ale nie zapominajcie o solidnych butach trekkingowych oraz o rękawiczkach , bo na trasach żelastwa sporo - metalowe drabiny , łańcuchy , liny .
Dobrze jest też pamiętać o ubezpieczeniu na szlaki turystyczne Słowacji , my to robimy przed wyjazdem , na cały czas pobytu najlepiej - nie wiadomo kiedy coś się trafi ;)

1. Przełom Hornadu ( Prielom Hornádu ) : Kanion rzeki Hornad z metalowymi kładkami i stopniami nad nurtem . Prawie cały odcinek przełomu jest od 1976 r. ( 11, 7 z 13 km ) objęty ochroną w ramach rezerwatu przyrody „Przełom Hornadu” ( od 1995 r. jako narodowy rezerwat przyrody , słow. Národná prírodná rezervácia ) . Głębokość wąwozu dochodzi do 150 m . Można tu również odwiedzić punkt widokowy Tomášovský výhľad z panoramą parku i Tatr - szczerze polecam przy ładnej pogodzie . Druga najdłuższa trasa , czas przejścia ponad 10 km pętli 5 – 6 godzin .

2. Wąwóz Sucha Biała ( Suchá Belá ) : Zielony szlak prowadzi przez 9,3 km wąwozu z potokiem , kaskadami i kilkunastometrowymi drabinkami nad wodospadami , takimi jak Misove Wodospady czy Wodospad Okienkowy . Jest to najczęściej odwiedzana atrakcja Słowackiego Raju , leżąca w jego północnej części . No 1 Słowackiego Raju :) . Odwiedzony dwa razy , nawet z młodzieżą czas przejścia to około 4 godz . Zdjęcia w relacji pochodzą właśnie z tej doliny .

856.jpg

857.jpg

858.jpg

859.jpg

860.jpg

861.jpg

862.jpg

863.jpg

864.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.02.2026 09:29

Ciąg dalszy listy szlaków .

3. Kysel : Wąwóz z opcjonalną via ferratą ( wymagany sprzęt asekuracyjny z kaskiem włącznie - istnieje możliwość wypożyczenia ) . Alternatywnie można wybrać Mały lub Velky Kysel szlakiem pieszym . Z tej atrakcji nie korzystaliśmy nigdy , szlak jednokierunkowy , czas przejścia pętli 13,3 km to około 6 godzin .

4. Veľký Sokol i Rothova Roklina : Najdłuższy i dziki wąwóz o wysokości ścian skalnych do 300 m , szlak jednokierunkowy , czas przejścia pętli 15 km to około 6 godz . Czeka na mnie :)

5. Sokolia Dolina : Wąwóz , który jest lewym odgałęzieniem Tomášovskiej Belej , z najwyższym wodospadem Słowackiego Raju jak i całej Słowacji – Závojový vodopád ( Wodospad Welonowy - 75 m ) , składający się z pięciu kaskad . Przejście przez ścianę Závojovego vodopádu stało się możliwe dopiero dzięki metalowym drabinkom i kładkom zamontowanych w latach 1979 – 1981 , wcześniej szlak prowadził inną drogą . Prócz najwyższego jest tam : Vyšný vodopád – wysokość 15,5 m , Bočný vodopad – wysokość 8 m i Skalný vodopád – wysokość 3,5 m . Sokolia Dolina to głęboki , krety wąwóz , uważany za jeden z najdzikszych wąwozów Słowackiego Raju . Szlak jednokierunkowy , czas przejścia 3 – 4 godziny ( 4,5 godziny , lub więcej , gdy się trafi na sesję zdjęciową ;) ) .

6. Piecky : Urokliwy wąwóz o średnim stopniu trudności , zdecydowanie mniej zatłoczony , pełen wodospadów i drabinek . Czas przejścia 2 – 3 godziny .

7. Tomášovský výhľad : Punkt widokowy na skałach , z panoramą na doliny Hornadu i Tatry , idealny na krótki spacer . Czas przejścia ok. 1,5 godziny .
Przy okazji - Tomášovská Belá to jedna z najdłuższych dolin w Słowackim Raju . Ma długość 9 km , jest głęboka i wąska , a jej dnem spływa Biely potok uchodzący do Hornadu .

8. Dobszyńska Jaskinia Lodowa : Jedna z nielicznych udostępnionych jaskiń lodowych w parku , wpisana na listę UNESCO . Wejścia możliwe od maja do września , czas zwiedzania około 20 minut .

9. Kláštorisko : Polana z ruinami klasztoru kartuzów z XIII wieku , schroniskiem turystycznym i węzłem szlaków . Możliwość odpoczynku i kontynuacji wędrówki do innych atrakcji .

865.jpg

866.jpg

867.jpg

868.jpg

869.jpg

870.jpg

871.jpg

872.jpg

873.jpg

CDN
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.02.2026 10:30

Co Ty taki zamyślony nad tym piwem?? :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;) - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone