Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 30.04.2026 23:02

Świetne przygotowanie do wyjazdu w ten rejon Turcji.
Coraz mniej dostępnych kierunków na świecie. Na dodatek straszą, że w wakacje może brakować paliwa lotniczego więc i te bezpieczne kierunki nie są takie pewne :? .
Myśleliśmy o powrocie do Turcji jesienią tego roku. W luźnych planach była wielka pętla: Antalya - Pamukale - Konya - Kapadocja - Adana - Mersin - powrót wybrzeżem w okolice Antalyi. Ta wycieczka musi poczekać, pewnie wybierzemy inny kierunek choć na dzień dzisiejszy jeszcze nie mam pomysłu jaki.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.05.2026 17:04

megidh napisał(a): My w zeszłym roku mieliśmy lecieć do Jordanii. Wszystko było zapięte na ostatni guzik i dzień przed wylotem (13.06.2025) rozpoczęła się wojna pomiędzy Izraelem a Irakiem. W tym roku mieliśmy ponownie plany na Jordanię pod koniec lutego, ale na szczęście miałam problem z urlopem w tym okresie, wiec musieliśmy zrezygnować z tych planów. No i w tym właśnie czasie, kiedy mielibyśmy być w Jordanii, ponownie doszło do walk pomiędzy tymi krajami. Dlatego na razie zrezygnowaliśmy z wyjazdów w tamte rejony.

Przykro mi :glaszcze: , bo wiem jak denerwująca może być taka sytuacja :tak: . My dodatkowo mieliśmy w planie spotkanie z bardzo dawno niewidzianymi znajomymi , którzy również podróżują kamperem , nawet udało się zsynchronizować wyjazdy :oczy: . . . może w przyszłym roku się uda :oczko: , chyba że ceny paliw zwariują i zostanie podróżowanie rowerem :oczy:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.05.2026 21:12

Dawigs napisał(a):Świetne przygotowanie do wyjazdu w ten rejon Turcji.
Coraz mniej dostępnych kierunków na świecie. Na dodatek straszą, że w wakacje może brakować paliwa lotniczego więc i te bezpieczne kierunki nie są takie pewne :? .
Myśleliśmy o powrocie do Turcji jesienią tego roku. W luźnych planach była wielka pętla: Antalya - Pamukale - Konya - Kapadocja - Adana - Mersin - powrót wybrzeżem w okolice Antalyi. Ta wycieczka musi poczekać, pewnie wybierzemy inny kierunek choć na dzień dzisiejszy jeszcze nie mam pomysłu jaki.

Dziękuję , Grzegorzu , starałem się dodać do tego wyjazdu prócz miejsc gdzie jeszcze nie byliśmy , najnowsze i bardzo ciekawe odkrycia archeologiczne . Teraz mam trochę pretensję do siebie , że w 2023 roku nie pojechaliśmy do Antiochii , ale na swoje usprawiedliwienie mam to , że wtedy już powstawał zarys planu kolejnego wyjazdu .
Ceny paliwa już niebawem pomieszają w planach wyjazdowych , póki co ceny biletów jeszcze nie są kosmiczne , więc latamy , bo jest znacznie taniej niż Osiołkiem przy dużych odległościach . . . ale to może się zmienić . . .
Rozmawiałem z mieszkającym od lat w Turcji znajomym , który twierdzi , że zachodnia część kraju jest bezpieczna , okolice na zachód od Alanyi i interior normalnie przygotowany na przyjęcie turystów . Niestety rejon do którego się wybieramy ( w bezpośrednim sąsiedztwie granic z Iranem , Irakiem i Syrią ) jest zagrożony . Innym zagrożeniem jest przy eskalacji działań i związanym z tym wzrostem cen paliw , odwoływanie części połączeń lotniczych , a nawet zawieszenie lotów wogóle .

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.05.2026 19:14

Piotrze, liczę na to że za rok uda Wam się zrealizować trzecią część tureckiego Osiołkowania. Twój plan jest super, co prawda sama tam z pewnością nie będę, ale poczytałabym i pooglądała z przyjemnością.

Wiolu, Tobie też życzę wypadu do Omanu. Naszej córce udało się tam spędzić z rodzinką 10 dni w czasie tegorocznych ferii zimowych, zdążyli wrócić jakieś 2 tygodnie przed obecną wojną. Byli zachwyceni, zarówno dorośli jak i nasze wnuki. W bagażu rejestrowanym mieli namiot i najpotrzebniejsze rzeczy, resztę sprzętu campingowego pożyczyli na miejscu za niewielkie pieniądze. Podróżując wynajętym autem terenowym zwiedzili sporo fantastycznych miejsc, w takich też nocowali za darmo. Mnóstwo pięknych fotek przywieźli i jeszcze więcej wspomnień oraż chęć powrotu, jak sytuacja na to pozwoli. Nam też narobili smaka, ale póki co, to nawet z realizacją planu na grecką Iraklię jakoś nam nie wychodzi..
Poprzednia strona

Powrót do Turcja - Türkiye