Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 , 2025

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.11.2025 10:29

O słowackich podróżach chętnie poczytam, jestem pewna że będzie równie ciekawie, jak wracaliśmy relacji czeskiej. Nawet jeśli w realu w większość miejsc nie dotrę, to wirtualne zwiedzanie też lubię :)
A więc... :coool:
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.11.2025 15:48

Nie zawsze się odezwę ale pozaglądam z przyjemnością Piotrze :verryhappy:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.11.2025 10:52

dangol napisał(a):O słowackich podróżach chętnie poczytam, jestem pewna że będzie równie ciekawie, jak wracaliśmy relacji czeskiej. Nawet jeśli w realu w większość miejsc nie dotrę, to wirtualne zwiedzanie też lubię :)
A więc... :coool:
:papa:

Na temat słowackich atrakcji na forum jest sporo , mimo że ten kraj zbyt wielki nie jest :oczko: i chyba o większości można przeczytać w relacjach , ale postaram się opisać nasz "związek" z tym krajem , może coś ciekawego pokażę . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.11.2025 10:56

Kapitańska Baba napisał(a):Nie zawsze się odezwę ale pozaglądam z przyjemnością Piotrze :verryhappy:

Będzie mi bardzo miło :D Zaczynam więc przegląd starych zdjęć . . .

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.11.2025 17:54

piotrf napisał(a):To już koniec na rok 2025 , ...

Wnioskuję z tego wpisu, że w następnych latach planujesz kolejne czeskie wyprawy.
Na ten moment dziękuję za przybliżenie czeskich terenów. Dzięki Twoim opisom poznałam sporo ciekawostek o czeskich zamkach.
Słowacka relacja widzę już ruszyła. Będę tam zaglądać.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.11.2025 18:58

megidh napisał(a):
piotrf napisał(a):To już koniec na rok 2025 , ...

Wnioskuję z tego wpisu, że w następnych latach planujesz kolejne czeskie wyprawy.
Na ten moment dziękuję za przybliżenie czeskich terenów. Dzięki Twoim opisom poznałam sporo ciekawostek o czeskich zamkach.
Słowacka relacja widzę już ruszyła. Będę tam zaglądać.

Miło mi , Gosiu , że moja relacja komuś się na coś przydała :proszedzieki: , kontynuacja będzie zapewne w przyszłym roku , planów na wiosnę jest już trzy :oczko: , zobaczymy co z tego uda się zrealizować . . .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.11.2025 16:41

Miło było spojrzeć Twoim okiem na tyle znanych z różnych wypadów miejsc.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.11.2025 23:45

Franz napisał(a):Miło było spojrzeć Twoim okiem na tyle znanych z różnych wypadów miejsc.

Miło mi bardzo , Wojtku , wiedząc że Ciebie raczej niczym zaskoczyć w tym temacie nie mogę 8)
Jest kilka krajów , które odwiedzamy cyklicznie od wielu lat , ( Czechy , Słowacja , Chorwacja , Serbia , Rumunia należą do nich od lat ) , trudno wręcz spowodować , by szlaki naszych wędrówek nie krzyżowały się tam :tak:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.11.2025 12:00

piotrf napisał(a):Na temat słowackich atrakcji na forum jest sporo , mimo że ten kraj zbyt wielki nie jest :oczko: i chyba o większości można przeczytać w relacjach , ale postaram się opisać nasz "związek" z tym krajem , może coś ciekawego pokażę . . .

Chętnie poczytam na temat Twoich słowackich spacerów. Może się do niej przekonam. Byłam dwukrotnie zimą na nartach i na jednodniowych wypadach z Polski, tak przy okazji. Kraj jest piękny, ale ludzie ... , jakoś mało lubią nas - Polaków. Kilka podejść i wrażenie się nie zmieniło. Może się mylę, może przesadzam :oops: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.11.2025 10:10

wiola2012 napisał(a):Chętnie poczytam na temat Twoich słowackich spacerów. Może się do niej przekonam. Byłam dwukrotnie zimą na nartach i na jednodniowych wypadach z Polski, tak przy okazji. Kraj jest piękny, ale ludzie ... , jakoś mało lubią nas - Polaków. Kilka podejść i wrażenie się nie zmieniło. Może się mylę, może przesadzam :oops: .

Będzie mi miło :D . My jeździmy , chodzimy tam od lat , faktem jest , że część Słowaków nie pała do nas miłością :oczko: , może pamiętają "kawaleryjskie" popisy naszych "kierowców" , albo naszą niechlubną wizytę w 1968 roku . . .
Na szczęście nie wszyscy są nastawieni negatywnie , mam tam sporo kolegów i przyjaciół , w wielu miejscach bywamy regularnie i z dużą przyjemnością :mg:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 , 2025 - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone