Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 , 2025

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.07.2025 21:05

Zamek Trosky ( cz . Hrad Trosky ) – zabytkowe ruiny na terenie Czeskiego Raju , w pobliżu miasta Jiczyn w powiecie Semily , w kraju libereckim , zbudowany pomiędzy 1380 a 1390 rokiem przez Čenka z Vartemberka z rodu Markvarticów ( jeden z najznamienitszych czeskich rodów szlacheckich ) . Do budowy zamku wybrał dwie bazaltowe wychodnie skalne , przy jednej zwanej "Babą" powstały zabudowania dla rycerzy i służby ( gospodarcze ) , przy drugiej zwanej "Panną" mieszkanie kasztelańskie z pokojami gościnnymi , a na szczycie - prostokątna strażnica .
Obie części połączone były murami o wysokości do 15 m i grubymi na 2 m u podstawy i 1,5 m w szczycie , z chodnikami , razem ze stromym wzgórzem czyniło zamek nie do zdobycia .

Po pokonaniu ( nie bez zadyszki :lol: ) stromego podejścia dotarliśmy do bramy prowadzącej na podzamcze , zakupiliśmy bilety i rozpoczęliśmy zwiedzanie

067.jpg

068.jpg

Trosky mury.jpg

069.jpg

070.jpg

071.jpg

072.jpg

073.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.07.2025 08:55

074.jpg

076.jpg

077.jpg

078.jpg

079.jpg

080.jpg

081.jpg

082.jpg

083.jpg

CDN
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.07.2025 18:09

piotrf napisał(a):Wysokość zapory ( chyba najładniejszej jaką widziałem )...

Jest niesamowita. Miejsce warte odwiedzenia.
Mam wrażenie, że też nie widziałam ładniejszej zapory. Wszystkie, które oglądałam były bardzo surowe, sam beton, a ta kojarzy mi się z murami obronnymi jakiegoś zamku.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.07.2025 19:16

megidh napisał(a):Jest niesamowita. Miejsce warte odwiedzenia.
Mam wrażenie, że też nie widziałam ładniejszej zapory. Wszystkie, które oglądałam były bardzo surowe, sam beton, a ta kojarzy mi się z murami obronnymi jakiegoś zamku.

Jest jeszcze jedna zapora ( prócz Les Království ) wybudowana po wielkich powodziach - zwana Labską , w Szpindlerowym Młynie , piękna , kamienna , ale już nie robi takiego wrażenia . Natomiast można tam skorzystać z tyrolki :oczko:

Labska tama 2.jpg

Labska tama.jpg

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.07.2025 19:23

piotrf napisał(a):
megidh napisał(a):Jest niesamowita. Miejsce warte odwiedzenia.

Jest jeszcze jedna zapora ( prócz Les Království ) wybudowana po wielkich powodziach - zwana Labską , w Szpindlerowym Młynie , piękna , kamienna , ale już nie robi takiego wrażenia .
Masz rację.

piotrf napisał(a):Natomiast można tam skorzystać z tyrolki :oczko:
Fajnie, ale ta atrakcja to już nie na moje lata :oczko_usmiech: i nie na moje kolano. Ale mi brakuje czasem tej adrenaliny.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.07.2025 22:04

megidh napisał(a): Fajnie, ale ta atrakcja to już nie na moje lata :oczko_usmiech: i nie na moje kolano. Ale mi brakuje czasem tej adrenaliny.

O emocje dbają nasi siatkarze :lol: , na przykład tak , jak w zakończonym kilka minut temu meczu z Francją :tak:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.07.2025 18:56

piotrf napisał(a):
megidh napisał(a): Fajnie, ale ta atrakcja to już nie na moje lata :oczko_usmiech: i nie na moje kolano. Ale mi brakuje czasem tej adrenaliny.

O emocje dbają nasi siatkarze :lol: , na przykład tak , jak w zakończonym kilka minut temu meczu z Francją :tak:

Doprowadzili mnie do takiego stanu, że skończyłam oglądać ten mecz po czwartym secie. Ale podglądałam wynik na Flashscore. Tie-breaka obejrzałam już na spokojnie dopiero dzisiaj.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.07.2025 20:52

megidh napisał(a):Doprowadzili mnie do takiego stanu, że skończyłam oglądać ten mecz po czwartym secie. Ale podglądałam wynik na Flashscore. Tie-breaka obejrzałam już na spokojnie dopiero dzisiaj.

:przytul: Mecz był z gatunku dobry , emocjonalny , wygrany :mg: , po takim meczu człowiek czuje , że żyje :verryhappy:
i na dodatek z czystym sumieniem można ponarzekać na sporą liczbę błędów własnych :chytry:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.07.2025 14:50

Kolejnym odwiedzonym zamkiem Czeskiego Raju , jednym z symboli najstarszego w Czechach Chronionego Parku Krajobrazowego ( CHKO Český ráj ) jest Hrubá Skála . Zbudowany na dwóch piaskowcowych kolumnach o wysokości 60 m jest widoczny z daleka .

Hruba Skala net.jpg

Pięknie wygląda też na starych rycinach i pocztówkach , na których widać również niezbyt odległy Zamek Trosky .

Grafika pochodzi ze strony PUTUJME.CZ - tak wyglądał zamek w średniowieczu
H.S Putujme.CZ.jpg

Hruba Skala.jpg

Lata 20 XX w.jpg

Jego początki sięgają połowy XIV wieku , budowniczym był prawdopodobnie morawski rycerz Hynek von Wallenstein , który nazwał warownię Skała . Jego potomkowie władali zamkiem do 1416 roku , wtedy zamek przeszedł w ręce panów z Jenštejna . W 1460 roku zamek przejęli członkowie rodu Zajíc z Házmburka , przeciwnicy ruchu husyckiego , podczas wojny religijnej w 1469 r. opowiedzieli się po stronie króla Węgier Macieja Korwina , wchodząc w konflikt z królem . Wojska króla Czech ( Jerzego z Podiebradu ) zajęły zamek po krótkim oblężeniu i zmusiły ówczesnego kasztelana Jana Zajica do szukania ugody z królem .
Następnymi właścicielami zamku w 1492 roku zostali członkowie rodu Svojanovski . W skład majątku prócz zamku wchodziło wtedy 54 miejscowości , ale żyjący ponad stan Jan Svojanowski popadł w długi i zmuszony był do sprzedaży majątku Zygmuntowi ze Smiřic . Ród Smiřický ze Smiřic był jednym z najbogatrzych i najbardziej wpływowych rodów ówczesnych Czech . Syn Zygmunta , Jindřich uczestniczył w prestiżowej wyprawie Czeskiej szlachty eskortującej cesarza Maksymiliana i jego żonę , Marię Hiszpańską do Wiednia . Dzięki tej wyprawie Jindřich inspirowany budowlami widzianymi po drodze rozpoczął przebudowę gotyckiego zamku , która w końcu XVI wieku nadała warowni charakter trójskrzydłowego renesansowego pałacu , zamek prawdopodobnie wtedy otrzymał przymiotnik "Hruba" . Wiadomo - podróże kształcą :)

090.jpg

091.jpg

092.jpg

093.jpg

094.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.07.2025 17:10

W 1594 roku na zamku Hrubá Skála przyszedł na świat Albrecht Jan Smiřický , cieszący się ogromnym autorytetem wśród szlachty , rozważany nawet jako potencjalny kandydat do korony ,jeden z inicjatorów i przywódców powstania stanowego przeciwko Habsburgom . Po upadku powstania czekała go kara śmierci i konfiskata majątku , ale zmarł nagle w 1618 roku . Spadkobiorcą zamku i nowym właścicielem został posiadający połowę majątku rodzinnego jego upośledzony brat , Jindřich Jiří Smiřický , któremu cesarz nie skonfiskował majątku , ale przekazał opiekunowi , Albrechtowi von Wallenstein . "Opieka" polegała na tym , że Wallenstein uwięził Jindřicha i swobodnie dysponował majątkiem , również po śmierci więzionego Jindřicha w 1630 roku , a potomkowie von Wallensteina utrzymali Skałę aż do 1821 roku .
No cóż , w niektórych środowiskach tradycja takiej "opieki" trwa do dnia dzisiejszego . . .

095.jpg

096.jpg

097.jpg

098.jpg

099.jpg

Wojna trzydziestoletnia to okres grabieży w historii zamku , był plądrowany przez Sasów, wojska cesarskie i Szwedów . W roku 1658 zamek Hruba Skala decyzją cesarską miał zostać zniszczony , ale dzięki koneksjom i determinacji von Wallensteinów udało się go uratować , natomiast nie udało się uniknąć pożarów - w roku 1710 i 1804 . Przy okazji odbudowy w 1804 roku zamek został otoczony parkiem angielskim .
W 1821 roku Franz de Paula Adam von Waldstein ( rzołnierz oraz znany austriacki odkrywca i przyrodnik , jego brat hrabia Ferdynand Ernst Gabriel von Waldstein ( 1762 – 1823 ) był patronem Ludwiga van Beethovena ) , przekazał zamek Johannowi Antonowi Lexowi von Aehrenthal . Pod zarządem jego syna , barona Johanna Lexa von Aehrenthal , oraz jego żony Marii z domu Thun und Hohenstein , zamek został w latach pięćdziesiątych XIX wieku przebudowany w stylu romantycznego neogotyku .
W 1854 roku na zamku Hruba Skala przyszedł na świat Alois Lex von Aehrenthal , dyplomata , późniejszy austro-węgierski minister spraw zagranicznych , który opracował i przeprowadził aneksję Bośni i Hercegowiny przez Austro-Węgry oraz ich integrację w 1908 roku z Austro-Węgrami . Konsekwencje jego ambicjonalnej polityki międzynarodowej przyczyniły się do wybuchu I wojny światowej .
Po II wojnie światowej , na mocy dekretów Beneša , rodzina Aehrenthalów została wywłaszczona , a niemieckojęzyczna ludność zmuszona do opuszczenia kraju , zamek Hruba Skala pełnił funkcję domu wypoczynkowego .

W 2011 roku zamek w Hrubej Skále za kwotę 70 mln koron ( 13 mln zł ) kupiło dwóch gruzińskich biznesmenów : Tengiz Kharebava i Marika Ugrekhelidze . Po wybuchu wojny na Ukrainie czeskie służby specjalne ustaliły , że pierwsza z wymienionych osób prowadzi interesy z rosyjskim miliarderem Michaiłem Szelkowem , byłym szefem pionu inwestycyjnego państwowego konglomeratu obronnego ROSTEC , który zaopatruje rosyjskie wojsko niemal w całą broń i sprzęt wojskowy . Szelkow jest również jednym z właścicieli VSMPO-AVISMA , firmy dostarczającej tytan dla przemysłu lotniczego , gdzie funkcję prezesa pełni Siergiej Czemezow , były agent KGB i znajomy Putina z czasów ich wspólnego pobytu w NRD , będący na wszystkich listach sankcyjnych

Jak widać historia zamku Hruba Skala w dalszym ciągu pisze się w interesujących barwach . . . Obecnie w zamku mieści się hotel .

0100.jpg

0101.jpg

0102.jpg

0104.jpg

0105.jpg

Zjeżdżając z parkingu przed zamkiem naszą uwagę zwrócił ciekawy budynek i brama

0106.jpg

0107.jpg

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.07.2025 18:28

Hrubá Skála naprawdę robi wrażenie. Ten rycerz z jednej z sal to nieomal Sauron z The Lord of the Rings
:)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.07.2025 20:03

Hrubá Skála jest wspaniale położona, na mnie większe wrażenie od samego zamku zrobiły jego okolice, w tym wygląd z punktów widokowych. Chociaż miejsce zacne, bardziej podobały mi się Trosky... No i chętnie bym się ponownie wybrała do tej części Czeskiego Raju, muszę to podsunąć moim koleżankom jako ewentualny kierunek na BBW 2027 (bo na 2026 już jakiś pomysł jest).
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.07.2025 20:39

tony montana napisał(a):Hrubá Skála naprawdę robi wrażenie. Ten rycerz z jednej z sal to nieomal Sauron z The Lord of the Rings
:)

Hruba Skala.jpg

W Czeskim Raju jest mnóstwo miejsc , szlaków , które są w stanie zachwycić , kilka odwiedziliśmy dwukrotnie i zapewne jeszcze odwiedzimy za czas jakiś . . .

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 28.07.2025 16:43 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.07.2025 20:51

dangol napisał(a):Hrubá Skála jest wspaniale położona, na mnie większe wrażenie od samego zamku zrobiły jego okolice, w tym wygląd z punktów widokowych. Chociaż miejsce zacne, bardziej podobały mi się Trosky... No i chętnie bym się ponownie wybrała do tej części Czeskiego Raju, muszę to podsunąć moim koleżankom jako ewentualny kierunek na BBW 2027 (bo na 2026 już jakiś pomysł jest).

H.S, Hotel.jpg

Mamy bardzo podobne odczucia co do Hrubej Skaly ( być może ten hotel zaburza odbiór :idea: ) , Trosky to wielki rarytas , począwszy od podejścia do bramy z parkingu , a na widokach z wieży kończąc :D
Czeski Raj to wspaniały wybór na BBW :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 28.07.2025 16:47 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.07.2025 21:07

Po odwiedzinach w Hrubej Skale logicznym byłoby odwiedzenie kolejnego leżącego niezbyt daleko , bo w odległości zaledwie 6 km , pięknie opisanego przez Danusię ( dangol ) zamku Valdštejn , najstarszego z zamków Czeskiego Raju , który był siedzibą rodową von Wallensteinów , ale my tam jeszcze będziemy wracać i coś musieliśmy zostawić na kolejną wizytę w Czeskim Raju .
Z tego powodu wybraliśmy kolejny , leżący niemal na styku trzech granic , posiadający piękną lokalizację i historię zamek Grabštejn.

Grabśtejn.jpg

0108.jpg

Całe podzamcze jest terenem wojskowym , dlatego do zamku można się dostać ścieżką

Grabstejn , dojście.jpg

0109.jpg

Po raz pierwszy został wspomniany w dokumencie z 1286 roku , gdzie jako właściciel zamku wymieniony jest Otto II , burgrabia Donina i Grabštejna . Rodzina Doninów kiepsko radziła sobie z prowadzeniem interesów , na szczęście dla Grabštejna w 1562 roku zamek razem z potężnie zadłużonym majątkiem zakupił radca dworu cesarskiego i niemiecki wicekanclerz Królestwa Czech ,
Jerzy Mehl ze Strzelic , który przebudował starą gotycką twierdzę hrabiowską na okazałą renesansową rezydencję , w większości zachowaną do dnia dzisiejszego . Na wyróżnienie zasługuje zamkowa kaplica św. Barbary nazywana perłą renesansu w Czechach , przede wszystkim dzięki wspaniałej i bogatej dekoracji malarskiej .

Grabstejn 1.jpg

Grabstejn 2.jpg

Grabstejn 3.jpg

Grabstejn 4.jpg

Wkrótce jednak , bo po dwudziestu latach szczęście odwróciło się od Jerzego , który został zmuszony do sprzedania po raz kolejny zadłużonego majątku . Nabył go jego przyjaciel i znany bibliofil Ferdinand Hoffmann z Grünbüchl . Od tego czasu Grabštejn często zmieniał swoich właścicieli , między innymi na panów z Černous , za których władania , w 1622 roku spłonęła wieża zamkowa .
Przez krótki czas zamek był własnością Albrechta z Valdštejna ( ciekawe kim się opiekował ;) ) , następnie Jana Hartvíka z Nostic i Matyáša Adama z Trauttmansdorfu , za jego panowania w 1655 roku z rozkazu cesarza Ferdynanda III średniowieczna cylindryczna wieża została obniżona , a mury i fortyfikacje zburzone .
W 1704 roku zamek kupił Jan Václav Gallas ( Johann Wenzel von Gallas ) , który przekazał go swojemu synowi Filipowi Josefowi ( Philip Joseph ) Gallasowi . Cały swój majątek zapisał w spadku swojemu dalekiemu krewnemu Kristiánowi Filipowi von Clam , za którego własności zamek ponownie spłonął w 1781 roku , a następnie został naprawiony i zrekonstruowany .
W 1843 roku, kiedy właścicielem zamku był Eduard ( Edward ) Clam-Gallas , w wieżę zamkową uderzył piorun powodując rozległy pożar zamku . . . i kolejną odbudowę

0110.jpg

0111.jpg

0113.jpg

W dawnej stajni zamkowej znajduje się dzisiaj karczma "U Mehla" , która oferuje szeroki wybór napojów i przekąsek .

CDN
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 , 2025 - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone