napisał(a) Aki » 22.07.2019 09:36
Widzę, że potwierdza się średnia cena za obiad 4 osobowy ok. 400-450 kn czyli ok. 240-270 pln. Takie mniej więcej ceny były 2 lata temu jak byłem na Solcie. Inne ceny są tak jak już ktoś wcześniej wspomniał w głębi kraju. U na jest to samo w okresie letnim nad morzem ceny są astronomiczne zarówno w restauracjach jak i podstawowe produkty w małych sklepikach (przynajmniej tak było jeszcze pare lat temu jak byłem nad polskim morzem). Dużo zależy również od miejsca, na wyspach zawsze jest drożej niż na lądzie, w małej mieścinie inne ceny niż w kurortach. Kożystając ostatnio z nieobecności moich pociech z okazji wyjazdów wakacyjnych na obozy, stołowaliśmy się z żoną w pobliskich restauracjach naszego miasta i tu przedział cenowy również jest bardzo szeroki bo udało man się zjeść całkiem smaczny i dosyć duży obiad za 65 zł i nie był to bar tylko restauracja ormiańska a dzień później we włoskiej cena za 2 osoby wyniosła już 160 zł.
Nie da sie ukryć, że chorwackie ceny w ostatnich latach poszybowały do góry ale takie niestety jest prawo popytu i podaży. Będą chętni to ceny będą niestety rosły. Za przykład podam polskie podwórko, parę lat z rzędu na narty jeździłem do jednej kwatery w Małym Cichym i co rok ceny rosły, mimo tego że ja miałem już zniżkę jako stały klient:) na moje pytanie czemu co roku cena skacze do góry powiedził, że chociażby niewiadomo jak wywindował ceny to ludzie i tak przyjadą bo to popularna zimowa miejscowość oraz usytuowanie domu tuz pod wyciągiem.
Pamiętam, że jak byłem pierwszy raz w Chorwacji w 1998 roku to ceny napojów w restauracji również szokowały aczkolwiek był to wyjazd organizowany z wyżywieniem w hotelu.
Ostanio znajomi w Danii za 2 dni pola namiotowego zapłacili w przeliczeniu 600 zł.
Są kraje droższe i tańsze ale Chorwacja ma swój niepowtarzalny klimat i wzrost turystyki w ostatnich latach napędził im koniunkturę niewątpliwie.
Ja jeszcze 2 tyg. i śmigam na Krk:)
Pozdrawiam Forumowiczów!