Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku ceny ostro w górę?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 31.01.2026 07:42

lechef napisał(a):Ktoś coś o obecnych cenach w Chorwacji ?, jedziemy do Pakostane. Jak ktoś może to proszę wrzucić np. rachunek z któregoś sklepu lub restauracji.

Ceny normalne, zajrzyj na stronę Konzum, Lidl.hr itp. ,w restauracjach też ceny do ogarnięcia , kalmary grilowane lub smażone od 16-20 Euro z frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami i surówką , pizza 13-15 euro , wielki kotlet z frytkami 13-15 euro , piwo poszło w górę :) , lody 2,5-3,2 Euro za GAŁĘ , palacinki 4-5 euro
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 31.01.2026 13:58

W Pakostane jest sporo taniej :), pizza od 9 do 13, gdzie podstawowe np: capriciosy za 9-10 euro, najdroższe są zazwyczaj z fruttami.
Stek z rekina z dodatkami 15 euro, olbrzymia makrela 13, kalmary smażone 13, wszystko z frytkami, liściem sałaty i pomidorem :)
To są ceny wakacyjne 2025.
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 31.01.2026 19:24

Porównując do cen, jakie ostatnio (a pewnie że już w tym roku) widziałem na Malcie, to w Chorwacji jest drogo. Podobnie w Hiszpanii, zdecydowanie taniej. Nie mówię, że z tego powodu rezygnuję z Chorwacji w tym roku, ale wiem, że wielu ludzi w tym roku szuka innych kierunków. Bo stosunek jakość usług-cena jest coraz gorszy w Chorwacji. A - przepraszam za to, że szczerze - to tylko Chorwacja, nie Riwiera Francuska. I wielu to zauważa.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.01.2026 20:03

DziadekJanusz napisał(a):Porównując do cen, jakie ostatnio (a pewnie że już w tym roku) widziałem na Malcie, to w Chorwacji jest drogo. Podobnie w Hiszpanii, zdecydowanie taniej. Nie mówię, że z tego powodu rezygnuję z Chorwacji w tym roku, ale wiem, że wielu ludzi w tym roku szuka innych kierunków. Bo stosunek jakość usług-cena jest coraz gorszy w Chorwacji. A - przepraszam za to, że szczerze - to tylko Chorwacja, nie Riwiera Francuska. I wielu to zauważa.

Właśnie wróciłem z Hiszpanii, konkretnie z Andaluzji, czyli chyba najbardziej turystycznego regionu tego kraju. Bzdura, że jest tam dużo taniej. Ceny porównywalne z Chorwacją, powiedziałbym nawet że identyczne. Pizza 12-18 euro, ryby ok. 20 euro, kalmary czy krewetki 18-20 euro, paella 18 euro, małe piwo 2,5 euro, duże 4-5 euro.. Natomiast jakością tych potraw moim zdaniem Chorwacja bije Hiszpanię na głowę.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 31.01.2026 21:43

Ja się lekko zdziwiłam cenami w Grecji, tak tutaj na forum bardzo często chwalonej, że tańsza niż Cro. No to niestety już podczas szukania kwater okazało się, że jest droższa i to znacznie. Albo pechowo wybrałam taką drogą wyspę :sm: Nie ma noclegów w fajnym,normalnym standardzie, albo wypasione wille za setki euro, albo warunki sprzed 30 lat za wcale nie małe pieniądze :x
Przeglądając menu restauracji też nie wdzę znacznych różnic, maks 2 e niżej, czyli grillowana ośmiornica 20-22 e , kalmary 16 e. Podobnie jak w Cro. Hitem dla mnie zupa rybna za 10-12 e :cfaniak:
W Chorwacji byliśmy na święta, i jedziemy za miesiąc, ceny poza sezonem są dalej śmiesznie niskie, przynajmniej jeśli chodzi o noclegi :hearts:
lechef
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechef » 31.01.2026 22:56

yarko2000 napisał(a):W Pakostane jest sporo taniej :), pizza od 9 do 13, gdzie podstawowe np: capriciosy za 9-10 euro, najdroższe są zazwyczaj z fruttami.
Stek z rekina z dodatkami 15 euro, olbrzymia makrela 13, kalmary smażone 13, wszystko z frytkami, liściem sałaty i pomidorem :)

Jakieś restauracje/konoby warte polecenia ?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 02.02.2026 10:35

lechef napisał(a):
yarko2000 napisał(a):W Pakostane jest sporo taniej :), pizza od 9 do 13, gdzie podstawowe np: capriciosy za 9-10 euro, najdroższe są zazwyczaj z fruttami.

Jakieś restauracje/konoby warte polecenia ?

Najlepsza pizza: Pjaca na placu przed kościołem, choć w Victorii tez jest przyzwoita.
Te podstawowe dania: makrela, kalmary smażone i grilowane to Victoria i naprzeciwko Zagreb, choc w tej drugiej raz się naciąłem i było wszystko złe. Przyszedłem za kilka dni (dałem szansę) i już wrócili do normy, było przepyszne.
Ale jeżeli może być trochę drożej, to zdecydowanie Giardino, inna jakość, do tego fajny klimat - warto dopłacić choć raz :)
Jak chcesz poczuć klimat starej Chorwacji, wpadnijcie na sardele na placyku przy ul. Mestrovicia, prawie samo centrum, 6 stolików, w menu tylko sardele i sałatka z pomidorów i cebuli, do tego domowe wino :), wszystko tanie. Ale to na zasadzie usiąść, porozmawiać, podłubać w rybce i dalej na spacer :)
Palacinki tylko u starszej pani - idąc od kościoła na plażę, skręcasz w lewo koło studenaca. Otwiera chyba od 18, zawsze jest duża kolejka
Pakostane to spokojniejsza miejscowość, bez wyczesanych restauracji i beach barów.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 02.02.2026 10:45

Są jeszcze konoby: chyba mogę polecić Pakostanac i Doker, pierwsza miała załamanie kilka lat temu jak zmarł właściciel, ale potem wrócili do normy.
Doker to mięsko prosto z obrotowego grilla, kroją co chcesz, ale zaczynają piec ok 16, więc tam raczej na kolację :) Na grillu jagnię i prosiaczek..
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 09.04.2026 18:28

marekkowalak napisał(a):Właśnie wróciłem z Hiszpanii, konkretnie z Andaluzji, czyli chyba najbardziej turystycznego regionu tego kraju. Bzdura, że jest tam dużo taniej. Ceny porównywalne z Chorwacją, powiedziałbym nawet że identyczne. Pizza 12-18 euro, ryby ok. 20 euro, kalmary czy krewetki 18-20 euro, paella 18 euro, małe piwo 2,5 euro, duże 4-5 euro.. Natomiast jakością tych potraw moim zdaniem Chorwacja bije Hiszpanię na głowę.

Ponieważ właśnie wróciłem z Torremolinos, a więc właśnie z Andaluzji będę chciał się wybronić zdjęciami, jakie udało mi się tam zrobić. Proszę administratora, żeby te zdjęcia zostawił, mimo że dotyczą innego regionu, niż Chorwacja. Na to forum zaglądają przecież również Chorwaci, niech sobie obejrzą, co im grozi, jeśli nadal będą z cenami przesadzać.

Na początek wypożyczenie leżaka na plaży. Na zdjęciu jest nazwa miejsca, które te leżaki wypożycza:

Obrazek

7 euro od osoby (czyli leżaka). Żadnej dopłaty za daszek, czy parasol. No dobra, po 8 euro też były. To idźmy dalej. Może na piwo?

Obrazek

A może inna napoje?

Obrazek

To canas, to małe piwo, pintas półlitrowe. Porównamy ceny kawy?

Obrazek

A może ktoś preferuje mohito, albo inne drinki? Wszystkie w tej samej cenie.

Obrazek

Coś tańszego do zjedzenia? Może tzw. menu dnia?

Obrazek

To na koniec wstawię jeszcze kartę z jednej z restauracji. Wszystkie zdjęcia zostały zrobione praktycznie z promenady plażowej. To jedzenie i picie "z widokiem na morze".

Obrazek

I na tym ostatnim widać. Kilo dużych kalamarów 40€, Dorada, czy lubin 28€ za 600 gram (wychodzi mi 46 za kilo). No ale to Torremolinos, kurort, do którego jeździli Grace Kelly, Ava Gardner, Brigitte Bardot, Frank Sinatra, Marlon Brando, Orson Welles. To miejsce, w którym bywali muzycy z Abby, czy Rod Stewart. Sean Connery też. Czy nie mam racji, że w Chorwacji nie powinno być drożej? Że jeśli można brać za leżak 7 euro w Hiszpanii, to W Chorwacji nie powinno być więcej?

I pytanie, czy jeśli dotrze do ludzi, że do Barcelony jest podobna odległość, jak do Dubrownika, to może Barcelonę warto wybrać, a Chorwaci niech zostaną ze swoim o połowę droższym mohito?
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

W tym roku ceny ostro w górę? - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone