Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku ceny ostro w górę?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 31.01.2026 07:42

lechef napisał(a):Ktoś coś o obecnych cenach w Chorwacji ?, jedziemy do Pakostane. Jak ktoś może to proszę wrzucić np. rachunek z któregoś sklepu lub restauracji.

Ceny normalne, zajrzyj na stronę Konzum, Lidl.hr itp. ,w restauracjach też ceny do ogarnięcia , kalmary grilowane lub smażone od 16-20 Euro z frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami i surówką , pizza 13-15 euro , wielki kotlet z frytkami 13-15 euro , piwo poszło w górę :) , lody 2,5-3,2 Euro za GAŁĘ , palacinki 4-5 euro
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 31.01.2026 13:58

W Pakostane jest sporo taniej :), pizza od 9 do 13, gdzie podstawowe np: capriciosy za 9-10 euro, najdroższe są zazwyczaj z fruttami.
Stek z rekina z dodatkami 15 euro, olbrzymia makrela 13, kalmary smażone 13, wszystko z frytkami, liściem sałaty i pomidorem :)
To są ceny wakacyjne 2025.
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 31.01.2026 19:24

Porównując do cen, jakie ostatnio (a pewnie że już w tym roku) widziałem na Malcie, to w Chorwacji jest drogo. Podobnie w Hiszpanii, zdecydowanie taniej. Nie mówię, że z tego powodu rezygnuję z Chorwacji w tym roku, ale wiem, że wielu ludzi w tym roku szuka innych kierunków. Bo stosunek jakość usług-cena jest coraz gorszy w Chorwacji. A - przepraszam za to, że szczerze - to tylko Chorwacja, nie Riwiera Francuska. I wielu to zauważa.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.01.2026 20:03

DziadekJanusz napisał(a):Porównując do cen, jakie ostatnio (a pewnie że już w tym roku) widziałem na Malcie, to w Chorwacji jest drogo. Podobnie w Hiszpanii, zdecydowanie taniej. Nie mówię, że z tego powodu rezygnuję z Chorwacji w tym roku, ale wiem, że wielu ludzi w tym roku szuka innych kierunków. Bo stosunek jakość usług-cena jest coraz gorszy w Chorwacji. A - przepraszam za to, że szczerze - to tylko Chorwacja, nie Riwiera Francuska. I wielu to zauważa.

Właśnie wróciłem z Hiszpanii, konkretnie z Andaluzji, czyli chyba najbardziej turystycznego regionu tego kraju. Bzdura, że jest tam dużo taniej. Ceny porównywalne z Chorwacją, powiedziałbym nawet że identyczne. Pizza 12-18 euro, ryby ok. 20 euro, kalmary czy krewetki 18-20 euro, paella 18 euro, małe piwo 2,5 euro, duże 4-5 euro.. Natomiast jakością tych potraw moim zdaniem Chorwacja bije Hiszpanię na głowę.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 31.01.2026 21:43

Ja się lekko zdziwiłam cenami w Grecji, tak tutaj na forum bardzo często chwalonej, że tańsza niż Cro. No to niestety już podczas szukania kwater okazało się, że jest droższa i to znacznie. Albo pechowo wybrałam taką drogą wyspę :sm: Nie ma noclegów w fajnym,normalnym standardzie, albo wypasione wille za setki euro, albo warunki sprzed 30 lat za wcale nie małe pieniądze :x
Przeglądając menu restauracji też nie wdzę znacznych różnic, maks 2 e niżej, czyli grillowana ośmiornica 20-22 e , kalmary 16 e. Podobnie jak w Cro. Hitem dla mnie zupa rybna za 10-12 e :cfaniak:
W Chorwacji byliśmy na święta, i jedziemy za miesiąc, ceny poza sezonem są dalej śmiesznie niskie, przynajmniej jeśli chodzi o noclegi :hearts:
lechef
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechef » 31.01.2026 22:56

yarko2000 napisał(a):W Pakostane jest sporo taniej :), pizza od 9 do 13, gdzie podstawowe np: capriciosy za 9-10 euro, najdroższe są zazwyczaj z fruttami.
Stek z rekina z dodatkami 15 euro, olbrzymia makrela 13, kalmary smażone 13, wszystko z frytkami, liściem sałaty i pomidorem :)

Jakieś restauracje/konoby warte polecenia ?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 02.02.2026 10:35

lechef napisał(a):
yarko2000 napisał(a):W Pakostane jest sporo taniej :), pizza od 9 do 13, gdzie podstawowe np: capriciosy za 9-10 euro, najdroższe są zazwyczaj z fruttami.

Jakieś restauracje/konoby warte polecenia ?

Najlepsza pizza: Pjaca na placu przed kościołem, choć w Victorii tez jest przyzwoita.
Te podstawowe dania: makrela, kalmary smażone i grilowane to Victoria i naprzeciwko Zagreb, choc w tej drugiej raz się naciąłem i było wszystko złe. Przyszedłem za kilka dni (dałem szansę) i już wrócili do normy, było przepyszne.
Ale jeżeli może być trochę drożej, to zdecydowanie Giardino, inna jakość, do tego fajny klimat - warto dopłacić choć raz :)
Jak chcesz poczuć klimat starej Chorwacji, wpadnijcie na sardele na placyku przy ul. Mestrovicia, prawie samo centrum, 6 stolików, w menu tylko sardele i sałatka z pomidorów i cebuli, do tego domowe wino :), wszystko tanie. Ale to na zasadzie usiąść, porozmawiać, podłubać w rybce i dalej na spacer :)
Palacinki tylko u starszej pani - idąc od kościoła na plażę, skręcasz w lewo koło studenaca. Otwiera chyba od 18, zawsze jest duża kolejka
Pakostane to spokojniejsza miejscowość, bez wyczesanych restauracji i beach barów.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 02.02.2026 10:45

Są jeszcze konoby: chyba mogę polecić Pakostanac i Doker, pierwsza miała załamanie kilka lat temu jak zmarł właściciel, ale potem wrócili do normy.
Doker to mięsko prosto z obrotowego grilla, kroją co chcesz, ale zaczynają piec ok 16, więc tam raczej na kolację :) Na grillu jagnię i prosiaczek..
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

W tym roku ceny ostro w górę? - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone