napisał(a) Martini2000 » 29.12.2025 16:13
lukasz144 napisał(a):Od 2026 roku Chorwacja wprowadzi prawdziwą rewolucję na swoich autostradach.
Nowy system o nazwie Crolibertas zastąpi klasyczne bramki i tradycyjne pobieranie opłat.
Celem zmian jest upłynnienie ruchu i koniec korków w sezonie turystycznym.
Pierwsze testy rozpoczęły się już na wybranych odcinkach, a pełne wdrożenie zaplanowano na listopad 2026 roku.
Od tego momentu z chorwackich autostrad całkowicie znikną fizyczne punkty poboru opłat.
Nowy system został sfinansowany z funduszy Krajowego Planu Odbudowy, a jego całkowity koszt wyniósł około 80 milionów euro.
Chorwacja stworzyła nowoczesne rozwiązanie, które będzie działać w oparciu o dwa różne systemy rejestracji pojazdów.
Samochody osobowe będą identyfikowane automatycznie – kamery zainstalowane na autostradach odczytają numery rejestracyjne i naliczą odpowiednią opłatę.
Pojazdy dostawcze i cięższe skorzystają natomiast z technologii DSRC, znanej już z urządzeń pokładowych ENC / EENC, które umożliwiają elektroniczne rozliczanie przejazdów bez konieczności zatrzymywania się
Ja jestem ciekaw jak teraz rozgraniczą Kat I i II (powyżej 1,9 m) , w tym roku jak przejeżdżałem przez bramki z obsługą to koleś policzył mnie jako II a jak zjeżdżałem bez Pana w budce to automat policzył mnie jako I
Powiem tylko że wg VW moje auto ma 190,9 cm wys. (myślę że po dociążeniu mogło być poniżej 1,9 m

, zresztą jak próbowałem go zmierzyć to wychodziło właśnie niecałe 1,9 (ale to tez kwestia błędu pomiaru , pomimo używania długiej poziomicy)
pożyjemy zobaczymy już tylko 167 DDW