Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winiety w Chorwacji od 2026 roku

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.10.2025 14:08

dekoder napisał(a):
empire13 napisał(a):Cóż, czy to się komuś podoba, czy nie — wszystko zmierza w tym kierunku. Albo ludzie się dostosują, albo nie będą mogli korzystać z pewnych usług.

Trochę inna bajka, ale podoba mi się rozwiązanie stosowane na słowackich parkingach. Nie wiem, czy tak jest wszędzie — parkowałem tam tylko kilka razy. Nie ma parkomatów ani aplikacji. Jest za to tablica z kodem QR, który trzeba zeskanować, żeby zapłacić za postój.

https://www.sabaparking.com/documents/1 ... 060346.jpg

Czyli nie wszędzie :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.10.2025 14:10

Wszędzie widać pęd do zamiany gotówki na pieniądz elektroniczny. Dla jednych to nowoczesność, dla innych spisek...
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 21.10.2025 18:28

Jeśli faktycznie nie będzie tradycyjnych winiet to dla mnie świetna wiadomość. Ja jeżdżąc do Umag właściwie nie wjeżdżam na autostradę wiec nadal bez opłat w moim przypadku. Słoweńcy mają taki przepis ze od samej granicy musi być winieta ( info z DARTS)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 22.10.2025 16:31

Marlowe1994 napisał(a):Wszędzie widać pęd do zamiany gotówki na pieniądz elektroniczny. Dla jednych to nowoczesność, dla innych spisek...

Wyłącz prąd i/lub internet, a od razu docenisz gotówkę :zeby:

Jest szybciej - owszem, ale czy bezpieczniej?
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 22.10.2025 17:24

A nie wiem - niech każdy trzyma tam, gdzie mu wygodniej 8)

Osobiście również płacę elektronicznie, ale zawodowo widziałem konsekwencje niedawnej awarii systemów płatności. Nam nie potrzeba wojny - wystarczy wyłączyć prąd :niepowiem:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.10.2025 17:55

No ale jakoś nie wyłączają.
A w temacie to zadziwia mnie ilość farmazonów podawanych w tym temacie przez ludzi na yt czy w innych social mediach. Jak tylko usłyszą o elektronicznej zapłacie i sczytywaniu tablic, to na bank e-winiety.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 22.10.2025 18:59

Dwie strony tematu i żadnych konkretów. To będzie wątek do spamowania i off topu.
Już mi się odechciało śledzić ten wątek.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 10.11.2025 20:13

Od 2026 roku Chorwacja wprowadzi prawdziwą rewolucję na swoich autostradach.
Nowy system o nazwie Crolibertas zastąpi klasyczne bramki i tradycyjne pobieranie opłat.
Celem zmian jest upłynnienie ruchu i koniec korków w sezonie turystycznym.

Pierwsze testy rozpoczęły się już na wybranych odcinkach, a pełne wdrożenie zaplanowano na listopad 2026 roku.

Od tego momentu z chorwackich autostrad całkowicie znikną fizyczne punkty poboru opłat.

Nowy system został sfinansowany z funduszy Krajowego Planu Odbudowy, a jego całkowity koszt wyniósł około 80 milionów euro.

Chorwacja stworzyła nowoczesne rozwiązanie, które będzie działać w oparciu o dwa różne systemy rejestracji pojazdów.

Samochody osobowe będą identyfikowane automatycznie – kamery zainstalowane na autostradach odczytają numery rejestracyjne i naliczą odpowiednią opłatę.

Pojazdy dostawcze i cięższe skorzystają natomiast z technologii DSRC, znanej już z urządzeń pokładowych ENC / EENC, które umożliwiają elektroniczne rozliczanie przejazdów bez konieczności zatrzymywania się
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 29.12.2025 16:13

lukasz144 napisał(a):Od 2026 roku Chorwacja wprowadzi prawdziwą rewolucję na swoich autostradach.
Nowy system o nazwie Crolibertas zastąpi klasyczne bramki i tradycyjne pobieranie opłat.
Celem zmian jest upłynnienie ruchu i koniec korków w sezonie turystycznym.

Pierwsze testy rozpoczęły się już na wybranych odcinkach, a pełne wdrożenie zaplanowano na listopad 2026 roku.

Od tego momentu z chorwackich autostrad całkowicie znikną fizyczne punkty poboru opłat.

Nowy system został sfinansowany z funduszy Krajowego Planu Odbudowy, a jego całkowity koszt wyniósł około 80 milionów euro.

Chorwacja stworzyła nowoczesne rozwiązanie, które będzie działać w oparciu o dwa różne systemy rejestracji pojazdów.

Samochody osobowe będą identyfikowane automatycznie – kamery zainstalowane na autostradach odczytają numery rejestracyjne i naliczą odpowiednią opłatę.

Pojazdy dostawcze i cięższe skorzystają natomiast z technologii DSRC, znanej już z urządzeń pokładowych ENC / EENC, które umożliwiają elektroniczne rozliczanie przejazdów bez konieczności zatrzymywania się

Ja jestem ciekaw jak teraz rozgraniczą Kat I i II (powyżej 1,9 m) , w tym roku jak przejeżdżałem przez bramki z obsługą to koleś policzył mnie jako II a jak zjeżdżałem bez Pana w budce to automat policzył mnie jako I
Powiem tylko że wg VW moje auto ma 190,9 cm wys. (myślę że po dociążeniu mogło być poniżej 1,9 m :) , zresztą jak próbowałem go zmierzyć to wychodziło właśnie niecałe 1,9 (ale to tez kwestia błędu pomiaru , pomimo używania długiej poziomicy)

pożyjemy zobaczymy już tylko 167 DDW :jupi:
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 29.01.2026 15:12

Już działają z instalacją nowego systemu.
https://crolibertas.hr/
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Winiety w Chorwacji od 2026 roku - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone