Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku ceny ostro w górę?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 06.07.2025 08:53

Mi mój telefon cały czas narzuca artykuły stawiające Chorwację w bardzo negatywnym świetle, a to ceny, paragony grozy, pożary, meduzy, koncert jakiegoś Thomson a itp. Też tak macie? A obserwując tegoroczną pogodę w Polsce naprawdę współczuję tym Czechom. Mają tak blisko do Chorwacji a wybierają nasz Bałtyk. Nie wierzę...
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 06.07.2025 09:34

Ja za to rok w rok mam pewne porównanie, rodzice wybierają Bałtyk i stałą miejscówkę w Ustroniu Morskim, ja ukochane Petrcane. Standard pobytu mamy podobny, oni 1 linia brzegowa zaraz za wydmami, ale z tarasem i widokiem na morze, ja 1 linia brzegowa z przejściem przez oliwny zacieniony ogród do morza + pełen widok na Jadran. Jedziemy w tym samym czasie , z poślizgiem tygodnia, i teraz tak: ja płacę 68 euro/apt, oni po rabacie z racji 40lat wierności, płacą 400zł, ich paliwo kosztuje 300zł, mnie ok 1800 , ale przy 14 dniach gdzie każdego dnia mam 100zł w kieszeni = pobyt + dojazd się zrównują.

Koszty jedzenia wiadomo ze w Chorwacji są droższe, ale za to porcje większe, jak się porcje zrówna to różnicy wielkiej nie ma. Mrożony dorsz vs orada z nocnego połowu... no co kto woli, osobiście dorsza lubię, ale 1 na rok mi wystarcza.

A na koniec, kurna to są wakacje, pracowałem cały rok i nie będę na urlopie oglądał każdej złotówki z obu stron zanim ją wydam, jak mam deficyt to albo nie jadę, albo jadę na weekend, ale wtedy poszaleć, i też nie będę zwracał uwagi ile wydałem, więc jak widzę jak się tylko zbliża czas urlopu, a tu już wylatują paragony grozy z wybiórczych konob, to aż mnie trzęsie.

Artykuły od dawien dawna były pisane pod zamówienie, tylko albo się to wyłapało, albo wierzyło jak w mantrę, żeby zwiększyć wyjazdy nad bałtyk, najprostszym sposobem jak polaka odwrócić, to przestraszyć go cenami :) a jak wyjedzie i będzie mu 10 dni lało, to podsumuje - taka uroda naszego morza.
Jak w 2008-10r chorwaci zaczęli podbijać mocno ceny to na 3 lata Chorwację odpuściłem, ale jak 3 lata z rzędu spędzając urlop w nota bene super ośrodku w Jastrzębiej, na 14 dni miałem 10 dni deszczu .... tak w 11r wróciłem do Chorwacji i tak rok w rok nic innego sobie nie wyobrażam. Zdarzały się wyjazdy gdzie trzeba było pasa troszkę zacisnąć i nie było kawy na mieście tylko na tarasie, albo zamiast hotel all-in wybrane apt. ale nie zamienię tych wyjazdów na nic innego :) A od 10 lat najbardziej odpowiada nam folklor z tubylcami i kawa z nimi na tarasie.

edit: nawet nie miałem pojęcia że pierwsze logowanie na CRO miałem ponad 20 lat temu, zielony przed pierwszym wyjazdem na Istrię :)
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 06.07.2025 10:19

tbrek napisał(a):A na koniec, kurna to są wakacje, pracowałem cały rok i nie będę na urlopie oglądał każdej złotówki z obu stron.

Pewnie jak się jedzie na urlop raz na rok to tak jest. Wierzę na słowo, bo sam nigdy nie próbowałem.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 06.07.2025 10:24

Bidon napisał(a):
tbrek napisał(a):A na koniec, kurna to są wakacje, pracowałem cały rok i nie będę na urlopie oglądał każdej złotówki z obu stron.

Pewnie jak się jedzie na urlop raz na rok to tak jest. Wierzę na słowo, bo sam nigdy nie próbowałem.

Ja urlopy mam 3 w roku, świąteczno-noworoczny 5 dniowy, kwietniowy 7 dniowy - ale tu raczej Włochy , i wrześniowy Chorwacja., tak jakoś się już od lat utarło.
Z tą pracą cały rok na urlop to może przesadziłem jak ktoś czyta 0/1'owo.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 06.07.2025 13:26

Ok, każdy ma swoją wersję , ja jadę raz nad Bałtyk, raz Włochy , raz Chorwacja, i moje spostrzeżenia są takowe:
- 5 dni zimą nad Bałtykiem , skrojony na maxa z kasy - ale uwielbiam 3miasto i ląduję tu co rok.
- 7 dni we Włoszech, ceny niższe jak Chorwacja ale wypoczynek średni, widoki mi pasują, podróże i zwiedzanie, włoski temperament niekoniecznie, ogólnie wracam zadowolony ale na pewno nie wypoczęty.
- 12 dni + 2 w trasie - Chorwacja, 99% mieszczę się w założonym budżecie, wracam wypoczęty i uśmiechnięty - a tego nikt a nic mi nie odbierze.

a analizować marże na urlopie... może mają gorszą fiskalizację jak nasza, albo też w 3-4 miesiące muszą zarobić na rok.
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 06.07.2025 14:27

No właśnie, że niekoniecznie problem w fiskalizacji. W tamtym artykule z dnevno.hr piszą, że VAT dla turystyki został obniżony do 13 procent. Do tego Chorwacja ma najniższe ceny energii w Unii. Co do cen produktów, to mają też METRO, skąd pochodzą najczęściej te "wczoraj złowione" dorady: https://ponuda.metro-cc.hr/shop/categor ... a-riba?q=*

Ja myślę, że to tak, jak na Podhalu. Góral, który na Słowacji nigdy nie był, który o Alpach nie słyszał, ustawia ceny z sufitu, bo przecież do jego piknych Tater muszą z dudkami cepry przyjechać.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.07.2025 14:32

Bo że w większości ryby pochodzą np. stąd: https://markosfood.hr/smrznuta-riba/ to już inna sprawa.

Niestety.

Skąd takie przekonanie i pewność?
Może w pensjonatach tak bywa. No i tak jak inni powinni obrabiać zdjęcia przed prezentacją, tak tu wypadałoby poprawić tego jełownika i dourade :oczko_usmiech:
Tu trzeba się dobrze wysławiać. Bo to drażni cromaniaków 8) Nie raz mi zwracali uwagę.
A co do nazwy robalo, to nikt tu chyba jej nie używa. Po prostu labraks. Czyli lubin :D albo brancin.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 06.07.2025 15:24

Marlowe1994 napisał(a): A co do nazwy robalo, to nikt tu chyba jej nie używa. Po prostu labraks. Czyli lubin :D albo brancin.

Robalo to mi jakoś z Portugalią się kojarzy, Brancin jak najbardziej.
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 08.07.2025 20:15

Ceny w Chorwacji wysokie, a w odległej 70 km od Breli Bośni i Hercegowinie bardzo niskie. Byliśmy w Medjugorie i Kravica.
Litr diesla premium 5,23 zł, piwo karlovacko 4-pak 11zł, czyli za jedno 3zl, cola 2litry 6.5zl, jamnica gazowa 1.5litra 2.80zl, karlovacko 2litry 8zł.
Obiad dla 4-osobowej rodziny+ woda 0.75 litra 140zl.
Jutro może też Bośnia, ale może Mostar.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 12.07.2025 19:24

No jak ktoś jest zmuszony jeździć do CRO lipiec/sierpień to ceny prawdopodobnie są wysokie ale po połowie września robią się już bardzo niskie. Jeżdzę zwykle po 15 września i można tak przebierać że głowa mała, dla 4 osób na 10 dni za 1600zł apartmani z widokiem na morze, tarasem, kawki z porcie za 1 euro, kawałek pizzy w pekarze za 70 centów, nie mówiąc o świetnym winku za grosze. Po 15 września, prawie wszystko jest tańsze niż w Polsce. W restauracjach może nie jest taniocha ale i tak to nie ma co porównywać kolacji nad Adriatykiem a Bałtykiem.
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 23.07.2025 17:34

Obecnie w Chorwacji jest syn, mówi żeby uważać. Są miejsca wyjątkowo drogie, ale można też znaleźć i bardzo dobrze i tanio. Z reguły sporo taniej jest, jeśli ktoś znany właścicielom miejsce poleci, wówczas różnica z np. bookingiem jest bardzo wyraźna. To samo dotyczy wyżywienia, ceny wcale nie świadczą o jakości, może być bardzo dobra konoba z umiarkowanymi cenami, ale może być też paskudna pasza turystyczna w cenach niewyobrażalnych. Rada - czytajcie ze zrozumieniem opinie.

Druga rzecz, to tzw. ceny za atrakcje. Spacerek murami Dubrownika, to 35 ojro od osoby. Dla porównania, wejście na Akropol to 30 euro od dorosłego, bo jeśli ktoś może udowodnić, że ma mniej niż 25 lat, to wchodzi jako uczeń-student (niepotrzebna legitymacja, tylko dowód) za darmo. To może jeszcze np. tzw. zamek Disneya w bawarskim Neuschwanstein. Dorośli 21 euro, do 18 lat za darmo. Ja uważam, że Chorwaci z tym biletem (z jeziorami plitwickimi też) mocno odpłynęli. Tyle, że można się na to wypiąć, z dołu widok taki sam ładny, jak i z biletowanej góry.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.07.2025 17:48

Tyle, że można się na to wypiąć, z dołu widok taki sam ładny, jak i z biletowanej góry.

:lool:
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 23.07.2025 18:38

W tym roku na początku lipca płaciłem 40 € od osoby dorosłej i 15 € od dziecka za spacer murami Dubrownika. Mało tego w połowie drogi była kolejna kasa i żeby dokończyć obchód trzeba było zapłacić kolejne 40 i 15 € za bilet
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.07.2025 20:58

Kapitalizm, wolny rynek, popyt :piwo:
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 24.07.2025 03:40

A turyści narzekali na koszt przejazdu elektryczną bryczką do Morskiego Oka :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

W tym roku ceny ostro w górę? - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone