Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku ceny ostro w górę?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 24.07.2025 06:22

Bartek81 napisał(a):W tym roku na początku lipca płaciłem 40 € od osoby dorosłej i 15 € od dziecka za spacer murami Dubrownika. Mało tego w połowie drogi była kolejna kasa i żeby dokończyć obchód trzeba było zapłacić kolejne 40 i 15 € za bilet

Chyba sobie żarty stroisz. Przy drugiem odcinku murów są kasy bo można tam też rozpocząć zwiedzanie, ale nie ma potrzeby drugi raz kupować biletów tylko wchodzisz na ten odcinek z już zakupionymi biletami. Można też te bilety kupić online https://shop.citywallsdubrovnik.hr/en i jest jedna cena na mury i Lovrjenac za 40 Euro. A najlepiej kupić Dubrovnik Pass bo w cenie 40 Euro masz mury i wszystkie muzea + komunikację w cenie https://www.dubrovnikpass.com/.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 24.07.2025 08:08

mchrob napisał(a):
Bartek81 napisał(a):W tym roku na początku lipca płaciłem 40 € od osoby dorosłej i 15 € od dziecka za spacer murami Dubrownika. Mało tego w połowie drogi była kolejna kasa i żeby dokończyć obchód trzeba było zapłacić kolejne 40 i 15 € za bilet

Chyba sobie żarty stroisz. Przy drugiem odcinku murów są kasy bo można tam też rozpocząć zwiedzanie, ale nie ma potrzeby drugi raz kupować biletów tylko wchodzisz na ten odcinek z już zakupionymi biletami. Można też te bilety kupić online https://shop.citywallsdubrovnik.hr/en i jest jedna cena na mury i Lovrjenac za 40 Euro. A najlepiej kupić Dubrovnik Pass bo w cenie 40 Euro masz mury i wszystkie muzea + komunikację w cenie https://www.dubrovnikpass.com/.

Byc moze tak jest jak piszesz , a ja pisze co słyszalem.
Second lub another ticket ...mniej więcej tak to brzmiało
Chyba trafiłem na oszusta , może chciał "przytulić" dla siebie ?
:roll:
Na murach w Ston bilet kosztuje 10 dla dorosłej i 5 dla dziecka, babka co sprzedawała powiedziała ze jak zapłacę gotówką to zamiast 15 weźmie 10 , to akurat z obopólną korzyścią :tak:

Także różne takie sytuację sie tam dzieją :P
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 24.07.2025 12:23

Byłem na murach dokładnie 9 lipca.
Bilety jak najbardziej 40 i 15.
W połowie drogi była druga kontrola biletów. Nikt nie kazał kupować nowych.
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 03.08.2025 16:19

Na bieżąco z bliskich okolic Trogiru. Ceny w wielu miejscach około 10 procent niższe, niż rok temu. Tam, gdzie gałka lodów była po 2,50 dzisiaj jest 2,20. No i ludzi wyraźnie mniej. Szczególnie niemieckich, czy austriackich rejestracji. Głównie słyszy się polski.
azrael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azrael » 03.08.2025 16:27

DziadekJanusz napisał(a):Na bieżąco z bliskich okolic Trogiru. Ceny w wielu miejscach około 10 procent niższe, niż rok temu. Tam, gdzie gałka lodów była po 2,50 dzisiaj jest 2,20. No i ludzi wyraźnie mniej. Szczególnie niemieckich, czy austriackich rejestracji. Głównie słyszy się polski.

czyli słuszną linię ma chorwacka władza :lol:
anthony1981
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anthony1981 » 03.08.2025 16:33

Akurat planuję kolejny wyjazd. Noclegi przez booking, przypadkiem trafiłem na miejsce, które już kiedyś rezerwowałem. 7dni. 2022: 1300zł pod koniec sierpnia, obecnie(2025) 1800zł - drugi tydzień września. Dokładnie ten sam apartament.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 03.08.2025 20:46

anthony1981 napisał(a):Akurat planuję kolejny wyjazd. Noclegi przez booking, przypadkiem trafiłem na miejsce, które już kiedyś rezerwowałem. 7dni. 2022: 1300zł pod koniec sierpnia, obecnie(2025) 1800zł - drugi tydzień września. Dokładnie ten sam apartament.

Algorytm bookinga. Drożej jest w lepszym terminie.
anthony1981
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anthony1981 » 04.08.2025 06:34

dekoder napisał(a):
anthony1981 napisał(a):Akurat planuję kolejny wyjazd. Noclegi przez booking, przypadkiem trafiłem na miejsce, które już kiedyś rezerwowałem. 7dni. 2022: 1300zł pod koniec sierpnia, obecnie(2025) 1800zł - drugi tydzień września. Dokładnie ten sam apartament.

Algorytm bookinga. Drożej jest w lepszym terminie.

Nie przeinaczyłeś czegoś? Wrzesień to już miesiąc schyłkowy sezonu letniego w Chorwacji, zwłaszcza północnej. Sam to widziałem jak 1.09. deptak opustoszał bo dzień wcześniej wszyscy się zmyli. Ceny powinny więc spaść a tymczasem jest o połowę drożej niż było. Zresztą booking chyba niezbyt steruje cenami, a rezerwuję coś w każdym miesiącu to mam jako takie rozeznanie. Manipulacje to bardziej loty.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 04.08.2025 07:58

No i masz odpowiedź. Pusty deptak vs. deptak z tłumem i sciskiem.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 04.08.2025 08:30

dekoder napisał(a):No i masz odpowiedź. Pusty deptak vs. deptak z tłumem i sciskiem.

Chyba nie zrozumiałeś - we wrześniu jest drożej pomimo spadków cen, które powinny dotyczyć września.
Fakt że cena za sierpień była z 2022, ale to pokazuje o ile wzrosły ceny.
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 04.08.2025 08:40

Cena parkingu przy plaży w Makarskiej - 10 EU w 2024 roku, 15 EU w 2025 roku
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 04.08.2025 09:28

Tu, gdzie teraz jestem są dwa duże hotele AI. Oba może nie puste, ale do zapełnienia im daleko. Bardzo wyraźnie mniej gości, niż rok temu. W wielu apartamentach widać puste balkony, zamknięte okna. Na nabrzeżu miejsce do rozłożenia się jest. Moim zdaniem warto olać booking I samemu zadzwonić, biorąc lokalizację choćby z Google maps. Jak podadzą cenę za wysoką, można powiedzieć, że się szuka czegoś tańszego. Ja widzę po minie właściciela pensjonatu, w którym jesteśmy, że chyba sezon im nie wychodzi.

Mówię o bliskich okolicach Trogiru.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 04.08.2025 10:06

Hmm, mówienie o cenach w Chorwacji to spore uproszczenie. Myślę, że nie ma się co przerzucać kwotami bez podawania lokalizacji. Proces różnicowania cen w zależności od miejsca postępuje. Niestety przybywa też miejsc jakby skrojonych pod bogatszego turystę - w Dubrowniku, Bolu, Hvarze czy Korczuli jest tak od paru lat, ale w tym roku zaskoczyły mnie na przykład Jelsa czy Stari Grad. Jeszcze kilka lat temu były dość kameralne, dzisiaj cumują duże jachty, spacerują Azjaci, a kawa na nabrzeżu kosztuje nawet 4 euro*, a piwo lub butelka wody 6 euro. No tanio nie jest, ale zupełnie inne odczucia odnośnie cen będzie mieć ktoś, kto wybierze takie miejsca w Chorwacji, gdzie jest o połowę taniej.

Kto wie, może pójdzie to w stronę Italii, gdzie te kontrasty cenowe bywają powalające. W tym roku najprostsza pizza margherita (niestety ulubione danie córki) w Positano kosztowała 18, a w Otranto 5 euro.

*i nie piszcie, że tyle kosztuje w Polsce, bo polskie ceny kawy to jakaś anomalia, lepiej porównywać np. z Włochami
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2025 10:57

Krzychooo napisał(a):Hmm, mówienie o cenach w Chorwacji to spore uproszczenie. Myślę, że nie ma się co przerzucać kwotami bez podawania lokalizacji.

Pełna zgoda. Bez podawania lokalizacji informacje nie są wartościowe i nikomu nic nie dadzą.

Właśnie wróciliśmy z Chorwacji (i szerzej - z Bałkanów) i jest tak, jak pisze Krzychooo, są tańsze i droższe miejsca. Najpierw byliśmy w północnej Dalmacji, na wyspach Pašman i Ugljan i tam ceny bardzo pozytywnie nas zaskoczyły. Porcja orady (z dodatkami) za 14 euro to norma, nie szczęśliwy traf. A dodatkowo, dawno nie jedliśmy tak smacznie jak na tych otokach :D Ale to miejsca mało popularne na forum i generalnie wśród Polaków, wakacje spędzają tam głównie Chorwaci i Słoweńcy. Średnio, turyści z mniej zasobnym portfelem.

I inny przykład - drugą część chorwackich wakacji spędziliśmy na Šolcie. No i tam jest jakby luksusowo ;) Po ponownych odwiedzinach na wyspie (poprzedni pobyt w 2016 roku) widzę, że idzie to w stronę Mljetu... Nie chcę pisać, że robi się elitarnie ;), ale na pewno dla innej grupy docelowej. Jest tak w większości przypadków, chociaż da się znaleźć miejsca z przyzwoitymi cenami w restauracjach, ale jest to dość utrudnione.
Dla porównania - porcja lubina, bardzo smaczna, ale tylko z kilkoma plasterkami grillowanej cukinii i z wczorajszym chlebem ;) - 20 euro. No i jak na Šoltę, jest to cena bardzo niska.

Pozdrav.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 04.08.2025 21:27

maslinka napisał(a):Nie chcę pisać, że robi się elitarnie ;), ale na pewno dla innej grupy docelowej.

To prawda. Na dodatek takich miejsc przybywa. Warto, żeby ci, którzy zaczynają przygodę z Chorwacją, mieli tego świadomość.

Na szczęście linia brzegowa długa, może to będzie szansa dla mniej popularnych miejsc .

Poza tym ta wymiana klienteli na bogatszą ma zalety. Zajrzałem do paru pięknych hvarskich zatoczek i były w tym roku niemal puste - Amerykanie, Francuzi, Skandynawowie czy Azjaci albo ich jeszcze nie odkryli, albo nie chce się im tłuc po szutrowych dróżkach :D.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

W tym roku ceny ostro w górę? - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone