Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku ceny ostro w górę?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DziadekJanusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 12.07.2026 15:04

marekkowalak napisał(a):dla mnie Hiszpania nigdy nie będzie bardziej atrakcyjna od Chorwacji.

Ja w Hiszpanii byłem może z 50 razy. Byłem w takich miejscowościach, jak Torremolinos, ale byłem też np. w Rocie (trochę głośno, jak startują Boeingi Globemaster III, czy Lockheedy Super Galaxy z pobliskiej amerykańskiej bazy (największa w Europie). A poza tym mam stamtąd fantastyczne zdjęcia kameleonów. Bardzo mi się podoba północna Hiszpania, z Fisterrą, ale i każda inna miejscowość na atlantyckim (zachodnim i północnym) wybrzeżu. Wszędzie (może oprócz tych turystycznych molochów) doskonała kuchnia, super plaże i w miarę tanio. Wystarczy się rozejrzeć i do piętrowych molochów nie trafisz.

A w Chorwacji też byłem nie raz i też znam sporo fajnych miejsc. Podoba mi się i południowa Dalmacja (Korcula, czy Peljesac), ale znam fajne miejsca również np. w okolicach Splitu, gdzie znów wracam w tym roku. Czy odważyłbym się powiedzieć, który kraj, czy Hiszpania, czy Chorwacja, a może jakiś inny jest bardziej atrakcyjny? Zdecydowanie nie!

Bo każdy kraj trzeba poznać. A ja i w Chorwacji i w Hiszpanii (w innych krajach również) zobaczyłem sporo, ale chyba za mało, żeby o decydować, co jest atrakcyjniejsze. Moim zdaniem wszędzie jest ciekawie i ładnie.

Na marginesie - wiadomość z dzisiaj z Trogiru - https://www.portal.hr/novosti/hr/110836 ... osija-kome

Można przetłumaczyć translatorem. Jak widać, chyba coraz więcej osób zaczyna uważać, że atrakcyjnych miejsc można szukać niekoniecznie tam, gdzie się ich do tej pory szukało. Pozdrawiam! Ja chyba często w tym roku będę spacerował do opisywanego w tym artykule Trogiru.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.07.2026 19:58

Nawet dla Niemców robi się tam za drogo.

Tyle że nie Chorwację tym razem chodzi.

https://podroze.wprost.pl/turystyka/123 ... ekaja.html
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.07.2026 08:15

Ceny w Chorwacji nie odstraszyły turystów w czerwcu. Zrobiło to coś innego - Biznes w INTERIA.PL https://share.google/WePFaZl76kTXLObI1
DamianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 08.08.2026 14:23

Witam.
Czy wie ktoś jaki jest koszt wynajmu Leżanki i Parasola ,w okolicach Vodice -Srima
DziadekJanusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 16.08.2026 13:57

A jednak coś się zmienia. W tym roku dwa tygodnie wyszły nam taniej, niż w zeszłym. Przy bardzo podobnym stylu urlopowania. Ceny w Trogirze na pewno nie były wyższe, niż przed rokiem, przynajmniej w tych miejscach, gdzie udało mi się je zauważyć. To samo dotyczy innych miejsc. Minimalnie podrożały bilety autobusowe, ale jeśli ktoś instaluje na okolice Splitu aplikację Promet, to nadal nie musi narzekać. Ceny przejazdów łodzią ze splitu do okolicznych miejscowości również bez zmian, 5 euro w jedną stronę, 8€ powrotny.

Co ciekawego, trochę interesów się zwija. Hotel Val w Segecie jeszcze rok temu "tętnił życiem". Miał All Inclusive, animacje. W tym roku zostały tylko śniadania, animacji brak, a i gości jakby zdecydowanie mniej się widzi. W tej samej miejscowości była kultowa restauracja Segetski Dvori. Była, bo dziś oferuje jedynie śniadania, obiadów czy kolacji nie ma. Się zamknęło (zamkło?). To jeszcze z Segetu - w zeszłym roku były dwie pekary. Pozostała tylko Frumentum. Trójkącik pizzy z szynką 2,20€, słodka bułka 1,40-1,50.

No i tablic rejestracyjnych, zarówno czeskich, jak i niemieckich coraz mniej. Ogólnie miałem wrażenie, że czy to na kempingu, czy na plaży w pierwszej połowie sierpnia było luźniej.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

W tym roku ceny ostro w górę? - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone