Dzień 7 (11.09) - Sveta Nedjelja. Wyruszając rano na szlak, startowaliśmy z okolic kościoła, który znajduje się w górnej części wioski, dlatego wróciliśmy tu, żeby chociaż na chwilę zobaczyć tę część przybrzeżną.
Do miejscowości można dostać się jedynie przez tunel Pitve, ponieważ szutrowa droga Dubovica-Sv. Nedjelja jest obecnie w budowie. Zgodnie z wcześniejszymi informacjami, ma być oddana w tym roku.
Fot. lokalni.hrZaparkowaliśmy na darmowym parkingu, przy samej przystani. Znajduje się tutaj restauracja "Bilo Idro" w charakterystycznych okrągłych budynkach.
Sveta Nedjelja to spokojna, urokliwa wioska, która "rozsiadła się" na stromym i skalistym, południowym zboczu góry. Jej mieszkańcy zajmują się przede wszystkim uprawą winorośli, rybołówstwem no i oczywiście turystyką. Podczas spaceru można zauważyć kontrast pomiędzy uboższą górną częścią w okolicy kościoła, a tą bogatszą, znajdującą się bezpośrednio przy morzu. Najpiękniejszych domów nie sfotografowałem, ponieważ zawsze ktoś znajdował się w obejściu, a nie chciałem, aby wzięto mnie za intruza.
W promieniach zachodzącego słońca, idziemy malowniczą ścieżką w kierunku
plaży SkalaZatrzymajmy się na chwilę przy poniższym zdjęciu, będzie mała dygresja.
Większość zapewne wie, że wyspa po chorwacku to
otok. A czy ktoś wie jak nazywa się po chorwacku taka skałka? To jest
hrid.
Doskonale wiemy, że wyspy dominują w krajobrazie Chorwacji. Jest to przecież
zemlja tisuću otoka, a klasyfikowane są one następująco:
-
otoci (duże wyspy) o powierzchni > 1 km²;
-
otočići (małe wyspy) o powierzchni od 0,01 do 1km²;
-
hridi (wysepki, skałki) o powierzchni < 0,01 km².
W spisach pojawiają się jeszcze
grebeni , czyli skałki, czasami tłumaczone jako rafy, znajdujące się tuż pod powierzchnią wody bądź ledwie nad nią wystające, w zależności od poziomu morza.
Gdybyście zapytali ile jest tych wszystkich wysp i wysepek, to być może rozczaruje was informacja, że sami Chorwaci nie do końca wiedzą.
Artykuł sprzed 10 lat przedstawiał taką kuriozalną grafikę
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... o/2315501/Dwa lata temu też nie mogli sie doliczyć
https://morski.hr/2018/05/14/i-otoke-sm ... amo-otoka/
Oczywiście można odnieść się do chorwackiej
Wikipedii, która powołuje się na Hrvatski hidrografski institut, ale po lekturze kilku artykułów na ten temat, obawiam się, że nie jest to do końca pewne.