Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szata » 09.09.2025 10:12

Witam Wszystkich,

Sucuraj na wyspie Hvar, taki chyba jest nasz kierunek , startujemy w czwartek, pogoda słoneczka nadal się utrzymuje więc nie ma co się zastanawiać, co myślicie o tej miejscowości ? Jakieś wskazówki ? Jedziemy z dwójką dzieci 3 i 8 lat czy to dobre miejsce na bazę wypadowa po Hvar , planujemy plażowanie a popołudniu spacery i fajne knajpki.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.09.2025 10:55

szata napisał(a):czy to dobre miejsce na bazę wypadowa po Hvar , planujemy plażowanie a popołudniu spacery i fajne knajpki.

Cześć. Niezbyt szczęśliwe miejsce na bazę wypadową, gdyż miasteczka i miejsca warte odwiedzenia są położone raczej na przeciwnym końcu wyspy. Czyli czeka Was długa jazda. Proponuję więc zmienić harmonogram i raczej wybrać całodniowe wycieczki z bogatszym programem, na zmianę z dniami przeznaczonymi na plażowanie z wieczorami w Sucuraju.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 09.09.2025 11:04

szata napisał(a):Witam Wszystkich,

Sucuraj na wyspie Hvar, taki chyba jest nasz kierunek , startujemy w czwartek, pogoda słoneczka nadal się utrzymuje więc nie ma co się zastanawiać, co myślicie o tej miejscowości ? Jakieś wskazówki ? Jedziemy z dwójką dzieci 3 i 8 lat czy to dobre miejsce na bazę wypadowa po Hvar , planujemy plażowanie a popołudniu spacery i fajne knajpki.

Ja bym Sučuraja nie wybrała. Lepsza pod każdym względem. byłaby Jelsa lub niedaleka Vrboska.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 09.09.2025 11:08

Jeśli to mam być baza wypadowa do zwiedzania wyspy to gorzej nie mogliście wybrać. Spójrz na mapę.
Ale do odpoczynku - super miejsce wg mnie.
szata
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szata » 09.09.2025 11:43

macie rację z tą bazą wypadową żeby zwiedzić wyspę to raczej wtopa, wiem, że po 2-3 dniach siedzenia w jednym miejscu będzie nas gdzieś gnało na przygody, z drugiej strony dzieci 3 i 8 lat nie będą chciały jeździć więc zostają wyjazdy na plaże w okolicach Sucuraj i powrót na popołudniowy odpoczynek i później spacer z kolacją ... jeszcze kwatery nie mamy klepniętej chodź znalazłem ciekawą opcje ale wyjeżdżać chcemy w czwartek 11.09
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 09.09.2025 11:53

Jeśli nie masz kwatery zaklepanej a chcecie pozwiedzać to sprawdź czy jest coś ciekawego do wynajęcia w miejscowościach Stari Grad, Hvar, Jelsa lub Vrboska. Która miejscowość lepsze? Ilu cromaniaków, tyle opinii. Ja polecam przede wszystkim dwie pierwsze miejscowości.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 09.09.2025 12:00

krispinus napisał(a):
Yanush napisał(a):
Basik_63 napisał(a):Masz rację, bo nie ważne co ładne ważne co się komu podoba. Ja bym się na południowej stronie zanudziła po powrocie z plaży.

Zależy od celu jaki chce się osiągnąć na wakacjach, jedni szukają rozrywki, inni ciszy i spokoju.
Ja jeżdżę dla totalnego resetu (czytaj wyciszenia) i do tego południe wyspy jest idealne

Yanush pełna zgoda.
Myślę, że dużo zależy od charakteru i potrzeb człowieka, ale też miejsca i ludzi, z którymi przebywasz.
My po kilku pobytach w samej Jelsie, teraz tylko południowa część i czasami wypad na poranną kawkę do kawiarenki przy rivie, śniadanie w postaci burka, na ławeczce z widokiem na zatoczkę i Brač, zakupy i powrót za tunel. Ew.w niektóre wieczory krótki wypad na włóczenie sie po magicznych uliczkach starówek.

Mamy to szczęście, że w Ivanie nam się nie nudzi i wszystko czego potrzebujemy mamy w zasięgu ręki . Stacjonujemy w dosyć nieoczywistym miejscu jak na zatunelową część wyspy, bo nasi gospodarze (już nasi serdeczni przyjaciele) posiadają oprócz apartamentów dużą przestrzeń jako część wspólną, w postaci salki i dużego tarasu. No i oczywiście zaplecze kuchenne z paleniskiem i dużym piecem na zewnątrz. Cielęcina, jagnięcina, ośmiornica spod peki, ryby z grila, kalmary itp... Wszystko dla swoich gości przygotowane z sercem przez prawdziwego Dalmatyńca.
Pewnie są tutaj Klubowi Miłosnicy, którzy wiedzą o jakie miejsce chodzi.

Towarzystwo w apartamentach z różnych krajów, ale głównie Polacy, Czesi i Słoweńcy.
Wielu już było kilkanaście razy i wracają.
Spotkania i biesiady (oczywiście nie obowiązkowe :) ) na tarasie z widokiem na morze.
Dodatki do potraw w postaci ziemniaków (frytek), cebuli i innych płodów rolnych z własnych upraw... Wszystko okraszone domową oliwą i do tego domowe ekologiczne, z własnych winnic wino, rakija, cytrynówka, wiśniówka....

Co najważniejsze...
To wszystko dostępne także kiedy wszystkie bary, konoby i apartamenty w okolicy jeszcze, albo już są pozamykane. Słoneczko świeci, woda w Jadranie cieplutka, plaże puściutkie.
Prawdziwa przyjemność wypoczywania.
A wartością nadrzędną dla nas, jest poznanie wspaniałych ludzi - Borisa i Leny , ich rodziny i przyjaciół. Czujemy się zawsze zaopiekowani i możemy liczyć na pomoc w każdej postaci.

Ne treba nam ništa više.

Życzę każdemu, żeby takie swoje miejsce na Ziemi (na Hvarze) znalazł.

P.S.
O udziale w zbiorach winogron i oliwek juz tutaj nie wspomnę, bo i tak trochę przydługawo wyszło... :D
Dawno mnie nie było... Nie mogłem sie powstrzymać.

Brzmi wspaniale. Dla nas to też byłyby świetne wakacje. W zatunelowej części Hvaru najlepiej sprawdza się nocleg z wyżywieniem. My tak mieliśmy w Zavali i popróbowaliśmy mnóstwo lokalnych pyszności.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 424
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone