Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Pag

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qwerty7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qwerty7 » 31.07.2025 12:54

Wróciłem. Moje wrażenia z pierwszego pobytu na Pagu: piękne widoki i bardzo udane wakacje - polecam!

Paski most i cała ta okolica w słoneczny dzień wygląda obłędnie (polecam od razu zjechać sobie na Tvrđava Fortica i stamtąd obserwować). Większość czasu spędziliśmy na plaży Basaca i to jest moje największe pozytywne zaskoczenie - bardzo fajna kameralna plaża blisko miasta. Można było upatrzyć sobie ulubione miejsce i prawie codziennie było ono wolne.

Wypad do Metajny - tu zabrakło mi informacji o tym, jak fatalnie się tam poruszać samochodem, uliczki są bardzo wąskie (sporo ludzi na drodze), a dojazd do Rucicy (szczególnie na Parking nr. 2) bardzo stromy i nieprzyjemny. Sama plaża Rucica super, sporo ludzi, ale do przeżycia, bar, muzyka i wc obok na duży plus. Na Beretnice nie zdecydowaliśmy się przejść, bo trafiliśmy akurat na bardzo upalny dzień, a jednak przejście tam nie wygląda na tak proste jak nam się wcześniej wydawało. Choć jak ktoś był chętny to pływało tam np. Taxi. :D

Największy plus to jednak wszystko na północ od Basaci, najpierw plaża Veli Bok (ta po lewej stronie od parkingu). Z Bosaci spokojnie można przejść się na nią pieszo, nam udało się znaleźć zupełnie odosobnione miejsce, świetny widok. Zdecydowanym nr 1 okazał się jednak Veli Zaton/Mali Zaton, mimo że droga tam nie należy do najłatwiejszych (z parkingu ok. 30 min, polecam aplikację Traseo i Mapy.com) - spora wysokość i bardzo strome zejście pod sam koniec - tak po dotarciu na miejsce okazuje się, że zdecydowanie warto. Najpiękniejsze widoki jakie widziałem w całej Chorwacji spośród moich dotychczasowych pobytów.

Wracając z Veli Zaton próbowaliśmy sprawdzić jeszcze jak dostać się do polecanej tu na 1 miejscu w rankingu plaż, plaży Streto Beach (Maskalić), ale zrezygnowaliśmy, bo od strony lądowej chyba nie jest to łatwe.

Z pasma plaż Bosana byliśmy tylko na plaży Cista i mimo niektórych wiadomości tutaj to zdecydowanie nie polecam - straasznie dużo ludzi. Zupełnie inaczej niż na pozostałych plażach, które widzieliśmy. Dużo bardziej pasował nam spokój Basaci.

Pogoda przez 3/4 pobytu bardzo dobra, jedynie ostatnie 1,5 dnia deszcz - szkoda, ale nie ma tego złego.

Podsumowując: bardzo urokliwa wyspa z wyjątkowym klimatem.
Margo87
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Margo87 » 08.08.2025 09:15

Witam,
Podpowie ktoś jak w tym roku wygląda kwestia Parkingu przy plażach Sveta Marija i Deflinka? czy wzdłuż drogi idzie spokojnie zaparkować czy są jakieś zakazy jak przy Rozin Bok?
Czy był ktoś w ostatnich dniach? jak z ilością turystów? Da się spokojnie znaleźć miejsce?
magicznewakacje
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magicznewakacje » 10.08.2025 12:22

Podpowiedzcie proszę gdzie można zaparkować na kilka godzin w Mandre?
Milosiak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Milosiak » 15.08.2025 15:29

Cześć,

Proszę o polecenie na Pagu (w drodze na Pag)

- miejsca gdzie kupię lokalną oliwę, ser i wino. Mogą być winnice ale najlepiej ‚u gospodarza’;)
- rejsu z okolic Novalji dla 10-12 osób (połowa to dzieciaki). Może być na Rab, może być wzdłuż wybrzeża Pagu. Chodzi o mniejszą łódkę, z możliwością plażowania, jakimś obiadem w trakcie (na łódce lub w zatoczce). Generalnie, żeby można było dostosować trochę trasę i tempo do grupy ;)

Dziękuję !
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 15.08.2025 18:21

Milosiak napisał(a):Cześć,

Proszę o polecenie na Pagu (w drodze na Pag)

- miejsca gdzie kupię lokalną oliwę, ser i wino. Mogą być winnice ale najlepiej ‚u gospodarza’;)
- rejsu z okolic Novalji dla 10-12 osób (połowa to dzieciaki). Może być na Rab, może być wzdłuż wybrzeża Pagu. Chodzi o mniejszą łódkę, z możliwością plażowania, jakimś obiadem w trakcie (na łódce lub w zatoczce). Generalnie, żeby można było dostosować trochę trasę i tempo do grupy ;)

Dziękuję !

Koło miasta Pag, kilka km na południe, przy głównej drodze jest sklep z lokalnymi produktami.

Poza tym w sezonie lokalsi wystawiają się przy drodze ze swoimi towarami.

Swoją drogą wina z Pagu i paski ser można bez problemu kupić w dużych supermarketach, taniej niż "u rolnika".

Szukaj w Novelji lokalnych firm organizujących rejsy i wypożyczjących łodzie. Pamiętam, że na głownym deptaku sporo było ogłoszeń i kilka straganów.
radoradosny
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) radoradosny » 28.11.2025 13:45

Myślę, że wynajem willi w Chorwacji to świetna opcja, jeśli chce się poczuć prawdziwą atmosferę tego kraju i mieć komfortowy wypoczynek. Sam byłem w kilku miejscach, ale szczególnie polecam te z widokiem na morze – widoki są niezapomniane! Do tego, wynajmując willę, masz więcej prywatności i swobody niż w hotelu. Ceny bywają różne, ale warto poszukać ofert poza głównym sezonem, wtedy można trafić na naprawdę dobre okazje. Jakie wasze doświadczenia z wynajmem willi?
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 07.12.2025 15:47

Witajcie, proszę o informację czy lokalizacja apartamentu Senjska ul. 4, 23250, Pag, to dobra baza wypadowa do zwiedzania wyspy? I czy ewentualne piesze wycieczki do miasteczka z powyższego apartamentu nie będą męczące z małym dzieckiem? (chodzi mi o to czy jest tam bardzo stromo? A jeśli nie miasto Pag to gdzie na wyspie najlepsze miejscówki tak żeby było w miarę optymalnie na eksploracje wyspy i ewentualnie pospacerować i posiedzieć przy dobrym jedzonku? :coool:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.12.2025 16:44

dejanira_1978 napisał(a):Witajcie, proszę o informację czy lokalizacja apartamentu Senjska ul. 4, 23250, Pag, to dobra baza wypadowa do zwiedzania wyspy? I czy ewentualne piesze wycieczki do miasteczka z powyższego apartamentu nie będą męczące z małym dzieckiem? (chodzi mi o to czy jest tam bardzo stromo? A jeśli nie miasto Pag to gdzie na wyspie najlepsze miejscówki tak żeby było w miarę optymalnie na eksploracje wyspy i ewentualnie pospacerować i posiedzieć przy dobrym jedzonku? :coool:

Jeśli masz zamiar korzystać z samochodu do zwiedzania i plażowania to miasto Pag wg mnie jest idealne.
Z tego co widzę na mapach google'a, lokalizacja nie znajduje się wysoko, więc spacery powinny być spoko (ok 1km do centrum).
Jedyny minus dla mnie to brak widoków. Jeśli ci na nich nie zależy to będzie ok. W przeciwnym razie poszukaj czegoś ciut bardziej na północ (powiedzmy na północ od plaży Mađarica).
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 07.12.2025 16:54

Dziękuję bardzo :) bardzo lubimy dużo zwiedzać więc zapewne codzienni będziemy starali się odwiedzić inne miejsca i plaże więc szukamy takiego miejsca optymalnego (wypadowego) a wieczorem lubimy iść coś dobrego zjeść i jeszcze powłóczyć się po okolicy ale niekoniecznie żeby było stromo :) , tak jak piszesz 1 km myślę że będzie optymalnie , dziękuję bardzo jeszcze raz
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.12.2025 16:56

dejanira_1978 napisał(a):Dziękuję bardzo :) bardzo lubimy dużo zwiedzać więc zapewne codzienni będziemy starali się odwiedzić inne miejsca i plaże więc szukamy takiego miejsca optymalnego (wypadowego) a wieczorem lubimy iść coś dobrego zjeść i jeszcze powłóczyć się po okolicy ale niekoniecznie żeby było stromo :) , tak jak piszesz 1 km myślę że będzie optymalnie , dziękuję bardzo jeszcze raz

Co do plaż to masz na forum gotowy przewodnik od Habanero (niestety dostał bana).
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 07.12.2025 19:01

empire13 napisał(a):
dejanira_1978 napisał(a):Dziękuję bardzo :) bardzo lubimy dużo zwiedzać więc zapewne codzienni będziemy starali się odwiedzić inne miejsca i plaże więc szukamy takiego miejsca optymalnego (wypadowego) a wieczorem lubimy iść coś dobrego zjeść i jeszcze powłóczyć się po okolicy ale niekoniecznie żeby było stromo :) , tak jak piszesz 1 km myślę że będzie optymalnie , dziękuję bardzo jeszcze raz

Co do plaż to masz na forum gotowy przewodnik od Habanero (niestety dostał bana).

dziękuję raz jeszcze 8)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Pag - strona 434
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone