Paski most i cała ta okolica w słoneczny dzień wygląda obłędnie (polecam od razu zjechać sobie na Tvrđava Fortica i stamtąd obserwować). Większość czasu spędziliśmy na plaży Basaca i to jest moje największe pozytywne zaskoczenie - bardzo fajna kameralna plaża blisko miasta. Można było upatrzyć sobie ulubione miejsce i prawie codziennie było ono wolne.
Wypad do Metajny - tu zabrakło mi informacji o tym, jak fatalnie się tam poruszać samochodem, uliczki są bardzo wąskie (sporo ludzi na drodze), a dojazd do Rucicy (szczególnie na Parking nr. 2) bardzo stromy i nieprzyjemny. Sama plaża Rucica super, sporo ludzi, ale do przeżycia, bar, muzyka i wc obok na duży plus. Na Beretnice nie zdecydowaliśmy się przejść, bo trafiliśmy akurat na bardzo upalny dzień, a jednak przejście tam nie wygląda na tak proste jak nam się wcześniej wydawało. Choć jak ktoś był chętny to pływało tam np. Taxi.
Największy plus to jednak wszystko na północ od Basaci, najpierw plaża Veli Bok (ta po lewej stronie od parkingu). Z Bosaci spokojnie można przejść się na nią pieszo, nam udało się znaleźć zupełnie odosobnione miejsce, świetny widok. Zdecydowanym nr 1 okazał się jednak Veli Zaton/Mali Zaton, mimo że droga tam nie należy do najłatwiejszych (z parkingu ok. 30 min, polecam aplikację Traseo i Mapy.com) - spora wysokość i bardzo strome zejście pod sam koniec - tak po dotarciu na miejsce okazuje się, że zdecydowanie warto. Najpiękniejsze widoki jakie widziałem w całej Chorwacji spośród moich dotychczasowych pobytów.
Wracając z Veli Zaton próbowaliśmy sprawdzić jeszcze jak dostać się do polecanej tu na 1 miejscu w rankingu plaż, plaży Streto Beach (Maskalić), ale zrezygnowaliśmy, bo od strony lądowej chyba nie jest to łatwe.
Z pasma plaż Bosana byliśmy tylko na plaży Cista i mimo niektórych wiadomości tutaj to zdecydowanie nie polecam - straasznie dużo ludzi. Zupełnie inaczej niż na pozostałych plażach, które widzieliśmy. Dużo bardziej pasował nam spokój Basaci.
Pogoda przez 3/4 pobytu bardzo dobra, jedynie ostatnie 1,5 dnia deszcz - szkoda, ale nie ma tego złego.
Podsumowując: bardzo urokliwa wyspa z wyjątkowym klimatem.

.png)
.png)
.png)
.png)