Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.07.2025 16:17

azrael napisał(a):
Najlepiej bezstresowo zrobić rezerwację i mieć pewność wjazdu 8)

Na tej linii nie ma rezerwacji miejsc

Zrzut ekranu 2025-07-03 171354.png
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2025 16:44

azrael napisał(a):
dids76 napisał(a):
sneer napisał(a):Po dłuuugeij przerwie wracam na Brač 8)
Dwa pytania do stałych bywalców:

1. Czy ze Splitu wciąż płynie prom do Supetaru czy cos się w tej kwestii zmieniło? Widzę go w rozkładzie, ale google maps uparcie ignorujeto połączenie wskazując Split -> Milna. Wybieram się do Postiry, więc wolałbym płynąć do Supetaru.

2. Zakładając, że prom ze Splitu mam koło 12:00 i jest to szczyt sezonu (połowa sierpnia), na ile wcześniej powinenen "ustawić się w kolejce", żeby się na ten prom załapać? ;)

Ad.1 Prom Split - Supetar oczywiście pływa https://www.jadrolinija.hr/download/8ba ... 0aea37060e
Ad.2 Myślę że minimum godzina wcześniej. Najlepiej o godzinie wyjazdu poprzedniego, czyli 10:30

Najlepiej bezstresowo zrobić rezerwację i mieć pewność wjazdu 8)

Rezerwację można zrobić na prom Sumartin - Makarska, na prom Split - Supetar niestety nie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.07.2025 19:57

Dla bywających na Braču znane ale można poczytać
https://putnikofer.hr/mjesta/selo-dol-na-otoku-bracu/
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 04.07.2025 04:45

Szkoda, że na trasie Split - Supetar nie ma rezerwacji. Na Vis i na Hvar są i można bezstresowo się podstawiać.

Czyli pewnie działa to tak jak na krótszych trasach z Peljesaca: ustawiam się w kolejce, kupuję bilet i liczę na to, że wjadę na najbliższy prom.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.07.2025 09:41

empire13 napisał(a):Szkoda, że na trasie Split - Supetar nie ma rezerwacji. Na Vis i na Hvar są i można bezstresowo się podstawiać.

Czyli pewnie działa to tak jak na krótszych trasach z Peljesaca: ustawiam się w kolejce, kupuję bilet i liczę na to, że wjadę na najbliższy prom.

Dokładnie tak to działa. Na trasie ze Splitu promy są duże i większość aut stojących w kolejce się mieści, tym bardzie że będziesz jechał już pod koniec sezonu.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 04.07.2025 13:07

dids76 napisał(a):
empire13 napisał(a):Szkoda, że na trasie Split - Supetar nie ma rezerwacji. Na Vis i na Hvar są i można bezstresowo się podstawiać.

Dokładnie tak to działa. Na trasie ze Splitu promy są duże i większość aut stojących w kolejce się mieści, tym bardzie że będziesz jechał już pod koniec sezonu.

Dzięki.
Liczę właśnie na to, że z powodu terminu kolejki na prom będą dużo mniejsze.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.07.2025 07:32

Mam pytania trzy:
1. Czy na Brač są jakieś warte uwagi winiarnie? Najlepiej takie w których można skosztować wiele lokalnych win.
2. Gdzie kupię dobry prošek?
3. Czy kupię gdzieś rogač?
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 07.07.2025 13:34

empire13 napisał(a):Mam pytania trzy:
1. Czy na Brač są jakieś warte uwagi winiarnie? Najlepiej takie w których można skosztować wiele lokalnych win.

Brać to nie Hvar czy Pelješac i chyba nie ma co liczyć na "wielu" lokalnych win. W Bol jest jedna duża winiarnia. W Postira i Milna kupiłem wino u lokalsów i w Dol chyba w Konobie Tomi sprzedaja.
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 07.07.2025 19:52

2. Gdzie kupię dobry prošek?
3. Czy kupię gdzieś rogač?

Winiarnie lokalne to raczej nie , chociaż ...w Bol duży sklep, winiarnia i tam można wina skosztować.
Kiedyś byłam w Dračevicy i tam tez tzw. szlak winny i można przed zakupem pokosztować dobrych trunków :)
Poza tym najlepiej u Lokalsów :)
Ja bywam w Povlji i tam idzie się po strzałkach ZA KOSCIOŁEM W LEWO i można zakupić i skosztować :)
Tam też jest dobry prošek.
Kiedyś można było nabyć wiele dobroci w HACJENDZIE - to jadąc od Supetaru bardzo blisko Selcy - taka konoba, gdzie dobre jedzenie i pyszne trunki w tym rogač.
Ale czy teraz jest ? nie wiem w czerwcu było nie czynne .
Miłego pobytu na wyspie :papa: :hut:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.07.2025 20:17

W Dol w konobie są trunki do kupienia.
azrael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azrael » 11.07.2025 10:09

[quote="empire13"]Szkoda, że na trasie Split - Supetar nie ma rezerwacji.
Jest, bilet kupowałem w PL przez neta, właśnie po to aby było bezstresowo. Sumartin- Makarska rezerwowałem w porcie i chociaż był już wrzesień to kilka aut nie wjechało
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.07.2025 10:36

azrael napisał(a):
empire13 napisał(a):Szkoda, że na trasie Split - Supetar nie ma rezerwacji.
Jest, bilet kupowałem w PL przez neta, właśnie po to aby było bezstresowo. Sumartin- Makarska rezerwowałem w porcie i chociaż był już wrzesień to kilka aut nie wjechało

Bilet na daną godzinie na linii Split - Supetar nie rezerwuje Ci automatycznie miejsca na promie. Informacja ze strony Jardrolinijii: "Bilet zakupiony na tę linię jest ważny na każdy odjazd w dniu podanym na bilecie podróży".https://www.jadrolinija.hr/hr/putovanje ... petar_brac
Natomiast bilet na prom Sumartin - Makarska automatycznie rezerwuje miejsce na promie. Informacja ze strony Jardroliniji: "Zakupiony bilet oznacza również rezerwację miejsca na statku i wypłynięcie o wybranej porze." https://www.jadrolinija.hr/hr/putovanje ... -_makarska
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 11.07.2025 14:34

O ile nic się nie zmieniło to jest dokładnie tak jak pisze @dids. W zeszłym roku kupowałem bilet w domu, w drodze powrotnej kupiłem dzień wcześniej w porcie w Supetarze, i żadna z tych form zakupu nie dawała rezerwacji. Trzeba po prostu trochę wcześniej przyjechać, ale promy są duże i w sezonie często kursują.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.07.2025 14:46

Koenig napisał(a):O ile nic się nie zmieniło to jest dokładnie tak jak pisze @dids. W zeszłym roku kupowałem bilet w domu, w drodze powrotnej kupiłem dzień wcześniej w porcie w Supetarze, i żadna z tych form zakupu nie dawała rezerwacji. Trzeba po prostu trochę wcześniej przyjechać, ale promy są duże i w sezonie często kursują.

Dlatego najczęściej z wyspy zjeżdżam prze Sumartin, bo mam pewność że o danej godzinie wyruszę. :coool:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 11.07.2025 19:50

BartNS napisał(a):

Brać to nie Hvar czy Pelješac i chyba nie ma co liczyć na "wielu" lokalnych win..

Na to nie liczę.

W Bol jest jedna duża winiarnia.

Czyli pewnie rzuca się w oczy.

W Postira i Milna kupiłem wino u lokalsów

Zazwyczaj u lokalsów najlepiej. Łatwo trafić? Są te miejsca jakoś oznaczone? No i czy w tych miejscowościach widziałeś więcej lokalsów z winem?

w Dol chyba w Konobie Tomi sprzedaja.

Ok, zapisane.

Dzięki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 187
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone