Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Brač

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.06.2025 10:21

mchrob napisał(a):O ile pamięć mnie nie myli to przy Farskiej można zastawić tu samochód https://maps.app.goo.gl/DqvGo9sdCzAcSzkv6
Jest tam miejsce na z 10 aut
Rok temu w lipcu tam parkowałam. Parking jest, ale czy 10 aut się tam zmieści :?: Małe może tak... Auta były zaparkowane równolegle do drogi (w mini zatoczce), jest tam jedno drzewko dające ciut cienia.... Dalej był znak zakazu wjazdu... Co do dojazdu to dla nas zero problemu, ale my dużo jeździmy szutrami i wąskimi drogami (tu było całkiem przyzwoicie).

Habanero napisał(a):Chodzi mi o ten rejon w okolicach konoby Cicco https://maps.app.goo.gl/nuvEJo6VNXUmigeX8
Przy konobie Terasa Ciccio jest parking oznaczony "tylko dla klientów". W tym miejscu na łuku jest kilka miejsc, ale były zajęte, więc nie sprawdzałam informacji na tabliczce....
Kolejne miejsce na 2-3 auta jest w tym miejscu (tu zresztą parkowaliśmy): https://maps.app.goo.gl/7X5bDicisBYeHBru8 i dalej w tym miejscu (trochę bym się bała, aby jakiś kamieni spod jadącego auta nie uderzył w szybę) https://maps.app.goo.gl/s82GoNRBqjH7CmTi6
Ostatnio edytowano 16.06.2025 10:29 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.06.2025 10:23

Habanero napisał(a):
mchrob napisał(a):O ile pamięć mnie nie myli to przy Farskiej można zastawić tu samochód https://maps.app.goo.gl/DqvGo9sdCzAcSzkv6

O wielkie dzięki.
Byłeś, spokojny dojazd ?

Tak dawno że nie gwarantuję że coś się nie zmieniło ;) Byliśmy w 2019 - to był pierwszy sezon z asfaltowym dojazdem.
Szutru jest tam tyko mały kawałek jakieś 500 m. Nie ma też wielkich spadków. Kogo jak kogo, ale Ciebie Konradzie tam raczej nic nie zaskoczy.

Znalazłem nawet fotkę tego "parkingu"

IMG_20190816_141039.jpg

Skoro jednak odnalazłem fotki to dorzucę z asfaltowego dojazdu bo widoki kozackie tam są

IMG_8955.jpg
Ostatnio edytowano 16.06.2025 10:59 przez mchrob, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.06.2025 10:27

dids76 napisał(a):Jak dla mnie Plaža Lovrečina to najbardziej "bałtycka" plaża na jaką trafiłem w Chorwacji :mg: Zimna woda, długo płytko i piasek którego nienawidzę no i do tego pełno ludzi.
Czyli zimna woda w tym miejscu to chyba standard... Ja miałam w planie tam plażować, ale jak zobaczyłam to miejsce to poszliśmy dalej.... Osobiście z "bałtycką" nawet mi się nie skojarzyła, bo jednak jest mała i wąska, a piasek to daleko mu do bałtyckiego miękkiego piasku....
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 16.06.2025 17:36

empire13 napisał(a):Choć muszę zaznaczyć, że wolimy miejscowości w których coś się dzieje (ale bez dyskotek). Na sąsiedniej wyspie wolimy SG i Hvar niż Vrboska, Jelsa czy wioski :faja:
...

No to Pučišća nie dla Was. My ostatnio celujemy w małe wioski. Vis był wyjątkiem, ale bardzo spokojnym miasteczkiem.
Takie dziury jak Prigradica, Racisce, Prizba, Pucisca, Vrboska są dla nas idealne. Pučišćę nie polecę osobom, które oczekują od miejscówek atrakcji, imprez czy nocnego życia. Tam czas zdecydowanie zwalnia, a zaletą tego miejsca jest właśnie to, że nic się tam nie dzieje. Są 3 sklepy, ryneczek z kamiennymi pamiątkami, 3 knajpy, 2 kawiarnie. Z atrakcji były mecze i codzienne treningi piłki wodnej, raz impreza z występami dla dzieci i muzyk w konobie. Na miejscu w miasteczku są też plaże, które idealnie sprawdzają się w przerwach między nic nierobieniem i podczas porannych i wieczornych kąpieli. Są trzy małe żwirkowe, dwie długie betonowe, jedna dla psów i na końcu w kamieniołomie Lučica :hearts: Tę polecam odwiedzić.
Po Visie, gdzie praktycznie codziennie jeździliśmy, tam nastąpił maksymalny chillout. Pod tym względem Pučišća jest idealna.
W tym roku ze Splitskiej będziemy jeździć , a później chillout w Povlji. Taki plan ;)

dids76 napisał(a):Od kilku lat jeżdżę z pontonem i tę część wyspy zwiedzam od strony morza więc co do parkingu niewiele pomogę.
Jednak kilka razy jechałem z Bol przez Murvicę w stronę Vidovej Gory (i odworotnie) na Quadach i skuterach. Część zjazdu od strony Vidovej jest z nowym asfaltem, później szuter ale dosyć szeroko. Najgorszy odcinek wzdłuż wybrzeża dosyć wąsko i dużo kurzu. Niestety jak z parkingami to nie wiem.

Pontonu Ci zazdroszczę, bo dochodzą Ci jeszcze plażowe perełki przed Bolem.
Mam nadzieję, że moje przeczucia mnie nie mylą.
Dzięki za info.

piekara114 napisał(a):
Przy konobie Terasa Ciccio jest parking oznaczony "tylko dla klientów". W tym miejscu na łuku jest kilka miejsc, ale były zajęte, więc nie sprawdzałam informacji na tabliczce....
Kolejne miejsce na 2-3 auta jest w tym miejscu (tu zresztą parkowaliśmy): https://maps.app.goo.gl/7X5bDicisBYeHBru8 i dalej w tym miejscu (trochę bym się bała, aby jakiś kamieni spod jadącego auta nie uderzył w szybę) https://maps.app.goo.gl/s82GoNRBqjH7CmTi6

Dzięki za wszystkie wskazówki.
Będą bardzo przydatne. Na GM widać dużo miejsc z samochodami.
Twoje sprawdzone miejsca wezmę pod uwagę.
To miejsce https://maps.app.goo.gl/4NbUpidokpGj8Y5S6 rzuciło mi się od razu w oczy,
ale przed plażą Veli Zagradac też może być :D
mchrob napisał(a):
Habanero napisał(a):

O wielkie dzięki.
Byłeś, spokojny dojazd ?

Tak dawno że nie gwarantuję że coś się nie zmieniło ;) Byliśmy w 2019 - to był pierwszy sezon z asfaltowym dojazdem.
Szutru jest tam tyko mały kawałek jakieś 500 m. Nie ma też wielkich spadków. Kogo jak kogo, ale Ciebie Konradzie tam raczej nic nie zaskoczy.

Znalazłem nawet fotkę tego "parkingu"

IMG_20190816_141039.jpg

Skoro jednak odnalazłem fotki to dorzucę z asfaltowego dojazdu bo widoki kozackie tam są

IMG_8955.jpg

Dzięki za zdjęcia. Cieszę się, że zarówno z jednej, jak i drugiej strony serpentyn da się znaleźć miejsca
do zaparkowania, a droga też jest w miarę ok, bo te plaże za Murvicą chodzą za mną od lat :coool:

Dzięki Wszystkim za pomoc :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.06.2025 07:39

Dla nas najlepszą plażą w tej okolicy była Rajska plaža Ciccio. Tylko nie tak łatwo na nią zejść i potem wejść do góry....
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 17.06.2025 09:39

Nigdy jeszcze nie byłem na Brać ani Hvar ale chatgpt podpowiedział że Brać jest bardziej na spokojny rodzinny wypoczynek a Hvar bardziej atrakcyjny pod wypoczynek luksusowy, imprezowy i ma więcej zabytków. Zgoda czy raczej wyssane z palca ?
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 17.06.2025 10:06

Sorry, żę trochę zboczę z tematu ale na serio pytacie chatgpt o takie rzeczy? Nie lepiej sprawdzić po prostu w necie co jest w danym miejscu czy na wyspie?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.06.2025 11:57

LUKASQ napisał(a):Nigdy jeszcze nie byłem na Brać ani Hvar ale chatgpt podpowiedział że Brać jest bardziej na spokojny rodzinny wypoczynek a Hvar bardziej atrakcyjny pod wypoczynek luksusowy, imprezowy i ma więcej zabytków. Zgoda czy raczej wyssane z palca ?

Ja się zgadzam. Choć kwestia zabytków...no nie jest to liga światowa....ważne obiekty dla miejscowej kultury...
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.06.2025 21:52

LUKASQ napisał(a):Nigdy jeszcze nie byłem na Brać ani Hvar ale chatgpt podpowiedział że Brać jest bardziej na spokojny rodzinny wypoczynek a Hvar bardziej atrakcyjny pod wypoczynek luksusowy, imprezowy i ma więcej zabytków. Zgoda czy raczej wyssane z palca ?

Na Braču będzie dużo większy wybór spokojniejszych miejscówek niż na Hvarze.
Zwłaszcza tych w starych klimatach, z kamiennymi domami i wąskimi uliczkami.
Pod względem plaż wyspa Hvar ma więcej do zaoferowania, ale trzeba do nich dojechać.
Plaże miejskie na Braču są fajniejsze. Jeżeli chcesz dużo jeździć (dzikie plaże, zwiedzanie) to bierz Hvar i będzie pięknie.
Jeżeli bardziej stacjonarnie, spokojnie, bez auta ruszania, przebieraj w miejscówkach na Braču z pięknymi plażami i starówką.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.06.2025 22:11

dids76 napisał(a):Jak dla mnie Plaža Lovrečina to najbardziej "bałtycka" plaża na jaką trafiłem w Chorwacji :mg: Zimna woda, długo płytko i piasek którego nienawidzę no i do tego pełno ludzi.

Same minusy. W takim razie wrzucam na listę rezerwową ;)

Habanero napisał(a):Pučišćę nie polecę osobom, które oczekują od miejscówek atrakcji, imprez czy nocnego życia.

Też tego nie oczekuję. Lubię większe klimatyczne miasteczka. Minimum coś jak Komiza czy Pag. Codziennie przed i po kolacji lubimy spacerować klimatycznymi uliczkami.
Choć kilka lat temu byliśmy przez przez tydzień w głośnym Omis a kolejny tydzień w Lumbardzie. Tam było spokojnie (w sumie to dziura) i nam się podobało.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 19.06.2025 21:05

Po dłuuugeij przerwie wracam na Brač 8)
Dwa pytania do stałych bywalców:

1. Czy ze Splitu wciąż płynie prom do Supetaru czy cos się w tej kwestii zmieniło? Widzę go w rozkładzie, ale google maps uparcie ignorujeto połączenie wskazując Split -> Milna. Wybieram się do Postiry, więc wolałbym płynąć do Supetaru.

2. Zakładając, że prom ze Splitu mam koło 12:00 i jest to szczyt sezonu (połowa sierpnia), na ile wcześniej powinenen "ustawić się w kolejce", żeby się na ten prom załapać? ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 19.06.2025 21:39

sneer napisał(a):Po dłuuugeij przerwie wracam na Brač 8)

1. Czy ze Splitu wciąż płynie prom do Supetaru czy cos się w tej kwestii zmieniło? Widzę go w rozkładzie, ale google maps uparcie ignorujeto połączenie wskazując Split -> Milna. Wybieram się do Postiry, więc wolałbym płynąć do Supetaru.

2. Zakładając, że prom ze Splitu mam koło 12:00 i jest to szczyt sezonu (połowa sierpnia), na ile wcześniej powinenen "ustawić się w kolejce", żeby się na ten prom załapać? ;)

Do Milni kursują szybkie katamarany osobowe. Jeśli na Brać autem to do Supetaru ze Spliu albo Sumartinu z Makarskiej.
Co do czasu przyjazdu do portu to akurat Za Splitu do Supetaru kursują tak często promy, że nie ma co się spinać. Jak się nie zdąży na jeden to za godzinkę lub dwie jest następny. Ale jeśli zależy ci na konkretnym to myślą że pół godziny wystarczy. Promy są duże i mieszczą przeważnie wszystkich oczekujących.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.06.2025 11:07

Ad.1 Prom Split - Supetar oczywiście pływa https://www.jadrolinija.hr/download/8ba ... 0aea37060e
Ad.2 Myślę że minimum godzina wcześniej. Najlepiej o godzinie wyjazdu poprzedniego, czyli 10:30
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.06.2025 11:15

mchrob napisał(a):Ale jeśli zależy ci na konkretnym to myślą że pół godziny wystarczy. Promy są duże i mieszczą przeważnie wszystkich oczekujących.
nie.... Rok temu w lipcu, na pierwszy około południa (to chyba był piątek) się nie załapaliśmy, a byliśmy jakieś 40 min przed planowanym odpłynięciem ze Splitu.... Za nami było jeszcze kilka aut.....
azrael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azrael » 03.07.2025 15:31

dids76 napisał(a):

Ad.1 Prom Split - Supetar oczywiście pływa https://www.jadrolinija.hr/download/8ba ... 0aea37060e
Ad.2 Myślę że minimum godzina wcześniej. Najlepiej o godzinie wyjazdu poprzedniego, czyli 10:30

Najlepiej bezstresowo zrobić rezerwację i mieć pewność wjazdu 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Brač - strona 186
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone