Re: Prom Drvenik - sucuraj (hvar)
napisał(a) Darraz » 02.07.2015 17:34
Temat dawno nie poruszany, więc trochę go odgrzeję.
W tym roku chciałbym chociaż na krótko znaleźć się na Hvarze. Zrobić sobie jednodniową wycieczkę. Pewnie za dużo zobaczyć nie zdołam, ale na pewno zdążę atmosferę Hvaru poczuć... pod warunkiem, że uda mi się tam dotrzeć bez większych problemów.
Początek był obiecujący - zauważyłem, że jest możliwość zamówienia biletów online. Myślę sobie - super, nie będę musiał na miejscu męczyć się z moją słabą znajomością języków obcych:
http://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatiaNiestety przechodząc kolejne etapy zamawiania biletów natrafiłem na taki komunikat:
"IMPORTANT!
Online ticket is valid for any voyage on the selected date, but it doesn't guarantee boarding on a selected departure time."No i w tym momencie zacząłem się zastanawiać nad sensem zakupu. "Zaklepię" sobie kurs o 7:30 i... co z tego? Nie wiem, czy jestem dobrze zorientowany, ale pewnie jest niemała szansa, że się na wybrany kurs nie załapię, a od 5:00 to nie chciałbym się "czaić" w Drveniku. Pół biedy, gdybym wjechał na kolejny prom o 9.00. Czy istnieje taka możliwość, że jednak nie? Później to wycieczka na Hvar zaczyna tracić sens, biletu nie wykorzystam i.... będzie się trzeba męczyć, żeby zwrócili za niewykorzystany bilet.
A co z podróżą powrotną?
Dopytuję się, bo będę miał pełny wóz w tym dwie osoby +60 i psa, więc wszelkie utrudnienia w przemieszczaniu się raczej na mój spokój wewnętrzny dobrze wpływać nie będą.