Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Weekendowe wędrówki myszy: RZYM

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mysza73
Weteran
Re: Weekendowe wędrówki myszy: WIELKANOCNE Tireno-Adriatico

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.04.2016 08:25

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):No to nie ma tak, że ja powiedziałam, a Ty nie :evil:
Co to za kierunek :?: :!: :?:

Bo pół roku przed urlopem to u mnie nic pewnego :lol: . Gdyby była mowa o czerwcu to byłby już może jakiś konkret, ale październik :roll:.
Ale niech Ci będzie. Tu i teraz faworytem jest Sycylia 8) . Tylko, żeby potem nie było pretensji jak w listopadzie zaczniemy relację z zupełnie innego miejsca :oczko_usmiech: :smo: .

Super :oczko_usmiech:
Sycylia to bardzo dobry pomysł :!: :mrgreen:
A jeszcze lepiej, że Wy pojedziecie tam przede mną ... będę miała gotowy i najbardziej wiarygodny przewodnik :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.04.2016 12:27

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):No to nie ma tak, że ja powiedziałam, a Ty nie :evil:
Co to za kierunek :?: :!: :?:

Bo pół roku przed urlopem to u mnie nic pewnego :lol: . Gdyby była mowa o czerwcu to byłby już może jakiś konkret, ale październik :roll:.
Ale niech Ci będzie. Tu i teraz faworytem jest Sycylia 8) . Tylko, żeby potem nie było pretensji jak w listopadzie zaczniemy relację z zupełnie innego miejsca :oczko_usmiech: :smo: .

Super :oczko_usmiech:
Sycylia to bardzo dobry pomysł :!: :mrgreen:
A jeszcze lepiej, że Wy pojedziecie tam przede mną ... będę miała gotowy i najbardziej wiarygodny przewodnik :smo:

Też mam taki pomysł na tydzień na przełomie wrzesień/październik...lub Kreta lub Malta lub gdzieś gdzie ciepło i tanie loty :mrgreen:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 14.04.2016 14:44

Mysza, no pomysł superoowy, ja jeszcze na kontynent nie dotarłam, narazie wyspy odwiedzam :D
a Santorini, to koniecznie, za taką kasę, bo szkoda nie płynąć :D
Mysza mam nadzieję, że Grecja Cię wciągnie i fajne relacje będę miała z mojej części świata :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.04.2016 15:12

kkra napisał(a):Mysza, no pomysł superoowy, ja jeszcze na kontynent nie dotarłam, narazie wyspy odwiedzam :D
a Santorini, to koniecznie, za taką kasę, bo szkoda nie płynąć :D
Mysza mam nadzieję, że Grecja Cię wciągnie i fajne relacje będę miała z mojej części świata :papa:

Postaram się żebyś po 23 maja miała coś świeżego do poczytania :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.04.2016 15:12

Allora :!: :mrgreen:
WIELKANOCNE Tireno-Adriatico 8)

----------------------------FERRARA-------------------------------

Tym razem nie ma spania do południa ... :roll: :devil:
Budzę towarzystwo przed 8 i około 9 siedzimy już w naszym rajdowym Fiacie 500 :oczko_usmiech: .
Poprzedniego dnia sprawdziliśmy, że do Ferrary biegnie (wzdłuż autostrady) droga SS64.
Zapomniałam wcześniej napisać, że tym razem nie dajemy zarobić Włochom na autostradach i wybieramy drogi alternatywne ... Sprawdzało nam się to bardzo dobrze ... z tym małym wyjątkiem :roll: :wink: .
Siedzimy zatem we Fiacie ... zapodajemy Pani Navi adres parkingu we Ferrarze i ruszamy ...
Przyzwyczajeni, że Pani Navi za każdym razem kieruje nas na autostradę, ignorujemy jej podpowiedzi i patrzymy na znaki ...
Znaki wskazują, że jesteśmy na drodze SS64 ... czyli tak miało być :wink:
Tylko te drogowskazy ... nie na Ferrarę, tylko na Pistoię ... Pistoię kojarzyłam, tylko tak słabo mogłam sobie ją umiejscowić na mapie :oops:
Nienawidzę jechać w obcym kraju i nie mieć przed sobą atlasu (ale mój atlasik jest dość pokaźnych rozmiarów i w bagażu podręcznym się nie zmieścił :roll: :wink: )
Jedziemy dalej ... Pani Navi też jakby zamilkła 8O ... nr drogi się zgadza ... tylko ta Pistoia ... :?
Aż wpadam na genialny pomysł ... przecież w torbie mam mój mini przewodnik, a na jego okładce jest mapa Włoch (dość ogólna, ale zawsze ... :roll: ).
No i lookam na tę mapę ... jeszcze nie miałam okularów :wink: ... ale i bez nich widzę, że Pistoia jest deczko w innym kierunku niż Ferrara :roll: :oops:
Hamowanie i w tył zwrot :!:
No a potem to już luuuuuuuuuz ... jedziemy drogą SS64 ... ale w odpowiednim kierunku ... nawet drogowskazy na Ferrarę są 8O :oczko_usmiech:
No ale z 20km ujechaliśmy ... :roll:

Całe szczęście droga jest fajna, a ruch na niej niewielki :!:
Dojeżdżamy na miejsce (dla zainteresowanych, gratisowo parkujemy tu:44°50'39.6"N 11°37'23.5"E)

Najpierw zaglądamy w okolice Chiesa di San Cristoforo alla Certosa (w okolice, bo sama chiesa jest zamknięta :wink: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest cieplutko i jaszczurki wygrzewają się na kamieniach :mrgreen:
Obrazek

Pierwszym punktem na mojej mapce jest Palazzo dei Diamanti charakteryzujący się nietypowym wzorem, który składa się z 8500 kamieni w kształcie diamentu (tak wyczytałam, bo nie liczyłam ... :wink: )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ferrara duża nie jest i po kilku krokach jesteśmy przy Castello Estense
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 14.04.2016 16:38

mysza73 napisał(a):
kkra napisał(a):Nie ma żadnej prywaty,, wszyscy chcemy wiedzieć 8)

No akurat Tobie nasz pomysł spodoba się zwłaszcza :smo:

Tej części planu Potter jeszcze nie zna :lool: :nice: ... ale jak już do tych Aten dolecimy, to może skoczymy na 2-3 dni na Santorini 8O (bilet z Aten kosztuje 20 euro, więc szkoda byłoby nie wykorzystać okazji :oops: ).
Boję się tylko, że jak już raz tej Grecji posmakuję ... to przepadnę z kretesem ... jak niektórzy :roll: :wink:

Obawiam się, że możecie przepaść, Ateny są naprawdę super a widok na Ateny z Akropolu.... bezcenne :D
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 14.04.2016 19:10

Mysza Ty Potter na złą drogę sprowadzisz tymi wyjazdami... a mężowie to Wam eksmisję z domu przeprowadzą :mrgreen:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 14.04.2016 20:46

Szczególnie czekam na CT.
Na diamentowy pałac w Ferrarze brakło czasu, ale widziałem Chiesa del Gesu w Neapolu więc pewnie było podobnie, tylko że tam "diamenty" były czarne bo z bazaltu.
Kiedyś jak byłem w Atenach to w niedzielę wejście na Akropol było za free, nie wiem jak teraz w "kryzysie". Pięknie z Akropolu wygląda pobliski hefajstejon, mniejszy niż partenon, ale przynajmniej nie jest popodpierany rusztowaniami. Podobno niezwykle atrakcyjnie wygląda zachód słońca na tle świątyni Posejdona na niedalekim przylądku Sounio, ale tam niestety nie dotarłem.
Na tej Sycylii to się niezły tłok zapowiada.
Ostatnio edytowano 14.04.2016 21:32 przez _Piotrek_, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.04.2016 21:17

mysza73 napisał(a):Pierwszym punktem na mojej mapce jest Palazzo dei Diamanti charakteryzujący się nietypowym wzorem, który składa się z 8500 kamieni w kształcie diamentu (tak wyczytałam, bo nie liczyłam ... :wink: )
Jak to nie policzyłaś :?: Tak nie może być :!: Księgowa i na słowo wierzy, a nie sprawdza, nie może być... :smo:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.04.2016 21:32

Wieczorna Bolonia bardzo w moim guście.

Pozdrawiam,
Wojtek
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.04.2016 21:32

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Pierwszym punktem na mojej mapce jest Palazzo dei Diamanti charakteryzujący się nietypowym wzorem, który składa się z 8500 kamieni w kształcie diamentu (tak wyczytałam, bo nie liczyłam ... :wink: )
Jak to nie policzyłaś :?: Tak nie może być :!: Księgowa i na słowo wierzy, a nie sprawdza, nie może być... :smo:

Ja próbowałam. Na sześć tysięcy trzysta osiemdziesiątym którymś się pomyliłam i już nie chciało mi się od początku zaczynać :roll: :oczko_usmiech: :smo: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.04.2016 21:44

... całkiem ładna ta Ferrara ... 8)... szczególnie te ceglaste budynki w połączeniu z wodą robią wrażenie ... 8O...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 15.04.2016 23:27

mysza73 napisał(a):Tak więc w maju Potter skoczy sama do Italii :evil: , a wrzesień/październik razem zaatakujemy Ateny ... 8O

jak już do tych Aten dolecimy, to może skoczymy na 2-3 dni na Santorini 8O (bilet z Aten kosztuje 20 euro, więc szkoda byłoby nie wykorzystać okazji :oops: ).

widzę, że idziecie po bandzie 8)
Santorini - piękna sprawa. Mam w planie wpaść tam kiedyś, ale chyba z Krety. Cena biletu z Aten bardzo niska - to prom, czy samolot?

A propos - w kwestii głównego wyjazdu wakacyjnego Apulia aktualna?

pozdrawiam,
Michał
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.04.2016 17:55

Beata W. napisał(a):Obawiam się, że możecie przepaść, Ateny są naprawdę super a widok na Ateny z Akropolu.... bezcenne :D

To co, może jednak nie ryzykować ... :? :smo:

Sara76 napisał(a):Mysza Ty Potter na złą drogę sprowadzisz tymi wyjazdami...

No ja nie wiem kto kogo ... :roll: :wink:

_Piotrek_ napisał(a):Szczególnie czekam na CT.

Jeszcze chwilę ... ale dotrzemy i do CT :mrgreen:

piekara114 napisał(a):

marze_na napisał(a):Ja próbowałam. Na sześć tysięcy trzysta osiemdziesiątym którymś się pomyliłam i już nie chciało mi się od początku zaczynać :roll: :oczko_usmiech: :smo: .

Czyli muszę wrócić tam i to porachować :roll: ,
może katedra będzie otwarta :wink:

Franz napisał(a):Wieczorna Bolonia bardzo w moim guście.

Pozdrawiam,
Wojtek

Jeszcze raz Będzie Bolonia wieczorową porą :D

kmichal napisał(a):... całkiem ładna ta Ferrara ... 8)... szczególnie te ceglaste budynki w połączeniu z wodą robią wrażenie ... 8O...
Pozdrawiam.

Zaraz zagłębimy się w uliczki ... :wink:

Mikeee napisał(a):
mysza73 napisał(a):Tak więc w maju Potter skoczy sama do Italii :evil: , a wrzesień/październik razem zaatakujemy Ateny ... 8O

jak już do tych Aten dolecimy, to może skoczymy na 2-3 dni na Santorini 8O (bilet z Aten kosztuje 20 euro, więc szkoda byłoby nie wykorzystać okazji :oops: ).

widzę, że idziecie po bandzie 8)
Santorini - piękna sprawa. Mam w planie wpaść tam kiedyś, ale chyba z Krety. Cena biletu z Aten bardzo niska - to prom, czy samolot?
20 euro kosztuje samolot z Aten na Santorini :D
Mikeee napisał(a):A propos - w kwestii głównego wyjazdu wakacyjnego Apulia aktualna?
pozdrawiam,
Michał

Jak najbardziej ... aktualne 8O :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.04.2016 18:12

Allora :!: :mrgreen:
WIELKANOCNE Tireno-Adriatico 8)

----------------------------FERRARA-------------------------------

ciąg dalszy

Piazza Savonarola i pomnik Girolamo Savonarola
Obrazek

Fasada katedry wygląda pięknie ... o wnętrzu niestety się nie wypowiem ... gdyż zamknięto nam drzwi przed nosem :evil: :evil: :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palazzo del Municipio
Obrazek

Obrazek

Przechodzimy przez bramę na Piazza del Municipio, na którym jest jakaś manifa ... :roll: :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do katedry nas nie wpuszczono ... idziemy zatem dalej ...

Obrazek

Obrazek

Zbliża się czas sjesty ... co widać po pustoszejących uliczkach ...
Obrazek

Obrazek

No a my akurat zgłodnieliśmy ... :roll: :wink:
Rozglądamy się za jakąś trattorią ... ale w kilku miejscach grzecznie informują nas, że nie ma zmiłuj ... sjesta ...

Obrazek

Jak sjesta ... to dla wszystkich ... :mrgreen:
Obrazek

Idziemy dalej ...
Obrazek

Marzena mi wspomniała, że Via delle Volte jest obowiązkowym miejscem w Ferrarze ... absolutnie się zgadzam :!: :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wreszcie znajdujemy jakąś pizzerię, gdzie mają dla nas jakieś ostatnie kawałki pizzy ... :roll:
Obrazek

Obrazek

Całe szczęście tuż obok było fajne miejsce, gdzie kupujemy jeszcze trochę pyszności "do łapy" ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Słodkości chwilowo mamy dosyć ... :roll: :wink: ... ale wyglądały pysznie ... :mrgreen:
Obrazek

Idziemy dalej ... w kierunku katedry ... z nadzieją, że może już otworzą ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nic z tego ... zamknięte ... :cry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy do auta ...
Obrazek

Obrazek