Allora
WIELKANOCNE Tireno-Adriatico
----------------------------FERRARA-------------------------------Tym razem nie ma spania do południa ...
Budzę towarzystwo przed 8 i około 9 siedzimy już w naszym rajdowym Fiacie 500

.
Poprzedniego dnia sprawdziliśmy, że do Ferrary biegnie (wzdłuż autostrady) droga SS64.
Zapomniałam wcześniej napisać, że tym razem nie dajemy zarobić Włochom na autostradach i wybieramy drogi alternatywne ... Sprawdzało nam się to bardzo dobrze ... z tym małym wyjątkiem

.
Siedzimy zatem we Fiacie ... zapodajemy Pani Navi adres parkingu we Ferrarze i ruszamy ...
Przyzwyczajeni, że Pani Navi za każdym razem kieruje nas na autostradę, ignorujemy jej podpowiedzi i patrzymy na znaki ...
Znaki wskazują, że jesteśmy na drodze SS64 ... czyli tak miało być
Tylko te drogowskazy ... nie na Ferrarę, tylko na Pistoię ... Pistoię kojarzyłam, tylko tak słabo mogłam sobie ją umiejscowić na mapie
Nienawidzę jechać w obcym kraju i nie mieć przed sobą atlasu (ale mój atlasik jest dość pokaźnych rozmiarów i w bagażu podręcznym się nie zmieścił

)
Jedziemy dalej ... Pani Navi też jakby zamilkła

... nr drogi się zgadza ... tylko ta Pistoia ...
Aż wpadam na genialny pomysł ... przecież w torbie mam mój mini przewodnik, a na jego okładce jest mapa Włoch (dość ogólna, ale zawsze ...

).
No i lookam na tę mapę ... jeszcze nie miałam okularów

... ale i bez nich widzę, że Pistoia jest deczko w innym kierunku niż Ferrara
Hamowanie i w tył zwrot
No a potem to już luuuuuuuuuz ... jedziemy drogą SS64 ... ale w odpowiednim kierunku ... nawet drogowskazy na Ferrarę są
No ale z 20km ujechaliśmy ...

Całe szczęście droga jest fajna, a ruch na niej niewielki
Dojeżdżamy na miejsce (dla zainteresowanych, gratisowo parkujemy tu:44°50'39.6"N 11°37'23.5"E)
Najpierw zaglądamy w okolice
Chiesa di San Cristoforo alla Certosa (w okolice, bo sama chiesa jest zamknięta

)

Jest cieplutko i jaszczurki wygrzewają się na kamieniach

Pierwszym punktem na mojej mapce jest
Palazzo dei Diamanti charakteryzujący się nietypowym wzorem, który składa się z 8500 kamieni w kształcie diamentu (tak wyczytałam, bo nie liczyłam ...

)

Ferrara duża nie jest i po kilku krokach jesteśmy przy
Castello Estense

cdn